www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Priklop indukcijske plošče
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
s51zg
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2004 17:35
Aktiv.: 2.27
Kraj: JN76BC - Srednje brdo

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 13, 2012 12:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakšne razlage...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
zlabo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 21:38
Aktiv.: 1.33
Kraj: Domžale-Kamnik

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 13, 2012 12:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Protoncek, ne prevec filozofirat, glej post uporabnika skat. Tudi če imaš priklopljeno fazno (in ne medfazno) nemoreš preobremenit nule!
Tudi do hiše imaš dovod vseh 4ih žil enakega preseka...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.77
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 13, 2012 1:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res je. Moja napača. Popolnoma sem pozabil na fazni zamik. Tipična napaka NEenergetika, sklepam. Sem pa tudimalce pomirjen, ker v bodoče bom tudi jaz nabavil indukcijo...
Seveda je pogoj da so bremena enaka, drugače še vedno teče nek tok po nuli, čeprav po moje ne more biti ravno PREvelik, kajne?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
skat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 05 Mar 2009 12:10
Aktiv.: 2.03
Kraj: Ribnica

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 13, 2012 2:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Gumby , kaj se čudiš?

V simetrično obremenjenem trifaznem sistemu toka čez nulo ni!!

el-stroji-3f-vezava.tif
 Opis:
 Velikost datoteke:  158.49 KB
 Pogledana:  38 krat

el-stroji-3f-vezava.tif

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 13, 2012 2:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanimivo bi bilo vedeti, kakšen je tok čez nulo v primeru samo dveh faz (kot na sliki v prvem postu) in simetrični obremenitvi?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
lipa
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Sep 2009 9:39
Aktiv.: 3.83
Kraj: Lipa Beltinci

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 13, 2012 2:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
Zanimivo bi bilo vedeti, kakšen je tok čez nulo v primeru samo dveh faz (kot na sliki v prvem postu) in simetrični obremenitvi?

Isti tok čez nulo, kot tok čez posamezno fazo.

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 13, 2012 2:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

težka...z obzirom da je pri dveh fazah tudi fazni zamik...
Nazaj na vrh
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.40

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 13, 2012 3:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

skat je napisal/a:
Gumby , kaj se čudiš?

Čudim se odštevanju in faktorju koren iz tri.

Tokovi so vektorji, po nuli teče vsota teh tokov, ne pa razlika (zato tudi ni toka pri simetrični obremenitvi, ker je vsota tokov 0). In nobenega drugega faktorja ni vmes...
Poglej sliko, ki si jo pripel, je lepo narisano spodaj desno.

damo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45
Aktiv.: 8.47
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 13, 2012 3:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

In kolikokrat ti žena simetrično obremeni indukcijsko ploščo+pečico? S tem, da je pečica omsko, plošča pa induktivno breme.

Običajno se veže tako, da je pečica na eni fazi, indukcijska plošča pa na ostalih dveh (kjer so 2 plate na eni fazi, 2 na drugi).

Ne preveč komplicirat, 2 faze, 2 nule pa ozemljitev. Teorije pa pustite za kako drugo priliko.

lipa
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 13, 2012 3:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Simulacija toka v "nuli"
http://www.youtube.com/watch?v=fV1ExA5mASY

skat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 05 Mar 2009 12:10
Aktiv.: 2.03

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 13, 2012 8:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

gumby je napisal/a:
skat je napisal/a:
Gumby , kaj se čudiš?

Čudim se odštevanju in faktorju koren iz tri.

Tokovi so vektorji, po nuli teče vsota teh tokov, ne pa razlika (zato tudi ni toka pri simetrični obremenitvi, ker je vsota tokov 0). In nobenega drugega faktorja ni vmes...
Poglej sliko, ki si jo pripel, je lepo narisano spodaj desno.

Imaš prav! po premisleku sem prišel do rezultata toka čez nulti vodnik pri dveh uporih 2,3kW. Izhodišče je vezava zvezda brez upora v tretji fazi. Če je na fazi L1 tok 10A (kot 0st) , na fazi L2 pa 10A kot 120st, bi moral bit na tretji fazi spet tok 10A 240stopinj, da bo rezulanta 0. Ker tega ni, je potem to rezultat toka v nultem vodniku- 10 A kot pa -240stopinj

Smile

lipa
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 13, 2012 9:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

gumby je napisal/a:
Daj mi razloži, na kak način boš preobremenil nulo v trifaznem sistemu z ohmskimi bremeni. Me zelo zanima...

Bolj se mi zdi izzivalno tole vprašanje. Po mojem mnenju je možno nulti vodnik skoraj 3x preobremeniti v primerjavi s posamezno fazo. Primer take obremenitve:
1 faza ohmska obremenitev 1A
2 faza ind. obremenitev 1A
3 faza kapacitivna obr 1A

Ob taki obremenitvi in pravilnem razporedu faz je vsota teh treh tokov več kot 2A v nultem vodniku.
Možna je še druga kombinacija istih porabnikov, kjer je vsota "preko mojega palca " 1,7A

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 13, 2012 9:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Samo mislim da kapacitivnega bremena skorajda ne boš našel v našem primeru. Kot je nekdo že omenil: indukcijska je induktivno breme, pečica pa uporovno.
Nazaj na vrh
Vajdo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Sep 2004 23:06
Aktiv.: 4.59

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 13, 2012 11:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če sedaj jaz vse skupaj razumem, je podobno v hiši. Dovod je 3x25A, max tok po vsaki fazi je 25A ali skupaj 75A po vseh treh fazah skupaj. Vendar to ne pomeni, da bo po nuli tekel tok 75A, ampak samo max 25A. Glede na simetrijo med fazami, pa enkrat teče večji, enkrat manjši tok po nuli.

Če pogledam moj primer, bo na vseh treh fazah omogočen tok max 16A po fazi, po nuli pa bo lahko tekel tok max 16A.
Če bom imel prižgano pečico 3.5kW in ploščo 1.4kW, bo tekel nekje srednje velik tok, če bom imel vklopljeni dve plošči s 1,4kW bo tekel tok skoraj nič, če pa bom imel vklopljeno samo pečico, pa bo tekel tok cca 16A. Govorim za nulti vodnik. Upam, da sem vse skupaj prav razumel.
Vse skupaj bi lahko priklopil in bi delovalo, vendar raje vprašam, da si razčistim kakšno vprašanje oz. področje kjer sem malo manj domač.

ps. Varovalke na nuli nimam. Sedaj kabel varuje 3pol C16A varovalka

kajkaj
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Ned 25 Dec 2016 0:43
Aktiv.: 0.05

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 25, 2016 1:25 am    Naslov sporočila:  Težave z indukcijo - vezava ali zanič plošča Odgovori s citatom

Plošča deluje na nekaterih posodah, a ne na vseh.
Seveda sem poizkušal le s posodo, ki je namenjena za kuhanje na indukcijskih ploščah.
Zanimivo je to, da mi od kompleta 2 džezv večja deluje na vseh 4ploščah, manjša pa le na 1 izmed 2 večjih kuhalnih površin.
Podobno je s kompletom 3 ponev (namenjenih za kuhanje na indukcijo) - največja med njimi deluje na vseh 4 kuhališčih, manjši 2 pa nikjer.
Me prav zanima, kako bo z delovanjem prijateljeve indukcije s to posodo.

Zadevo sem raje vezal po prvi shemi na trifazni tok. Je morda lahko narobe kaj zaradi elektrike, napetosti ... Se pri dvofazni vezavi trifaznega toka napetost kaj zmanjša iz 380 V?
Pri trifaznem toku se zadeva izračuna 220 V * (koren iz 3) = 380 V. Kako je to pri dvofazni vezavi trifaznega toka?

Indukcijska plošča je Gorenje IT614X. Je možno, da je indukcija leta 2016 (ni več ravno nova tehnologija) lahko še vedno tako zanič, da prime redkokatera posoda? V najslabšem primeru bi jo vrnil in kupil dražjo, da bo zadeva le dobro delovala. Ampak kar ne morem verjeti, da lahko prodajajo tako zanič zadeve.

indukcija.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  4.54 MB
 Pogledana:  3 krat

indukcija.png

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni