www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Kateri PLC za avtomatizacijo hise

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
thetilko
Član
Član



Pridružen-a: Sre 15 Jul 2009 16:03
Prispevkov: 154
Aktiv.: 1.35
Kraj: Celovec

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 06, 2018 5:29 pm    Naslov sporočila:  Kateri PLC za avtomatizacijo hise Odgovori s citatom

Pocasi bom zacel z nacrtovanjem elektricnega sistema za hiso in se odlocam za plc. Katerega bi uporabili vi? Jaz se nekako nagiban na Beckhoff, ker je software brezplacen. Hvala za nasvete...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Profesor Einstein
Član
Član



Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13
Prispevkov: 1316
Aktiv.: 8.89
Kraj: Rogaška

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 06, 2018 6:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekaj kar ima zagotovljene rezervne dele dolgo časa.

lp.

_________________
--
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain)
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 13480
Aktiv.: 85.92
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 06, 2018 6:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi vzel logo-ta. Lahko jih nizaš v mrežo. Zadnja verzija omogoča izdelavo HMI-ja. V mreži ti je potem dostopen z računalnikom, tablico, telefonom.. Povezljiv je tudi s kakim močnejšim "sorodnikom". Tudi cenovno je ugoden. LogoSoft je sicer plačljiv a cena ni visoka. Za začetek je najbolje vzeti kak razvojni komplet, ki tudi vsebuje softwere. LWE (logo web editor za izdelavo HMI je zastonj)
_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
polkic
Član
Član



Pridružen-a: Pon 04 Dec 2017 20:27
Prispevkov: 32
Aktiv.: 2.74

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 06, 2018 11:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljen,

trenutno delam na podobnem projektu. Za avtoamtizacijo uporabljamo PLC Unitronics.

Lep pozdrav.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
thetilko
Član
Član



Pridružen-a: Sre 15 Jul 2009 16:03
Prispevkov: 154
Aktiv.: 1.35
Kraj: Celovec

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 07, 2018 8:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Silvo, sem razmisljal o Logotu. Kje si kupil software in hardware? Koliko stane software?

@polkic, kaj so prednosti Unitronics?

Ce je mozno, se napisite kje kupujete opremo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
poule
Član
Član



Pridružen-a: Čet 11 Jan 2007 19:53
Prispevkov: 712
Aktiv.: 4.93
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 07, 2018 9:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sismens pri VRD Dankon ali Elektronabavi. Unitronics pri Tipteh.

Kataloške cene na katere bi moral dobiti še kakšnih 10-15% rabata:

Starter paket
6ED1057-3BA00-0AA8 LOGO! STARTER KIT 12/24RCE WITH LOGO! 12/24RCE, LOGO! SOFT COMFORT V8, WINCC BASIC V13 POWER SUPPLY IN SYSTAINER 174,00
6ED1057-3BA02-0AA8 LOGO! STARTER KIT 230RCE WITH LOGO! 230RCE, LOGO! SOFT COMFORT V8, WINCC BASIC V13 IN SYSTAINER 155,00
6ED1057-3BA10-0AA8 LOGO! TD STARTER KIT 12/24V WITH LOGO! TD, LOGO! 12/24RCEO, LOGO! SOFT COMFORT V8 SCREWDRIVER WINCC BASIC V13 INSYSTAINER POWER SUPPLY 249,00
6AV2132-0HA00-0AA1 LOGO! + KP300 BASIC STARTERKIT LOGO! 12/24RCE, HMI KP300 BASIC MONO PN, LOGO! POWER 24V 1.3A, LOGO! SOFT COMFORT V8, WINCC BASIC, INFOMATERIAL, IN SYSTAINER 299,00
6AV2132-0KA00-0AA1 LOGO! + KTP400 BASIC STARTERKIT LOGO! 12/24RCE, HMI KTP400 BASIC, LOGO! POWER 24V 1.3A, LOGO! SOFT COMFORT V8, WINCC BASIC, INFOMATERIAL, IN SYSTAINER 399,00
6AV2132-3GB00-0AA1 LOGO! + KTP700 BASIC STARTERKIT LOGO! 12/24RCE, HMI KTP700 BASIC, LOGO! POWER 24V 1.3A, LOGO! SOFT COMFORT V8, WINCC BASIC, INFOMATERIAL, IN SYSTAINER 699,00

Programska oprema
6ED1058-0BA08-0YA1 LOGO! SOFT COMFORT V8, SINGLE LICENSE, 1 INSTALLATION E-SW,SW AND DOCU. ON DVD, 6-LANGUAGES, EXECUTABLE UNTER WINXP, WIN7, WIN8 ALL VERISONS, 32/64 BIT MAC OSX 10.6 .. 10.9 LINUX SUSE 11.3, SP3, K 3.0.76 50,00
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
thetilko
Član
Član



Pridružen-a: Sre 15 Jul 2009 16:03
Prispevkov: 154
Aktiv.: 1.35
Kraj: Celovec

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 07, 2018 9:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@poule najlepsa ti hvala. Nisem vedel, da ima elektronabava krmilnike za zasebno rabo. Bo verjetno kar Siemens, ker mi je kul brend in ker imam z njim skoraj najvec izkusenj. Ce se kdo ne strinja in ima argumentacijo za konkurenco, pa z veseljem preberem sam, kakor tudi verjetno se kdo drug.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 13480
Aktiv.: 85.92
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 07, 2018 1:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ravno pripravljam en testni HMI za stvar, ki sicer že deluje (brez hmi-ja) Če bom utegnil zadevo danes dokončati, ti sporočim IP, da boš videl kako izgleda. Sicer imam oz sem imel opravka z veliko večino znanih PLC jev, ki so na trgu.
Unitronic ima veliko izbiro krmilnikov. Glede na to, da ima velika večina vgrajen HMI so uporabni pred vsem za strojegradnjo. za hišno avtomatizacijo rabiš nekaj, kar ima vgrajen lasten web server. (verjetno ima to tudi kak unitronic a z njim nisem imel opravka) tako da, do sistema lahko dostopaš s telefonom računalnikom ali tablico. Enote morajo biti povezljive med seboj, kajti verjetno vsega ne boš imel na istem mestu. Kot sem napisal sam bi izbral logota, ki vse to tudi omogoča.

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
thetilko
Član
Član



Pridružen-a: Sre 15 Jul 2009 16:03
Prispevkov: 154
Aktiv.: 1.35
Kraj: Celovec

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 07, 2018 4:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj vse vodis z njim? Gredo preko njega tudi temperature, ce da, katere senzorje uporabljas?

Mene v privi fazi zanimajo relejni izhodi, ki na vsak nacin niso problem, v drugi pa, da lahko odcitavam temperature. Vzames enostavno senzorje 0-10v in jih vezes na analogne vhode ali kaj bolj natancnega?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 13480
Aktiv.: 85.92
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 07, 2018 4:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V primeru za katerega pripravljam HMI gre za črpališče fekalj. Uporabljen je en analogni vhod (nivojska sonda 4-20mA) Pred leti sem delal eno večjo kotlovico na sekance. Tam je šlo na tesno z razširitvijami in pomnilnikom. (uporabljen je bil 0b6 z polno razširitvijo)
Obratuje tudi ena hišna kotlovnica toplotna črpalka voda - voda , oljni kotel, zalogovnik, talno gretje ... šofira logo kaka tri leta. Tipala LM35.

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
thetilko
Član
Član



Pridružen-a: Sre 15 Jul 2009 16:03
Prispevkov: 154
Aktiv.: 1.35
Kraj: Celovec

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 08, 2018 9:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo, bi mi morda lahko pomagal pri tocnem izboru tehnologij? Sam sem vajen industrije, kjer denar ni tak problem, kot pri privat zadevah. Smile

Kakor berem, tvoj sistem pocne priblizno isto, kot planiram za svojega.

Nekje do PLCja ni problem, bolj, kje najti senzorje in kateri delujejo OK. Tu govorim predvsem o senzorjih za temperaturo, morda se za vlago. Kaj veliko vec verjetno ne potrebujem.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rdolgan
Član
Član



Pridružen-a: Sre 21 Apr 2010 11:47
Prispevkov: 11
Aktiv.: 0.11
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 08, 2018 11:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Predlagam tudi Controllino: https://controllino.biz/
Nekaj info o tem je tudi na slovenskih forumih. LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
thetilko
Član
Član



Pridružen-a: Sre 15 Jul 2009 16:03
Prispevkov: 154
Aktiv.: 1.35
Kraj: Celovec

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 08, 2018 4:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Cene tegale Arduina na steroidih niti ni ne vem kako drugacna kot za Logo.

Meni je lazje programirat v Siemensovem okolju, kot v tej belezki od arduinota, da ne govorimo o iskanju napak.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Dorijan
Član
Član



Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Prispevkov: 2285
Aktiv.: 18.02
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 17, 2018 5:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

+ za controllinota, jih je brat že nekaj postavil in tudi v delavnico bo šel tak z ETH portom
1 teden dobavni rok
zastonj licenca v kolikor uporaljaš atmel studio ali arduino
visuino je 10€ licenca ampak vredno svojega denarja
Labview je precej dražji, razen če imaš kako študentsko verzijo.

Imam nekaj malega opravka z Siemensi in beckoffi službeno ampak uporabniški vmesniki zgledajo kot iz 90ih in če malo spremnijaš omrežje je lahko dovolj da OPC server neha delat. Podpora na netu je precej slabša kot če uporabiš nekaj kar v jedru uporablja arduino ali raspberry, ko imaš take tutoriale kot hočeš.

Pač vsako je za svojo stvar, če bi rad da postaviš in ne tikaš naslednjih 20let potem vzameš nekaj bolj industrijskega. Če hočeš nekaj kar dela na Linux, macu, win 10 in da bo podpora za to, tudi ko boš imel na računalniku že windows 20 potem je pa arduino core precej primernejši. Pa še portable varianto imaš lahko na usb ključku zraven kontrolerja, da ne rabiš iskati inštalacije in programatorja, ko bi rad dodal luč na hodniku čez 5let.

p.s. Poglej si še Nextion 7" enhanced capacitive, če bi rad imel zunanji zaslon.

_________________
Če nekaj deluje, razstavi in ugotovi zakaj.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 2330 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group