|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
s53al Član

Pridružen-a: Pon 18 Okt 2010 19:44 Prispevkov: 1111 Aktiv.: 6.26 Kraj: Bela krajina
|
Objavljeno: Sob Okt 22, 2022 10:48 pm Naslov sporočila: Poraba el. enegije - graf |
|
|
Sigurno je že kje na "stričku G" kaj, vendar kakšen update bi prišel prav
Zanima me, na koliko čase se pobirajo podatki iz enofaznega digitalnega števca iz navadne hiše v bazo npr. https://me.elektro-energija.si/Prijava
Eni pravijo na par sec., drugi enkrat mesečno. Kaj je res?
Če je to dnevno na par sec. min. ali obstaja kakšen graf, kjer bi videl podatke preko neta, kdaj se dnevno "pokuri" največ?
Samo primer: ARSO vremenske postaje imajo to poštimano https://www.si-vreme.com/si/slovenija/vreme/avtomatske-postaje "v takšenem smislu mislim" _________________ Vremenska postaja Doblička gora |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2731 Aktiv.: 13.24 Kraj: Vrhnika
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s53al Član

Pridružen-a: Pon 18 Okt 2010 19:44 Prispevkov: 1111 Aktiv.: 6.26 Kraj: Bela krajina
|
Objavljeno: Ned Okt 23, 2022 11:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za informacijo. Očitno bo potrebna še ena registracija  _________________ Vremenska postaja Doblička gora |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6724 Aktiv.: 28.52 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Ned Okt 23, 2022 12:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
s53al je napisal/a: |
... Očitno bo potrebna še ena registracija  |
Zakaj že? SI-PASS čisto OK funkcionira. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s53al Član

|
Objavljeno: Ned Okt 23, 2022 1:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
frenki je napisal/a: |
... Očitno bo potrebna še ena registracija  |
Zakaj že? SI-PASS čisto OK funkcionira. |
Sem sprobal najprej "REKONO" in sem dobil SMS in naprej, sedaj pa zahteva še PUK.
Tu se neha.
Si PASS bi pa tudi nekaj rad, vendar se v to ne razumem. Digitalnega podrdila pa nimam.
Še vedno ne vem na koliko časa se se pošiljajo podatki in ali je dnevni graf sploh možen, da se ne ukvarjam s tem naprej. _________________ Vremenska postaja Doblička gora |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6724 Aktiv.: 28.52 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Ned Okt 23, 2022 1:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tisti Rekono je kar nekaj. Ja, brez digitalnega potrdila bo pa vedno težje. Ne bi bilo slabo, če si urediš digitalno identiteto ... bo manj težav v bodoče.
Sicer pa ... ja, omogočen je vpogled v 15 minutne odčitke, pa še marsikaj drugega. Primer imaš na sliki ...
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s53al Član

|
Objavljeno: Ned Okt 23, 2022 2:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
E to @frenki in @qwertz za povezavo, to sem čakal
Hvala obema, za tiso prvo pa poročam jutri kaj je z puk.
L.p
A _________________ Vremenska postaja Doblička gora |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3406 Aktiv.: 15.01 Kraj: slo
|
Objavljeno: Ned Okt 23, 2022 7:13 pm Naslov sporočila: Re: Poraba el. enegije - graf |
|
|
Zanima me, na koliko čase se pobirajo podatki iz enofaznega digitalnega števca iz navadne hiše v bazo npr. https://me.elektro-energija.si/Prijava
Če je to dnevno na par sec. min. ali obstaja kakšen graf, kjer bi videl podatke preko neta, kdaj se dnevno "pokuri" največ? |
če imaš dostop do utripajoče lučke na števcu, si takšno napravo lahko izdelaš sam z npr. Pokeys, vsaj tako so mi drugi povedali, praktičnih izkušenj nimam _________________ ___ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s53al Član

|
Objavljeno: Ned Okt 23, 2022 10:30 pm Naslov sporočila: Re: Poraba el. enegije - graf |
|
|
psevdonim je napisal/a: |
Če je to dnevno na par sec. min. ali obstaja kakšen graf, kjer bi videl podatke preko neta, kdaj se dnevno "pokuri" največ? |
če imaš dostop do utripajoče lučke na števcu, si takšno napravo lahko izdelaš sam z npr. Pokeys, vsaj tako so mi drugi povedali, praktičnih izkušenj nimam |
Imam dostop, samo naprej pa... Bomo videli kaj bodo jutri rekli, se pa ne mudi, bolj se gre firbec
 _________________ Vremenska postaja Doblička gora |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

|
Objavljeno: Ned Okt 23, 2022 10:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
zraven lučke nekaj piše, npr. 1000 imp/kWh
če s štoparico meriš kako hitro utripa, iz tega dobiš trenutno porabo v kW: moč = 3,6 / (sekund med impulzi)
npr. če lučka utripne na vsaki 2 sekundi, je trenutna moč 3,6/2= 1,8kW
utripanje lučke zajameš z nekim foto-uporom, priklopljenim na nek krmilnik, v katerega lahko vpišeš formulo [3,6 / (sekund med impulzi)] . Pokeys menda to zna.
Po moje je največji problem pri tem projektu pretvorba "fizikalne veličine" (utripanje lučke) v električni signal. _________________ ___ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

|
Objavljeno: Pon Okt 24, 2022 7:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj bi odkrival toplo vodo, če že ima vse podatke? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

|
Objavljeno: Pon Okt 24, 2022 10:11 am Naslov sporočila: |
|
|
kolikor spremljam https://mojelektro.si/login , so podatki za en dan nazaj; ne moreš npr. vklopiti bojlerja v hiši, se prijaviti na https://mojelektro.si/login in pogledati trenutno moč. Ali pač? _________________ ___ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

|
Objavljeno: Pon Okt 24, 2022 10:57 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja in? OP ne rabi tega.
Poleg tega, če meriš porabo ali zaradi tega kaj manj porabiš? Mislim, da ne. Kvečjemu več. Energije, časa in denarja.
Če nekaj rabiš, boš prižgal. Če nečesa ne rabiš, ugasneš. Marsikaj se da avtomatizirat s PIR senzorji in časovniki na res enostaven in poceni način, brez uporabe IoT. Ne vem zakaj bi si tu delal neke težave v življenju. Elektrika je klub temu, da so sedaj borzne cene visoke, zelo poceni in nepogrešljiv vir. Hkrati je omrežje dokaj robustno in stabilno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
poule Član

Pridružen-a: Čet 11 Jan 2007 19:53 Prispevkov: 809 Aktiv.: 3.62 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Okt 24, 2022 1:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Meni na podanem linku sploh ne omogoča spremljanja porabe. Vidim le moje "ročne" odčitke, ter popise o letnem popisu. Pa moj števec še zdaleč ni "analogen". Sem pa pri Gen-i preko Elektro lj.
Kot kaže daljinsko branje za moj števec ni možno. A to se da "vklopit",...ali menjati števec? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
malci Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05 Prispevkov: 870 Aktiv.: 4.05 Kraj: Polhov Gradec
|
Objavljeno: Pon Okt 24, 2022 2:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav.
Ne da se vklopiti ( oz mogoče se bi dalo, če kupiš novi števec 2G/4G - s sim kartico), so področja na elektro Ljubljana, kjer daljinsko odčitavanje še ni omogočeno, se pa dela na tem, da bo to možno povsod. Tudi evropska direktiva je določila datum, do kdaj mora to biti urejeno. Je pa res, da tudi na področju, kjer je prehod že izveden, ni 100% pokritost in jih je kar nekaj, kjer komunikacija ne deluje. Žal. V teh primerih se izvaja ročni popis vsak mesec.
lp _________________ Elektronika za hobi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 458 dni