|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
trot Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25 Prispevkov: 1282 Aktiv.: 5.72 Kraj: glej fogl
|
Objavljeno: Sob Jan 20, 2007 12:28 am Naslov sporočila: |
|
|
micabauc je napisal/a: |
Poskusi zmerit z navadnim GPS npr kanto za smeti danes in jutri, pa boš videl za koliko se ti bodo spremenile koordinate. ( pa ne premikat kante ) |
ponovljivost != točnost != ločlivost
BTW, kje pa si slišal da so američani motil signal? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 21.00 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sob Jan 20, 2007 1:11 am Naslov sporočila: |
|
|
z rtk in geodetskim GPS je natančnost v realnem času pod 20 mm (0,020 m) |
Od kje je ta informacija? Pred pol leta, ko mi je geodet meril parcelo s klasičnim rešpetlinom sem ga vprašal, če nima nič sodobnejšega. Povedal mi je, da imajo samo en najnovejši GPS s točnostjo 8 do 12cm.
Kolikor sem slišal, so američani za civilno uporabo namenoma priredili GPS podatke na bolj grobo resolucijo. Da pa s tem niso prikrajšali sebe - severa amerike pa so za to območje naredili še WAAS sistem s katerim so tudi preko zemeljskih postaj izvajali korekcijo iz običajnih 15m na 3m točnosti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
micabauc Član

Pridružen-a: Tor 03 Jun 2003 7:12 Prispevkov: 177 Aktiv.: 0.75 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Sob Jan 20, 2007 9:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz delam z njim. Po vsej Sloveniji so referenčne postaje za RTK. V realnem času 2cm, postprocesing pa 1 -2 mm. OK?? . Beri malo: Geoservis, pa geod. uprava itd.
In ne bit tako prepričljiv o stvareh, ki jih ne poznaš.
A ja, resolucija v GPS, kaj to pomeni? Preberte si malo, pa potem kozle streljajte. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Sob Jan 20, 2007 9:55 am Naslov sporočila: |
|
|
Potem ti pa ne bo tezko odgovoriti na Tibijeva vprasanja - kje, kaj in za koliko denarja. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
micabauc Član

Pridružen-a: Tor 03 Jun 2003 7:12 Prispevkov: 177 Aktiv.: 0.75 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Sob Jan 20, 2007 11:09 am Naslov sporočila: |
|
|
Ni neke pametne. Cene so 100.000+++€.
Potrebuješ dva sistema na stroju: pozicija spredaj + pozicija zadaj (za smer gibanja). Vse skupaj mora biti natančno na 10 cm, da ne povoziš poljščin. Če bi se dalo, to izvest poceni, bi vsi traktorji in ostali delovni stroji imeli to vgrajeno.
Najcenejši je še vedno traktorist, ki ti za 20€/uro izvede postopek korektno in brez skrbi, da bo ponorel in podrl sosedovo štalo (le šmarnice mu ne dat piti). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25 Prispevkov: 1282 Aktiv.: 5.72 Kraj: glej fogl
|
Objavljeno: Sob Jan 20, 2007 12:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najcenejši je še vedno traktorist, ki ti za 20€/uro izvede postopek korektno in brez skrbi, da bo ponorel in podrl sosedovo štalo (le šmarnice mu ne dat piti). |
Če prav razumem, je bil v tem gps sistemu traktorist mišljen kot del sistema, ne da bo sistema deloval samostojno, ker sicer bi bilo potrebno izdelat še cel kup mehanskih modifikacij. Vprašanje če je pri nas sploh dovoljeno da bi traktor deloval samostojno.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 21.00 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sob Jan 20, 2007 1:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz delam z njim. Po vsej Sloveniji so referenčne postaje za RTK. V realnem času 2cm, postprocesing pa 1 -2 mm. OK?? . Beri malo: Geoservis, pa geod. uprava itd.
In ne bit tako prepričljiv o stvareh, ki jih ne poznaš.
A ja, resolucija v GPS, kaj to pomeni? Preberte si malo, pa potem kozle streljajte. |
Sem prepričljiv toliko kot so tvoji stanovski kolegi ... in če oni dajejo takšne informacije pač streljajo kozle ... jaz pa naprej ...
Hvala za info o RTK. Če prav razumem je to naša verzija ameriškega WAASa?
Glede resolucije - to besedo sem večkrat zasledil kot izraz sa točnost GPSov, čeprav je tudi meni bolj domač izraz točnost.
Upam, da ne bo kdo zato pomešal GPS resolucijo s tisto, ki jo imajo LCDji izraženo v pixlih na GPS napravah.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

|
Objavljeno: Sob Jan 20, 2007 4:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iztok je napisal/a: |
Glede resolucije - to besedo sem večkrat zasledil kot izraz sa točnost GPSov, čeprav je tudi meni bolj domač izraz točnost.
Upam, da ne bo kdo zato pomešal GPS resolucijo s tisto, ki jo imajo LCDji izraženo v pixlih na GPS napravah.  |
resolucija != točnost
Prever tole: http://www.evaluationengineering.com/archive/articles/1298pct.htm |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni