|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
kvarkel Član

Pridružen-a: Ned 20 Maj 2012 23:21 Prispevkov: 445 Aktiv.: 2.80
|
Objavljeno: Pon Feb 15, 2021 10:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Ali je TT ali TN sistem je odvisno, pa kateri poti se vrača okvarni tok, ki mora biti tako velik da odklopi ali varovalko ali FID stikalo. V TN sistemih (TN-C, TN-S in TN-C-S) se tok vrača po nuli oz. nevtralnem vodniku. Pri TT sistemu se okvarni tok vrača po zemlji.
Distributer načeloma predpiše sitem, ki ga omrežje dopušča. Če predpiše TN sistem, potem je mogoče inštalacijo narediti v katerem koli sitemu, če pa je predpisan TT sistem, je TN sistem neprimeren oz. nevaren.
Pri nadzemnih vodih narejenih s samonosilnim kabelskim snopom (SKS), je zaradi povečane možnosti prekinitve nevtralnega vodnika (napenja se nevtralni vodnik, ki je zato mehansko obremenjen ter zaradi vetra podvržen stalnim nihanjem) priporočljiv TT sistem. Enako velja pri zelo dolgih vodih, kjer je impedanca okvarne zanke prevelika, da bi stekel dovolj velik okvarni tok.
Distribucija načeloma z notranjimi inštalacijami po meritvah oz. za števcem nima nič. Razen pri prvem priklopu, ko zahteva merilni list ter v primeru, če ugotovi da iz inštalacije v omrežje prihajajo kakšne motnje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BojanR Član

Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52 Prispevkov: 693 Aktiv.: 3.31 Kraj: Vnanje Gorice
|
Objavljeno: Pon Feb 15, 2021 11:38 am Naslov sporočila: |
|
|
To bi bilo meni res hecno, če bi moralo 16A steči preko zemlje, da bi mi izvrglo varovalko. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1661 Aktiv.: 13.19 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Pon Feb 15, 2021 12:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da ne bo nesporazumov, še 1x sem se pozanimal direktno pri Elektro Gorenjska, pri nas je predpisan TN sistem, tako da je priporočljivo da je ničla čim večkrat ozemljena. Tako kot je priključena moja omarica, oziroma tako kot imam urejen priklop, je popolnoma pravilno. Da je združen moj valjanec okoli hiše in valjanec, ki je napeljan ob zemeljskem kablu, je priporočljivo in pravilno, to je s strani elektra in tudi logike.
Seveda je samoumevno, da je od PMO naprej 5 žilni dovod do notranje omarice, brez izjem pa mora biti N in PE ločen od FID stikala naprej.
Za TT sistem mi je jasno, ampak praktičnih izkušenj s tem nimam, ker nisem delal na nobenem objektu, kjer ima elektro distribucija TT sistem. No, saj načeloma je interna inštalacija enaka, tako da s tega vidika ni nobene razlike, le hišna ozemljitev mora biti popolnoma zanesljiva.
Poznam primer iz preteklosti nekje na koncu OŠ ali začetku srednje šole, pri prijatelju je bilo občasno izmeriti razliko potenciala med ničlo in ozemljitvijo. Ne vem ali je bil takrat sistem TT ali pa so samo oni imeli PE ločen od N. Pri meni doma smo imeli ničenje, tudi hišna ozemljitev je bila povezana z ničlo, razlike v potencialu seveda ni bilo.
Pri prijatelju je bilo to zelo zanimivo, razlika je bila tudi 3V in več, tja do 5V je bilo zvečer kar pogosto. Kot kaže fazna obremenitev v naselju ni bila enakomerna. No, kakorkoli, takrat se nama je s prijateljem strašno fajn zdelo, da so male 3,5V žarnice iz baterijske svetilke gorele na zastonj štrom... zadeva je delovala tudi pri izključenih varovalkah, vse po vrsti sva pobrala ven, razlika med N in PE je ostala, lučke svetile. Ideja o zastonj svetlobi se je takrat zdela odlična, ker so bile v tistih časih občasne redukcije nekaj običajnega, nekaj časa so bile celo po urniku. Žal je ob izključenem omrežju, ko je bil čas za redukcijo, izginil tudi potencial med N in PE in lučke so ugasnile, nama pa takrat nič jasno  _________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kvarkel Član

|
Objavljeno: Pon Feb 15, 2021 1:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
BojanR je napisal/a: |
To bi bilo meni res hecno, če bi moralo 16A steči preko zemlje, da bi mi izvrglo varovalko. |
Zato pa imaš TT sistem ozemljevanja in ustrezeno zaščito na diferenčni tok (FID stikalo), in skozi zemljo steče nekaj 10 mA.
Gre pa za zaščito pred električnim udarom in ne za zaščito pred kratkimi stiki tj. kratek stik med fazo in nulo. FID ne ščiti pred kratkim stikom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BojanR Član

Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52 Prispevkov: 693 Aktiv.: 3.31 Kraj: Vnanje Gorice
|
Objavljeno: Pon Feb 15, 2021 2:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
kvarkel je napisal/a: |
Ali je TT ali TN sistem je odvisno, pa kateri poti se vrača okvarni tok, ki mora biti tako velik da odklopi ali varovalko ali FID stikalo.
Pri TT sistemu se okvarni tok vrača po zemlji. . |
A nisi to ti napisal? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kvarkel Član

|
Objavljeno: Pon Feb 15, 2021 2:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
BojanR je napisal/a: |
kvarkel je napisal/a: |
Ali je TT ali TN sistem je odvisno, pa kateri poti se vrača okvarni tok, ki mora biti tako velik da odklopi ali varovalko ali FID stikalo.
Pri TT sistemu se okvarni tok vrača po zemlji. . |
A nisi to ti napisal? |
Seveda sem, ampak ti si spregledal tisti "ali" med varovalko in FID stikalom. V TN sistemih mora biti ovarni tok tako velik, da varovalka pregori ali inštalacijski odklopnik odklopi, v zahtevanem času. Ko imaš vgrajeno FID stikalo pa je relevanten diferenčen tok ki znaša, kot sem že zapisal, odvisno od FID stikala nekaj 10 mA (normirano 10, 30, 100, 300, 500 mA). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BojanR Član

|
Objavljeno: Pon Feb 15, 2021 6:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Res se ne bom pregovarjal s teboj, ker itak mešaš pojme okvarni tok/diferenčni tok.
Pa sisteme TN in TT zamenjuješ, kot se tebi zdi, da ti ustreza.
Tudi tisti ALI normalno pomeni ali eno - ali drugo. Zdaj pa si prišel do tega, da je samo FID.
Skratka: bluziš!
Jaz pa s tem zaključujem.
Mimogrede - sem projektant s strokovnim izpitom, kakšne so pa tvoje reference? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kvarkel Član

|
Objavljeno: Tor Feb 16, 2021 10:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če si res projektant s strokovnim izpitom, pa me tvoj način oz. nivo komuniciranja precej čudi, saj me niti ne poznaš, niti ne veš s čim se ukvarjam. Se ti sicer opravičujem, vendar v tvoje reference dvomim.
Pa tudi jaz zaključujem, kar sem imel sem povedal, če koga od ostalih forumašev zanima še kaj več, pa lahko kasneje pojasnim. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.56 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Sre Feb 17, 2021 1:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Dajta se uskladit preko ZS in ne v temi! _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni