www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Tuš za mačka
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
oversc0re
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Sep 2005 15:20
Aktiv.: 1.94
Kraj: Radomlje

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 01, 2007 3:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

1) Ne, zvok na mačke nima nobenega efekta. Sem skuril en 100W visokotonec ko sem probal mačka prepričat naj gre stran, pa me je samo debelo gledal.

2) Sem že zdavnaj umaknil podaljšek samo po tistem nisem naredil nobene slike, tako da vam ni treba skrbe za moje zdravje.

3) Mislim, da je PIR senzor na primerni razdalji boljša rešitev, vendar ne vem, kako premostit problem, ker topla mašina prižiga senzor. Ali mogoče PIR deluje samo na premikajoče se tople objekte?

Lp, Matic

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.95
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 01, 2007 4:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

oversc0re je napisal/a:
3) ... Ali mogoče PIR deluje samo na premikajoče se tople objekte?

Da, PIR senzorji delujejo samo na premikajoče objekte. Ko se v njihovi memoriji "slika" umiri, potem pa spet čakajo na spremembo. Delujejo tudi v primeru, ko v njihovo polje nadzora pride hladnejši objekt kot je okolica. Wink
Glede na velikost mačka ga začuda PIR senzor registrira skoraj prej kot človeka. Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.80
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 01, 2007 4:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok je napisal/a:
...
Glede na velikost mačka ga začuda PIR senzor registrira skoraj prej kot človeka. Rolling Eyes

Senzorji so lahko zelo različni. Za namen varovanja obstajajo posebni senzorji, ki ne reagirajo na male živali kot so glodalci pa tudi mačke. (o tem bi več lahko napisal Marko, ki se profesionalno ukvarja s sistemi varovanja)

Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 01, 2007 4:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo vem. Napisano velja za standardne PIR alarmne senzorje, ki se pri montaži zunaj ne obnesejo najbolje. Poleg živali jih moti že gibanje toplo/hladnega zraka. Confused

Za zunanji nadzor so najboljši kombinirani IR/MW senzorji, ki se od zunaj skoraj ne razlikujejo od PIR. So pa cca. 3x dražji. Cool
Nazaj na vrh
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.17
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 01, 2007 7:37 pm    Naslov sporočila:  to si velja zapomniti Odgovori s citatom

Citiram:
Glede ultrazvoka - naredil sem takega s "sweep" funkcijo frekvence in ga testiral na mačkih in psih. Pes je bil zelo dovzeten in si je ob vklopu UZ še s tacami poizkušal pokrit ušesa, dočim me je maček samo grdo pogledal in dremal naprej.

To si velja zapomniti. Vedno sem mislil, da vse živali imajo ultrazvočna ušesa. Maček je očitno že preveč udomačena žival in odkar ni več lovec, ne potrebuje več ostrega sluha.
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.51

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 01, 2007 9:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

"Ultrazvok" je zgolj cloveski koncept (za psa ni nic "ultra", ampak ocitno dobro slisen, za polza je pa ze moj govor zelo "ultra"); ce ima ena vrsta oblikovan organ za sluh tako, da je (zaradi mase sestavnih delov recimo) neobcutljiv na dolocene visoke frekvence, to ne pomeni nujno, da je pri vseh zivalih enako. Logicno bi bilo nasprotno - da podobno kot pri drugih cutih tudi pri sluhu ni enega pavsalnega sistema, ki bi bil v uporabi pri vseh vrstah.

Tako pac je, je vsaj svet bolj zanimiv Wink

Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 01, 2007 10:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še ena zanimiva v zvezi UZ ... nek večer smo na dopustu ob morju sedeli na terasi. Kot običajno je sem ter tja priletel kakšen "šiš-miš" netopirček, kateremu so se čez nekaj časa pridružili še dosti bolj tečni komarji. Kot elektronik sem se tisto leto odpovedal kemiji in s seboj vzel mini UZ generatorček, ki naj bi odganjal komarje.

Rezultat: nekaj minut po vklopu UZ generatorčka se je v zid apartmaja usodno zaletel netopirček ... komarji pa so veselo tečnarili naprej.

Očitno sem s tistim UZ zmedel navigacijo nepravemu cilju ... Rolling Eyes ... kolateralna škoda. Evil or Very Mad
Nazaj na vrh
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.17
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 01, 2007 10:59 pm    Naslov sporočila:  človeški koncept Odgovori s citatom

Citiram:
Ultrazvok" je zgolj cloveski koncept

Skoraj vse, o čemer se pogovarjamo ljudje je osnovano na človeškem konceptu, včasih bolj včasih manj. Sem pa morda res naivno pričakoval, da so živali, ki so v osnovi zveri in lovci, obdarjeni z boljšimi čutili kot človek. In v glavnem to tudi drži. No, za mačka pač ne drži, da sliši kot pes, čeprav lovi miši. Toliko že verjamem v omenjeni preizkus, ki edini potrdi ali ovrže hipotezo.
Človeški koncept je dekadni numerični sistem
Človeški koncept so inče (palci) (se še vedno uporablja pri dimenzijah cevi), čevlji (se še vedno uporablja v letalstvu v predpisani komunikaciji za podatek o višini letala)
Celo toliko smo človeški, da poleti premaknemo ure, ker to odgovarja nekaterim ljudem.
In verjetno bi še veliko takega našli ..

Ampak brez šale: Če bomo našli kaj uporabnega za odganjanje mačka, (pa to ni pes, kajti ne bom zaradi ene živali si nadel odgovornost za drugo) bom vesel.
Nazaj na vrh
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 15.97

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 01, 2007 11:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Gre za fizikalne količine v absolutnem pomenu.
Zvok ima frekvenco od 0 do meje, ko atomi in molekule ne dohajajo več slediti mehanskemu nihanju. Da je Infra pod neko vrednostjo in Ultra nad neko vrednostjo, je stvar Dogovora, sprejetega glede na tipalo, s katerim se veličino zazanava. Infra, 20Hz ... 20Khz, Ultra za frekvenco zvoka. Po frekvenčnem merilu je poimenovana tudi svetloba Think .

Torej, maček se očitno ne drži dogovora, da ga mora motiti zvok določene frekvence (ki je zgolj zaradi udobja ljudi v ultra območju) in jakosti Sad .

Ali se mački ponoči radi fotografirajo? Z bliskavico seveda Twisted Evil .
Samo vprašam. NE bi rad, da se jim poškodujejo oči.
LP,
Igor

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.61
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 14, 2007 12:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V zadnjem času sem dobil zelo blaten obisk na havbo takoj, ko sem parkiral. Seveda se muci grejejo na zgornjem delu havbe - ob vetrobranskem steklu. V tistem trenutku sem samo potegnil za ročico za pranje stekla - in muc je dobil mrzel tuš od spodaj v trebuh... Ko bi videli tisti presenečeni izraz Twisted Evil tik preden je pobegnil Wink
s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 11.98
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 14, 2007 1:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še ena tema, kjer sem popolnoma drugačnega mišljenja. Imam raje mačka, kakor lak na svojem avtu. Kar naj se greje na pokrovu motorja. PIR pa si raje sam privoščim Smile
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.65
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 15, 2007 12:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aly je napisal/a:
V zadnjem času sem dobil zelo blaten obisk na havbo takoj, ko sem parkiral. Seveda se muci grejejo na zgornjem delu havbe - ob vetrobranskem steklu. V tistem trenutku sem samo potegnil za ročico za pranje stekla - in muc je dobil mrzel tuš od spodaj v trebuh... Ko bi videli tisti presenečeni izraz :twisted: tik preden je pobegnil ;)

Ali je bil to slučajno maček na sliki (dva zaporedna posnetka v kratkem intervalu)? Slika 1: tuš, slika 2: zvizzzz.....

Jur

cat1.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  32.61 KB
 Pogledana:  23 krat

cat1.jpg

Nazaj na vrh
Umnik
Član
Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52
Aktiv.: 4.03
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 15, 2007 1:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekaj takega je zadnjič izrazil tudi naš maček. Ravno sem se odločil da operem avto, ko si ga je za počitek in segrevanje privoščil maček. Ker ga večinoma ne odganjam, niti ni trznil ko sem do "kirharja" napeljeval vodo. Pa sem odprl vodo, zagnal stroj maček pa še kar na pokrovu motorja...

Pa sem ga malo stuširal... Neboleče, ampak zelo mokro. Ni mu bilo preveč všeč. Sedaj raje čepi poleg avta Wink
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.65
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 15, 2007 4:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Umnik je napisal/a:
...do "kirharja" napeljeval vodo. Pa sem odprl vodo, zagnal stroj maček pa še kar na pokrovu motorja...

..."kirhar".... Verjetno misliš kaercherja? V navodilih posebej piše, da ni za pranje malih živali (in ljudi). Pritisk v napravi (tudi v najmanjšem modelu) je dovolj velik, da iztakne oko, ali kaj drugega.

Jur
Nazaj na vrh
tonko
Član
Član

Pridružen-a: Sob 25 Jun 2005 13:45
Aktiv.: 2.28
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 15, 2007 5:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Maček gre verjetno na avto ker je havba topla.
Kaj pa če bi mu nekam , na eno lepo razgledno točko postavil grelno ploščo ki bi bila stalno prijetno topla (malo bolj kot avto). Mogoče se bi potem odvadil ležanja na avtu. Laughing
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni