www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

SAT parabola - ogledalo
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
satelitko
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27
Aktiv.: 7.50
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 03, 2004 10:57 pm    Naslov sporočila:  SAT parabola - ogledalo Odgovori s citatom

Zanima me, če ima kdo izkušnje z "izdelavo" ogledal. Namreč s pomočjo satelitske parabole bi rad fokusiral sončno svetlobo v eno točko. Rabil bi kak čimbolj odbojen premaz, poliranje najbrž ne pride v poštev.

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
infrared
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 14:54
Aktiv.: 0.76

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 04, 2004 8:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Grega ," Šefu" (doma) zmakni alu folijo za pečenje in prelepi parabolo s njo.ž
L.P. Infrared
Nazaj na vrh
satelitko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 04, 2004 10:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To s folijo sem že razmišljal, samo jo bo težko enakomerno napeti po površini parabole.

LP
Nazaj na vrh
Lojz
Član
Član

Pridružen-a: Pet 11 Apr 2003 8:31
Aktiv.: 2.82
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 06, 2004 10:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Satelitko !

Poskusi s sprejem. Dobiš takega z efektom kroma ! Površina izgleda kot kromirana - ogledalo !!!

satelitko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 08, 2004 12:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

TOOOOOOOOOOOO LOJZ!!!!!!!!!!!!!!! Imaš mogoče kak link ali vezo, kje to imajo??

LP
Nazaj na vrh
Lojz
Član
Član

Pridružen-a: Pet 11 Apr 2003 8:31
Aktiv.: 2.82
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 08, 2004 10:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Videl sem tukaj:
http://www.interdiskont.si/
Mislim pa, da imajo v vseh trgovinah z raznimi barvami.

piki
Član
Član

Pridružen-a: Tor 09 Dec 2003 0:53
Aktiv.: 0.25

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 08, 2004 11:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Išči po internetu izdelava teleskopa, saj si tam nekateri celo zrcala naredijo sami. Mislim pa da rabiš AgNO3 (srebrov nitrat), ki se potem v tanki plasti prime na površino, ki jo prej mislim da v amoniak namočiš. Samo to velja za steklo.
Če ne pa naredi elektrolizo z AgNO3 in to tako da samo na notranji strani narediš filma srebra. To je ful preprosto, saj krožnik priklopiš na -, vanj naliješ raztopino in daš noter elektrodo (+). Nastaviš tok, ki je potreben in potem lahko glede na tok in čas celo izračunaš debelino nanosa. Potem pa vse skupaj dobro spoliraš in bo.

Upam da sem ti dal nekaj idej, ampak pri teh stvareh je tako malo denarja malo muzike, tako da ne pričakuj vrhunskega sijaja oz. profesionalno izdelanega ogledala.

lp
Nazaj na vrh
iskra
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13
Aktiv.: 3.36
Kraj: Lokev ,Boa , KOPER

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 08, 2004 12:10 pm    Naslov sporočila: icon_question  Odgovori s citatom

Zakaj pa boš to potreboval ? Cool
satelitko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 09, 2004 9:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Fantje, zaenkrat hvala za vse ideje. Bom šel na lov za materialom in poskusil kaj narediti.

@Iskra: V preteklosti mi je pokurilo več LNB-jev (ob spomladanskem in jesenskem enakonočju, ko sonce prečka geostacionarno orbito. No, poskusil bom nekako obračati krožnik in to energijo uporabit... Če bo kakršenkoli uspeh, bom javil!

LP
Nazaj na vrh
iskra
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13
Aktiv.: 3.36
Kraj: Lokev ,Boa , KOPER

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 10, 2004 9:02 am    Naslov sporočila: icon_impressed  Odgovori s citatom

Very Happy Ideja ni slaba , mogoče napravimo namesto veternih ---> parne elektrarne Applause
G-Lab
Član
Član

Pridružen-a: Sob 12 Jul 2003 9:44
Aktiv.: 0.76
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 10, 2004 12:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

O ponesrečenih poskusih nerad govorim ampak se bom malce razpisal.
Idejo o segrevanju vode sem dobil ob prebiranju nekega leksikona, kjer je bila slika obratujoče sončne elektrarne. Sklenil sem malce experimentirati v tej smeri.

Pred kakimi 4-5 leti sem poskušal narediti "sončno elektrarno" samo experimentalno (uspeh bi bil že če bi vodo segrel do vrelišča). Paraboličnih zrcal sicer nisem našel, razen enega s premerom 25cm. Z ogledalom sem segreval črno pobarvano pločevinko, v kateri je bila voda. Na soncu je bila voda sicer vroča, zavrela pa ni. Poleg tega pa je bilo potrebno na vsake toliko časa malenkost obrniti zrcalo, ker se sonce vedno premika in se tudi gorišče nekoliko premakne. Omenjeni problem bi se sicer dalo rešiti z mikrokontrolerjem, vendar se mi takrat še ni sanjalo kaj to sploh je.

Po tem neuspelem poskusu sem se odločil poskusiti kar z navadnimi zrcali. Na kose velikosti 9cm x 5cm sem narezal približno 1,5 kvadratnega metra ogledala. nato pa sem jih nalepil na trdo podlago, katero sem oblikoval v obliko vbočene krogle. Poizkus je seveda propadel, ker takrat še nisem vedel da mora biti oblika parabole. Gorišče je bilo kar precej raztreseno. To je bil pa tudi neslavni konec poizkusov v tej smeri.

Glede vetrnih elektrarn: Na faxu je rekel profesor, da veterne elektrarne sicer nimajo svetle prihodnosti. Ker z veternimi elektrarnami ne moremo pokriti elektoenergetskih potreb, kar se pa zavedajo tudi v EU. Postavljalo pa jih predvsem zaradi čimboljšega izkoriščenja obnovljivih virov. Slabosti pa so:
- Veter je zelo nestanoviten, poleg tega ga pa ne moremo shraniti kot vodo (jez)
- Ob burjah in močnih vetrovih se lopatice veternice obrneji tako da gre večina zraka mimo. Sicer bi lahko sunki vetra poškodovali veternico.
- kazi izgled pokrajine

Sonce bi se dalo veliko bolje izkoristiti, vendar zaenkrat velikega zanimanja za kaj podobne projekte še ni. Sploh države, kjer imajo puščavo, bi lahko imele sončne elektrarne in izvažale energijo.
Nazaj na vrh
piki
Član
Član

Pridružen-a: Tor 09 Dec 2003 0:53
Aktiv.: 0.25

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 14, 2004 5:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

G-LAB, ja kar si napisal ni nič novega. Kako pa misliš da izkoriščajo sončno svetlobo v Kalifornija (ZDA). Imajo hektarje veliko površino parabol (površina kot zrcalo seveda) in potem v goriščni točki segrevajo nek medij.

Ampak zasledil sem tudi, da imajo gor zmontiran en del Stirlingovega motorja (se pravi del, ki ga je potrebno greti) in da bi naj tako dosegali moči do 5MW pri premeru parabole 25m. Zavidajoče!!

lp
Nazaj na vrh
satelitko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 14, 2004 11:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ampak mora sonce nažigat, da je joj!
Nazaj na vrh
rimci
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Apr 2003 19:01
Aktiv.: 1.95
Kraj: Prekmurje

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 29, 2004 8:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pozdravljeni
Sicer sedaj ni ravno čas za teke eksperimente pa vseeno, satelitko zanima me ali je bilo kaj uspeha z tem tvojim eksperimentom. Ravno zadnjič mi je kolega razlagal da tudi sam eksperimentira z podobno zadevo in da stvarca z satelitsko parabolo celo proti pričakovanjem lepo dela (segreje vodo da je kaj). Zanima me pa koko bi izvedel avtomatiko da bi parabola sledila soncu. Verjetno je kaj podobnega že narejeno (da nebi odkrival "tople vode"), če pa ni pa ima sigurno kdo kako pametno idejo.
Hvala
Nazaj na vrh
satelitko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 29, 2004 9:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Me veseli, da se še kdo ubada s tem! Mene je pomanjkanje časa (kako obrabljeno, a ne?)malo povozilo, ampak štartam spomladi. Obračanje bom poskusil rešit s satelitskim motorjem (tudi ta vozi po tirnici, le da bo moral vsake par dni popravljat elevacijo, in pa izmislit si bo treba proženje po majhnih korakih...)

Zaenkrat LP
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni