|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Malik Član

Pridružen-a: Pon 21 Apr 2008 21:19 Prispevkov: 17 Aktiv.: 0.08 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Okt 25, 2016 10:36 pm Naslov sporočila: Menjava starejših 2 izmeničnih stikal z dvema žarnicama |
|
|
Imam eno neumestno vprašanje . In sicer sestra povzročila kratek stik,ker so bili na luči izolacijski kabli malo oguljeni, pa se je žarnica dotaknila kovinskega ogrodja, nato je prenehalo delovati. Kupil sem dve menjalni stikali, saj sem iz starega sklepal da je najbrž to, ker so 3 žice na starejšem stikalu vezane. Stvar je delovala tako, da si z enim stikalom prižgal obe luči hkrati in na drugem koncu s stikalom obe luči ugasnil hkrati. Mislim da je tak delovalo. Zvezal sem tako, da sem dal fazo na L stikala na začetku, ko je puščica pa za izmenični tok narisano, potem pa maš delovni kontakt pa mirujoči. Te dva sem zvezal enako na drugo stikalo , tisto fazo pa pač na žarnico ko gre. Zdej pa je problem,da nobena luč ne sveti hehe. Help za mene Nooba please, če je kaka shema, ko sta dva izmenična stikala na primeru dveh lučeh vezana. Problem je da mam sam 3 črne žice in bog si ga vedi kam gre kira.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
2.29 MB |
Pogledana: |
10 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bizgec65 Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46 Prispevkov: 2099 Aktiv.: 11.28 Kraj: Trebnje
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Malik Član

|
Objavljeno: Tor Okt 25, 2016 10:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Oprosti vendar sem noob, hitreje pomnim, ko mi nekdo dejansko razloži
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bizgec65 Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46 Prispevkov: 2099 Aktiv.: 11.28 Kraj: Trebnje
|
Objavljeno: Tor Okt 25, 2016 10:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Malik je napisal/a: |
Oprosti [slovenščina je zame španska vas] ti rekel da sem noob, hitreje pomnim, ko mi nekod dejansko pove  |
Potem ti z veseljem povem:
Kaj je to noob? Je to izobrazba, plemiški naslov ali duševno stanje?
Glej, da ne začnem še o tvojem prispevku in slovnici. Še sreča, da nisem moderator. Če si toliko kerlc in tule natipkal tak zmazek, bi pa tudi v Google (lahko tudi kam drugam) vpisal le tri besede: dve menjalni stikali.
Jaz sem se potrudil to tvoje $#$%#?!$#" prebrati, potrudi se še ti.
_________________ Če bi nekateri padli z višine svojega ega na višino svoje inteligence, bi se ubili. (Je pa res, da se meni ne smilijo!)  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Malik Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.55 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Tor Okt 25, 2016 11:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Malik je napisal/a: |
A gre stvar nekako tako? |
Ne boš verjel, ampak gre. Običajno so tudi na embalaži stikal vezalne sheme.
Glede na to, da se imaš za n00ba, se kar malo potrudi.
_________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Malik Član

|
Objavljeno: Tor Okt 25, 2016 11:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali je možno, da sem fazo na napačno priključno sponko vtaknil ne da bi varovalko ven vrglo?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stane Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19 Prispevkov: 1281 Aktiv.: 5.79 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Tor Okt 25, 2016 11:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Odklopi oba stikala, nato poišči fazo. Pri odklopljenih stikalih jo najdeš samo v eni dozi in to je stikalo 1.
Fazo priključi na stikalu na L, tako si napisal, da je označeno.
Drugi dve žici priključi na preostala kontakta, vseeno katero daš kam.
Sedaj imaš prvo stikalo priključeno.
Pri drugem stikalu poišči fazo in si zapomni katera žica je.
Preklopi prvo stikalo in ponovno poišči fazo na drugem stikalu. Ostane ti še ena žica in ta gre na L na stikalu. Tisti dve, ki si jih prej označil priključi na ostala kontakta na stikalu.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Malik Član

|
Objavljeno: Sre Okt 26, 2016 12:57 am Naslov sporočila: |
|
|
a lahko s faznim izvzijačem direkt na golo žico fazo probam?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
poule Član

Pridružen-a: Čet 11 Jan 2007 19:53 Prispevkov: 813 Aktiv.: 3.62 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Okt 26, 2016 6:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Glede na tole tvoje zadnje vprašanje ti svetujem, da delo prepustiš nekomu bolj usposobljenemu. Pa brez zamere.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46 Prispevkov: 1972 Aktiv.: 12.87 Kraj: Medvode - med vodami
|
Objavljeno: Sre Okt 26, 2016 10:49 am Naslov sporočila: |
|
|
Tole je očitno povsem podobna tema kot na Slo-techu in da se ne ponavljam sem ti tam že odgovoril kot @Duhec.
_________________ Največji čar - električar |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastjan.kamensek Član

Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04 Prispevkov: 1029 Aktiv.: 5.00 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Sre Okt 26, 2016 12:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Velikokrat se nekdo brez znanja misli, saj ni tako težko zamenjat dveh stikal. Ne pravim da je stvar težka za izvest, ker ni, če poznaš osnove.
Če tudi še "fazenpruferja" nisi imel v rokah to kvečjemu pomeni, da se ti lahko ob nepazljivosti zgodi, da pristaneš na pokopališču. Je res še drago poklicat štromarja?
Poslušaj nasvet, in raje malo poglej po forumu kdo je doma bizu tebe pa bo z veseljem prišel porihtat za eno pivo/kavico pa boš ti cel, stikala bodo delala pa še nova poznanstva boš sklenil.
l.p.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Malik Član

|
Objavljeno: Sre Okt 26, 2016 12:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
pri glavnem sem priklopil fazo na stikalo, ostala dva kabla na ostala konektorja in že do luči ne pride elektirka, je možno da so konektorji šli (čokoladke) ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.21 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Sre Okt 26, 2016 12:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jao, jao... Pust raje pri miru, da te ne ubije....
sigurno imaš soseda, znanca, sorodnika ki se vsaj malo spozna na te reči in bo zvezal v momentu, medtem ko boš ti samo še večjo piz_rijo naredil...
_________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Malik Član

|
Objavljeno: Sre Okt 26, 2016 1:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za pomoč, stvar je bila taka da na drugem stikalu sem samo moral pogruntat prenosno (travel=) žico in stvar deluje
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni