www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Okvara sušilnega stroja

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
marsovcek
Član
Član



Pridružen-a: Pet 08 Jun 2012 11:27
Prispevkov: 135
Aktiv.: 1.86
Kraj: Okolica Celja

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 19, 2012 11:26 pm    Naslov sporočila:  Okvara sušilnega stroja Odgovori s citatom

Electroluxov sušilni stroj (EDC 77570) je spustil dušo. In to temeljito, od njega ni nobenega odziva. Ni utripanja lučk, nič na displejčku, ne odreagira na vrtenje gumba.

Ugotovil sem, da vtičnica deluje ( Smile ). Stikalo tudi deluje tako, kot mora. Nikjer na kontrolni plošči ni sledi poškodbe ali okvare, prav tako na oko vse komponente izgledajo cele. Hladnih lotov nisem opazil. Diode držijo, uporniki tudi.

Visokonapetosni del vezja (verjetno) deluje in se z njim nisem pretirano ubadal. Nizkonapetostni mi pa dela sive lase, ker nimam sheme (in dovolj pameti) da bi ga razumel. Na sekundarni strani transformatorja merim neke bizarno nizke napetosti (do 2V), obenem je na uporniku nad njim smiselnih 100 V. Optocoupler ob transformatorju ima tudi smiselne napetosti. Procesor je pa brez elektrike...

Vsakršna ideja mi bo zelo dobrodošla. Pripeti sta še sliki zg. in sp. strani vezja.



sp_stran.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  430.77 KB
 Pogledana:  29 krat

sp_stran.jpg



zg_stran.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  450.39 KB
 Pogledana:  58 krat

zg_stran.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aljoš
Član
Član



Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Prispevkov: 3111
Aktiv.: 20.62
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 20, 2012 9:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meni je triac sumljiv... A ne izgleda prekurjen?
_________________
Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL:::
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
marsovcek
Član
Član



Pridružen-a: Pet 08 Jun 2012 11:27
Prispevkov: 135
Aktiv.: 1.86
Kraj: Okolica Celja

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 20, 2012 9:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Med stikalom in relejem? Tisti je čisto lep...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aljoš
Član
Član



Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Prispevkov: 3111
Aktiv.: 20.62
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 21, 2012 9:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lep... Confused a deluje? Ti šklocne rele?
_________________
Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL:::
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
marsovcek
Član
Član



Pridružen-a: Pet 08 Jun 2012 11:27
Prispevkov: 135
Aktiv.: 1.86
Kraj: Okolica Celja

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 21, 2012 11:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To je del visokonapetostnega sistema (230V).

Okvara je nekje na nizkonapetostnem, kontrolnem delu vezja, kajti od plošče dejansko ni nič. Če bi bil okvarjen tisti triak ali rele, bi kontrole delovale, le stroja ne bi mogel pognati.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aljoš
Član
Član



Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Prispevkov: 3111
Aktiv.: 20.62
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 21, 2012 12:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če ti tako praviš.....
_________________
Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL:::
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
milan62
Član
Član



Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Prispevkov: 2223
Aktiv.: 14.73
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 21, 2012 12:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjetno ti ne deluje interni napajalnik. Srce tega napajalnika pa je čip LNK304 od firme Power Integrations. Išči napako v tej smeri.

LP

_________________
Wasting time online since 1999
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
damo
Član
Član



Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45
Prispevkov: 1941
Aktiv.: 12.87
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 16, 2018 2:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi sam moram zamenjat LNK304, pa bi rad preventivno menjal še diode. Eno sem našel, gre se za US1M (ultrafast 1A 1000V), za ostale dve pa ne najdem podatkov, so pa smd z oznako TJ37C. Ima kdo podate o njej?
_________________
Dobrga štromarja samo slab šnops strese!
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 974
Aktiv.: 14.53
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 16, 2018 4:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za kateri diodi na zgornji sliki gre to (D8/D9)?
Diodi lahko pomeriš ali so OK ali ne, preveri še upor R76 (47 Ohm) če ni skurjen.

_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
damo
Član
Član



Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45
Prispevkov: 1941
Aktiv.: 12.87
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 16, 2018 9:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Gre za drugačno elektroniko, kot je na sliki.

Sem zamenjal LNK in upor, pa zadeva deluje ok. Sem pa mislil, da bi bilo bolj "higienično", če zamenjam še diode.

Enkrat se mi je zgodilo, da sem pustil stare (z multimetrom so kazale da so ok), pa je novi LMK spustil dim. Ko sem zamenjal diode in (zopet) LMK, pa je bilo ok.

_________________
Dobrga štromarja samo slab šnops strese!
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 2150 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group