|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
saniboj Član

Pridružen-a: Pon 25 Jan 2010 3:13 Prispevkov: 11 Aktiv.: 0.06
|
Objavljeno: Sob Feb 18, 2017 5:07 pm Naslov sporočila: Vgraditev LED dnevnih luči na Hondi ST1100 |
|
|
Pozdravljeni!
Rabil bi pomoč pri vgradnji dodatnih LED luči (DRL) na svojem motorju Honda ST1100.
Ker sem pač laik v tem me predvsem zanima kako naj jih gor povežem. Ponekod sem bral, da je dobro da se doda reley in varovalko, ampak pojma pa nimam kok kej močno oz kok amperov. Doma imam en relejček 30A, luči so pa po 10W (2 kom.), naredil bi jih pa na dodatno stikalo.
Torej... kaj in kako?
Hvala vsem za nasvete!
Lp, Sani
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
17.46 KB |
Pogledana: |
4292 krat |

|
|
1.31 MB |
3 krat |

|
|
1.31 MB |
3 krat |

|
|
1.28 MB |
2 krat |

|
|
1.45 MB |
2 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ferdo Član

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:10 Prispevkov: 354 Aktiv.: 1.49 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Sob Feb 18, 2017 11:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Obe luči skupaj ti bodo vlekle manj kot 1,5 ampera toka pri 12V napetosti. To vzdrži praktično vsako stikalo, saj so ponavadi predvidena za vsaj 2 ampera tokovne obrementve. Vsekakor pa lahko uporabiš rele, ki je na slikah. Na + akumulatorja obvezno daj varovalko za tok 2A, zaporedno za njo stikalo in nato na luči. V primeru, da boš uporabil rele, varovalko veži na delovni kontakt releja in od tu naprej na luči. V tem primeru tu stikalo krmili samo navitje releja (priteg releja).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
saniboj Član

|
Objavljeno: Ned Feb 19, 2017 4:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Zdej stvar je taka, želel sem narediti tako, da je vse skupaj to aktivno, ko obrneš ključ, torej daš kontakt. Po shemi iz ključavnice izhaja žička, ki naj bi bila namenjena za te dodatke (accessory). Iz te sem mislil naprej vezati na luči .Zdej vprašanje je ali lahko naprej nadaljujem z varovalko,potem stikalo in nato še luči?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cici Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 7:42 Prispevkov: 766 Aktiv.: 3.23 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Ned Feb 19, 2017 8:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Naredite tako kot je napisal ferdo varianto z relejem.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.78 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Ned Feb 19, 2017 10:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče kdo ve kako je s tem okoli zakona? Za avto se ve, da je treba homologirat, za motorje pa nič pametnega ne najdem. Ali "kar velja" (v kar nekako dvomim), ali je tudi treba homologirat? V tem primeru rabiš račun/potrdilo pooblaščenega avtoelektričarja...
Namreč, tudi jaz bi si montiral dnevne led na motor, a bi raje najprej vedel, kako je s tem.
Glede vezave: jaz bi to zvezal na kontakt - z obzirom, da se ob kontaktu prižgo luči, torej na luči, seveda preko dodatne varovalke in releja. Vmes obvezno stikalo za izklop, saj ti ponoči nasproti vozeči ne bodo ravno hvaležni, če jim boš svetil v oči...
Če pa imaš izhod "accesory" ga seveda lahko uporabiš. Preveri, kdaj je 12V na njem.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
saniboj Član

|
Objavljeno: Ned Feb 19, 2017 7:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdej glede zakona v Sloveniji ne vem kako je. Vsekakor sem mislil tako povezati, da se lahko vse z lahkoto odstrani pred kakim tehničim pregledom, torej kak vodotesni konektor mogoče pod kako plastiko skriti.
Zaenkrat sem po parih nasvetih želel takole povezati:
Kako se vam zdi?
|
1.31 MB |
24 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ferdo Član

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:10 Prispevkov: 354 Aktiv.: 1.49 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Ned Feb 19, 2017 9:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Shema je v redu, po predpisih. Po mojih izkušnjah na tehničnem pregledu ni problema, če fizično snop svetlobe ni previsok. Biti mora v enaki višini, kot kratka luč ali nižje, na enak način kot meglenke. Tretja varianta je možnost hitre demontaže. Vsekakor zagovarjam nastavitev po predpisih, da ne slepiš nasproti vozečih voznikov.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pon Feb 20, 2017 8:30 am Naslov sporočila: |
|
|
No, z moje strani sistem "saj ne komplicirajo" ne pride v poštev. Morda sem paranoik, a sem poznal človeka, ki so mu zaradi nehomologiranega izpuha motor zasegli na cesti - potem je moral plačati kazen plus stroške popravila na tovarniško stanje, da ga je dobil nazaj (s tem da niso hoteli dati njegovega original izpuha, ampak so dali novega!). Problem ni samo tehnični, ampak policaji na cesti. On te bo vprašal po homologaciji in če notri ni vpisano si v riti...
Se bo treba pozanimat nekje...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.02
|
Objavljeno: Pon Feb 20, 2017 10:38 am Naslov sporočila: |
|
|
Očitno je nekaterim pomembno le, da je izpravno za tistih 15 minut na tehničnem.
Ko te policaj ustavi in odredi izredni tehnični, boš težko karkoli stikal iz mopeda...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nima Član

Pridružen-a: Čet 27 Feb 2014 14:03 Prispevkov: 192 Aktiv.: 1.40 Kraj: Bakovnik
|
Objavljeno: Pon Feb 20, 2017 10:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Saj že polovica teh novih luči, ki so "homologirane" ne sveti pravilno, ampak te zaslepljujejo od spredaj in zadaj.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Pon Feb 20, 2017 10:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Res je, ampak to ni predmet debate, in tudi predmet postopka s policajem ne bo, dokler imaš papirno zaledje.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.82 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Pon Feb 20, 2017 3:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
35€ stane homologacija svetil na AMZS postajah
_________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pon Feb 20, 2017 7:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ok, to ni veliko. Moraš pa, če prav vem, imeti račun/potrdilo od avtoelektričarja, torej samogradnja odpade...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Pon Feb 20, 2017 7:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa za same lučke rabiš ustrezen papirček...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.22 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Tor Feb 21, 2017 9:00 am Naslov sporočila: |
|
|
Res je....
Karkoli boš homologiral, rabiš TUV certifikat.... Načeloma lahko le te dobiš na netu....
Če nočeš imeti težav na cesti s "plavimi" je bolje homologirati, roko na srce je pa tako... zaradi tega ti policaj (razen če si nek pobesneli divjak) ne bo težil....
_________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni