|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2743 Aktiv.: 13.21 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Čet Apr 06, 2017 7:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Predvidevam, da imaš sedaj obračunsko moč 7 kW (1x32 A, 1x35 A, 3x16 A, 3x20 A). Mogoče bi ob naslednji renovaciji elektrike v hiši, lahko spremenil na 3F sistem, da se izogneš težavam, ki jih prinaša 1F sistem.
Plačaš samo spremebo soglasja in material ter delo, mesečni stroški ostajajo enaki.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
benc Član

Pridružen-a: Sre 14 Jun 2006 21:41 Prispevkov: 132 Aktiv.: 0.57 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: Čet Apr 06, 2017 9:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
laura je napisal/a: |
Na kaj boš ga pa priklopil?
Ena faza s kondenzatorjem ali frekvenčnik? |
Na frekvenčnik, ki bo napajan iz ene faze. Preizkusiti mislim pa tudi na kondenzator. Samo zato, ker me zanima kako se bo obnašal.
ElGrigon je napisal/a: |
benc je napisal/a: |
Hvala za odgovor. Bom najprej preizkusil prevezati malega na trikot. Če bo uspelo pa odprem še večjega, kar pa bo bolj komlicirano :S
Poročam kasneje.
Še to sem mislil vprašati. Ali izgubim kaj moči pri taki prevezavi? Iz zvezde 380 na trikot 240V. |
Mali motor, če prevežeš navitja v trikot in na frekvenčnik 230VAC, ne. Nazivna moč bo ostala enaka s tem, da boš s frekvenčnikom nastavil navor, ki je lahko tudi večji ampak poslediščno bremeni motor.
Nikakor pa ne smeš priklapljati prevezanega v trikot na 400V, ker bo previsoka napetost na enem navitju, boš ga skuril. |
Na 400v ga seveda ne mislim priklopiti. Ostalo mi pa je pa sedaj tudi malo bolj jasno. Verjetno bom kar 7 žilni kabel potegnil iz motorja in zunaj spajal navitja. Bo verjetno lažje kot v motorju.
Isto imam plan pri večjem dahlander motorju. Ampak tisti bo večji izziv ker bo 12 žic in mi ni čisto jasen vrstni red navitij. Upam, da ne bo dima
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
benc Član

Pridružen-a: Sre 14 Jun 2006 21:41 Prispevkov: 132 Aktiv.: 0.57 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: Sob Apr 15, 2017 7:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa mi je uspelo. Spoje v motorju sem razdelil in dodal še 6 žic. Skupaj je 12 žic.
Sedaj sem dobil 6 posameznih navitij katere lahko zunaj motorja vežem po želji.
Na koncu še lepo povil in polakiral, da je motor isti kot prej
Za vezavo pa sem slučajno našel eno shemo na eni Francoski strani Klik . Uspelo je v prvem poskusu
V prilogi še slikca vezave, če bi še komu kdaj prišla prav.
Hvala za delitev znanja in moralno pomoč.
Opis: |
Slikano pred končnim povijanjem in lakiranjem. |
|
Velikost datoteke: |
70.74 KB |
Pogledana: |
3 krat |

|
|
24.63 KB |
3 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.30 Kraj: Rogaška Sl.
|
Objavljeno: Pon Apr 17, 2017 11:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
V primeru, da skupna moč motorjev ne presega zmogljivosti 1f priključka je možna tudi rešitev z uporabo avtotransformatorja ki dvigne napetost z 230 na 400V in potem se lahko uporabijo 3f frekvenčniki (vhod 400V).
Primer označb transformatorjev 380/220 v priponki.
Lp.
|
179.29 KB |
1 krat |

|
|
203.67 KB |
1 krat |

|
_________________ --
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48 Prispevkov: 1954 Aktiv.: 10.80 Kraj: Sobota
|
Objavljeno: Pet Apr 21, 2017 1:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Daj malo si prečitaj in poskusi razumeti kaj si napisal, u.d.i.e.
_________________ Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.30 Kraj: Rogaška Sl.
|
Objavljeno: Pet Apr 21, 2017 10:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
To je edina realna opcija da greš na 400V z 1f priključka ... res da ne moreš na polno obremenjevati frekvenčnikov, ker je usmerjanje dvovalno namesto šestvalno kot pri 3f mreži.
Lp.
_________________ --
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni