www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

ELEKTRIKA ZA DOMA
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
nimapojma
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 29 Jun 2022 0:32
Aktiv.: 0.17
Kraj: gorej

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 01, 2022 12:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zelo zanimivo me veseli, da tudi strokovnjaki so prisotni. Ker jst nimampojma.
nimapojma
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 04, 2022 12:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

v.j. je napisal/a:
Ja, pri fotovoltaiki ni treba poganjat pedala, če primerjam s prvotno idejo.

Generator za tako imenovano sobno kolo bo celo dražji od sončnih panelov.

Splača se delat elektriko na poganjanje pedalov le v primeru, ko sonca ni in elektriko nujno rabiš v nekem trenutku, ko so akumulatorji prazni.
Naredil sem več takih sobnih koles, v vlogi generatorja je bil 500W hub motor 36V, ki je 12V sistem odlično polnil tam nekje do 20A. Namen takih sobnih koles je bil uporaba v vikend hišicah pozimi... saj veš, ni sonca, dolge noči, ... Nekaj teh motorjev imam na zalogi, če te zanima, tudi panele imam, stvar si lahko v živo tudi ogledaš.

Alternator ima preslab izkoristek, rabi visoke vrtljaje in še vzbujanje. Primeren stroj je nekaj na stalne magnete in seveda nazivna napetost mora biti dovolj visoka. Omenjeni motor je 3 fazni, za usmerjanje se rabi 6 diod ali 3F gretz. Ker je nazivna napetost 36V, že pri zmernih vrtljajih lepo polni 12V sistem, za 24V pa že zmanjkuje ali pa bi moral dvigniti vrtljaje.
Z raznimi alternatorji in dinamami sem delal preizkuse, daleč najboljši rezultat je z motorjem, ki ga omenjam... rezultat je tako dober, da vse ostalo odpade, nima smisla sploh preizkušat.

sem vas klical pa morda niste opazili.

mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 04, 2022 7:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Viliju poslji mail, bo najbolj ziher, na telefon ga ne dobis vedno ...

Lp, G

nimapojma
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 13, 2022 7:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Urejeno!

Hvala vsem za prijaznost.

v.j.
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Aktiv.: 13.19
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 13, 2022 11:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

nimapojma je napisal/a:
sem vas klical pa morda niste opazili.

Ne, nisem opazil, ker nikoli ne gledam zgrešenih klicev.

Za zasebni kontakt imam v podpisu napisano, da sem dosegljiv na e-mail, tako kot je pojasnil tudi mucek. Res je, na telefon se redko oglašam, mobilnega za dosegljivost že vsaj 10 let let ne uporabljam, stacionarnega pa, če ga slišim in imam čas, se javim. Običajno sem na zgrešene vračal klic, zadnja leta skoraj ne več, ne vidim smisla. Dosegljiv sem torej na e-mail, najhitreje in najbolj zanesljivo. Kdor želi pomoč, naj se sam potrudi in me najde.

Za splošno vprašanje je forum bolj primeren kot zasebno, mar ne?

V vednost vsem, še posebej tistim, ki nimajo pojma in jim je slovenščina španska vas, pa tole:

Danes sem res dobil telefonski klic, se oglasim in potem mi nekdo začne razlagati o tem, kaj sem na nekem forumu napisal...

OK, sodelujem na mnogih forumih in slovenski forumi so samo en majčken delček, ki predstavlja manj kot 1% moje internetne dejavnosti, tako da v tistem trenutku res nisem vedel, kaj sogovornik želi od mene.

Želel sem vedeti več, želel sem, da mi sogovornik preprosto in konkretno postavi vprašanje, ne da mi bere tekst iz foruma...
... ko nekako začne omenjati kolo, sobno kolo in alternator, mi je bilo jasno...

Rekel sem: "Lahko bi že takoj na začetku pogovora povedali, da je bistvo vprašanja "sobno kolo" namenjeno proizvodnji elektrike"...

No, potem mi sogovornik začne bluziti o nekakšni aroganci, da ne rabim biti aroganten ... Rolling Eyes Think Shocked mislim... resno???

Povem sogovorniku, da imam dnevno veliko sporočil za prebrat in odgovorit in dosti telefonskih klicev in da imam v glavi več tisoč bolj pomembnih stvari kot je neko pisanje na forumu, da sem bil medtem na dopustu in sem se seveda popolnoma izklopil. Logično je, da me nihče, ki me je v času moje odsotnosti klical, ni mogel dobiti na telefon, tudi e-mailov nisem gledal, ni bilo časa, dopust je bil aktiven in sem ga užival na polno Cool

Sogovornik še kar bluzi o aroganci, zato sem pogovor zaključil s pritiskom na tipko... tisto za prekinitev linije Twisted Evil

Epilog:

Z veseljem pomagam, sprejmem klice, se pogovarjam... ta čas, ki ga porabim za klepet, je žrtvovan iz mojega dragocenega časa in za dano pomoč ne dobim plačila.

Sodelovanje na forumih... vsi, ki tukaj odgovarjamo in pomagamo članom ki sprašujejo in prosijo za pomoč, vse to delamo prostovoljno in predvsem brezplačno. Upravičeno lahko pričakujemo vsaj delček hvaležnosti, nikakor pa ne bomo prenašali izpadov, da nam bo nekdo bluzil o neki aroganci... ja, dejansko je bila aroganca, ampak ne iz moje strani.

Ob takih doživetjih me prime, da ne bi nikoli več nikjer na nobenem forumu napisal odgovora in pomagal nekomu...

In če nadaljujem..., če se je sogovornik "nimapojma" potrudil najti mojo telefonsko številko, poklical in ni dobil odgovora, bi se lahko potrudil in napisal e-mail sporočilo... ampak v tem primeru je očitno bolje, da tega ni storil, saj je videti da nima pojma tudi pri pisanju...

Še tole, tvoj podpis:
Citiram:
[slovenščina je zame španska vas] me briga a s bi u na dopustu!

Tole dokazuje da si nepismen egoističen aroganten bedak! Kaj imaš za dodajat v svoj podpis, da te ne briga da sem bil na dopustu, ker tole je očitno namenjeno meni??? Ker si žaljiv, ti jaz javno v obraz pišem kontro.

nimapojma je napisal/a:
... še pljunem "sistemu" v faco.

Ti kar pljuvaj, sistem te bo prežvečil in izpljunil...
Svetujem ti, da ne pljuvaš tistim in po tistih, ki ti pomagajo in/ali so potencialne osebe, ki ti lahko pomagajo... Shame on you sicer boš ostal na stopnji "nimapojma"

Kot sem že napisal, ob takih osebkih me mine, da bi sploh še komu kakorkoli pomagal in žrtvoval svoj dragoceni prosti čas in se trudil z brezplačnimi odgovori Brick wall

Problem današnje družbe je razvajenost, vsi bi kar vse radi dobili na srebrnem pladnju, takoj in zastonj.

.

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
nimapojma
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 14, 2022 11:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Thja naj mi grammerji odpuste. Me je pogrelo že zadnjič, ko sem napisal da bi upal na nek napredek napram tistemu iz muzeja v Minhnu. Dodal sem še verjetno se kake dobre stvari tudi zavirajo in blokirajo. Pa je bilo moje pisanje prav po gestapovsko ( ali pa komisarsko kakor vam pač drago) urejeno in kar izbrisano vrinjena pa "španska vas".

Tudi oporekam fizikalcem ker če vam je zgodovina kaj znana so izračuni s konca 19. stoletja dokazovali da bi človek pri hitrosti 100km/h umrl od zadušitve, ker nebi mogel dihati.

Če vam je kvantna fizika kaj znana potem tudi veste, da materije sploh ni vse je samo vrtinčenje energije.

Vem za neštete tovrstne "spine", ko je nekaj držalo domnevno od vedno pa v resnici ni bilo tako. Denimo berem zadnjič o nekem mikrobu za katerega so desetletja dolgo verjeli da "nekaj dela". Pa pokaže zadnja raziskava, da tisto dela parazit le tega mikroba in da nima vsak tak mikrob tega parazita....

Da pa iz mojega pogleda elaboriram še včerajšnji pripetljaj.

Čemu prekinjati sogovornika, kako naj pojasni, če ima sogovornik medklic in prekinja z takšnimi in drugačnimi izjavami. Kako naj se mu pojasni?

Vaš nastop je bil ohol vzvišen prevzeten pokroviteljski in ja ste kako sekundo prej pritisnili gumb.

Ker veste imam vedno več načrtov in se nikoli ne zanašam samo na enega "konja". Tako nikoli ne dovolim položaja, da bi poslušal neke take izjave in bil podrejen. Če sem kupec sem Kralj, če sem trgovec sem služabnik.

Povem vam poglejte na svet z očmi otroka tisto kar veste so vas naučili le malo je osebnih izkušenj in še te so lahko varljive. Predvsem pa bodite prijazni in uvidevni ker nikoli ne veste čigav rep boste pohodili, morda ne bo od mucka.

Lepo bodite

s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 12.01
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 15, 2022 10:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Frenki, najbolje da zaklenes temo.
Alkimistov nikoli ne zmanjka.

frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.42
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 15, 2022 10:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

s55m je napisal/a:
Frenki, najbolje da zaklenes temo.
Alkimistov nikoli ne zmanjka.

Predlog več kot na mestu.

:closed:
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni