|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.13 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Tor Feb 09, 2021 12:05 pm Naslov sporočila: Sončna elektrarna v praksi |
|
|
Ker vsak dan berem po novicah izračune za prihranke sem se odločil, da bom predstavil moj izračun, ki ga pokrepim z dejstvi in dokazi in niso zgolj teorija.
Torej vse se začne z pridobitvijo ponudbe (priponka ponudba) ter njihov izračun prihranka.
Prilika je nanesla, da sem za kompenzacijo dobiti sončne panele sem se odločil da bom SE izdelal sam. Tako je bila cena kompletne investicije z subvencijo nekaj pod 5k€ za 6.6kW. To da ima gen-i višjo ceno je razumljivo saj je ogromno dela z papirologijo, dobiti ljudi, da ti pomagajo sestaviti konstrukcijo, panele spraviti do strehe + delo na višini,....
Sedaj pa še dejstva
Po enem letu lahko damo karte na mizo.
Leto 2019 je bilo pol redno pol SE, tako da bom v izračun vzel leto 2018
V letu 2018 sem porabil (po trenutnemu akcijskemu ceniku gen-i)
VT:2515 x0.07502 = 188.67€
MT:3687 x0.04147 = 152.90€
torej skupaj sem plačal 341.57€ + fiksni stroški omrežnine + prispevki + trošerine
Teh namensko nisem prištel iz vzroke ker jih enako plačuje tudi pri SE
Hiter pogled že da vedeti da lahko na leto prihranim MAXIMALNO 341.57€
Leto 2020 sem sicer porabil celo manj el. energije - 6050kWh, kar načeloma še podre ravnovesje v korist SE
Sedaj da vidimo kaj nam je pridelala tekom leta moja 6.6kW SE
Od feb. do julija sem plačeval še pavšalo porabo 30kW/mesec, ki sem jo potem avgust dal na 0kw/mesec. torej 3.19€ x7=22.33€ (ne glej marca, aprila in maja, ker je država častila prispevke zaradi COVIDa. V normalih pogojih bi moral isto plačati). Decembra pa sem moral še doplačati razliko 31.51€
Torej pod črto sem polek rednih stroškov (omrežnina, prispevki, trošerine) moral skupaj v letu 2020 doplačati 53.84€
Zavarovanje + čiščenje SE, .. je ocenjeno 120€/leto (v tem upam, da zavarovanje krije vse kar se lahko zgodi od razbitih panelov do okvare razsmernika, udara strele...)
Torej imam stroškov 120 + 53.84 = 173.84€/leto +dajatve
Če nebi imel elektrarne bi plačeval 341.57€/leto +dajatve
moj prihranek z SE je torej zmagoslavnih 167.73€/leto
Naloge:
- Kdaj se bo moj strošek v izgradnjo povrnil?
- Lahko izračunate, koliko bi prišel obrok kredita v primeru, da bi imel kredit ter čas povračila investicije?
- Lokacija moje strehe ni najbolj idealna JJZ, tako bi lahko ob čisti postavitvi na jug pridobil. Koliko bi pridobil v tem primeru?
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
110.16 KB |
Pogledana: |
23 krat |

|
|
43.26 KB |
16 krat |

|
poraba el. energije leta 2018 |
|
24.31 KB |
10 krat |

|
|
39.05 KB |
12 krat |

|
|
70.1 KB |
14 krat |

|
_________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BojanR Član

Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52 Prispevkov: 693 Aktiv.: 3.31 Kraj: Vnanje Gorice
|
Objavljeno: Tor Feb 09, 2021 2:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala ti, Simon za tole.
Sam sem pred leti zase delal izračun, pa sem tudi prišel na >>10 let povračilne dobe.
Pri tebi tole kaže na skoraj 30 let, to pa je nesmiselna investicija.
Razen, če imaš viška denarja in pomanjkanje (beri: nič) idej, kam z njim.
Sicer imam prijatelja, ki se pohvali, glede prihrankov. Ampak nisem prepričan koliko je res objektiven.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Peter123 Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34 Prispevkov: 1441 Aktiv.: 7.21 Kraj: Lj.
|
Objavljeno: Tor Feb 09, 2021 3:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za info.
Že pred tvojim prispevkom sem bil mnenja, da je lahko prihranek nekje 50%. - po čitanju izušenj uporabnikov, ki so svoje izkušnje potrjevali z številkami/grafi.
Največji problem je čas največje porabe elektrike (če povzamem da so "vsi" v gospodinjstvu v službah). Verjetno bi lahko še kaj več prihranil, če bi imel banko akumulatorjev, ocenjujem da bi se prihranek dvignil iz 50 na 60-65%.
Pri tem je investicija v "banko" precejšnja.
Tudi, če bi imel bolj optimalno obrnjene panele bi bila proizvodnja elektrike mogoče višja za do 20%. Verjetno manj.
Pri takih izračunih moraš gledat grave, pri katerem primerjaš proizvedeno energijo po času in hkrati porabo po času.
Če imaš porabo takrat ko "ni" sonca nisi nič naredil.
No pa saj to večinoma ljudi že ve, ali pa tudi ne...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1661 Aktiv.: 13.19 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Tor Feb 09, 2021 3:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mene pa zanima gradnja v lastni režiji, kako je s papirologijo, izdelava projektne dokumentacije.
Problem pri mali sončni elektrarni je, da uradne priključitve ni, če ni projektne dokumentacije in cel kup brezveznih birokratskih stroškov.
Za gradnjo v lastni režiji brez birokratskih stroškov bi verjetno precej dobro prišel skozi, če bi delal na podlagi lastnega hranilnika energije. Žal je tak pristop primeren bolj za poletne mesece, pozimi bi pridelal bolj malo. Sistem net-metering skozi celo leto je za uporabnika zelo uporaben, ker poleti pridelaš višek, ki ga porabiš pozimi.
Ko bodo dodali omrežnino, bo odplačilna doba še daljša... jasno, omrežje je najcenejši akumulator po trenutnih pogojih. Ko bodo akumulatorji postali cenejši (v obliki, kakršni pač bodo), bo za vsaj delni prihranek to verjetno odlična izbira za samograditelje in seveda na lastno odgovornost.
_________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matjay Član

Pridružen-a: Pon 06 Dec 2004 22:07 Prispevkov: 537 Aktiv.: 2.27 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Feb 09, 2021 4:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pred leti ko so začele prihajati sončne elektrarne je bilo jasno, da je povrnitev investicije 30let.
Sploh me pri tej zeleni energiji moti, da nihče ne pove kakšna umazanija je akumulator svinčen ali tudi litij.
Sploh to reklamiranje elektro pogona kot nekaj specijal je malo mimo.
Res je bilo narejeno veliko na motorjih in regulaciji, vendar so problemi še vedno enaki.
Res pa je če imaš električen avto si danes v koraku z modo.
Še vedno je problem energija in čudežev ni.
LP
Matjaz
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.93 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Feb 09, 2021 6:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Simon hvala za tole. Sestra se ravno odloča za izgradnjo. Hišo sicer ogreva s toplotno črpalko. Ima tudi električni avto. Morda bo tam računica malenkost boljša. Ji bom poslal link.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
malci Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05 Prispevkov: 871 Aktiv.: 4.03 Kraj: Polhov Gradec
|
Objavljeno: Tor Feb 09, 2021 9:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam pa drugačno izkušnjo.
Moja elektrarna deluje od 28.feb.2020. Od Marca do Decembra 2020 sem porabil 9.042kWh (ok, cca 600kWh sem prodal naprej sosedu, a to pri izračunu nima pomena) proizvedel sem jih 8.249kWh. Za teh 793kW sem moral doplačati cca 115€.
Kakorkoli, za 8.249kWh bi moral plačati pri npr. Gen-i 583,12€ za energijo (ET) + 402,25€ za omrežnino, trošarino, razni prispevki...
To pomeni, da če ne bi imel elektrarne, bi za elektriko dal 985,36€ več. Če dodam še januar in februar, lahko zaokrožim cca 1.000€. Investicija v lastni režiji me je prišla z odšteto subvencijo cca 6.500€. Letno zavarovanje me je prišlo 54€ (toča, neurje..., lets bo nekoliko več).
Glede na to, da ima tudi e-avto, s katerim se sedaj vozim "zastonj", čez celo leto sem imel vklopljen grelec v bojlerju (cca 1200kWh), jeseni sem se veliko ogreval s klimo (decembra, ko sem šel računat proizvodnjo/porabo, sem se začel ogrevati na drva ), lahko rečem, da sem z SE zelo zadovoljen.
Če bi dal SE naredit na čez, bi me prišla cca 12-13k€. Naprej si sami naredite svoje mnenje.
Prilagam bistveni del predračuna za material.
|
113.55 KB |
34 krat |

|
_________________ Elektronika za hobi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
malci Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05 Prispevkov: 871 Aktiv.: 4.03 Kraj: Polhov Gradec
|
Objavljeno: Tor Feb 09, 2021 10:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
fiksni stroški omrežnine + prispevki + trošerine
Teh namensko nisem prištel iz vzroke ker jih enako plačuje tudi pri SE |
To pa ne drži. Omrežnine, trošarine, dajateve.. teh pri net metering-u ni, razen za morebitni manjko. Plačuje se samo vse, kar je vezano na obračunsko moč ( za 3x25A - 10kW - cca 18€/mesec)
To, da bo brez omrežnine v nedogled, ne bo šlo. Vsekakor se bo spremenilo. Sicer ne vem, a samo za nove priklope, ali bo tudi za obstoječe sprememba...Pustimo se presenetiti.
Bo pa ta omrežnin morala biti dvosmerna, saj ko jaz delam viške in jih porabi sosed, dejansko ni potrebno energijo pripeljati iz Krškega, in za to bi/bom moral biti nagrajen. Pozimi, ko imam manjko, jo bom pa seveda moral plačati.
Že sedaj, če bi bila minimalna omrežnina, bi se sistem lahko izboljšal. Vsaj če gledam moj odjem. Ker mi je stroškovno vseeno, kdaj jo porabljam, avto polnim ponoči, pralni in pomivalno stroj delata ponoči. Če pa bi bilo zame ugodneje, da porabljam lastno energijo, bi pa to počel podnevi.
Po drugi strani je pa verjetno tudi bolje sistemu, da se razlika dan/noč zmanjša, in je mogoče celo zaželeno, da podnevi mojo energijo porabljajo sosedi, ponoči, ko jo je več, pa jo jaz dobim nazaj za e-avto in bojler.....
lp
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tlogar Član

Pridružen-a: Pon 23 Mar 2015 16:57 Prispevkov: 255 Aktiv.: 2.05
|
Objavljeno: Tor Feb 09, 2021 10:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Plačuje se samo vse, kar je vezano na obračunsko moč ( za 3x25A - 10kW - cca 18€/mesec) |
3x25A = 17kW in ne 10kW.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
malci Član

|
Objavljeno: Sre Feb 10, 2021 6:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Za gospodinjski odjem je pri 3x25 obračunska, ne priključna, moč 10kW.
Lp
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Peter123 Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34 Prispevkov: 1441 Aktiv.: 7.21 Kraj: Lj.
|
Objavljeno: Sre Feb 10, 2021 9:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Kot sem že omenil in tudi Malci je omenil.
Najbolj je odvisno od navad članov gospodinjstva.
Dejstvo ostaja. Največja proizvodnja SE je v času najmočnejšega sonca.
Če prideš iz službe zvečer po vsej verjetnosti ne boš koristil energije iz SE. Kar se seveda močno pozna na "prihranku".
Torej če imaš električen avto ga po vsej verjetnosti ne boš polnil s pomočjo svoje SE ampak iz omrežja in ja polniš v času cenejše tarife.
Če se gre to za gospodarski/kmetijski objekt je zadeva drugačna.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
malci Član

|
Objavljeno: Sre Feb 10, 2021 9:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Če prideš iz službe zvečer po vsej verjetnosti ne boš koristil energije iz SE. Kar se seveda močno pozna na "prihranku". |
Ampak kljub temu se na način, kot je sedaj (omrežnina = 0) to ne pozna pri prihranku.
lp
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.13 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Sre Feb 10, 2021 11:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Vili: Papirologijo mi je speljal prijatelj, ki se ukvarja z tem. Sam bo zelo, zelo teško.
Ja se posipam z pepelom. Omrežnine res ni. Nimam pa nobene stare položnice, da bi lahko primerjal sedaj in prej. Prilagam sedanjo. Torej manj kot 13.80€ na mesec se ne da. To so fiksni stroški. (priponka)
Če grem delat ponovno računico na pamet. Vem, da sem plačeval okoli 52€ na mesec. Kak več kak manj.
prej 12mes. x 52€ = 624€
sedaj pa sem plačal 219.44 + 120€ zavarovanje = 339.44€
Se pravi imam na letni ravni 284.56€ prihranka
Ampak to je res na pamet, ker nimam točnih izpiskov prejšnjih let
Se pravi tam nekje po 25.letih pod takšnimi pogoji, da se mi investicija povrne. Vmes lahko samo upam, da ne bo večjih okvar in bog ne dej sprememb na področji net meteringa (čeprav se že na veliko šušlja o tem )
Predpostavljam pa še eno možnost za zelo napačen izračun in sicer, da se mi je v lanskem letu drastično povečala poraba el. energije. Tega seveda ne morem vedeti, ker del energije gre iz razsmernika drirekt v porabnike in tega noben števec ne zabeleži. V hiši pa nimam nobenih novih porabnikov, korona pa tudi ni uplivala na to, da sem bil bolj doma. Ali pa????
|
101.87 KB |
13 krat |

|
_________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
malci Član

|
Objavljeno: Sre Feb 10, 2021 2:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
SimonS, sicer se nisem posebej poglobil v tvoj izračun, recimo da je pravilen, a mislim,da manjka ključni podatek, to je, koliko je tvoja elektrarna proizvedla v pol let oz v določenem obdobju. In za te, proizvedene kWh je manjši tvoj računa za elektriko.
To je zame donos.
Stroški so pa res vse ostalo poleg same elektrarne, tako zavarovanje, čiščenje, morebitni strojelom....
lp
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1853 Aktiv.: 9.07
|
Objavljeno: Sre Feb 10, 2021 7:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
malci je napisal/a: |
Bo pa ta omrežnin morala biti dvosmerna, saj ko jaz delam viške in jih porabi sosed, dejansko ni potrebno energijo pripeljati iz Krškega, in za to bi/bom moral biti nagrajen. Pozimi, ko imam manjko, jo bom pa seveda moral plačati. |
Omrežnina je nadomestek za uporabo poti za energijo.
To pomeni, da bi bila omrežnina seveda dvosmerna, ampak tako kot se pelješ po avtocesti - plačaš v eno in v drugo smer.
_________________ Nisem ravno najbolj pameten na svetu, tu in tam pa imam kakšno idejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni