www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

PicBasic in SAA1064 I2C
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.95
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 21, 2004 7:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej hardware dela v dinamičnem načinu - displeji se prižigajo multiplesno. Vzrok je lahko tudi kondenzator za oscilator na pinu 2 (2.7n) Če imaš osciloskop ali kak frekvencmeter preveri signale na 11 ter 14 pinu na bazah transistorjev, ki preklapljata segmnte.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
glavič
Član
Član

Pridružen-a: Pon 17 Maj 2004 23:12
Aktiv.: 1.36
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 21, 2004 8:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
Torej hardware dela v dinamičnem načinu - displeji se prižigajo multiplesno. Vzrok je lahko tudi kondenzator za oscilator na pinu 2 (2.7n) Če imaš osciloskop ali kak frekvencmeter preveri signale na 11 ter 14 pinu na bazah transistorjev, ki preklapljata segmnte.
Stvar mi ne deluje z in brez 2.2nF kondezatorja.
Osciloskop ali kak frekvencmeter pa nažalost nimam.

Imam občutek da je problem v softwerju, ker čez vezje sem šel 10x in mislim da je vse naštiman. V priponki je še slika.

Desktop.zip
 Opis:
Program + Slika

Download
 Ime datoteke:  Desktop.zip
 Velikost datoteke:  67.77 KB
 Downloadano:  12 krat

Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 21, 2004 8:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Embarassed Tole je na testni plošči Idea Nekje doma imam lično narisano tiskanino prav za te displeje SAA1064 ter 16F84 ter 4 tipke. Če bom našel tiv - ne vem sicer mogoče je celo na Filemanager ga bom pripel. Prav tako bom testiral program.
glavič
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 21, 2004 11:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

evo, nekako mi je uspelo prižgati par diodic v displejih.
očitno imam narobe povezane ABCDEFGp diode.
v datasheetu ne piše kako se vežejo nogice diod na vhode SAA1064? (P1 do P8 in P9 do P16).
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 22, 2004 8:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj sploh ni važno. Važno je le, da gredo na displej. Kako se bodo prižigale pa je odvisno od poslanega podatka. Torej, če bo poslani 4 niz podatkov b'00000001' se bo prižgal segmetnt na P1 Wink V čem je bil problem, da prej ni delalo?
glavič
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 22, 2004 9:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
Saj sploh ni važno. Važno je le, da gredo na displej. Kako se bodo prižigale pa je odvisno od poslanega podatka. Torej, če bo poslani 4 niz podatkov b'00000001' se bo prižgal segmetnt na P1 Wink V čem je bil problem, da prej ni delalo?
aja, jaz sem pa mislil če mu pošlješ D'08' da se bo prikazalo število 8.
v čem je bila fora? nevem. mal sem v programu spreminju (nič konkretnega), pa drugo napajanje sem dal (točno 5V, prej je bilo 5.3V, pa še napetost je kr skakala), pa napajalne veje sem šel cel celo vezje še 1x
no sedaj imam še vedno en problem.
2 in 4 display ne delujeta. tudi ko postavim flag C3 ma 1 (vsi segmenti ON), se mi prižgeta samo 1+3, 2+4 je pa tema. sem mislil da je tranzistor ki preklaplja, pa sem zamenjal delujočega iz 1+3 na 2+4 in je stvar identična.
Nazaj na vrh
glavič
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 22, 2004 9:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sem popravil, napaka je bila v Cext Pinu pri SAA1064, ki ni bil vezan nikamor.
sem ga vezal preko kondezatorja 2.2nF na maso in sedaj delujeta še 2+4 displeja.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 23, 2004 10:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
...aja, jaz sem pa mislil če mu pošlješ D'08' da se bo prikazalo število 8. ...

Ne SAA1064 nima lastnega karakter seta. Ampak tole lahko v assemblerju rešiš elegantno s tabelo.

Koda:

;................. procedura

movlw .0        ;želim, da bo na prvem displeju 0
   call CIFRE       ;procedura vrne vrednost za prikaz 0
   movwf  DEL1       
   .........

CIFRE
         addwf PCL,f            ;povečam programski števec za W
          retlw b'xxxxxxxx'   ;vrednost da bo displej kazal 0
          retlw b'xxxxxxxx'   ;vrednost da bo displej kazal 1
          retlw b'xxxxxxxx'   ;vrednost da bo displej kazal 2
          .......

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 23, 2004 11:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V prilogi je tiskano vezje za "hardware" z 16F84 + SAA1064 + 4 tipke. V konkretnem primeru sem ga uporabil za termometer. Ne spomnim se, če je v prilogi ravno zadnja verzija softwera. Ravno ta hardware sem montiral v podjetju na 3 lokacije v proizvodnji hali. Krmili mi motorne ventile, ki odpirajo paro na kaloriferje za ogrevanje. Stvar izredno lepo deluje že več kot tri leta. Še opozorilo za tistega, ki bi želel zadevo naredit. Displeji ter tipke se lotajo s stani vezja. To pa zaradi lažje montaže v ohišje. Hardvere je primeren za vse stvari kjer je potreben 4 mestni led prikaz ter so potrebne najmanj 4 tipke. Na mikrokotrolerju sta koriščena le 2 pina za I2C ter 4 za tipke. Ostali pini so prosti.

termometer.zip
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  termometer.zip
 Velikost datoteke:  185.82 KB
 Downloadano:  12 krat

glavič
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 23, 2004 12:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Ampak tole lahko v assemblerju rešiš elegantno s tabelo.
da vem, sem že delal s tem.

Bom raje povedal zakaj rabim svoje vezje.
Delal bom škatlo za osvetljevanje vezij.
Vezje bo 'countdown' sekund, ki bo po naštimanih sekundah ugasnilo luč (v mojem primeru 300W žarnica.
Sedaj me zanima kaj mi proporočaš za kontrolo luči?
Sam sem mislil uporabiti rele, vendar pri tebi opažam da uporabljaš TIC225 in MOC3063 (termometer)...
Zanima me če bi bilo kaj narobe če bi TIC povezal direkt na PIC-ov output, brez optosklopnika? Ali vezati MOC na PIC, brez TIC-a??
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 23, 2004 12:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V koliko gre za vklop izmeničnega bremena ter rabo le enega kontakta ti vsekakor priporočam, da uporabiš vezje "optični sprežnik -> triac" Kot prvo je pri uporabi MOC3063 vklop ter izklop "mehak" - prehod skozi "0", neslišen, živjenska doba daljša od releja, ni motenj na kakršne lahko naletiš pri izklopu kakih močnejših bremen z relejem zaradi obloka...., zavzame manj prostora...
Seveda brez problema lahko vključiješ triac tudi direk brez optosklopa. V tem primeru je pač celotno vezje pod omrežno napetostjo. Izvedba je uporabna, če je gre za kako "low cost" varianto kjer se vse vgradi v izolirano ohišje in se tudi samo napajanje izvede kar z omrežnim napajalnikom brez transformatorja.

glavič
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 23, 2004 12:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bom kar uporabil MOC + TIC.
zaima me še, če bi se dal kupiti tak element kot je potenciometer, da bi npr. če ga vrtiš v desno dal klik oz. impulz po enem pinu, če pa v levo pa klik po drugem pinu <<< zamenjal bi tve tipki.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 23, 2004 1:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole v trgovini še nisem videl (nikoli nisem niti vprašal) Tak gumb imam doma na mikrovalovni ter je zelo pripročen za nastavitev časa. Question Tole bi šlo izvesti z dvema fotodiodama. (Tako dvojno fotodiodo najdeš v miški) Z njo sem nekoč izvedel digitalni meter - prav z zgoraj priloženim hardverom Wink )
glavič
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 23, 2004 1:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kako bi potem to izgledalo?
težko bi bilo narediti vmesno stanje, da ne odda nobenega impulza.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 23, 2004 1:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Izvedba bi morala biti podobna kot je izveden ekoder (ali čitalec v miški) Torej ko vrti se osvetli najprej ena nato druga fotodioda - Gleda na to katera je bila osvetljena prej lahko določiš smer vrtenja. Ostalo je seveda treba obdelati softwersko.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni