|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
boco Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42 Prispevkov: 919 Aktiv.: 3.88 Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Jun 05, 2004 10:53 am Naslov sporočila: TV Samsung -ni slike / ni zvoka |
|
|
Lep pozdrav vsem skupaj.
Imam en problem (kdaj ga pa nimam).Torej danes dopoldan sem gledal TV, ko naenkrat slika postane ožja, se zoža na širino 10cm po horizontali , zmanjka glasu in nastane popolna tema??? Ni glasu, ni slike, switch deluje, ker na ekranu pa vseeno lahko vidim on screen display nastavitev.
In vprašanje za vas.Kje naj začnem sploh iskati napako, ali je kaj v usmerniškem delu, po moje, da je samo padla kakšna napetost ....
No, kaj vidim, bom priložil slikovno, da bo lažje razumeti.
Prosim za pomoč, saj vikend brez TV je pa bolj čuden.
LP
Boco
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
48.83 KB |
Pogledana: |
35 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boco Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42 Prispevkov: 919 Aktiv.: 3.88 Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Jun 05, 2004 10:57 am Naslov sporočila: |
|
|
Se opravičujem, ker nisem napisal modela, le ta pa je
SAMSUNG
CX6833WT
LP
Boco
p.s.Tudi shema bi bila mogoče doborodošla
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rimci Član

Pridružen-a: Sre 30 Apr 2003 19:01 Prispevkov: 461 Aktiv.: 1.94 Kraj: Prekmurje
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1777 Aktiv.: 7.49 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Sob Jun 05, 2004 4:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Menjaj TDA 3654, zraven je še en elektrolit 100uF/35V, in pa dobro je malo zmanjšati napajanje tega čipa s horiz. trafota. (z dodatnima 2-3 ovoji okoli jedra zbij 28V na kakih 26V)
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boco Član

|
Objavljeno: Ned Jun 06, 2004 9:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Obema hvala za odgovor.
Satelitko, zate bi imel vprašanje, če je tale IC morda za horizontalo in vertikalo.En IC, katerega oznake se ne spomnim sem ga do sedaj v desetih letih zamenjal že štirikrat.Vedno mi je namreč crknila horizontala, zvoke je pa bil čisto normalen.
No, bom poiskusil poiskati tale IC in ga v ponedeljek zamenjati.
LP
Boco
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1777 Aktiv.: 7.49 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Ned Jun 06, 2004 1:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne, to je vertikala in tega si najbrž menjal 4x. Se namreč greje kot hudič. Mislim, da si malo pomešal pojme: če imaš horizontalno linijo (vodoravno) to pomeni da ti ne dela VERTIKALNI odklon, torej vertikala in obratno.
LP
Sedaj sem šele dobro pogledal tvojo pripeto fotko. Nekaj mi ni jasno: Kar jaz vidim na fotki, se mi ne zdi nič zoženo, ne po H ne po V???
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boco Član

|
Objavljeno: Ned Jun 06, 2004 5:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, satelitko, imaš kar prav.Prav tale IC sem zamenjal, ki se greje ko hudič.No, sem pa dodal en hladilnik, tako, da mislim, da je odvajanje toplote kar v redu in da ni spet isti problem.No, kot sam praviš, je res, da sedaj ni nobenega pasu več in da horizontala in vertikala po moje kar delujeta kot morata.Preden je nastal mrk, se je slika zožala na dobrih deset cm, pravzaprav se ni niti slika zožala, ampak se je naredil samo spodaj in zgoraj črn rob tako da je v "ozadju" slika bila še normalnavse skupaj je trajalo nekaj sekund.Sedaj je samo črn ekran, vmes pa se vidijo diagonalne linije, sicer zelo slabo vidne, so pa čez cel ekran.
Poiskusil sem tudi signal preko Scarta pripeljati iz PC-ja, pa ni nič in na AV tudi ne deluje.
Ne vem, je malo težko razložit vse skupaj in upam, da sem ti malce bolj približal problematiko.A imaš tudi ti slučajno isto TV doma?
LP
Boco
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

|
Objavljeno: Ned Jun 06, 2004 9:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
A je tale fotografija narejena sedaj, ko je TV defekten? Moti me namreč ko praviš, da se je slika zožila (to je tipično za ta IC, kot sem ti omenil), ampak nelogično je, da je OSD na svojem mestu?? Sicer je zelo pogosta napaka na teh TV tudi, da ti napihne elektrolit 2,2uF/450V. Eden je na ekranski plošči, drugi pa blizu horiz. trafota. Sicer pa malo pomeri napetosti iz svičerja (+15O ali 155V, nisem čisto siguren) in pa iz horiz. trafota (+16V in +27V).
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boco Član

|
Objavljeno: Ned Jun 06, 2004 9:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, točno sedaj je narejena tale slika ko je TV v defektu in je vse skupaj res zelo čudno.Bom poiskusil pomerit tole kar praviš.Tudi sam sumim, da gre za kakšno napetost, saj ekran izgleda kot da deluje, vendar ni nobenega AV signala.
Ali mogoče veš, kakšne morajo biti napetosti na kanaklniku oziroma, kje bi sploh lahko dobil bolj točnne podatke o merilnih točkah.
LP
Boco
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boco Član

|
Objavljeno: Pon Jun 07, 2004 8:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Satelitko se je izgleda izgubil, jaz pa še vedno buljim v črni ekran.Ima mogoče še kdo drug kakšno idejo.
LP
Boco
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

|
Objavljeno: Pon Jun 07, 2004 11:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ni se Satelitko izgubil, sam mora kakšno TV tudi za ljubi kruhek pošraufat...
Tole mi je jako čudno, sicer pa so običajno pri teh SAMsunijih napetosti dokaj dobro označene na plati.
Na kanalniku je pa takole:
- BU, ali BIII ali BI je 12 V, glede na izbrano področje
-12 V napajanje kanalnika
- 3-9 V na AGC odvisno od jakosti signala,
ampak to nima veze , v režimu AV, mora slika iti direktno s scarta
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boco Član

|
Objavljeno: Tor Jun 08, 2004 4:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Satelitko, saj sem se hecal.Verjamem, da ne moreš na netu nosntop viset, sploh pa če ti je šraufanje TV-jev kruh.To pomeni, da si RTV serviser.Hja, saj se mije zdelo, da so tvoji odgovori bili zelo strokovni.
Bom poiskusil preverit napetosti in videl, kaj se tukaj dogaja, vendar kot sam praviš scart nima nič z kanalnikom
Počasi že rahlo obupujem nad tem, da bom sam kaj rešil.Sicer ne vem, če imaš v profilu nastavljeno od kod si, ampak če bom potreboval mojstersko roko, ali mi lahko poveš (lahko pod zasebno) od kod si.
LP
Boco
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iskra Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13 Prispevkov: 797 Aktiv.: 3.36 Kraj: Lokev ,Boa , KOPER
|
Objavljeno: Sre Jun 09, 2004 8:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Naš satelitko je iz Radovljice in je resničen strokovnjak, ko bi videl koliko strokovnih odgovorov je samo pri nas dal . Kar precej elektronikov -posebno tistih ki začenjajo kaj sami ustvarjati ima precejšnje probleme z nabavo materiala.
Za kakšne enostavne elemente -upore , kondenzatorje ,polprevodnike , bi lahko pokoristili tudi lokalne RTV serviserje. Zdi se mi neumno , da mora nekdo za 3 upore recimo v Ljubljano. Problem je le v tem , da nekateri RTV serviserji nimajo dovoljenja . da prodajajo material, kar pa se lahko reši na kak drug način .
_________________ L.P. iskra |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.88 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Jun 09, 2004 9:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Problem je le v tem , da nekateri RTV serviserji nimajo dovoljenja . da prodajajo material, kar pa se lahko reši na kak drug način . |
Dostikrat pa so leni - kolega takrat, ko mu je še cvetel poslel ni hotel slišati o kaki trgovini (tole je samoumevno - zakaj bom razložil v drugem delu posta), če prav nam je na koroškem najbližji HTE v Mariboru. Sedaj se je itak preismeril z RTV servisem se ne da preživeti.
Še glede trgovine na RTV servisu. Nekaj časa nazaj sem zgolj slučajno, ko sem šel v HTE v Mariboru šel v trgovino na zgornji strani HTE, ki se ukvarja tudi s servisiranjem.(mogoče je serviser tudi vaš član ?) Hotel sem kupiit en tiristor. Serviser mi ga je hotel prodati za 4X dražje kot je bila cena v HTE . Ne vem a se ne zaveda, da običajno nekdo, ki kupuje elektroniko ve kaj kupuje? Mislite, da bi lahko gospodinji prodali kilo moke, ki bi bila vsaj za četrtino bolj draga kot običajno...kaj šele 4x Epilog zgodbe je jasen. Ne moreš nekaj prodati ceneje, kot tisto zaračunaš stranki kot del, ki si ga vgradil.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iskra Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13 Prispevkov: 797 Aktiv.: 3.36 Kraj: Lokev ,Boa , KOPER
|
Objavljeno: Sre Jun 09, 2004 10:29 am Naslov sporočila: |
|
|
Ne gre se zato , da bi se ukvarjali s trgovino , v delu "konrad..." je precej napisanega o naših trgovinah in njihovi perspektivi. Z upori in podobnim pa ne bo "biznisa". Gre se enostavno za to , da marsikatero stvar lahko medsebojno rešimo , v kolikor smo dogovorjeni. Zakonodaja je tu silno zakomplicirana , tu na forumu , pa znamo večino stvari poenostaviti. Pri meni , je kar nekaj fantov delalo zaključne izdelke in celo diplome. Iz razgovorov pri nas vidim , da je kar precej takih , ki z veseljem priskočijo dijakom in študentom na pomoč, za te se gre . Tisti , ki hočejo delati "biznis" naj ga kar delajo , če najdejo koga ki ga lahko olupijo.
Tu na tem FORUMU , pa so jasna pravila glede sodelovanja članov in za kakšen "biznis " NI prostora.
_________________ L.P. iskra |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni