|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14656 Aktiv.: 62.17 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pon Nov 15, 2021 5:50 pm Naslov sporočila: 100 volt line amplifier |
|
|
Kolega je dobil na popravilo en tak ojačevalec. Zadeva je sicer v lepem profi ohišju, a vsebina izgleda kot amaterska izdelava. Po moji presoji je zadeva polnoletna. Izhodna stopnja je transistorska - mono. (Izhod MJ4032 /4035) "Ubilo" je vsaj en izhodni transistor. Videl sem tudi skurjeno eno vezico, tako da je pokurilo še verjetno tudi kaj drugega. V popravilo ojačevalca se ne nameravam spuščati, če prav na plati ni kaj dosti elementov. (za uspešno delovanje bi moral najti uparjene izhodnje transitorje. Potem sledi uglaševanje, simetrija, mirovni tok ....)
Zanima me, če kdo pozna kako narejeno palto narejenega ojačevalca, ki bi jo lahko uporabil. (kaj v stilu Brutus-a ) ?
Ni potrebna neka velika moč. Gre za crkveno ozvočenje. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3578 Aktiv.: 16.07
|
Objavljeno: Pon Nov 15, 2021 9:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali je 100v potem narejeno na izhodni trafo?
Imam en mono modul, ki sem ga naredil pred leti, je komplet z hladilnikom. Daš napajanje in dela.
Ti ga šenkam
lp _________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14656 Aktiv.: 62.17 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pon Nov 15, 2021 9:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Robi hvala. Grem jutri do kolega. Da vidim, kako so se odločili. V igri je nabava nove kište. Če bo popravilo, se slišiva. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5508 Aktiv.: 24.09 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Pon Nov 15, 2021 10:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ponavadi je zo navaden audio ojacevalec z dodanim 100 V trafotom na izhodu, tako da lahko isces v tej smeri ... _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Pon Nov 15, 2021 10:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
mucek je napisal/a: |
Ponavadi je zo navaden audio ojacevalec z dodanim 100 V trafotom na izhodu, tako da lahko isces v tej smeri ... |
Tako po spominu - na izhodu ni bilo trafota. V škatli je le en trafo za napajanje. Tudi izhodnega kondezatorja na ojačevalcu mislim da ni bilo. Napajalnik je izgledal simetričen. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3578 Aktiv.: 16.07
|
Objavljeno: Pon Nov 15, 2021 10:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moj je klasika, +-40v napajanje. Ne bo delal brez izhodnega trafota _________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5508 Aktiv.: 24.09 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Pon Nov 15, 2021 10:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, vsi, kar sem jih imel 100 V v rokah, so imeli na izhodu transformator.
Lp, G _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
shar Član

Pridružen-a: Sre 10 Feb 2016 11:15 Prispevkov: 146 Aktiv.: 1.30
|
Objavljeno: Pon Nov 15, 2021 11:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
V svoji karieri sem imel precej takih ojačevalcev za 100V linije v rokah. Nekateri tovarniški in odlično narejeni, spet drugi neke kvazi amaterske izdelave in slabo narejeni, vsi pa so bolj ali manj zadovoljivo funkcionirali dolgo, celo več desetletij. In ja, včasih v takih amaterskih ni 100V transformatorja na izhodu, ali pa je bil iz odstranjen, izklopljen..., zvočniki pa seveda tudi navadni, 8 ali 4 ohmski in povezani tako, da je impedanca pasala. V manjših cerkvah niso potrebne velike moči, 40W ojačevalec bo z lahkoto z npr. šestimi zvočniki dobro ozvočil tak prostor. Tudi, če bi se v ožičenju izgubilo pol moči...
Po mojih izkušnjah predelava na neko drugo končno stopnjo nima smisla. Precej manj dela je s popravilom obstoječega, pa čeprav je amaterske izdelave. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3449 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Tor Nov 16, 2021 11:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Za 100V-ni ojačevalnik brez transformatorja bi potreboval več kot 100V-ne tranzistorje, kot sta tvoja dva. Torej ali trafo ali pa ne doseže polne moči, ampak kakšno desetino. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iskra Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13 Prispevkov: 797 Aktiv.: 3.38 Kraj: Lokev ,Boa , KOPER
|
Objavljeno: Tor Nov 16, 2021 12:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo je napisal/a: |
mucek je napisal/a: |
Ponavadi je zo navaden audio ojacevalec z dodanim 100 V trafotom na izhodu, tako da lahko isces v tej smeri ... |
Tako po spominu - na izhodu ni bilo trafota. V škatli je le en trafo za napajanje. Tudi izhodnega kondezatorja na ojačevalcu mislim da ni bilo. Napajalnik je izgledal simetričen. |
Mogoče bi bilo za pogledati zvočnike.
Če so 100 V imajo vgrajen trafo. Predpostavljam, da je več zvočnikov vezanih nanj tako, da bi z navadnim ojačevalcem (izhod 4-8 Omov) imeli velike težave z izhodno impedanco. _________________ L.P. iskra |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 459 dni