|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Yeb0 Član

Pridružen-a: Čet 01 Jan 2015 14:33 Prispevkov: 12 Aktiv.: 0.09
|
Objavljeno: Pon Dec 19, 2016 4:35 pm Naslov sporočila: Presek dovodnega vodnika |
|
|
Pozdravljeni, imam vprasanje vezano na presek vodnika v odvisnosti od priključne moči porabnika. Če pogledamo indukcijsko ploščo, ki je najzahtevnejši porabnik ima priključno moč cca. 7200W in jo hočemo priklopit na eno fazo. Za tak podvig bi po izracunih potrebovali vodnik 6^2 in 32A varovalko. Zdaj pa me zanima glede na to, da bi priklop izvedel v podomarici, kakšen presek vodnika bi moral uporabiti za enofazno povezavo med obema Fid stikaloma? Kaj je potrebno upoštevat pri izracuno preseka, ki bo povezoval omari?
Lp. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.01
|
Objavljeno: Pon Dec 19, 2016 4:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ima navedeno tako priključno moč, ali je to zgolj tvoja predpostavka na osnovi seštevanja jakosti posameznih kuhališč? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Yeb0 Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Pon Dec 19, 2016 5:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ponavadi je priklop na dve fazi, takrat ni problema.
Pri priklopu na eno fazo pa imajo nekatere "pamet", da ne dovolijo hkratnega vklopa vseh kuhališč preko neke moči naenkrat.
Ko sem pred leti kupoval, sem zasledil pri boschu možnost nastavitve (v servisnem meniju) max. posamezne in kombinirane moči.
Ne trdim pa da so vse tako pametne.
Kupil sem aeg, kateri ne moreš nastavljat kar sem omenil za boscha, kljub temu pa ne dovoli vklop vseh na max., čeprav je priklopljena na 2 fazi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Yeb0 Član

|
Objavljeno: Pon Dec 19, 2016 5:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če te prav razumem potem ne rabim 3 faznega toka in ne 6^2 kabela pa bo zadeva laufala? Za priklop lahko uporabim 5x 2.5 kabel (2 nuli, 2 fazi in zemljo). V omarici pa dam vsako od teh dveh faz na svojo varovalko? Al se motim? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Pon Dec 19, 2016 5:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nisi napisal kakšno imaš glavno varovalko.
Nisem certificiran dratar, ampak če imaš 25A glavno in nimaš v planu res nikoli na 3f, bi dal 3x4mm2 in 20A varovalko.
Če ti bo večkrat skurilo varovalko se boš navadil malce pazit in uporabljat ZKP, po drugi strani pa v praksi skoraj ni primera, da bi rabil vse na max.
Če planiraš kdaj na prehod na 3f in bi to v kuhinji izkoristil, pa upoštevaj, da ozemljiveni vodnik ni tanjši od faznega, četudi imaš zdaj FID.
In ker imaš podvojeno vprašanje (ne delaj tega, ni potrebe po smetenju z nepotrebnim številom tem) se vprašaj še tako:
četudi boš imel 1x35A priklop, ko vklopiš kuhalnik na max, koliko ti ostane za bojler, likalnik, pralni in sušilni stroj, pa v mrzli zimi še kak kalorifer? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Yeb0 Član

|
Objavljeno: Pon Dec 19, 2016 6:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja saj zato sem se obrnil na forum, ker še ne poznam odgovora na to vprašanje. Verjetno bom moral preiti na 3f bo najbolj pametno in varno.
Glede vprašanja na forumu pa je tako, da sem se prvič zmotil in napisal pod napačno temo. Iskal sem če lahko kje odstranim naslov pa nisem našel.
Hvala za vse odgovore. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46 Prispevkov: 1972 Aktiv.: 12.87 Kraj: Medvode - med vodami
|
Objavljeno: Pon Dec 19, 2016 6:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za začetek bi bilo dobro, da (tudi) odgovoriš ali sam sebe vprašaš, če si odpravil težavo s fidi, slabi 2 leti nazaj?! Predvsem kaj je bilo narobe!?
Ne morem se namreč znebiti občutka, da bo tale šporget pristal nekje med njima ali na koncu obeh.
Kot je že @MadMax ugotovil si podal premalo vhodnih podatkov in zdaj se po kapljicah vleče iz tebe osnovne podatke.
Nisi povedal ali imaš 1f ali 3f priklop v hišo in koliko A je/so glavne varovalke, tiste, po katerih plačuješ tudi obračunsko moč. Poglej na račun.
Porabnike se po posameznih fazah razporedi tako, da so glede na odjem vse 3 faze (če so) čim bolj enakomerno obremenjene.
Zato se načeloma tako močnih kuhališč priklaplja na 2 fazi (nekateri modeli na 3), skoraj vsa kuhališča pa imajo možnost priklopa tudi na eno fazo, seveda z omejitvami.
Glede novejših kuhališč samo dopolnim predhodnika, da lahko recimo Gorenjevo indukcijsko ploščo "sprogramiraš" na omejevanje max. skupne moči, da tok ne preseže 16A tako, da istočasno držiš vse tipke za izbiro kuhalnih polj cca. 3sek., po izpisu "HI" s pritiskom na - ali + spremeniš v "LO", potrdiš s ponovnim istočasnim pritiskom vseh tipk kuhališča cca. za 3sek.
Glede na model imaš tako ali 2 rinki na max. moči in tako dveh rink ne moreš uporabljati ali pa recimo uporabljaš vse 4 rinke naenkrat vendar samo do moči št. 7 od 10.
Če hočeš v prihodnosti resetirati nazaj na polno moč moraš kuhališče povsem odklopiti iz štroma za nekaj sek.
Ni odveč tudi opomba, da sme priklop opraviti le pooblaščen strokovnjak.
p.s.
Zdaj šele razumem opombo o podvojenem vprašanju, ker si odprl še eno podobno temo. Prosi moderatorja, da ti združi obe temi v eno.  _________________ Največji čar - električar
Nazadnje urejal/a DusanK Pon Dec 19, 2016 7:05 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2743 Aktiv.: 13.21 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Pon Dec 19, 2016 7:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prehod iz 1 faze na 3 faze ni enostaven niti poceni.
Prehod samo zaradi indukcije je brez potrebe.
5x2,5 mm^2 je dovolj, če boš imel 3 faze. Pri 1 fazni instalaciji je 6 kvadrat kar primeren presek. Moraš pa poskrbeti, da do dovod ustrezen in da bo zagotovljena selektivnost varovalk. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.36 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Tor Dec 20, 2016 10:15 am Naslov sporočila: |
|
|
qwertz je napisal/a: |
Prehod iz 1 faze na 3 faze ni enostaven niti poceni.
Prehod samo zaradi indukcije je brez potrebe.
5x2,5 mm^2 je dovolj, če boš imel 3 faze. Pri 1 fazni instalaciji je 6 kvadrat kar primeren presek. Moraš pa poskrbeti, da do dovod ustrezen in da bo zagotovljena selektivnost varovalk. |
Ravno prejšnji teden gledal prispevek na rtvslo na podobno temo. Gospodu, ki je hotel povečati priključno moč iz 3x20 na 3x25 so na elektro gorenjska hoteli zaračunati 700€. Kar zmislili so si, da mora menjati analogni števec za digitalni, če hoče višjo moč, seveda bi ga moral sam financirati. V takšnih absurdnih primerih človeka prav silijo, da sam menja glavne varovalke. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2743 Aktiv.: 13.21 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Tor Dec 20, 2016 10:57 am Naslov sporočila: |
|
|
Tisto je bil nateg. Pa jim ni uspelo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Spajky Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05 Prispevkov: 1095 Aktiv.: 6.00 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Tor Dec 20, 2016 11:06 am Naslov sporočila: |
|
|
MarkoM je napisal/a: |
V takšnih absurdnih primerih človeka prav silijo, da sam menja glavne varovalke. |
Če lahko (če niso pod ključem!) ... Jest sem imel neke vrste pisno kalvarijo pol leta z Elektro Primorsko za Zmanjšanje glavne varovalke . Ker so me je*bali v glavo (so samo pol km stran od mene!) in je potrebno samo prestavit omejitev na "polavtomatski pancerki", sem jih poslal u kooratz.
Zadevo sem rešil tako dolgoročno tako, da sem se odselil od njihovega dobavitelja elektrike (v 100% lasti EP) in šel drugam iz principa. Zdaj prihranim več kot bi s samo menjavo varovalke na manjšo. Pa so izgubili fiksnega kupca elektrike (+profit) za njihovo hčerinsko firmo (vsako leto zgubljajo cca.10% strank!) ...
Vsemogoče počnejo, samo da jim ostane njihov del=profit, a to je priključna moč od katere v bistvu živijo, kar se tiče stanovanjskih odjemov ... just my2c .. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.36 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Tor Dec 20, 2016 11:41 am Naslov sporočila: |
|
|
qwertz je napisal/a: |
Tisto je bil nateg. Pa jim ni uspelo. |
Koliko so že potem rekli? 160€? Že 160€ je ogromno, da menjajo varovalke vredne par € in potem spremenijo v naročnini priključno moč. Že za prenos lastništva računajo ogromno denarja... V glavnem te opalijo kjer je le mogoče. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Yeb0 Član

|
Objavljeno: Tor Dec 20, 2016 12:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas zdaj urejajo kable, iz zraka jih dajejo v zemljo in k temu pripada zunanja omara. Mislim da to v celoti financira občina. Od zunanje omare do notranje omarice pa mislim, da moraš urediti sam. Verjetno bi se mi ob tej priložnosti splačalo sedaj urediti 3f tok. Koliko mora biti presek vodnikov, ki povezujejo omare med seboj? Bo 6 kvadrat dovolj? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46 Prispevkov: 1972 Aktiv.: 12.87 Kraj: Medvode - med vodami
|
Objavljeno: Tor Dec 20, 2016 1:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bi vsaj odgovoril na moja vprašanja?
Na netu imaš kup kalkulatorjev koliko moči spraviš ali s koliko A lahko obremeniš 6mm^2 vodnik.
Vprašaj se najprej raje koliko bo tvoja glavna varovalka/odjemna moč in nato računaj naprej.
Grem zadihat. _________________ Največji čar - električar |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni