www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Regulacija obratov venilatorja
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
nimex
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 25 Maj 2004 8:34
Aktiv.: 0.01

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 25, 2004 8:53 am    Naslov sporočila:  Regulacija obratov venilatorja Odgovori s citatom

Pozdravljeni!
Moje znanje o elektroniki ni ravno bleščeče Laughing.
Na internetu sem dobil eno vezje, s katerim bi rad reguliral obrate na ventilatorju napajalnika od računalnika.
Povezava do vezja je tule:
http://casemods.pointofnoreturn.org/vregtut/tutorial-full.html
Imam pa en problem.
Zvezal sem po načrtu, večkrat pregledal, ampak ne dela Crying or Very sad .
Na izhodu dobim konstantno napetost, oz. pri obračanju potenciometra se mi spremeni le od 11.95-12.03V.
Kje sem ga polomil?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.94
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 25, 2004 9:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

nimex,

Preveri pravilno razporeditev pinov. Na načrtu niso označeni pini. Domnevam, da si uporabil regulator v TO 220 ohišju. Razpored pinov v načrtu je 3-1-2, če stabilizator gledaš od spredaj.

lm317.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  8.26 KB
 Pogledana:  14686 krat

lm317.jpg

nimex
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 25, 2004 9:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljen!
Imel sem tako zvezano, kot si opisal. Nič mi ni več jasno.
Mi lahko daš še kak nasvet, prosim?
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 25, 2004 9:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je zvezano točno tako kot je na shemi ter je potenciometer ter upor vredo ne ostane nič drugega kot okvara stabilizatorja. Če imaš instrumet pomeri napetost med minusom ter pinum 1 (ADJ) Napetost se mora spreminjati, če premikaš potenciometer.
nimex
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 25, 2004 9:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Med minusom in ADJ se spreminja napetost, ko obračam potenciometer.
Bom nabavil nov LM.
Silvo, hvala za pomoč!
Nazaj na vrh
RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.24
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 25, 2004 7:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živjo!

To se pa res obnaša kot da bi imel pomešane pine. Men se je tud zadeva tako obnašala, ko sem prvič delal z lm 317. Je pa težko verjeti da si ga skuril, ker vsaj men ga ni skuhalo, pa sem ga brez hladilnika obremenil do konca...le napetosti ni reguliralo.

Zato tako kot pravi Silvo. Še enkrat preveri in bodi resnično pozoren na razpored pinov! Niso 1 2 3 !!!!

LP Gorazd

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mdolsa
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Dec 2003 13:43
Aktiv.: 0.18
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 26, 2004 11:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kaj pa če bi namesto potenciometra uporabil NTC upor 10k?
Nazaj na vrh
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.88
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 27, 2004 1:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mdolsa je napisal/a:
kaj pa če bi namesto potenciometra uporabil NTC upor 10k?

Bolj, kot bi bilo toplo, majša napetost bi bila na izhodu iz regulatorja, počasneje bi se vrtel ventilator.

Lahko pa poskusiš montirat NTC upor namesto R1.
Nazaj na vrh
piki
Član
Član

Pridružen-a: Tor 09 Dec 2003 0:53
Aktiv.: 0.25

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 28, 2004 1:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mdolsa, kot je že rekel int47, če daš namesto potenciometra NTC upor se ti bo napetost nižala, bolj topli bo bil upor. Ampak to ne pomeni da ne moreš uporabiti, saj v tem primeru pač vežeš ventilator na +12V in na izhod iz LM317, in bolj bo topel senzor večja bo razlika potencialov.
Ampak meni se NTC-ji ne dopadejo, ker je preveč nastavljanja za režim delovanja, zato sem naredil vezje, kjer je uporabljen LM335 (10mV/C°) in pa LM317. Stvar lahko točno nastaviš brez pretiranega umerjanja s potenciometri. Ko bom stvar narisal v Eaglu bom shemo tudi pripel.

LP

shema.jpg
 Opis:
Shema temperaturne regulacije ventilatorja
 Velikost datoteke:  219.75 KB
 Pogledana:  303 krat

shema.jpg

shema.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  221.43 KB
 Pogledana:  121 krat

shema.jpg

Nazadnje urejal/a piki Sre Jun 02, 2004 12:15 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
piki
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 29, 2004 4:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če kdo želi narediti vezje naj mi pošlje ZS, pa mu pošljem še PCB in vrednosti elementov.

Lp
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.03
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 05, 2004 7:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem se igral z 317. (Digitalna izbira izhodne napetosti)

Zadeva je delala, samo izhodna napetost ni bila takšna, kot bi morala biti glede na izračunano vrednost.

Izkazalo se je, da je bilo moje breme, ki je porabilo samo par mA premajhno. Ko sem dodal na izhod še en 470 omski upor je regulator začel delovati kot bi moral.

Tako mislim, da je možno da če nimaš bremena in samo meriš napetost z kakim inštrumentov, da regulator ne deluje kot bi moral.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 05, 2004 7:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V času te debte sem sam naredil avtomatski regulator z "malčkom" ***Klik*** Tukaj najdete vse TIV,ASM navodilo za izdelavo. Regulator je že nekaj dni v funkciji.
piki
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 06, 2004 12:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dodajam kar kompleten ZIP s shemo, PCB, materialom.

Lp

Fan Control.zip
 Opis:
Shema,TIV, material za regulaor napetosti

Download
 Ime datoteke:  Fan Control.zip
 Velikost datoteke:  54.01 KB
 Downloadano:  149 krat

Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 11, 2004 8:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot sem nekoč obljubil: Digitalni prikaz temperature, meritev s dallasovim DS1820 ter PWM regulacija motorja. Wink ***Klil***

Nazadnje urejal/a Silvo Sob Jul 31, 2004 6:29 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
zoki
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Nov 2003 21:50
Aktiv.: 0.50

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 17, 2004 1:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo!

Poletni čas ni ravno primeren za sedenje pred računalnikom,zato se malo pozno oglašam.Najprej odgovor za nimex-a.Tisti upor R1 ,ki je 1K ,naj bo 240R in stvar bo delovala OK.Čudno se mi zdi ,da so vsi spregledali ta upor,ki je zelo pomemben in predstavlja ref.tok.(glej original PDF).Druga stvar je ,da jaz za regulacijo ventilatorja,ne uporabljam LM317,ampak kar tranzistor TIP 122,NTC10K,1 upor 39K ter TRIM 10K,s katerim nastavim OFFset.Shema je silno enostavna in mi deluje že kar nekaj časa brez problema.Če bo zanimanje jo bom pripel.No ,ne bom ugovarjal ,da PIKI-jev projekt ni dober,a vendar saj je samo regulacija vrtljajev ventilatorja,da ni preveč glasno.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni