www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

100mA FID stikalo v proizvodnji
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Riven
Član
Član



Pridružen-a: Ned 16 Dec 2012 18:33
Prispevkov: 177
Aktiv.: 2.23
Kraj: Vitanje

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 11, 2019 2:24 pm    Naslov sporočila:  100mA FID stikalo v proizvodnji Odgovori s citatom

Imam eno težavo in upam da mi lahko pomaga kdo od energetikov.

Eden od strojev je varovan (v elektroomarici od stroja) z 100mA 4POL FID stikalom. Naprava pa izklaplja zmerom pogosteje in nimam pojma zakaj. Zakaj je izbran ravno 100mA in ne recimo 30mA oz. kar 300mA?

Ima kdo kakšno idejo na kaj bi moral biti pozoren.

Gre pa za klasično štanco z elektromotorjem.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
eldi2011
Član
Član



Pridružen-a: Pon 29 Sep 2014 15:55
Prispevkov: 178
Aktiv.: 3.08
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 11, 2019 3:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Izklopi napajanje in RCD. Potem pa pomeri upornost med N in PE na sekundarni strani RCD.
Moralo bi biti par Mohm ali še več.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 13560
Aktiv.: 82.60
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 11, 2019 4:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dobro bi bilo vedet za kak stroj gre. Je na stroju kaj grelcev? Je na stroju kaj vode ali podobnih tekočin - so kake črpalke, ki so potopljene v tekočino? So kje kaki potopni plovci? Je kaj oplaščenih giblivih kablov?....

Edit:
Sem šele sedaj prebral sporočilo do konca. Grelcev verjetno ni. Preveri pred vsem tisto kar se giblje. Če obstaja kako električno mazanje, preveri mazalni sistem.
Je stroj priključen direktno ali preko vtikača. Da slučano ni kje spojena ozemljitev z ničenim vodnikom.

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
baresi
Član
Član



Pridružen-a: Tor 28 Jun 2005 19:14
Prispevkov: 335
Aktiv.: 2.04
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 11, 2019 5:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za odkriti tako napako, moraš biti včasih "doktor". Možno je skoraj vse, kabel od omarice do motorja, navitje v motorju, kakšno stikalo itd. Ko izklopi FID, moraš biti zraven z ohmmetrom in izmeriti upornost faze in nule proti ozemljitvi, kot ti svetuje eldi2001. Lahko zamenjaš tudi FID ampak dvomim da so problemi pri njem.
_________________
lp
baresi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Riven
Član
Član



Pridružen-a: Ned 16 Dec 2012 18:33
Prispevkov: 177
Aktiv.: 2.23
Kraj: Vitanje

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 11, 2019 7:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Gubajočih delov načeloma ni, edino vibracije, ker je ekcentrična stiskalnica.

Mazanja ni, ker je indukcijski motor, ki ga vodi frekvenčnik. Stiskalnica je priklopljena direktno v razdelilno omarico. Pred tem je bil stroj povezan preko 16A 5P vtikača, FID pa je tudi takrat izkapljal.
Dejansko se ne spomnem, če je stroj sploh deloval brez da bi metalo ven FID. Ker se je to začelo pojavljati zelo pogosto, sem pač temu posvetil malo več pozornosti.

Bom jutri premeril FID (sekundar N in PE), pri izklopljenem napajanju. In še kasneje, potem ko izklopi.
Kako bi bilo z zamenjavo, da ga zamenjam z 300mA?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igo
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Prispevkov: 3554
Aktiv.: 22.97
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 11, 2019 7:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Čisto klasična štanca, ja, ...
... s frekvenčnikom.
Je FID pred frekvenčnikom ali pred preostalim krmiljem?
Ima krmilje svoj 400/230//24 trafo?
Imaš kakšne načrte kablovja in krmilja?

Če ima naprava FID v svoji lastni omarici, je dovod do stroja običajno 4-žilen (L1, L2, L3, GND), ne pa 5.
Če pa že je 5-žilen, mora biti krmilje temu povsem prilagojeno.

_________________
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
sebaveh
Član
Član



Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Prispevkov: 1274
Aktiv.: 9.15
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 11, 2019 9:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če imaš možnost, si dobi ali izposodi instrument, ki je zmožen meriti upornost pri višji preizkusni napetosti. Recimo vsaj 500 V. Drugače pa bi vsak stroj in aparat moral zdržati preizkusno napetost 1500 V, za nekaj sekund.
V službi naprimer, preizkušamo kavne aparate s preizkusno napetostjo 1500 V za čas 1 sekunde, enkrat med fazo in zemljo, in nato še med nulo in zemljo. Če je pri tem tok višji od 5 - 30 mA (odvisno od tipa aparata oziroma njegove elektronike), testa ni prestal.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek
Član
Član



Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Prispevkov: 2986
Aktiv.: 21.48
Kraj: Koroška Bela

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 11, 2019 9:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V razmislek, povezava med nulo in zemljo kjerkoli zna pri hkratni uporabi FID zelooo hecat. Tudi napačen podaljšek je lahko eden od vzrokov.. Pa kot sebaveh predlaga, izolacijo pomeri vsaj s 500V.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Energetik-m
Član
Član



Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16
Prispevkov: 989
Aktiv.: 8.51
Kraj: Zagorje

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 11, 2019 9:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To, ali je dovod 4 ali 5 žilni, nima s FIDom nobene zveze. Če je presek dovoda 16mm2 ali več, imaš lahko nevtralni N vodnik in zaščitni PE vodnik združen v PEN vodnik in torej 4 žile. Sicer jih rabiš 5, če mora biti v sistemu nevtralni vodnik (lahko so vsi porabniki na medfazni napetosti in nevtralnega vodnika ne rabiš). Te zahteve opisuje Tehnična smernica

FID rabiš, če je upornost okvarne zanke previsoka in ob napaki varovalka ne izklopi v predpisanem času. Primer, imaš drsna vrata na koncu 200m napeljave 3x1,5mm2, varovano s talilno varovalko 10A. V primeru kratkega stika faze na ohišje pogona vrat steče tok napake 49A, ker ga omejuje upornost kabla. Talilna varovalka izklopi v 3 sekundah, kar je preveč in rabiš FID. Če je napeljava dolga 20m, bo steklo 490A toka, varovalka bo izklopila v 4ms in FID-a ne rabiš.
Vrzi ven FID in pomeri upornost okvarne zanke, če bo pričakovan odklopni čas krajši od 0,4s, je to kar v redu. Za to rabiš merilca z nacionalno poklicno kvalifikacijo, ki ti bo izdal merilno poročilo.

_________________
lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
eldi2011
Član
Član



Pridružen-a: Pon 29 Sep 2014 15:55
Prispevkov: 178
Aktiv.: 3.08
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 12, 2019 6:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A se je napaka pojavila na enkrat, ali tako deluje od kar je priklopljen ?

Lahko je problem v frekvenčniku.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
GUMY
trgovec



Pridružen-a: Sre 22 Sep 2010 11:03
Prispevkov: 279
Aktiv.: 2.62
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 12, 2019 8:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Slišal sem že, da je bil filter na vhodu frekvenčnika problem. Motnje, ki jih filtrira proti zemlji so lahko dovolj da prožijo FID.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Riven
Član
Član



Pridružen-a: Ned 16 Dec 2012 18:33
Prispevkov: 177
Aktiv.: 2.23
Kraj: Vitanje

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 12, 2019 8:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem preveril napeljavo od omarice do priključne omarice stroja in je kabel 5 x 4 mm2.

Pred FIDom sta N in PE povezana (zelo male meritve upornosti).
Za FID-om (izklopljen FID) med N in PE ni povezave (neskončna upornost, kar je logično ob izklopljenem N vodniku).
Ko FID izklopi se izklopi celotno krmilje, tako da sklepam da je preko FIDa vezan tudi frekvenčnik - elektro sheme nimam.

Krmilje ima svoj trafo 400/24.

Sem preveril pri zaposlenih in pravijo, da že od vseskozi nekajkrat na teden izklopi. Zdaj se je začelo malo bolj pogosto, odkar smo spremenili layout proizvodnje in dodali še dodatne porabnike.

Čisto tako na uč bi rekel da je od elektroomarice do priključka na stroju max 10m flex kabla, 5x4mm2, ki je varovan z C16 varovalko.

Bom pa kontaktiral zunanjega izvajalca, za dodatne meritve.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frankk
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Čet 30 Jan 2014 10:03
Prispevkov: 8
Aktiv.: 0.12
Kraj: Slovenia

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 12, 2019 12:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vgraditi bo potrebno FID, ki je prav namenjen za napajanje frekvenčnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
6dan8
Član
Član



Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53
Prispevkov: 1043
Aktiv.: 10.15
Kraj: Goriška

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 12, 2019 12:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Riven: Poguglaj za navodila dotičnega vgrajenega frekvenčnika. Z malo sreče boš našel odsek, ki ima ponavadi naslov "Leakage current(s)" (ali nekaj podobnega). Če že tam najdeš kako veliko cifro, boš vedel, v kateri smeri iskati...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Energetik-m
Član
Član



Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16
Prispevkov: 989
Aktiv.: 8.51
Kraj: Zagorje

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 12, 2019 6:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odstrani FID, pa boš imel mir. Potem pa naredi meritve.
_________________
lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 58 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group