www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Antena za DAB+ radio
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
malci
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05
Aktiv.: 4.03
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 19, 2020 9:39 pm    Naslov sporočila:  Antena za DAB+ radio Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Nabavil sem si tak usb DAB+ sprejemnik za android avtoradio. S priloženo anteno pa nisem najbolj zadovoljen (če je vzrok za slab sprejem antena in ne sprejemnik).
Pri prijatlu, ki ima citroen C4 in vgrajen original DAB+ avtoradio, je sprejem praktično v celi moji okolici nemoten, moj sprejemnik pa v dolini pogosto nima signala.

Katere antene imajo večji dobitek? Koliko, če kaj, bi pridobil, če bi skrajšal kabel (namesto 3m bi bilo dovolj 2m)?

Taka je priložena
1. primer
2. primer (Tale je kar draga)
3. primer

Peter123
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Aktiv.: 7.21
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 20, 2020 8:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Eden od možnih razlogov je mogoče slab/nizkocenovni koaksialni kabel. Lahko ga probaš skrajšati. če ga boš krajšal ga poizkusi pri antenskem delu v ohišju.

Če imaš dostop do kakega VNA preveri ali je konektor "dobro " stisnjen.

Osebno mi je najbolj všečna ta na sliki v prilogi.

Sicer ojačanje 7dB verjeno ni ravno realno, no z vgrajenim ojačevalnik mogoče???

Pri antenah velja: večje je bolje. Pi koaksialnih kablih velja: širši/debelejši je bolje.

s-l1600[1].jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  107.94 KB
 Pogledana:  0 krat

s-l1600[1].jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
japek
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50
Aktiv.: 3.30
Kraj: Radenci

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 20, 2020 8:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot prvo, 1 m kabla, pa naj je še tako nekvaliteten ne bo spremenilo razmer.

Lahko, da je že sam sprejemnik v osnovi slabši od original avtoradia.

Antena, ta nalepljena na steklo sprejema tudi v odvisnosti smeri, kam se pelješ. Palčka na vrhu strehe avtomobila ima sigurno boljši sprejem. Tista dražja pa ima v sebi še predojačevalnik, kateri sicer potrebuje dodatno napajanje, po moje bi delovala še najboljše.

PRC515
Član
Član

Pridružen-a: Čet 13 Sep 2012 9:42
Aktiv.: 1.07
Kraj: Žihlava

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 20, 2020 8:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot ti je že Japek povedal, antene nalepljene na steklo so slabše od onih na strehi, poleg tega je pomembno še kako si jo nalepil. Za dober sprejem je potrebna vertikalna polarizacija antene, če je daljši del tvoje antene na steklu v horizontalnem položaju, si že s tem izgubil veliko signala.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Iztok_S
Član
Član

Pridružen-a: Sre 13 Apr 2016 10:06
Aktiv.: 4.53
Kraj: Ljubljana, Trzin

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 20, 2020 8:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

DAB ali FM za oba veljajo enake VF zakonitosti in ker delujeta oba sistema na istem frekvenčnem področju je antena lahko popolnoma identična. Uporabi navadno paličasno in si naredi LNA za FM področje.
Jaz bi poskusil tegale Bgb707l7esd.... Na trgu je od konca 2018.

Nazaj na vrh
malci
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 20, 2020 9:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ferkvenčno področje je isto (oz podobno)? Potemtakem lahko poskusim uporabiti kar obstoječo palično anteno na strehi, le da zamenjam konektor? Bom poskusil.

lp

malci
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 20, 2020 10:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še nekaj. V navodilih je bilo navedeno, da je potrebno drugi del priložene antene prilepiti na karoserijo avtomobila. Sam se na mestu pritrditve odstranil tudi nekaj barve, da je električni stik z karoserijo. Je to prav ali bi bilo bolje, da bi bila vmes barva/izolator?

lp

Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.05
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 20, 2020 10:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok_Š je napisal/a:
DAB ali FM za oba veljajo enake VF zakonitosti in ker delujeta oba sistema na istem frekvenčnem področju je antena lahko popolnoma identična. ...
Question
Wikipedia je napisal/a:
DAB uses a wide-bandwidth broadcast technology and typically spectra have been allocated for it in Band III (174–240 MHz) and L band (1.452–1.492 GHz), although the scheme allows for operation between 30 and 300 MHz.
Citiram:
87.5 - 108.0 MHz: This is the "standard" VHF FM band - the one that is most widely used around the globe.
Exclamation To je kar daleč narazen.

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Iztok_S
Član
Član

Pridružen-a: Sre 13 Apr 2016 10:06
Aktiv.: 4.53
Kraj: Ljubljana, Trzin

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 20, 2020 10:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se popravljam!!!
DAB v Slo; 174-230 MHz in 1452-1490 MHz

@AKOS
...Prav tako se proučujejo možnosti in tehnologije za digitalizacijo dela radijskega spektra, ki ga trenutno zaseda FM radio (87,5-108 MHz).
Nazaj na vrh
Branez
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 20, 2020 10:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok_Š je napisal/a:
Se popravljam!!!
DAB v Slo; 174-230 MHz in 1452-1490 MHz
...
No in sedaj se meni pojavi vprašanje oz. dve v tej temi:
@malci na kateririh freekvencah poslušaš ti, za katero območje rabiš anteno?

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
malci
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 20, 2020 10:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tukaj piše, da je R3 omrežje na 194,064 MHz (kanal 7D), zato bi rekel, da so aktualne spodnje frekvence.

lp

brezimenko
Član
Član

Pridružen-a: Tor 06 Jun 2017 12:09
Aktiv.: 5.72

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 20, 2020 10:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako pa to veš v katerem frekvenčnem območju si. Namreč, hec je naslednji en avtoradio je lovil odlično, drug pa sploh ne na isti lokaciji. Izgleda je prvi podpiral oba frekvenčna območja drugi pa ne.
Branez
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 20, 2020 11:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Klikni na malci-jev link in tam poišči. So vse informacije na kupu.

Mimogrede:
brezimenko je napisal/a:
... Izgleda je prvi podpiral oba frekvenčna območja drugi pa ne.
Slovenci imamo dvojino, torej: Izgleda je prvi podpiral obe frekvenčni območji drugi pa ne.

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.56
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 20, 2020 8:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

malci, s takim sprejemnikom sem se hecal lansko leto. V tisti črni škatlici poleg antene naj bi bil notri ojačevalnik.
Ko nikakor ni hotel sprejemati, tako kot bi moral, sem pokukal v tisto črno škatlico in glej ga zlomka, notri je bila samo rdeča LED
s preduporom za 5V in popolnoma nič drugega.
Poizkušal sem marsikaj, na srečo je prijatelj, za katerega sem to čaral, zamenjal avto in sva bila odrešena te nadloge in čaranja.
Občutek sem dobil, da tudi sam sprejemnik ni neki zgled občutljivosti, na žalost pa nimam ustreznega inštrumenta, da bi lahko občutljivost pomeril.
Sedaj mi sam sprejemnik nekje leži (bog si ga vedi kje) tista čudežna antena pa je odšla z avtom.

Energetik-m
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16
Aktiv.: 7.36
Kraj: Zagorje

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 20, 2020 8:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če imaš v avtu kakšen stikalni regulator, ti ta lahko dela motnje. Kolega je kupil dab+ radio, pa je ta delal samo v bližini oddajnikov. Potem sva zamenjala LED parkirne lučke z navadnimi žarnicami, sedaj dela povsod. Podobno težavo sem imel s sidrno lučjo (LED) na vrhu jambora, ko je bila ta prižgana, je postaja nehala sprejemati.
Sedaj za take primere vedno uporabljam LED lučke s preduporom in ne take s stikalnim napajalnikom.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni