www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Težave z DHT21 in DHT22
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Arduino sekcija
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Igor01
Član
Član



Pridružen-a: Pon 29 Nov 2004 12:09
Prispevkov: 517
Aktiv.: 3.34
Kraj: KK

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 31, 2018 6:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Damo

Kako bi se lahko pojavile napetostne špice, če napajam iz akumulatorja, oz. eno od uničenj se je zgodilo pri napajanju iz akumulatorja.
Kaj in kako lahko glede tega storim ?

@Mond
Vgrajene naprave ne obratujejo, dovod direktna linija iz TP, deluje le alarmni sistem in ponoči zunanja osvetlitev (LED).

LP
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MOND
Član
Član



Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05
Prispevkov: 359
Aktiv.: 2.32
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 31, 2018 8:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Katere so vgrajene naprave ki ne obratujejo ?
Napetostne špice se lahko na primer inducirajo v oklopu CAT5, ki je položen zraven energetskega kabla . Seveda mora biti ta oklop zvezan ali kot antena, ali služi za na primer skupni minus pol napajanja senzorjev. Ne glede na način napajanja se lahko taka inducirana napetost v kablu prišteje napajalni napetosti senzorja in ga uniči...
Ampak najprej potrebujemo shemo...

Sherlock Holmes


Nazadnje urejal/a MOND Pet Avg 31, 2018 9:09 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Igor01
Član
Član



Pridružen-a: Pon 29 Nov 2004 12:09
Prispevkov: 517
Aktiv.: 3.34
Kraj: KK

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 31, 2018 8:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ni pomembno katere naprave so vgrajene, saj niso priključene.
Napaja se samo omarica za zunanjo razsvetljavo in alarmna centrala.

Dejansko se nobena od linij do senzorjev ne približa energetskemi kablu pod napetostjo na manj kot 2m, razen napajalnega dela v omarici, kjer je arduino. Pa še to sedaj ne več, ker ga začasno napajam z akumulatorjem.

Oklopi kablov so ozemljeni v omarici, na strani senzorjev pa so izolirani.

Kaj točno naj vsebuje shema ?

LP
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MOND
Član
Član



Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05
Prispevkov: 359
Aktiv.: 2.32
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 31, 2018 9:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Oklopi so torej ok.
Namesto sheme bi bile dobrodošle barve žičk kabla, ki so uporabljene za PIR in DHT.
So uporabljeni RJ45 konektorji?
Seveda bo pa največ pripomogla k odkritju napake primerjalna meritev dobrega in slabega senzorja, kot je omenil Dusan.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Igor01
Član
Član



Pridružen-a: Pon 29 Nov 2004 12:09
Prispevkov: 517
Aktiv.: 3.34
Kraj: KK

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 31, 2018 9:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vezava - za vsak par PIR-DHT en S/f*p Cat5E kabel
- napajanje obeh senzorjev modra+ / bela-
- signal PIR zelena
- signal DHT rumena
Ostale posamično izolirane

Na strani senzorjev lotano, v omarici sponke na vezju.

Če bo slabo vreme, se bo primerjalna meritev izvedla čez vikend.

LP
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MOND
Član
Član



Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05
Prispevkov: 359
Aktiv.: 2.32
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 31, 2018 10:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No tole že ne bo ok.
Napajanje obeh senzorjev je ok, če je uporabljena odgovarjajoča bela (tista, ki paše k modri) Jaz bi glede na to da ima kabel štiri parice uporabil za napajanje vsakega senzorja svojo parico.

Tista parica, ki vodi signal od senzorja k arduinu naj ima ogovarjajočo belo povezano na minus.

predlagam končno sliko :
vse bele na minus,
modra-plus PIR,
zelena-signal PIR
rjava-plus DHT
rumena-signal DHT

Glede na vezavo bo verjetno primerjalna meritev pokazala problem na izhodu iz senzorja.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Energetik-m
Član
Član



Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16
Prispevkov: 905
Aktiv.: 8.45
Kraj: Zagorje

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 01, 2018 9:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nacini pri samem senzorju čez napajanje 5V1 zener diodo in 100nF kondenzator vzporedno.
_________________
lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
int47
Član
Član



Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Prispevkov: 1923
Aktiv.: 12.41
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 04, 2018 7:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Med tem, kako si izvedbo nečesa na podlagi tvojega opisa predstavljajo forumaši in dejanskim stanjem je lahko velika razlika.
Ravno ta razlika lahko odloča o tem, ali boš dobil uporabne odgovore, ali samo dolgo temo.

Če pri izbiri komponent pogledaš, kaj vse ni navedeno v specifikacijah, lahko precej dobro oceniš, za kako resno uporabo je komponenta primerna.


Igor01 je napisal/a:
Pred prvvim uničenjem senzorjev sem jih napajal na 5V pinu na Nanotu, potem sem jih preklopil na MP1584EN, ki napaja A6 modem.
MP1584EN dopušča 2A obremenitve, A6 modem porabi 170mA pri oddaji.


Verjetno ima modem na tej lokaciji slabši signal, kot na ostalih.
170mA je povprečna poraba modula. Impulzno je precej več.

Modem naj ima svoje napajanje. Mogoče ne bi bila slaba ideja dodati večji elektrolitski kondenzator na napajanje A6 modema. Pred tem preveri, kaj tvoj stabilizator še tolerira (ESR kondenzatorja, ne da bi zanihal).

Modem in anteno odmakni od elektronike.

Napajanje zaščiti s t.i. crowbar zaščito.
Podatkovno linijo pa s schotky diodami proti napajanju, ali suppressor diodami.

Neuporabljene žice v kablu priključi na -.
Oplet priključi samo na eni strani.

_________________
Ko bom velik trol, bom moderator.
Kdor ni skregan, ni Slovenc !
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 4909
Aktiv.: 31.67
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 08, 2018 3:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na treh straneh razvlečena tema in rezultat vsega skupaj?
_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Igor01
Član
Član



Pridružen-a: Pon 29 Nov 2004 12:09
Prispevkov: 517
Aktiv.: 3.34
Kraj: KK

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 10, 2018 12:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Danes teče 17. dan, odkar ni težav.

Do danes se je sistem napajal samo z akumulatorja, danes se je preklopilo nazaj na napajalnik z akumulatorjem.

Edina sprememba je, da netopir nima več doma v samem objektu, kar pa ,kot je nekdo omenil, itak ni imelo vpliva.

Nedelujoče senzorje bom preveril , ko bo kaj časa viška.


LP
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Arduino sekcija Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
Stran 3 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 2274 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group