www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

max2606 based mini oddajnik
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bajta
Član
Član

Pridružen-a: Čet 16 Nov 2006 14:55
Aktiv.: 0.65
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 16, 2007 1:48 pm    Naslov sporočila:  max2606 based mini oddajnik Odgovori s citatom

Hello fantje!

Torej naj najprej povem, da se ze kaksne stiri dni matram z izgradnjo mini FM oddajnika za predvajanje cdjev na prastari radio. Odlocil sem se za MAX2606, ki ga Maxim poslje, kot sample. Torej super dobil sem tri sample in si "prerisal" spodnje vezje direktno iz application note-a.

Moja shema

App. note shema

No...veselo sem se unicil en cip, ker je tako hudimano majhen Smile Druga poizkus pa tudi ne deluje. Za dusilko pa sem izbral vrednost 330uH, ker 390 niso imeli. Datasheet pravi da ne bi smelo biti nic narobe, le initial frekvenca bo malce nizje...ce prav razumem.

Torej primarno me zanima (ker nimam pojma o tem) na koliko ohmov mora biti nastavljen drugi potenciometer(10k??). Ker sem to predvideval sem seveda vtaknil kar 10k upor(napaka ? Smile )...Kar bi pravzaprav rad vprasal je, da ce ima kdo kaj izkusenj s tem malim cipom. Kakrsne koli ideje so zeloo dobrodosle Smile

LP in hvala
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matjay
Član
Član

Pridružen-a: Pon 06 Dec 2004 22:07
Aktiv.: 2.27
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 16, 2007 2:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tisto Led diodo bi odstranil, ker sedaj je ne potrebna.
Potenciometer 10kOhm je za nastavitev jakosti NF signala. Drugi potenciometer je za frekvenco. Verjetno je težava z tuljavo. Primerna bi bila premer 5mm dolžina 5mm žiča 0,4mm in 10 ovojev.
Če to deluje poiskusiš poiskati signal na običajnem radiju, ki mora biti precej blizu, saj je moč tega vezja majhna.

LP
Matjay
Nazaj na vrh
Vlado
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35
Aktiv.: 2.38

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 16, 2007 2:11 pm    Naslov sporočila:  MAX2606 Odgovori s citatom

Pozdravljen,
frekvenca za FM področje bo nekje blizu 0V (trimer 100K). Ne vem ali je napačno na shemi (tvoji) C1=470pF, na original shemi je 0.47uF kar je 470nF!

Lahko preizkušaš tudi brez NF signala, radijski sprejemnik postavi na frekvenco na kateri ni postaje, iz zvočnika boš slišal močan šum, s trimerjem 100K poskusi doseči da se šum utiša (to je prava frekvenca). Poskusi rajši tako kot da na sprejemniku iščeš frekvenco na kateri deluje oddajnik ker ima zelo široko frekvenčno področje.
Ja pa izhodna moč je zelo majhna in "špricalo" bo ker nima izhodnega filtra.
Vlado
Nazaj na vrh
bajta
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 16, 2007 2:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

torej naj poskusim s svojo tuljavo? Ta 330uH dusilka res ne bo vredu ? Sad No za poizkusit seveda je. Kaj pa s potenciometri? Jih lahko za testno vezje nadomestim z upori in tako pac dobim fiksno frekvenco? Vem, da je v FM delu precej signalov in tako bi lahko z lahkoto zadel enako frekvenco, kot kaksen radio slovenija Smile...

no tudi to je za poizkusit...hvala za ideje in odgovore Smile

Ledica mi je pa vsec, ker je modra

@vlado

ja hudimano pa je res napaka za 470pF. No pri nakupu nisem vzel napacnega sem pa napacno narisal Confused Hvala za opozorilo Smile
Nazaj na vrh
Vlado
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35
Aktiv.: 2.38

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 16, 2007 2:34 pm    Naslov sporočila:  MAX2606 Odgovori s citatom

Hm . . .
za zacetek vsekakor moraš vezati trimer 100K (pa tudi ledico odstrani ) dokler ne vidiš da oscilator deluje. Ko bo oscilator deloval lahko pomeriš napetost na pinu 3 in trimer nadomestiš z fiksnim uporom.
Vlado
Nazaj na vrh
matjay
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 16, 2007 2:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

330nH bi jaz uporabi zračno tuljavo in ne dušilko. Navito žičo. Take tuljave so v radijih vidne in običajno zalite z voskom. Vrednost je kar primerna.

LP
Matjay
Nazaj na vrh
bajta
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 16, 2007 2:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

matjay je napisal/a:
330nH bi jaz uporabi zračno tuljavo in ne dušilko. Navito žičo. Take tuljave so v radijih vidne in običajno zalite z voskom. Vrednost je kar primerna.

LP
Matjay

ze ze...samo nimam nicesar okoli bi navil zico, niti nimam 0,4mm zice Sad Sem pa doma z gripo in mi je dolgcas Smile Torej bi rad sestavil delujoc fm oddajnik s komponentami, ki jih imam doma...z dusilko bi tudi moralo delovati kajne?
Nazaj na vrh
bungee
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49
Aktiv.: 6.24

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 16, 2007 2:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ledico daj na svoj upor, ker s tako vezavo spremeniš karakteristike vezja.

Tuljavo lahko naviješ na sveder, ki ga seveda odstraniš. (zračna tuljava). Wink

Oziroma malo po-googlaj kako naviti tuljavo in jo navij na svinčnik .... Rolling Eyes možnosti imaš veliko, samo malo se je treba znajti.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
matjay
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 16, 2007 2:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uporabiš izolirano žičo, snameš izolacijo in dobiš žičke, naviješ. Ni nujno 0.4mm

Lp
Matjaž
Nazaj na vrh
bajta
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 16, 2007 3:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Shocked Laughing Laughing Laughing

ocitno rabijo moji mozgani vec cukra Smile Ideje mate fine fantje Wink Hvala...se bom lotil in uporabil kaksen svincnik Smile, razstavil pa flat kabel Wink
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.05
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 16, 2007 3:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tista ledica tam ni zgolj za osvetlitev !

LED dioda v tem primeru deluje kot stabilizator napetosti. Tak način stbilizacije ima pred stabilizacijo z Z-diodo prednost v tem, da skoraj ne proizvaja šuma.

igor_k
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44
Aktiv.: 4.27
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 16, 2007 5:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tista ledica tam sploh ne sme biti. Napajanje čipa je od 2,7 do 5V, ledica ima pa padec okoli 2,2V. Saj ni čudno da zadeva ne dela. Od kod ti sploh ideja, da jo tam vežeš Question
Nazaj na vrh
Lojz
Član
Član

Pridružen-a: Pet 11 Apr 2003 8:31
Aktiv.: 2.82
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 16, 2007 5:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:

LED dioda v tem primeru deluje kot stabilizator napetosti. Tak način stbilizacije ima pred stabilizacijo z Z-diodo prednost v tem, da skoraj ne proizvaja šuma.

Že, samo na original shemi je ni!

@bajta
Poglej si vhoda na tvoji shemi - imaš narisano kot da sta sklenjena na maso.
Na sprejemniku boš sicer res ujel frekvenco, vendar brez modulacije.

Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.05
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 16, 2007 8:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bajta je napisal/a:
Sem pa doma z gripo in mi je dolgcas.....
Torej izkoristi čas in si prečitaj ka je to frekvenčna modulacija.

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.05
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 16, 2007 8:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lojz je napisal/a:
VolkD je napisal/a:

Že, samo na original shemi je ni!

Ja in? To, da je na original shemi ni, še ni razlog, da je narobe, če je na njegovi shemi !

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni