|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
hudamravljica Član

Pridružen-a: Tor 30 Nov 2010 23:22 Prispevkov: 871 Aktiv.: 4.95 Kraj: LUCIJA
|
Objavljeno: Ned Maj 15, 2022 10:58 am Naslov sporočila: Cene in plače med letom 1970 in 1975 |
|
|
Pozdravljeni,
Včeraj sem s teto načel zanimivo debato o plačah med letom 19750 in 1975.
Sama je delala kot natakarica v manjšem lokalu in prejemala plačo 30.000 din.
Kot je sama rekla, je bila plača mizerna in si nimogla dosti privoščiti, zato sta z možem in 2 otroci, živela pri starših, mojih nonotih, do leta 1979, ko sta dobila socialno stanovanje, ki sta ga ugodno kupila šele mnogo let kasneje z Jazbinškovim zakonom.
Ker ni 100% ali je bila plača 30.000 din, z nulo več,manj ali se kdo spomni, kaj je v omenjenih letih pomenilo 30.000 din in kaj si si lahko kupil?
Recimo, koliko je takrat stal hladilnik, spalnica, kuhinja ali kakšna večja stvar pri opremi stanovanja, morda rabljen avtomobil......?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3406 Aktiv.: 15.01 Kraj: slo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GUMY trgovec

Pridružen-a: Sre 22 Sep 2010 11:03 Prispevkov: 487 Aktiv.: 2.73 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Pon Maj 16, 2022 8:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Vse kar si naštel, je bilo takrat nekajkrat dražje (glede na plačo) kot danes. Hrana je stala primerljivo, cenejše so bile nepremičnine.
Še v začetku devetdesetih je bila vse tehnična roba bistveno dražja kot danes. Še dobro se spomnim, da je bil vrtalni stroj skoraj pol plače, povprečen TV celo plačo,...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hudamravljica Član

Pridružen-a: Tor 30 Nov 2010 23:22 Prispevkov: 871 Aktiv.: 4.95 Kraj: LUCIJA
|
Objavljeno: Pon Maj 16, 2022 10:47 am Naslov sporočila: |
|
|
GUMY je napisal/a: |
Vse kar si naštel, je bilo takrat nekajkrat dražje (glede na plačo) kot danes. Hrana je stala primerljivo, cenejše so bile nepremičnine.
Še v začetku devetdesetih je bila vse tehnična roba bistveno dražja kot danes. Še dobro se spomnim, da je bil vrtalni stroj skoraj pol plače, povprečen TV celo plačo,... |
Verjetno res, je pa bila razlika med plačo natakarice z osnovno šolo, ki pravi, da je bila njena mizerna in kvalificiranim delavcem ali kakšnim višjim položajem.
Dober bi bil podatek, leto, plača, delovno mesto in cena nekega blaga.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
grega09 Član

Pridružen-a: Pet 24 Okt 2014 11:17 Prispevkov: 490 Aktiv.: 3.81
|
Objavljeno: Pon Maj 16, 2022 10:59 am Naslov sporočila: |
|
|
GUMY je napisal/a: |
Še v začetku devetdesetih je bila vse tehnična roba bistveno dražja kot danes. Še dobro se spomnim, da je bil vrtalni stroj skoraj pol plače, povprečen TV celo plačo,... |
Ja, takrat še ni bilo šrot robe za kupiti. TV je TV, ga kupiš pa je. Bajta ali pa stanovanje je pa drugo...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 12.07 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Pon Maj 16, 2022 5:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor se spomnim, na sredini 80tih 4 gume-ena delavska placa
Tehnicni in registracija v razredu 4ih gum
Zdravnik-zdravljenje-zastonj
Sola-zastonj
Studij-zastonj
Dom za studente-dijake- napol zastonj
Vsaj jaz, sem delal konstantno privat+sluzba od leta 1981 (81 se kot mladoletnik-od 86 naprej pa sluzba+privat). Tako se je dalo lazje zivet, ni pa bilo idealno. Vedno je odvisno ali gledas z ekonomske ali socioloske strani.
_________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GUMY trgovec

|
Objavljeno: Tor Maj 17, 2022 8:29 am Naslov sporočila: |
|
|
Še dva primera imam v spominu iz sredine 80-tih:
-študentsko delo na Petrolu: urna postavka je bila za 2-3 litre bencina.
-Cena komplet vozniškega izpita: ena dobra plača, se pravi približno toliko kot danes
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bbrane Član

Pridružen-a: Čet 14 Jun 2007 15:02 Prispevkov: 590 Aktiv.: 2.71 Kraj: Cerkno
|
Objavljeno: Tor Maj 17, 2022 9:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Malo skušam obuditi spomine iz konca 60-tih let. Imel sem stipendijo pri podjetju, ki je veliko stipendiralo, štipendije pa niso slovele kot visoke. Leta 1967 sem imel v tretjem letniku srednje šole 17000dinarjev štipendije. Cena oskrbnine v internatu je bila takrat cca 20.000 dinarjev. Kolega, ki je bil takrat štipendist pri RŽS Idrija (slovel kot dober štipenditor) pa je imel ta čas približno 30.000 dinarjev - torej mu je še kar nekaj ostalo ko je plačal oskrbnino v internatu. Štipendije so se po letniku višale za cca 1000 din.
Pa še en podatek sem si zapolnil. V tem času si lahko preko tedna (za vikend ni veljalo) smučal na Veliki planini za 2000 dinarjev. V ceni paketa je bil prevoz z avtobusom iz Ljubljane v K Bistrico, gondola na smučišče , dnevna karta in enolončnica na vrhu (če se ne motim Zeleni rob).
LP Brane
_________________ En poizkus je vreden več kot tisoč strokovnih mnenj |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lipa Član

Pridružen-a: Ned 27 Sep 2009 9:39 Prispevkov: 734 Aktiv.: 3.86 Kraj: Lipa Beltinci
|
Objavljeno: Sob Maj 21, 2022 8:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče bo kaj v pomoč:
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
156.27 KB |
Pogledana: |
4 krat |

|
|
65.51 KB |
27 krat |

|
_________________ Lep pozdrav!
Boris Z. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lipa Član

Pridružen-a: Ned 27 Sep 2009 9:39 Prispevkov: 734 Aktiv.: 3.86 Kraj: Lipa Beltinci
|
Objavljeno: Sob Maj 21, 2022 8:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
s55m je napisal/a: |
Kolikor se spomnim, na sredini 80tih 4 gume-ena delavska placa
Tehnicni in registracija v razredu 4ih gum
Zdravnik-zdravljenje-zastonj
Sola-zastonj
Studij-zastonj
Dom za studente-dijake- napol zastonj
Vsaj jaz, sem delal konstantno privat+sluzba od leta 1981 (81 se kot mladoletnik-od 86 naprej pa sluzba+privat). Tako se je dalo lazje zivet, ni pa bilo idealno. Vedno je odvisno ali gledas z ekonomske ali socioloske strani. |
Glede dijaškega doma Mb leta 1983
Moral sem prinesti 100 dem. Če bi to zamenja v banki bi še cca 5% zmanjkalo. Ker pa sem dem zamenjal na črno pri vzgojitelju, mi je še cca 5% ostalo. Za moj dijaški žep to ni bilo malo.
Spomnim se tudi iz tistih let iz Prekmurja: slaba delavska plača 200 dem zelo dobra delavska plača 400 dem.
Starejši zdomci v Nemčiji takrat cca 2000 dem neto. Govorim za delavsko plačo z osnovnošolsko izobrazbo ali tudi brez.
To je iz mojega osebnega spomina iz tistih let.
_________________ Lep pozdrav!
Boris Z. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GUMY trgovec

|
Objavljeno: Pon Maj 23, 2022 8:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Se strinjam glede višine delavske plače. Moja mama je delala kot šivilja, plača okrog 300 DEM. Moja prva plača kot dipl.ing. leta 1993 je bila 500 DEM.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tonesem Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2019 14:20 Prispevkov: 49 Aktiv.: 0.69
|
Objavljeno: Čet Dec 29, 2022 1:55 am Naslov sporočila: |
|
|
A lahko kdo ki je takrat na veliko kupoval to malo pretvori v eure primerljivo, da vidimo kje zdaj živimo...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3406 Aktiv.: 15.01 Kraj: slo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jozede Član

Pridružen-a: Sob 19 Jul 2014 18:32 Prispevkov: 386 Aktiv.: 2.93 Kraj: Jesenice
|
Objavljeno: Čet Dec 29, 2022 11:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem naletel na en račun za zabavno elektroniko iz leta 1977, je sicer dve leti izven datuma, ki je bil naveden v prvem postu.
Kakšne dohodke sem imel v tem času, tega se ne spomnim, če bom naletel na kakšno plačilno listo iz tega časa, bo zanimivo primerjat z današnjim časom.
Mogoče je ta račun zanimiv zato, ker je viden iz njega celoten obračun, kakšne so bile v tem času davčne in carinske dajatve, v primeru, če si kaj pripeljal iz tujine, ali pa je to za tebe uvozil zastopnik.
Carina je bila takrat 20%
na vse to pa 25% davkov, ki so se delili 14% zvezni davek; 6% občinski davek in 5% republiški davek.
|
907.52 KB |
47 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 458 dni