www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Problem s KZSom

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
H20
Član
Član



Pridružen-a: Sre 14 Okt 2020 18:44
Prispevkov: 24
Aktiv.: 1.96
Kraj: Litija

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 10, 2021 12:18 am    Naslov sporočila:  Problem s KZSom Odgovori s citatom

Ko prižgem luč mi kzs ven vrže. Brez žarnice je uredu pri vklopu. Kje bi lahko bila napaka? isti dovod uporabljam za dve luči v različnih prostorih. druga luč deluje nomalno.....smo pa ravno delali strojne omete....vlage povsot veliko
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s55m
Član
Član



Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Prispevkov: 2471
Aktiv.: 13.73
Kraj: Sofia-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 10, 2021 7:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tok tece najbrz med ozemljitvenim in nicelnim vodnikom.
_________________
Physics sucks! It always works against "great" ideas! Smile
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kvarkel
Član
Član



Pridružen-a: Ned 20 Maj 2012 23:21
Prispevkov: 40
Aktiv.: 0.35

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 10, 2021 7:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče je pa pomotoma na svetilko, namesto nule, pripeljan zaščitni vodnik.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebastjan.kamensek
Član
Član



Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04
Prispevkov: 946
Aktiv.: 5.87
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 10, 2021 6:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Premalo podatko... je to nova inšalacija...? je že 5 let delalo pa sedaj heca...

lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
jozede
Član
Član



Pridružen-a: Sob 19 Jul 2014 18:32
Prispevkov: 254
Aktiv.: 2.88
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 10, 2021 7:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se strinjam, premalo podatkov...

Me je enkat prijatel peljal v eno starejšo hišo z dvema stanovanjema, vsako stanovanje na svoj FID stikalo, vmes stopnice , na stopnišču luč, ki je delala probleme. ko si prižgal luč je vrglo ven Fid stikalo. Pred menjavo žarnice je bilo vse OK.
Ugotovil sem, da je bila Faza za luč za stopnišče vzeta iz zgornjega stanovanja nula pa iz tokokroga spodnjega stanovanja. Ob menjavi žarnice je nekdo dal not 100W žarnico, ki je uspešno metala ven Fid stikalo. Z zamenjavo z 5W LED žarnico je bilo zopet vse OK. Je bil plan, da to uredimo, pa so v zelo kratkem času hišo prodali in tam zgradili novo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 2324
Aktiv.: 12.09
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 12, 2021 1:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred nekaj leti me je soseda poklicala, ker ji je metalo ven odklopnik, ko je prižgala luč. Na prvi pogled nisem našel napake v inštalaciji in dam drugo žarnico, ki sem jo dobil v roke. Ob vklopu žarnica kratko zasveti in odklopnik vrže ven. Ko sem drugič prijel žarnico v roke, se mi je zdelo, da je nitka nekoliko debela za običajno žarnico. Pogledam napis in vidim 24 V 100 W (napeljava je klasična - 230 V)... Baje, da ji je žarnice dal hišnik.

Torej, ali ista žarnica drugje normalno sveti?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
H20
Član
Član



Pridružen-a: Sre 14 Okt 2020 18:44
Prispevkov: 24
Aktiv.: 1.96
Kraj: Litija

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 12, 2021 11:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

nova inštalacija. vodniki so sigurno pravilno priključeni..... sedaj ravno pripravljamzaestrihe. ko bo čas bom šel po vodnikih, da vidi kaj to heca....
sem pa malo goljufal....isti vodnik je za 2x luč in utičnica katera bo zelo malokrat v uporabi- podstrešje....utičnica drugače deluje pravilno...
sem pa sprobal z drugo žarnico, ker sem tudi mislil, da je problem pri njej....

ali se pogosto dogaja, da tlilka za modul stikalo ne deluje...verjetno pregorena, nisem raziskoval naprej... kupljena v watt elektro
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebastjan.kamensek
Član
Član



Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04
Prispevkov: 946
Aktiv.: 5.87
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 14, 2021 1:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hm... nova inštalacija pa ista žila za luč in vtičnico.... bravo.... šparovno....

V glavnem.. .verjetno že imate razlog za tako vezavo...

Odstrani žarnico. Z fazenbriferjem pomeri oba vodnika ki prideta na grlo od
žarnice ko je stikalo vključeno... na vodi čutim da sta 2 fazi....

Če ni to, potem mogoče v pomoč, da ti bo KZS odklapljal v 2 situacijah. Kratek stik (preobremenitev) ali pa ko nekaj "pušča" na zemljo. Sepravi deluje tudi kot diferenčno (fid) stikalo. Izklapljalo bo tudi v primeru, če imaš kje sklenjena ozemljitveni in ničelni vodnik, ali pa da imaš žarnico pripeto med zemljo in fazo, namesto med nulo in fazo...

Predvidevam da imate tlivko v stikalu vezano z preduporom. V tem primeru tlivka ne bo svetla če ni žarnice ali je leta prekinjena, ker tlivka dobiva "nulo" preko žarnice. Več najdete tule : https://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?p=205925

lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
kvarkel
Član
Član



Pridružen-a: Ned 20 Maj 2012 23:21
Prispevkov: 40
Aktiv.: 0.35

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 15, 2021 9:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

H20 je napisal/a:
nova inštalacija. vodniki so sigurno pravilno priključeni..... sedaj ravno pripravljamzaestrihe. ko bo čas bom šel po vodnikih, da vidi kaj to heca....
sem pa malo goljufal....isti vodnik je za 2x luč in utičnica katera bo zelo malokrat v uporabi- podstrešje....utičnica drugače deluje pravilno...
sem pa sprobal z drugo žarnico, ker sem tudi mislil, da je problem pri njej....

ali se pogosto dogaja, da tlilka za modul stikalo ne deluje...verjetno pregorena, nisem raziskoval naprej... kupljena v watt elektro

Kako pa imaš narejeno inštalacijo? Od el. razdelilnika si napelljal tri vodnike oz. trižilni kabel do:
- prve luči, kjer si naredil razvod do stikala in druge luči ter dalje do vtičnice?
- do razvodne doze in tam razvod do posameznih luči in vtičnice?
- za vsak odcep svoja razdelilna doza?
Kot sem že zapisal, je možnost zamenjave nule s PE vodnikom. V razvodni dozi, kjer je veliko vodnikov, se zamenjava kaj hitro lahko zgodi.

Kar se tlivke tiče, so različne vezave. Lahko nulo dobi preko žarnice in če žarnice ni, potem tlivka, jasno ne brli. Lahkko pa imaš vezavo za direktno nulo, ki pa je v dozi stikala nimaš.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
H20
Član
Član



Pridružen-a: Sre 14 Okt 2020 18:44
Prispevkov: 24
Aktiv.: 1.96
Kraj: Litija

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 16, 2021 11:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Problem rešen. Nula bila vezana na razdelilnik in ne na kzs....

Tlivko sem vezal tako kot je potrebno. Zakaj luč rahlo gori, ko je ugasnjena??
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s55m
Član
Član



Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Prispevkov: 2471
Aktiv.: 13.73
Kraj: Sofia-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 17, 2021 7:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

H20 je napisal/a:
Problem rešen. Nula bila vezana na razdelilnik in ne na kzs....

Tlivko sem vezal tako kot je potrebno. Zakaj luč rahlo gori, ko je ugasnjena??


Led luc?

_________________
Physics sucks! It always works against "great" ideas! Smile
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kvarkel
Član
Član



Pridružen-a: Ned 20 Maj 2012 23:21
Prispevkov: 40
Aktiv.: 0.35

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 17, 2021 8:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

H20 je napisal/a:
Problem rešen. Nula bila vezana na razdelilnik in ne na kzs....

Tlivko sem vezal tako kot je potrebno. Zakaj luč rahlo gori, ko je ugasnjena??


To rešiš z vgradnjo adapterja IA50.
https://www.ten-net.si/index.php/artikel?sifra=TEMIA50U
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 65 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group