|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
papagaj93 Član

Pridružen-a: Pon 06 Jun 2011 22:50 Prispevkov: 708 Aktiv.: 4.13 Kraj: Nova Gorica
|
Objavljeno: Čet Mar 16, 2017 10:56 pm Naslov sporočila: Pomoč pri izbiri komponent. |
|
|
Pozdrav!
Po res ogromnem času izven elektronike, se je tekom življenja pokazala potreba po nečim, trenutno zame kar zahtevnem projektu.
Da rečem bobu bob, povem takoj zakaj gre. Čebelarska GSM tehtnica.
Stvari se najdejo tudi na tržišču, toda za cene 400+€.
Skratka nekaj znanja premorem, Programiral sem tudi PIC (variante ECIO 28).
Moje znanje je trenutno na takem nivoju:
Znal bi povezat ECIO28, merilni listič ter segmentni display ter spraviti do točke delovanja.
Nikdar pa se nisem srečal z GSM moduli. Preden pa se podam na Ebay in karkoli naročim pa bi se rad najprej teoretično podkrepil, s tem namenom tudi pišem.
Zamisel je uporabiti nekaj v tem stilu:
Weighing-Sensor-200kg
GSM Module
Arduino Nano
Skratka zanima me komunikacija med GSM in kontrolerjem in samo delovanje GSM. Angleščina ni ravno moja najbolj močna točka tako da karkoli v slovenščini dobrodošlo čtivo.
Način delovanja:
Stvar bi recimo enkrat ali dvakrat na dan v določeni uri, odčitala težo, ter poslala SMS z odčitanimi podatki na telefon. Preciznost 200g ali več.
Ima kdo kakšno boljšo idejo? Ve kdo kje naj začnem z čtivom?
Hvala za vnaprej in lep pozdrav. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
peterv6i Član

Pridružen-a: Tor 22 Jan 2008 13:30 Prispevkov: 116 Aktiv.: 0.55 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Čet Mar 16, 2017 11:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po moje ne fališ če vzameš nek kitajski klon arduina, en GPRS modul, sim kartica je koliko 2 EUR na mesec.. (recimo simobil data)
Imaš enostavno razvojno orodje na pc-ju..
Arduino povežeš po usb-ju na pc (za programiranje)
gprs shield povežeš z arduinom in gas..
potreboval boš še RTC ali pa če želiš en GPS modul .. pa prebereš uro iz gps-a in ko je toliko in toliko pošlješ sms..
+ tehtanje..
bi šlo?
če ne poišči na digitalnem repozitoriju univerze ljubljana ali maribor imaš
en kup diplomskih nalog na temo arduina gps-a gsm-a ...
https://repozitorij.uni-lj.si/Iskanje.php?lang=slv
https://dk.um.si/Iskanje.php?lang=slv
en primer:
https://repozitorij.uni-lj.si/Dokument.php?id=81107&lang=slv
Nazadnje urejal/a peterv6i Čet Mar 16, 2017 11:22 pm; skupaj popravljeno 5 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
peterv6i Član

Pridružen-a: Tor 22 Jan 2008 13:30 Prispevkov: 116 Aktiv.: 0.55 Kraj: Izola
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mato1111 Član

Pridružen-a: Pet 28 Dec 2012 14:42 Prispevkov: 617 Aktiv.: 4.05 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Čet Mar 16, 2017 11:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tako iz izkušenj:
Če hočeš SMS-e samo pošiljat potem je to bolj ko ne čisto lahko.
Potrebuješ naprimer mikrokontroler z UART komunikacijo in GSM modul z UART komunikacijo (npr. SIM900, M590 ipd...).
1. Ob vklopu napajanja moraš (ponavadi) prižgat še GSM modul (ročno ali programsko).
2. PIN na SIM kartici mora biti izklopljen. Ob prvi uporabi je potrebno GSM modul tudi nastavit (po potrebi pač)
3. Izvedeš svoj del programa "tehtanje" težo zapakiraš v SMS in pošlješ na prednastavljeno številko.
GSM moduli imajo svoje "AT" ukaze ki se malenkost razlikujejo od modula do modula. Za poslat SMS sporočilo v Bascomu izgleda nekako takole:
Koda: |
Print "AT+CMGS=" ; Chr(34) ; stevilka ; Chr(34)
Waitms 500
Print "Vsebina SMS sporocila" ; Chr(26) |
Za uro lahko uporabiš RTC namenski čip (npr. DS1307) ki ima integriran koledar in uro ali pa narediš svoj timer ki se pač resetira vsak dan npr. ob polnoči. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
arksi Član

Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:19 Prispevkov: 748 Aktiv.: 3.65 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: Pet Mar 17, 2017 7:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Nekaj se je o tem že debatiralo tukaj .
Mislim, da bo najtežji zalogaj izdelava same tehtnice, da bo dokaj točno tehtala.
Kot so že napisali predhodniki sama komunikacija GSM ---> mikrokontroler ni ne vem kako zapletena.
Eden najcenejših GSM modulčkov, ki sem ga jaz preizkušal in deluje v Slo. omrežju se dobi
tukaj . Priključi se ga preko Rx-Tx linij na mikroprocesor in že lahko pošiljaš sporočila. Modulček uporablja mikro sim kartico.
En enostaven primer pošiljanja sms je tukaj in
tukaj.
Gsm javljalnik je tukaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
papagaj93 Član

Pridružen-a: Pon 06 Jun 2011 22:50 Prispevkov: 708 Aktiv.: 4.13 Kraj: Nova Gorica
|
Objavljeno: Čet Mar 30, 2017 11:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozno ampak vseeno.
Najprej hvala za odgovore, nekako se mi po večkratnem branju podanega čtiva in nekaj dodatnega ki sem ga sam izbrskal zdi da nalogi ne bi bil kos. Tako da s projektom ne bo nič
Lahko pa povem da sem našel ugodno ponudbo tehtnice, tako da stvari se premikajo dalje po zastavljenih ciljih.
Hvala še enkrat vsem!
LP Rok |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
arksi Član

Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:19 Prispevkov: 748 Aktiv.: 3.65 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: Pet Mar 31, 2017 6:36 am Naslov sporočila: |
|
|
papagaj93 je napisal/a: |
Pozno ampak vseeno.
Najprej hvala za odgovore, nekako se mi po večkratnem branju podanega čtiva in nekaj dodatnega ki sem ga sam izbrskal zdi da nalogi ne bi bil kos. Tako da s projektom ne bo nič .......... |
Pa ne tako hitro obupat. Kaj konkretno pa je največji problem?
Pojdi lepo po korakih. Najprej pridobi podatek iz tehtnice in ga prikaži na svojem LCD. Ko boš imel to rešeno pa se loti potem pošiljanja podatka teže na SMS.
Na forumu je kar nekaj ljudi, ki to zna in, verjetno, ne bo problem dobiti pomoči.
papagaj93 je napisal/a: |
........Lahko pa povem da sem našel ugodno ponudbo tehtnice......... |
Daj povej kakšno informacijo več o tej tehtnici.? Kateri model je in kolikšno ima točnost? Kakšen je izhod podatka o teži? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
papagaj93 Član

|
Objavljeno: Pon Apr 03, 2017 11:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se opravičujem za pozno odpisovanje, namreč v tem času je ogromno priprav in dela tako da sem kar polno zaseden.
No upam da s tem ko prilimam link ne promoviram (http://www.smsvaga.com/) Z njim sem se dogovoril za starejšo verzijo tehtnice. Zaenkrat potrebujem namreč le dnevni podatek o teži tako da bo ustrezala. Kasneje pa za skromno doplačilo samo zamenjam modul in stvar dobi GPS, izris grafa na internet stran itd... Za moje potrebe zdaj preveč.
Kosi mi bodo nekaj časa ležali doma, mogoče se pozimi spravim v gradnjo, bolj zaradi tega da malce osvežim svoje znanje, ki je precej zakrknilo
LP Rok |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni