www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

TP-Link TL-WR902AC in Huawei E3531

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
frenki
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Prispevkov: 5388
Aktiv.: 34.40
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 24, 2018 9:53 pm    Naslov sporočila:  TP-Link TL-WR902AC in Huawei E3531 Odgovori s citatom

Igram se s postavitvijo kombinacije TP-Link TL-WR902AC in Huawei E3531, ker bi se rad znebil ICS-a preko PC-ja.

Zadeva sicer načeloma kar lepo dela, se pa pojavi problem, ko ni aktivnosti in (verjetno) TP-Link prekine povezavo. Zaenkrat edina delujoča rešitev je reboot routerja, potem se povezava spet sama vzpostavi. Firmware na routerju in modemu je zadnji objavljen. Ne najdem pa neke pametne nastavitve, ki bi mu preprečila samodejni drop povezave.

Se je mogoče kdo že ukvarjal s tem kaj bolj podrobno?



TP_link_Huawei.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  47.86 KB
 Pogledana:  1 krat

TP_link_Huawei.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 1070
Aktiv.: 14.70
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 25, 2018 9:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče se poigraj z nastavitvami pri Connection mode, če je napaka v stilu: "Internet is not stable, drops frequently though the TP-Link router".
Link
Povsem spodaj: (4) Signal strength---> (2) Connection Mode...

_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frenki
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Prispevkov: 5388
Aktiv.: 34.40
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 25, 2018 11:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Signal niti ni videti slab, pa tudi hitrosti se mi zdijo kar OK Think


Podatki_A1.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  39.77 KB
 Pogledana:  2 krat

Podatki_A1.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
frenki
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Prispevkov: 5388
Aktiv.: 34.40
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 25, 2018 9:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

DusanK je napisal/a:
Povsem spodaj: (4) Signal strength---> (2) Connection Mode...

Tole mi vseeno ni dalo miru, pa sem šel podret ohišje. O kaki "resni" anteni ni ne duha ne sluha. Nekateri modeli teh modemov naj bi imeli možnost priklopa (konektor) zunanje antene, ki pa ga na tej tiskanini ni (... oziroma ... čemu bi lahko služil ta nekje na sredini tiskanine ...? ).

Se je že kdo poskusil igrat s kakim dodajanjem eksterne antene? Kakšen rezultat lahko pričakujem?



Huawei.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  122.79 KB
 Pogledana:  4 krat

Huawei.jpg



Huawei-E3531-Boot-Pin-Point.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  121.53 KB
 Pogledana:  10 krat

Huawei-E3531-Boot-Pin-Point.png


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Spajky
Član
Član



Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05
Prispevkov: 962
Aktiv.: 9.43
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 26, 2018 11:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot prvo, verjetno ti "Usb LTE" port zaradi varčevanja z energijo izklopi Usb port ali pa ključek sam gre v spanje. To je software problem (neka Linux verzija OS.ja in driverja) To bi moral nekje nastavit v nastavitvah tega ruterja/ključka.

Kot drugo, lahko instaliraš kak program na kompu, ki ti vsake toliko pinga LTE dostopno točko, da ti bilokaj od onega zgoraj ne stori, ker vidim, da signala imaš zadosti zgleda! Tvoja LTE konekcija pa je ? (frekvenca) .

Če se da na 2,4GHz wifi sfrizirat interno slabo/nikakvo interno antenco ( http://www.elektron.si/forum/viewtopic.php?t=1281 ) , potem, bi šlo z npr. 1,8GHz Lte pri Simobilu (A1) še lažje (ali pa kabelček do zunanje antence z "mikro konektorjem"! ) ...

... niso pa tile LTE ključki poceni, če kaj zezneš (ode garancija) pa crkne ti lahko s "švasanjem" po njem ... Lahko pa probaš na svojo odgovornost ali pa prodaš in zamenjaš za rabljen pravi LTE enabled router iz druge roke, ki ima priključek za zunanje antence in 4 Lan porte. Niso pa poceni Rolling Eyes Brzina NI važna (pri nas v najboljšem primeru dela LTE na 40/20. običajno 21/5, za kar je v bistvu zadosti že 3G ...

Še malce preštudiraj, pa vprašaj še koga na ST, sem pa po netu ugotovil, da so s temi Usb ključki pogosto težave (driver težave?) ...

To je samo malce moje razmišljanje ...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
brezimenko
Član
Član



Pridružen-a: Tor 06 Jun 2017 12:09
Prispevkov: 65
Aktiv.: 3.72

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 09, 2018 6:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi za nestabilnos oz. karkoli že je, krivil premajhen tok iz USBja od TP-linka. Namreč tile Huawei ključi v ključnih momentih porabijo do 700mA vsaj za e3276 vem, da je tako. Zlasti pri dolgotrajnem delovanju bi znala zadeva zezat.

Rešitev je, da se pred TP-link doda Y USB kabel, ki ima dva samca eden od teh je označen kot podatkovni drugi pa kot napajalni. Podatkovnega vtakneš v TP-link, na napajalnega pa dodaš en USB polnilec od starejšega(odpisanega) telefona, da doda še enih 500mA, tako TP-link nebo tokovno preobremenjen.

Glede anten pa zgoraj omenjen Huawei modem, ki si ga lastim ima priklop za dve zunanji anteni, dokupiti je potrebno crc9 v SMA pigtail, antene s kablom katerih konektor ustreza za SMA. Antene je treba usmerit v poznan oddajnik ena na drugo pod 90 stopinj čimbolj narazen.

Jaz bi tudi TP-link zamenjal za kakšnega z bolj konkretno anteno. Tale majčken mi ni nekaj zelo perspektiven z WiFi dometom.

Pri tvojem ključku lahko za poskus priciniš tanajbolj tanek koaksialc spodaj levo na shemi. Tam bi po vsej verjetnosti za kakšno drugo serijo morali biti CRC9 vtičnici.

_________________
Izgubil sem račun pod imenom kobranka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 1070
Aktiv.: 14.70
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 09, 2018 8:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi to je možno, da je usb napajanje na meji.

Poraba nekaj drugih modelov:
Huawei E3131 - do 400 mA
Huawei E3276 - do 400 mA

TL-Link ima USB 2.0, poraba Huawei E3531 je <3W, kar je malce tricky podatek.
Očitno je poraba (občasno) večja kot 2.5W (500 mA) kot je dovoljeno za USB 2.0, 5V USB napetost se zaradi tega lahko sesede ali se občasno preobremeni chipset znotraj TP-Linka (>500 mA), posledično vse skupaj zablokira.

Kot je predlagal predhodnik naredi to z dodatnim napajalnim kablom ali pa med TP-Link in Huawei vstavi aktivni usb hub (ki ima svoje napajanje), ki potem on futra Huawei modem in ne TP-Link.

_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frenki
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Prispevkov: 5388
Aktiv.: 34.40
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 09, 2018 9:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malo (veliko) zamujam s pisanjem odgovorov. Whistle

Na tej kombinaciji sem še delal naprej, ni pa še zaključeno. Napajanje je OK, TP-Linku je priložen napajalnik 5V/2A, kar bi moralo načeloma zadostovati za normalno delo routerja in priključenega USB vmesnika. Huawei E3531 deluje povsem stabilno, preizkušeno v kombinaciji Huawei-----PC/ICS-----TL-WR740N. To mi je dalo misliti, da tudi razmišljanje, vezano na signal/anteno ni vzrok za takšno obnašanje.

Težava je kot kaže v originalnem FW-ju TL-WR902AC. Ker s takšnim kot je nisem imel kaj izgubit, sem se odločil za instalacijo OpenWrt. S samo instalacijo na tem HW-ju je bilo kar nekaj dela, predno je speljala. Rezultat pa je veliko boljši od pričakovanega. Osnova zdaj dela stabilno, imam pa še kar nekaj dela okrog nastavitev. Z OpenWrt je možno početi hudiča in pol, bo pa še nekaj zabave predno nastavim vse željeno.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
brezimenko
Član
Član



Pridružen-a: Tor 06 Jun 2017 12:09
Prispevkov: 65
Aktiv.: 3.72

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 15, 2018 9:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zgornji posnetek speedtesta je za zdajšnjo kombinacijo, kakšne podatke si imel, ko je bil ključ direkt priklopljen v računalniku? Pri polnem signalu bi tisti ping lahko bil malo boljši. Na Huawei routerju sem ga imel 17ms pa je bil signal nekje na 75%, ker je bil router na slabi lokaciji, ko sem pa čaral nekak v tvojem stilu z USB modemom se mi je pa ping povečal na 40ms in upload ni šel preko 4M, v normalnih pogojih je butnilo do 21M.

Za Open-wrt samo en problem meni ne gre prav in to je, da si na poceni routerjih strojno precej omejen. Pomnilnik zna hitro zabasat, če bi rad imel vse spedenano, če pa je prioriteta imeti samo delujoč vmesnik za ta Huaweiev modem pa nebo problem. Meni osebno bi verjetno kmalu bilo premalo prostora še za ostale finece in bi moral odpret škatlo ter zamenjat pomnilnik za čimvečjega, kar pa je problem, ker bi moral z nečim prepisat podatke iz flasha, takega orodja pa nimam. Še najlažje je en hub dodat na USB in zraven USB pomnilnik.

Zato nekako razmišljam, da bi bilo vseeno bolje zadevo izpeljati z rabljenim ZTE ali Huawei LTE routerjem in ne LTE USB ključi/modemi, bi delovalo veliko bolje.

_________________
Izgubil sem račun pod imenom kobranka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frenki
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Prispevkov: 5388
Aktiv.: 34.40
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 16, 2018 8:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

brezimenko je napisal/a:
Pomnilnik zna hitro zabasat, če bi rad imel vse spedenano, če pa je prioriteta imeti samo delujoč vmesnik za ta Huaweiev modem pa nebo problem.

Ne vem no, tole je trenutni status delujočega routerja. Ob tem, da je naloženo vse kar zaenkrat rabim (pa še kaj zraven, ... kar bi mogoče kdaj lahko prav prišlo ...). Zadeva lepo stabilno dela, pa še plug&play je vse skupaj (priklopim na napajanje, počakam tistih nekaj sekund in se z omrežjem in dostopom ne obremenjujem več Wink .



OpenWrt_status.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  58.29 KB
 Pogledana:  11 krat

OpenWrt_status.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
brezimenko
Član
Član



Pridružen-a: Tor 06 Jun 2017 12:09
Prispevkov: 65
Aktiv.: 3.72

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 16, 2018 12:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No me veseli. Za moj scenari pa to nebi bilo izedljivo, ker je pol premalo pomnilnika v Asusu zato se bom poskusil poslužiti, kar ZTE ali Huawei routerja. V obeh primerih moram kupiti drugo škatlo in če že poženem denar naj bo kar eno izmed omenjenega.
_________________
Izgubil sem račun pod imenom kobranka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 2323 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group