|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
sirjost Član

Pridružen-a: Sob 20 Feb 2016 16:30 Prispevkov: 95 Aktiv.: 0.84 Kraj: pescenk bliz Cerknce
|
Objavljeno: Ned Nov 06, 2016 10:06 pm Naslov sporočila: USB hladilnik |
|
|
Pozdravljeni.
Nameravam narediti USB mini hladilnik. To je hladilnik v katero gre le ena pločevinka
naprimer Fante. In tak majhen hladilnik bi potem lahko priključil preko USB-ja in bi ti lahko hladil pijačo.
Edini problem je v tem da ne vem kako bi naredil oziroma kaj bi naredil za napravo ki bo hladila.
Ali imate kakšne predloge?
Rad bi d abi bila naprava poceni oziroma enostavna ter majhna.
Lahko pa je tudi taka ki ima regulacijsko območje. _________________ lp jerc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bizgec65 Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46 Prispevkov: 2099 Aktiv.: 11.28 Kraj: Trebnje
|
Objavljeno: Ned Nov 06, 2016 10:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kako pa jaz uživam ob prebiranju takihle prispevkov :
sirjost je napisal/a: |
Pozdravljeni.
Nameravam narediti USB mini hladilnik. To je hladilnik v katero gre le ena pločevinka
naprimer Fante. In tak majhen hladilnik bi potem lahko priključil preko USB-ja in bi ti lahko hladil pijačo.
Edini problem je v tem da ne vem kako bi naredil oziroma kaj bi naredil za napravo ki bo hladila.
Ali imate kakšne predloge?
Rad bi d abi bila naprava poceni oziroma enostavna ter majhna.
Lahko pa je tudi taka ki ima regulacijsko območje. |
Pomislim seveda, da se nekdo za=bava.
Mogoče ti vseeno samo malo prišepnem: PELTIER. _________________ Če bi nekateri padli z višine svojega ega na višino svoje inteligence, bi se ubili. (Je pa res, da se meni ne smilijo!)  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dripac Član

Pridružen-a: Sob 21 Maj 2016 20:44 Prispevkov: 41 Aktiv.: 0.37 Kraj: Trebnje
|
Objavljeno: Ned Nov 06, 2016 10:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Peltier ja, ampak na USB napajanje? Mogoče pa le na USB 3.1
Tudi kitajski USB hladilniki (jih je na ebayu malo morje) niso uporabni za drugo kot "ohlajanje" kakšnih zdravil ali kaj podobno majhnega. Hlajenje pločevinke na USB napajanje - bo po mojem no go.
Tudi USB "grelci" kave ali čaja so bolj kot ne primerni za vzdrževanje nekega mlačnega stanja tekočine. Pač omejena maksimalna dovedena moč preko USB porta. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mosqito Član

Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22 Prispevkov: 3531 Aktiv.: 31.52
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.01
|
Objavljeno: Ned Nov 06, 2016 11:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bizgec65 je napisal/a: |
Pomislim seveda, da se nekdo za=bava. |
Za=bancija bi bila, če bi v opisu želje bilo "da lahko priklopim na telefon ali tablico in mi ohladi pivo"  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bizgec65 Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46 Prispevkov: 2099 Aktiv.: 11.28 Kraj: Trebnje
|
Objavljeno: Pon Nov 07, 2016 12:10 am Naslov sporočila: |
|
|
MadMax je napisal/a: |
Bizgec65 je napisal/a: |
Pomislim seveda, da se nekdo za=bava. |
Za=bancija bi bila, če bi v opisu želje bilo "da lahko priklopim na telefon ali tablico in mi ohladi pivo"  |
"mičstajling" bi verjetno iz rokava stresel rešitev, morda celo skupinski projekt, hm, kdo bi ga vedel. _________________ Če bi nekateri padli z višine svojega ega na višino svoje inteligence, bi se ubili. (Je pa res, da se meni ne smilijo!)  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pon Nov 07, 2016 1:09 am Naslov sporočila: |
|
|
Takšna in podobna vprašanja so skoraj vsakdanjost v tehnični službi ...
Eno boljših zadnji mesec: "Povejte mi kam na alternator naj priklopim vaš vetrni generator za jadrnice, ki ga bom montiral na streho avta, da bo pomagal motorju avta do večje moči?" |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1662 Aktiv.: 13.19 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Pon Nov 07, 2016 10:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj pišete kar tako "na pamet", brez da bi prej sploh dobro pomislili, mogoče izračunali ali celo preizkusili
To, kar pise sirjost je seveda izvedljivo brez kakšnih posebnih težav, res pa je, da na USB 2.0 in nižji s tokovno zmogljivostjo 500mA ne bo željenega efekta, oziroma bi hlajenje trajalo predolgo.
Za primer vzemimo najbolj običajni peltierjev element, ki ga najdemo v hladilnih torbah. Pri 12V vleče cca 4A toka, pri 5V vleče cca 1,4A, tok je odvisen od razlike v temperaturi med hladno in toplo stranjo elementa. Če toplo stran dobro hladimo, je tok lahko tudi preko 1,6A, sicer pade pod 1,2A, ampak takrat je tudi hlajenje manj intenzivno in s slabšim izkoristkom.
Torej, DA, na USB je možno ohladiti pločevinko pijače, recimo 0,33l da bo hitreje kot 0,5l, pogoj je USB 3.0 oziroma 3.1 ali še bolje, dovolj zmogljiv USB polnilnik.
Da bo efekt hlajenja uporaben, potrebuješ 1,5A toka pri napetosti 5V (to je 7,5W moči) , za ohladit eno samo pločevinko je to dovolj, omenjam še dodaten pogoj, da je toplo stran peltierja treba dobro ohlajati in da je hladna stran toplotno primerno izolirana od okolice, da bo čim manj izgub. Koliko časa bo ohlajanje trajalo je odvisno od začetne temperature pločevinke in končne željene temperature... to je seveda jasno, mar ne?
Za primerjavo naj omenim en praktičen primer, ki sem ga pred leti uspešno realiziral. Za pogon oziroma vir energije sem uporabil PV panel (sončno celico) 12V 5W, hladilni element je bil običajni peltier iz odslužene hladilne torbe (dobijo se poceni tudi pri kitajcih, ni treba sedaj razdirat hladilnih torb). Med napajalno celico in peltierjem je bil vgrajen malce prilagojen step-down stikalni pretvornik, ki je deloval v MPPT za najboljši izkoristek PV panela. Hladilnik je bil namenjen za hlajenje 0,5l piva v pločevinki na plaži. Topli del peltierja ni bil hlajen z zrakom, pač pa z vodo, ki je imela vedno pod 30°C, večinoma okoli 25°C, lahko tudi manj, medtem ko zrak je imel večinoma nad 30°C. Hlajenje z vodo ni zahtevalo ventilatorja, niti velikih hladilnih profilov. Za uspešno ohlajanje piva je bilo potrebno manj kot 2 uri, sonca je bilo vedno dovolj in sem lahko računal na maksimalno moč PV panela. Če pivo prinešeno s seboj ni imelo previsoke začetne temperature, je bilo pogosto dovolj že 1 ura, da je bilo prijetno hladno in osvežujoče. Slabe strani: nekoliko neroden PV panel, ker sem uporabil navaden polikristal z ALU okvirjem, teža, kompaktnost hladilnika, spet teža, čeprav aluminij.
Pisal sem v pretekliku... ker je šlo za kar konkretno atrakcijo, so me interesenti kmalu prepričali, da sem unikatni izdelek prodal, novega nisem nikoli naredil, ampak me ima, da bi ga ponovno, tokrat s fleksibilno sončno celico.
Podoben projekt, ki sem ga prav tako že davno realiziral, je hladilnik za 2 pločevinki 0,5l, napajanje 12V v traktorju hlajenje toplega dela z ventilatorjem, efekt hlajenja odličen, tokrat sta bila uporabljena celo dva peltierjeva elementa po 4A @12V.
Če nadaljujem, narejena je bila tudi hladilna torba z 8 peltierjevimi elementi za potrebe kampiranja in hitrega ohlajevanja tudi na zelo nizke temperature. Zakaj ne s kompresorjem ali absorbcijskim sistemom? Enostavno, poceni, trajno, brez vzdrževanja, enostavno za narediti doma, ... energetsko slaba učinkovitost ni imela pomena, ker je bila cena kampiranja enaka ne glede na porabo električne energije  _________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dripac Član

Pridružen-a: Sob 21 Maj 2016 20:44 Prispevkov: 41 Aktiv.: 0.37 Kraj: Trebnje
|
Objavljeno: Pon Nov 07, 2016 11:16 am Naslov sporočila: |
|
|
v.j. je napisal/a: |
Torej, DA, na USB je možno ohladiti pločevinko pijače, recimo 0,33l da bo hitreje kot 0,5l, pogoj je USB 3.0 oziroma 3.1 ali še bolje, dovolj zmogljiv USB polnilnik. |
Pa saj sem napisal, na USB 3.1 bi šlo.
Sicer se pa da vse, če se hoče. Vprašanje je samo kako daleč oziroma kaj ima na voljo in v kakšen strošek je avtor teme pripravljen it. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Pon Nov 07, 2016 11:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Cena? Ceneje pomoje ne gre.
Učinek? Beri komentar.
Se pa zadeva tudi matematično ne izide.
Citiram: |
Podoben projekt, ki sem ga prav tako že davno realiziral, je hladilnik za 2 pločevinki 0,5l, napajanje 12V v traktorju Smile hlajenje toplega dela z ventilatorjem, efekt hlajenja odličen, tokrat sta bila uporabljena celo dva peltierjeva elementa po 4A @12V. |
8A pelti, pa še ventilator= preko 100W. Torej poenostavi na 50W za piksno. Pa si s tem dejansko ohlajal, ali zgolj vzdrževal ohlajeno piksno hladno?
USB2 izpljune kake 3W preden varovalka začne težit. Pa naj bo 4W. Od tega ti 1W pobere ventilatorček, koristnega ostane pa... 1W? Pa računaj kaj z enim vatom narediš na 2dl vode, ki ima 4200kJ/kgK...
O USB3 z več kot 2A bi se pa zaenkrat realno lahko zgolj pogovarjali, pa nič več, toliko je pa tudi trenutno na razpolago s kakim "dovolj zmogljivim" polnilcem. (razen če si s tem mislil na polnilec za avto akumulator?) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

|
Objavljeno: Pon Nov 07, 2016 2:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
dripac je napisal/a: |
Pa saj sem napisal, na USB 3.1 bi šlo. |
Res je, ampak s pridihom dvoma:
Peltier ja, ampak na USB napajanje? Mogoče pa le na USB 3.1 |
Ne samo mogoče, bo kar zanesljivo, če sem jaz uspel s 5W PV panelom, bo 7,5W iz USB 3.0 delovalo še bolje. Nikakor pa ne bi računal na USB 2.0 kjer je omejeno na 500mA oziroma 2,5W tukaj pa res ne, kvečjemu za vzdrževanje in nič več.
Sicer se pa da vse, če se hoče. Vprašanje je samo kako daleč oziroma kaj ima na voljo in v kakšen strošek je avtor teme pripravljen it. |
Tako je, vse se da, če se hoče, ampak o ekonomski upravičenosti ne bomo, ker je to nekomu popolnoma brez veze in se ne splača, nekomu drugemu pa je "zlata vredno" in mu niti ni pomembno koliko stane.
Se pa zadeva tudi matematično ne izide. |
Seveda se izide, le čas je temu primerno dolg in izgube v toplotni izolaciji ne smejo biti prevelike, sicer gre čas v neskončnost, učinka pa vseeno ne bo.
8A pelti, pa še ventilator= preko 100W. Torej poenostavi na 50W za piksno. Pa si s tem dejansko ohlajal, ali zgolj vzdrževal ohlajeno piksno hladno? |
Mlačno pivo je bilo ohlajeno v manj kot pol ure, poleti zaradi visoke okoliške temperature v kabini pa tudi več kot 1 uro in seveda je šlo za ohlajanje, ne samo za vzdrževanje. Za vzdrževanje je več kot dovolj le en peltierjev element. Termostata nisem vgradil, bilo je samo stikalo za izbor enega ali obeh peltierjev.
Tisto iz ebaya je za "en drek" hlajenje deluje samo na dno pločevinke, kar pomeni, da bo hladno le na dnu, zgoraj še vedno ostane toplo, ker ni naravnega mešanja tekočine. Tudi ohišje je le plastično in brez izolacije, torej je izkoristek popolnoma zanič.
Jaz sem za hlajenje naredil hladilni element iz rezkanega bloka aluminija. Z ene strani je bila površina ravna za peltier, na drugi strani pa je bil porezkan žleb s standardnim premerom pločevinke, da je bilo naleganje zelo dobro po celi polovici plašča in po celi višini pločevinke. Na nasprotni strani je bila penasta izolacija, ki je pločevinko lepo pritiskala na aluminij.
USB2 izpljune kake 3W preden varovalka začne težit. Pa naj bo 4W. Od tega ti 1W pobere ventilatorček, koristnega ostane pa... 1W? Pa računaj kaj z enim vatom narediš na 2dl vode, ki ima 4200kJ/kgK... |
Za USB 2.0 smo že davno ugotovili, da ne bo šlo.
Kar se tiče izračunavanja energije, ki je potrebna za ohlajanje pa takole:
voda ima notranjo energijo 4200J/kgK in ne 4200kJ/kgK (1J=1Ws in 1kJ=1000Ws)
Običajno se gre za ohlajanje za slabih 20°C. Pivo, ki ga kupiš v trgovini ima sobno temperaturo, mogoče malce več. Recimo da je začetna temperatura 25°C, to je treba ohladiti na recimo 8°C, lahko tudi nižje, če želiš res mrzlo pivo. _________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Pon Nov 07, 2016 3:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Drži glede 4200J/kgK, moj zatipk.
Torej predpostavimo piksno pol litra, 2100J/kgK (recimo da pivo ali kokakola nista daleč od vode), krat 20 stopinj (temp. razlika za ohladitev) je 42000J potrebne energije, ali bolj štromarsko 42000Ws.
Če bi imeli na razpolago 10W (čiste hladilne moči!) bi torej ohladil v 4200 sekundah.
To je 70 minut. Več kot eno uro.
Štima?
Pa še to pod predpostavko idealne izolacije, ja?
Pa... peltier ima izkoristek khm ene 10-15% khm...
Kje smo torej realno? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

|
Objavljeno: Pon Nov 07, 2016 5:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bi rekel, da drži, vsekakor. Za primerjavo bo voda popolnoma ustrezna.
Glede izkoristka peltierja je odvisno kaj je na topli strani, kako uspešno ga hladiš.
Hlajenje z zrakom zahteva velik hladilni profil, lahko tudi manjši z ustreznim ventilatorjem, temperatura bo verjetno precej nad 25°C, peltier bo imel temperaturo vsaj 10 do 20 °C višjo od temperature okolice.
Če je na topli strani na voljo neomejena količina vode s primerno temperaturo, je izkoristek neprimerljivo večji, recimo voda 25°C ali še nižja, daje odlične rezultate, peltier bo imel temperaturo skoraj enako kot voda.
Zgoraj sem napisal približne rezultate za različne primere.
Najbolj delikatni primer je tisti s sončno celico (PV panel) z možjo 5W, saj je razpoložljiva moč res majhna. Dopuščam možnost, da je bil panel v resnici še malce več kot 5W, kar je pogosto pri novih in da pri močnem poletnem soncu dobim ven več, če je sevanje sonca večje od nazivnega. Začetna temperatura nikoli ni bila višja od temperature vode, ki se je uporabljala za hlajenje tople strani. Poleg hlajenja polne pločevinke je potrebno ohladiti še aluminij, ki je bil sicer zreduciran kar se je dalo, ima pa tudi dokaj nizko notranjo energijo, okoli 5x nižjo od vode.
Hlajenje 2 pločevink z 2 peltierjema v traktorju, kot sem napisal, je bistveno drugačno in hitreje, saj je na razpolago veliko več moči in so zato rezultati dobri kljub zračnemu hlajenju tople strani.
Zgoraj omenjena torba z 8 peltierji pa je razred zase, poraba enormna, namen pa je bil obratovanje 24/7 in brez posebnih zahtev po hitremu ohlajevanju. Hlajenje je preseglo moja pričakovanja, tako da kljub slabemu izkoristku je bilo hladno vse, lahko sem celo zamrznil kaj, oziroma ohranil meso zmrznjeno v neposredni bližini hladnega dela.
Izolacija v vseh primerih rezana na mero, običajni XPS, debeline 20mm ali več.
Ko sem te tri hladilnike naredil, se nisem nič ukvarjal z računanjem, saj nisem vedel kakšen izkoristek peltierja naj uporabim. Rezultati so bili dobri, žal pa nisem naredil natančnih meritev iz katerih bi lahko dobil podatek o izkoristku. _________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Pon Nov 07, 2016 6:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj torej konkretno svetuješ sirjost-u? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sirjost Član

Pridružen-a: Sob 20 Feb 2016 16:30 Prispevkov: 95 Aktiv.: 0.84 Kraj: pescenk bliz Cerknce
|
Objavljeno: Pon Nov 07, 2016 8:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem mislil da sem postavil kar enostavno vprašanje, saj nisem nič specifično določil če pa se vam to zdi šala pa vsaj ne komentirajte. _________________ lp jerc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni