www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Ei Niš Ljubljana Stereo radio
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Stari radijski sprejemniki
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mitchW
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Jul 2014 20:58
Aktiv.: 4.28
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 20, 2023 7:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo, zrihtano do konca. Difuzor sem izdelal kar iz difuzorja pokvarjenega LCD LED TV-ja, gre za belo plastiko, ki lepo razbije svetlobo. Vpel sem ga na vrhu z vrvico, spodaj pa z žico. Kazalec za FM področje sem izdelal iz 1,5 mm bakrene žice, za AM pa je ostal originalen.

Delovanje je bilo kot tako kar dobro, le FM je bil zamaknjen za skoraj 4 MHz. Torej frekvenca 88 MHz je prišla na skali pri 92 MHz. Na koncu je šel le do 100 MHz, kljub temu, da je skala do 104 MHz. Pregledal sem kar nekaj shem in na koncu ugotovil, kateri trimer na tunerju, je za oscilator. Ob bližjem pregledu, je bilo videti, kot da je nekdo trimerje že vrtel. Seveda sem prej preveril tudi (fizično) delovanje tunerja, saj ta ni izveden z vrtrljivim kondenzatorjem, ampak s premikanjem dveh mesingastih jeder znotraj tulja - vse je bilo brezhibno.

Nato je sledilo uglaševanje FM tunerja. Najprej sem preveril končne pozicije kazalca, tako, da je bil odklon od koncev skale približno enak. Nato sem kazalec postavil na 94,5MHz, signal generator pa tudi in vrtel trimer za oscilator toliko časa, da sem ju ujel. Dalje je bilo potrebno le še uglastiti antenski nihajni krog. Na koncu pa je v navodilah za uglaševanje še opisano kako pravilno nastaviti nevtralizacijo - odlotati je treba kontakt 2 na tunerju (ta ozemlji mrežico ECC85 preko 220K upora) in na ta kontakt pripeljati -20V. Nato pa uglastiti na najmanjši odklon APM (mislim, da je mišljen tu output meter), tudi pri 94,5 MHz.

No vse to je močno izboljšalo FM sprejem. Morda ne bi bilo slabo uglasiti še medfrekvenc, ampak zaenkrat je zadeva čisto OK.

Ohišje sem tudi osvežil, zgornjo stranico sem narahlo obrusil in spoliral. Dodal sem še manjkajoč zvočnik (je sicer iskrin, ampak enakih dimenzij). UKV dipol je nekdo odtrgal z notranjosti ohišja, zato sem ga moral nazal pribiti z majhnimi žebljički. Kaj drugega ni bilo treba.

IMG_4742.jpeg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.9 MB
 Pogledana:  5 krat

IMG_4742.jpeg

IMG_4741.jpeg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.69 MB
 Pogledana:  1 krat

IMG_4741.jpeg

IMG_4740.jpeg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.75 MB

IMG_4740.jpeg

IMG_4739.jpeg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.58 MB

IMG_4739.jpeg

IMG_4738.jpeg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.6 MB
 Pogledana:  4 krat

IMG_4738.jpeg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mitchW
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 20, 2023 7:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še slike

IMG_4743.jpeg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.28 MB
 Pogledana:  2 krat

IMG_4743.jpeg

IMG_4744.jpeg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.29 MB

IMG_4744.jpeg

IMG_4745.jpeg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.66 MB
 Pogledana:  2 krat

IMG_4745.jpeg

IMG_4747.jpeg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.41 MB

IMG_4747.jpeg

IMG_4748.jpeg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.37 MB

IMG_4748.jpeg

Nazaj na vrh
mitchW
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 20, 2023 7:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še nekaj slik Smile

IMG_4749.jpeg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.27 MB
 Pogledana:  4 krat

IMG_4749.jpeg

IMG_4750.jpeg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.21 MB

IMG_4750.jpeg

Nazaj na vrh
mitchW
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 26, 2023 3:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Radio že 1 mesec skoraj vsak dan deluje.

Se je pa pojavila zanimiva težava z UKV tunerjem. Namreč na začetku sem zadevo uglasil po navodilih (uglašuje se le na 94.5MHz) in razen rahlo netočne frekvence oscilatorja na začetku in koncu skale, ni bilo opaziti nobenih težav.

Zdaj pa opažam, da frekvenca počasi "beži" navzgor, vendar ne med delovanjem, ampak vsake nekaj dni je rahlo popraviti freveknco, da je postaja še vedno čista.
Npr. 90MHz sprejema zdaj že na 91MHz po skali, na začetku skale pa je situacija še slabša, namreč 87,5MHz je po skali šele na 88,3MHz.

Je pa proti koncu skale zadeva tudi malo nenavadna, saj na koncu skale, na oznaki 104MHz sprejemam šele postajo 102MHz, ki pa je zelo "raztegnjena", na skoraj 2 MHz širine po skali. Tam od nekje 99 do 92 MHz je situacija sicer še kar dobra, je pa vse premaknjeno za okrog 0,5MHz, kar na začetku ni bilo.

Sumim težavo v trimerju ali v kakšnem kondenzatorju... Sama mehanika (pogon skale), je dober. Bom videl, če bom imel voljo razdreti tuner in iti meriti kondenzatorje... Very Happy
Nazaj na vrh
Ravne
Član
Član

Pridružen-a: Sre 22 Maj 2019 22:02
Aktiv.: 2.61

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 26, 2023 9:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa tile upori? Izgledajo precej zažgani.

Upori.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  179.41 KB
 Pogledana:  3 krat

Upori.jpg

Nazaj na vrh
mitchW
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 01, 2023 2:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tile upori si resda konkretno pregreti, ampak še vedno merijo točno 2K2, kot po shemi.

No tuner mora imeti res eno zanimivo napako, namreč sem oscilator včeraj še enkrat uglasil, da se je položaj kazalca in skale vsaj po večini skale ujemal. Na hitro sem uglasil še tudi antenski trimer, ampak je rabil res minimalno uglasitev. Uglaševal sem pa seveda polno zagret radio, po cca 45 minutah delovanja.

Nato radio poslušam (naravnan na 90 MHz) in po cca 20 minutah začne malo hreščati, in ugotovim, da se je oscilator prestavil za cca 0.1-0.2 MHz nižje. Nastavitev postaje popravim, ampak se po 15 minutah situacija ponovi.
To se je še ponovilo ene 2-3x po tistem in je na koncu oscilator tekel skoraj 1 MHz nižje od pozicije na skali, torej 90 MHz sem sprejemal na 91 MHz po skali.

Ampak ta napaka je ostala tudi po skoraj 1 dnevu nedelovanja.
Torej, kar sem popravil z uglaševanjem se je samo od sebe izničilo Smile
Nazaj na vrh
mitchW
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 10, 2023 2:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ugotovil sem še nekaj, kar kaže na težave v tunerju.

Namreč od mojih testnih ECC85 lamp, v tem radiu delata le dve. To sta tisti z najboljšo emisijo. Začuda je tista lampa iz donatorskega radia, ki sem jo vstavil v tuner tudi ena takšnih, zato te posebnosti nisem niti opazil. Vse ostale, ki brez težav delujejo v drugih radiih, tukaj niso hotele oscilirati. Poleg tega oscilator, da zažene, potrebuje relativno visoko anodno napetost - cca. 130-140V merjeno na vhodu v tuner (točka 5 po shemi). Pri normalnem delovanju je sicer ta napetost nekje 155V.

Če primerjam z drugimi radii, je FM tuner začel že delovati pri 60-80V anodne napetosti...

Glede na to, da imam še en identičen tuner, ne bi bilo slabo narediti primerjave med njima Smile
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Stari radijski sprejemniki Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 491 dni