www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Nakup usmerjevalnika?

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
sebastig
Član
Član



Pridružen-a: Sob 21 Nov 2009 21:35
Prispevkov: 110
Aktiv.: 1.03
Kraj: World

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 21, 2018 12:40 pm    Naslov sporočila:  Nakup usmerjevalnika? Odgovori s citatom

Pozdrav,


Kupujem usmerjevalnik, mi lahko svetuje kdo kaj je vredno svojega denarja in je hkrati kvalitetno?
V big-bangu sem med TP-LINK in LINKSYS do 40 EUR dobil nekaj modelov vendar bi rad slišal kakšno mnenje.
Rabil bi ga za wifi povezavo v hiši in mogoče če vleče kak meter zunaj hiše. Seveda da je stabilen po delovanju, da nima nekih težav nonstop kot jih ima recimo modem/router epc3928 od telemacha.....
Tp-LINK lahko posodobim na dd wrt ali tomato.....medtem ko cisco ima svoj sistem....je kakšna razlika?

LP
S
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
stane
Član
Član



Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19
Prispevkov: 1131
Aktiv.: 8.19
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 21, 2018 2:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vzami tega, ti ne bo žal. Imam sam, kot razširitev mreže.
Prvi je MikroTik. Nekaj znancev ima tega TP in so vsi zadovoljni z dometom in še bolj s stabilnostjo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
lojz54
Član
Član



Pridružen-a: Čet 30 Dec 2010 15:20
Prispevkov: 93
Aktiv.: 1.00
Kraj: Portorož

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 21, 2018 4:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ta je stabilen imam tudi 2 leti.Za to ceno zelo dober.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebastig
Član
Član



Pridružen-a: Sob 21 Nov 2009 21:35
Prispevkov: 110
Aktiv.: 1.03
Kraj: World

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 23, 2018 9:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V eni izmed škatel sem našel še moj starejši router linksys wrt54gl z nameščenim tomato nevem točno katera serija....je wrt54gl še vedno in ali je tp linkov vendarle boljši po delovanju?

Lp
s
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mosqito
Član
Član



Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22
Prispevkov: 625
Aktiv.: 21.72

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 23, 2018 10:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nabavi mikrotik hAP lite. Jaz nimam nobenih težav z njimi. Cena je ugodna, dobiš pa kvaliteten router z vsemi nastavitvami, ki jih potrebuješ za kvalitetno delovanje. Za ta denar boš težko dobil boljšega. Prodaja jih senetic (ima kar konkratno poštnino) ali virtua, ki ima višje cene, a nižjo poštnino. Preračunaj si sam, kje ti je ugodneje.
_________________
Bzzzzzz
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frenki
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Prispevkov: 5343
Aktiv.: 34.75
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 24, 2018 5:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Linksys WRT54GL postaja počasi dinozaver. TP-Link je poceni opcija dokaj stabilnega, čeprav nekoliko podhranjenega routerja za res osnovne potrebe.

Moj glas gre brez dvoma za MikroTIKa. Kaj boljšega boš za ceno za katero dobiš hAP lite težko dobil. Veliko routerjev sicer omogoča menjavo FW-ja s čem spodobnejšim (OpenWRT, dd-WRT, ...) - če pa prišteješ še časovno komponento ne profitiraš nič.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mosqito
Član
Član



Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22
Prispevkov: 625
Aktiv.: 21.72

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 25, 2018 10:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

frenki je napisal/a:
Linksys WRT54GL postaja počasi dinozaver. TP-Link je poceni opcija dokaj stabilnega, čeprav nekoliko podhranjenega routerja za res osnovne potrebe.

Moj glas gre brez dvoma za MikroTIKa. Kaj boljšega boš za ceno za katero dobiš hAP lite težko dobil. Veliko routerjev sicer omogoča menjavo FW-ja s čem spodobnejšim (OpenWRT, dd-WRT, ...) - če pa prišteješ še časovno komponento ne profitiraš nič.


Mikrotik sicer ne potrebuje nobenega "altrnativnega" sistema, ker oboje razvijajo oni in je vse skupaj že optimizirano. Arhitektura (powerPC) je sicer malo eksotična, ampak preverjeno in zanesljivo deluje. Za osnovne konfiguracije je na voljo veliko tutorial-ov na njihovi strani, pa tudi forum je zelo aktiven, kjer sodelujejo avtorji hardvera in softvera. Zaenkrat razen enega primera, kjer je verjetno strela malo "polizala" eno škatlico na vrhu hriba še nisem imel težav (pa še to se je rešilo s ponovnim nalaganjem sistema), tako da priporočam.

_________________
Bzzzzzz
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebastig
Član
Član



Pridružen-a: Sob 21 Nov 2009 21:35
Prispevkov: 110
Aktiv.: 1.03
Kraj: World

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 25, 2018 6:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MikroTik usmerjevalnik RouterBOARD 941-2ND-TC (hAP Lite) tale torej?

Ga imam zdaj za 24 EUR s poštnino vred.


LP
S
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mosqito
Član
Član



Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22
Prispevkov: 625
Aktiv.: 21.72

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 25, 2018 7:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To bi bilo to. Tudi cena je prava.
_________________
Bzzzzzz
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebastig
Član
Član



Pridružen-a: Sob 21 Nov 2009 21:35
Prispevkov: 110
Aktiv.: 1.03
Kraj: World

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 25, 2018 10:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Čeprav sem se nagibal k nakupu TP-LINKA ki sta ga omenjala stane in lojz54, sem vzel Mikrotik-a

nisem še slišal za to firmo ampak po pogledanem jo kr hvalijo in uporabljajo predvsem zahtevni uporabniki(hoteli, večja podjetja, lokali itd) za stabilno in zahtevno uporabo wifi oz neta nasploh....


Za kakšno pomoč pri raznih nastavitvah lahko računam vsaj na vaju frenki in mosqito če nebi znal sam kajne?

LPS
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebastig
Član
Član



Pridružen-a: Sob 21 Nov 2009 21:35
Prispevkov: 110
Aktiv.: 1.03
Kraj: World

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 02, 2018 6:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako, MIKROTIK je doma, zdaj me samo zanima, da onemogočim router način delovanja v telemachovem cisco EPC3928, prekinem wifi ali moram še kaj drugega naredit, da deluje samo kot modem?

Router bo zdaj mikrotik, povezan na epc-jam ki ga želim le kot modem, ne kot modem/router

LP
S
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frenki
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Prispevkov: 5343
Aktiv.: 34.75
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 04, 2018 8:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Si tole rešil?

Cisco je pri telesmehu v osnovi konfiguriran v router načinu. Če bi ga želel uporabit izključno v funkciji modema, bi ga moral prestaviti v "Bridge mode" (... če je telesmeh pustil dovolj pravic za administracijo tega ...?). Ne vem pa, kako se bo v tem primeru obnašala telefonija.

No, ob izklopu wirelesa na Ciscu in priklopu MikroTika bo stvar funkcionirala tudi brez spremembe načina (cisco bo še naprej opravljal routing in nastavljene elemente firewalla, ti pa pridelaš 1 dodaten hop).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Highlag
Član
Član



Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Prispevkov: 4040
Aktiv.: 26.27
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 05, 2018 4:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam sem bil pred časom na enakem položaju. Kljub "nastavitvi" na telemachovem routerju za forwardiranje vrat to ni delovalo. Pisal sem telemachu in so mi njihov router nastavili na bridge (na daljavo).
_________________
If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
sebastig
Član
Član



Pridružen-a: Sob 21 Nov 2009 21:35
Prispevkov: 110
Aktiv.: 1.03
Kraj: World

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 07, 2018 4:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pozdrav,

zdaj zaenkrat sem samo izklopil wifi, ampak port forward vendarle ne dela, zato bo verjetno potrebno res nastavit telesmeh...modem/router samo v modem način.
A je zato potrebno pisat al zadostuje klic na tehnično podporo?

MIkroTIk dela super, sam prekleto veliko funkcij je....pa za takole malo škatlico plastike ima zelo velik doseg wifi? Je to posledica ene kvalitetene antene zmontirane not ali skupek elementov od hardware do softwera?
Prej nikoli nisem imel signala v kleti, zdaj je vsaj črtica oz. zaznava -120db kar še dela.

LP
S
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mosqito
Član
Član



Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22
Prispevkov: 625
Aktiv.: 21.72

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 07, 2018 6:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dobra občutljivost na sprejemu dela čudeže. Seveda mimo fizike ne gre in pri slabem signalu bo BW tudi majhen. Samo vedno je bolje imeti malo počasnega wifi kot nič hitrega Smile

Nastavitev je veliko, ker je vmesnik univerzalen in podpira vse, tudi to, kar ne uporabljaš. Enostavno ignoriraj tiste opcije, ki jih ne potrebuješ.

_________________
Bzzzzzz
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 2237 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group