www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kako ga dobim napajanje 50V?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.93
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 26, 2007 7:59 pm    Naslov sporočila:  Kako ga dobim napajanje 50V? Odgovori s citatom

Ker ne vem kako napišem ta gornji naslov.Če ni v redu,ga lahko popravti.Prej sem sestavil ojačevalec na elektronke PL504,ki sem napisal na stran"Elektronke".Imel tri enake transformatorje 230V/24V in 10VA.2kom sem dal za zvočnik.Eno sem uporabil za napajanje.Za gretje elektronke je bv redu.Edino problem je da ne morem dobiti napetost vsaj 50V.Sestavil sem po načrtu, namesto 50V dobim več kot 70V.Na sekundarni sem zmeril napetost 28V.Vzel sem drug trafo ki ima 12V in sem dobil 49V.Ker pa ima tri enake in bi rad obdržal,je mogoče na kakšen način zmanjšati 70V na 50V?Trafo je zalit v ohišje,tako ne morem nič.
Lp

bast895.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  14.16 KB
 Pogledana:  1947 krat

bast895.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
japek
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50
Aktiv.: 3.29
Kraj: Radenci

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 26, 2007 9:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Stabilizator, en tranzistor, upor in zener dioda. Jaz sem pri taki stabilizaciji uporabil za stabiliziranje napetosti 200V tranzistor BU508, tu bi šlo tudi z kakim za nižjo napetost.

stab.JPG
 Opis:
Slika
 Velikost datoteke:  8.09 KB
 Pogledana:  1925 krat

stab.JPG

Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.00
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 26, 2007 9:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če so tokovi majhni bi mogoče lahko uporabil samo eno dovolj močno 10V zener diodo vezano v serijo z + ali - vejo.

Koda:

Zd
----I<I-------I
              I
             _I_
             I  I
             I__I   Breme
              I
              I
--------------I

jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.68
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 27, 2007 2:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V skrajnem primeru vzameš še en trafo za okoli 20 (24) voltov in ga protifazno vežeš z 70 volti. Iz tega pride ven okoli 50 V. Izgube bodo morda manjše (odvisno od toka), kot pa če nižaš napetost z zener diodo ali tranzistorjem.

Po usmerjanju se na kondenzatorju od usmernika nabere 1.41 (kvadratni koren iz dva) krat večja napetost, kot je izmenična napetost na sekundarju transformatorja (oziroma na vhodu v usmernik).

12 V transformator da na izhodu 12 voltov, kot pokaže voltmeter. V bistvu je teh 12 voltov srednja kvadratna vrednost sinusne krivulje (RMS, root mean square). Maksimalna napetost (na vrhu sinusne krivulje, temenska vrednost) je 12 * 1.41 = 17 voltov. Če na usmernik obesimo kondenzator, se bo ta nabil na maksimalno napetost. 12 voltni transformator daje okoli 17 voltov usmerjene napetosti. Posledica: filterski kondenzator za 12 voltov ne sme biti 12 V, ali 16 V. Biti mora vsaj za 25 voltov.

220 V je v resnici maksimalno 311 V.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 503 dni