|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6724 Aktiv.: 28.52 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Ned Apr 03, 2022 3:29 pm Naslov sporočila: Mikrotik router |
|
|
Nekaj stvari bom moral predelat na mrežni opremi, pa malo gledam za kakim primernim routerjem. Tale Mikrotik se mi zdi zanimiva opcija ... druga zgodba je pa dobavljivost. Je sploh kje dobavljiv trenutno? Kakšne bi bile eventuelne dobre alternative?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
airwolf Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 17:17 Prispevkov: 2212 Aktiv.: 10.71 Kraj: Polhov Gradec
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dorijan Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48 Prispevkov: 2561 Aktiv.: 12.45 Kraj: južnoprimorska
|
Objavljeno: Pon Apr 04, 2022 11:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Je kaka specifična zahteva ravno po tem?
Ker 750/150MBps optiko lahko z HEX usmerjaš za 1/4 cene tega. Ima pa HEX samo giga porte in tudi HEX S ima SFP port ne SFP+ in je RB5009, ki je sposoben usmerjat kaj več kot gigE.
_________________ Če nekaj deluje, razstavi in ugotovi zakaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6724 Aktiv.: 28.52 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Tor Apr 05, 2022 6:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pravzaprav ne. Niti ni edina opcija, ker zaenkrat gledam, kaj se pravzaprav dogaja na tem segmentu. Kot je zadnji čas videti, so zanimivejše stvari povečini razprodane.
V trenutni konfiguraciji mi HEX vozi že precej časa in dejansko nima nekih minusov, ki bi jih moral izpostavljat. Enkrat bi rad malo uredil nekatere stvari in za ta namen bi mi prišlo prav par dodatnih portov. Router ni kos opreme, kar bi ga (vsaj jaz) menjal pogosto, zato iščem nekaj, kar bo uporabno na neko daljše obdobje. Če gledam MikroTika, potem je serija RB2011 že malce v letih, razlike v ceni med RB4011 in RB5009 pa praktično ni. (pa oba trenutno praktično nedobavljiva).
Tako da ... bom zaenkrat čakal, da vidim, kaj se bo v bodoče dogajalo. Neke nuje po nakupu pa zaenkrat ni.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dorijan Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48 Prispevkov: 2561 Aktiv.: 12.45 Kraj: južnoprimorska
|
Objavljeno: Tor Apr 05, 2022 11:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
frenki je napisal/a: |
Pravzaprav ne. Niti ni edina opcija, ker zaenkrat gledam, kaj se pravzaprav dogaja na tem segmentu. Kot je zadnji čas videti, so zanimivejše stvari povečini razprodane... |
Si me malo presenetil s to izjavo, pa sem šel gledat in imaš prav (Cap AC, Hex S, vse verzije 60GHz Wireless wire ... nič)
sem ti hotel predlagati kombinacijo HEX + CSS326 in za "nekaj časa" rešiš težavo z porti, celo 2x SFP+ za 10Ge ima vendar ga tudi ni.
Dobi se CRS326 vendar je še vedno samo 1-jedrni, tako da ima še vedno več smisla imeti HEX kot usmerjevalnik in CRS326 kot switch
(še vedno podpira tudi switch OS samo nastaviti ga moraš v vmesniku, ker v originalu se zažene v RouterOS, da ne čakaš po pol minute in več da se postavi, če za 1s zmanjka elektrike).
https://www.techtrade.si/stikalo-giga-48cm-24xrj45-2xsfp-crs326-24g-2srm-mikrotik-9104082
Ko pa enkrat v prihodnosti preklopiš na RB5009 za usmerjanje daš v SFP+ direct cable na SFP+ port od CRS326 in nimaš ozkega grla med routerjem in switchem https://mikrotik.com/product/xs_da0001
Je pa to nevarna pot, kar naekrat si človek omisli še 19" vsaj 6u zidno omarico, pa UPS bi imel, pa enega WAPa za okoli hiše, pa še v zidanci bi imel po nekaj letih ugotoviš da si enkrat vmes začel pretiravat
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
Neigbours.PNG |
Velikost datoteke: |
10.89 KB |
Downloadano: |
8 krat |
_________________ Če nekaj deluje, razstavi in ugotovi zakaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

|
Objavljeno: Sre Apr 06, 2022 2:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
He, he to fazo sem/bom poskusil preskočit. Trenutno sem v fazi optimizacije opreme zato opcije s kakimi 19" racki in opremo za noter odpadejo (zadnje 19" strežnike in stikala sem izključil lansko leto). Grem v to smer, da poskušam optimizirat tisto, kar je prižgano 24/7. Razlogov je več, med drugim tudi poraba. V preteklosti sem prišel do faze, ko je ta oprema kurila svojih 400-500W. Po kar konkretnem premetavanju in menjavah sem trenutno nekje na 50-60W (vključno s strežniki ... tudi www.elektronik.si je med njimi), pa mislim, da imam še nekaj neoptimalnih stvari, ki jih bo potrebno spremenit. Znaten del tega gre med drugim v kurjavo raznih napajalnikov sumljive kvalitete in izkoristka. Ena od stvari, ki mi je pri MikroTiku všeč je med ostalim tudi možnost PoE veriženja.
Ne vem, kako na tole gledate ostali ... jaz sem se naveličal ropotanja raznih ventilatorjev in kurjave, ki ne služi ničemur. Poskusil bom stvari spravit v tako obliko, da bodo poleg funkcionalnosti tudi porabi prijazne. En od razlogov za potrebo/željo po menjavi routerja je tudi ta, da dva obstoječa nadomestim z enim samim.
No, v zidanici pa imam že kar lepo rešeno ... tudi wireless in ostalo potrebno.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2730 Aktiv.: 13.23 Kraj: Vrhnika
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 458 dni