www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Iščem element
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
japek
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50
Aktiv.: 3.29
Kraj: Radenci

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 02, 2023 4:54 pm    Naslov sporočila:  Iščem element Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

v popravilo sem dobil mali indukcijski kuhalnik, v osnovi narejen za 100V napajanje, seveda priključen na neki "Čunga-Lunga" vmesnik, kateri bi naj zmanjšal napajanje na teh 100V in po vklopu je lastniku reklo POK. Po pregledu sem ugotovil, da ima direktno na dovodnem kablu neko vezje z varovalkami in kondenzatorji, verjetno neka EMI zaščita, kjer je pregorela ena varovalka in nek zaščitni upor, ali varistor, ali kar koli že, to je tudi moje vprašanje, kaj bi to bilo in kakšno vrednost tega elementa uporabiti.
Lastnika je očitno dovolj prestrašilo, da ni več poizkušal, jaz sem pa ugotovil, da napetost preko tega vezja normalno gre naprej na elektroniko, 10A varovalka je ostala cela, naprava se celo da vključiti in najverjetneje (to še moram nekako probati) celo deluje. Tista manjša varovalka 3,15A pa zgleda varuje to vhodno vezje. Ta je pregorela in tisti element, kateri je bil montiran pred kondenzatorji. Na roko narisana shema v prilogi.

Se pravi, kaj je ta zelena zadeva, levi in desni del tega elementa je žal odletel in v napravi ni bilo nobenih ostankov, da bi si vsaj malo lahko pomagal.

20230502_131616.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  68.3 KB
 Pogledana:  21 krat

20230502_131616.jpg

bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.64
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 02, 2023 6:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tale shema nima velikega smisla. 2,2uF diši na X kondenzator, ki naj bi bil med fazo in ničlo. Varistor se tudi ne veže zaporedno z varovalko.
Element na sliki bi lahko bil tudi Y kondenzator, vendar ta ne bi smel odpovedati pri dvojni omrežni napetosti.

Kje pa naj bi se dogajalo zniževanje na 100V? Vezje na shemi tega ne počne.
BTW, 100Vac ni skoraj nikjer na svetu.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DusanK
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Aktiv.: 12.85
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 02, 2023 6:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko bi bil tudi ntc upor, vendar v taki shemi kot je narisana ni smiselno.
Daj kakšno ostro sliko zgornje in spodnje strani vezja ter še 1x preveri povezave in nariši pravo shemo.

v.j.
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Aktiv.: 13.17
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 02, 2023 6:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je indukcijski kuhalnik res za 100V, no, tudi če bi bil 110V ali 115V in je bil priključen na 230V, je vprašanje kaj se je zgodilo... Brick wall

Vezje v prilogi ne zmanjšuje, znižuje napetosti nikakor Liar

Verjetno bo najceneje tole:
https://www.enaa.com/indukcijske-kuhalne-plosce/indukcijski-likalnik-linea-lip-0453-2000w

Tudi če ni hudega, da ni crknilo kaj hudega, bo treba za uporabo na 230V dodati transformator, tako da bo ceneje novo kouhališče kot popravilo stare + trafo.

Sem pristaš popravil, pa vseeno, v tem primeru ne vidim smisla.

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
144300
Član
Član

Pridružen-a: Sre 27 Jan 2010 22:14
Aktiv.: 3.86
Kraj: Zelena dolina

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 02, 2023 7:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot so napisali pred menoj, .......

Ostali elementi so v redu ?

Malce špekulacije ,da ta element ko je še hladen v štartu omeji ali zmanjša malenkost zagonski tok proti indukcijski plošči ,ko se ogreje spusti normalen tok ?
Zakaj bi istočasno odneslo varovalko 3,15 in ta element , bi morala prej crknit varovlka , če je že tako vezana ?
Zakaj 2 po 2,2 uF kondezatorja vzporedno, bi bilo ceneje 1 kond. 4,7 uF , ki so običajno itak v minus toleranco ?
Zakaj 2 upora po 150 K , če bi bil lahko en 330 K , ki bi bil spet lahko v minus ?

stane
Član
Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19
Aktiv.: 5.78
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 02, 2023 8:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mi, pri 230V omrežni napetosti uporabljamo 275V varistorje.
Ta varistor je bil za napetost pod 200V in je zato prevajal, saj to je njegov namen.
Izloči narisano vezje, obdrži 10A varovalko.
Za test priključi zaporedno s kakšnim kaloriferjem 1,5 - 2 kW.
Za tem vezjem je lahko switcher, ki prebavi od 100-265V.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
bostjang
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 03, 2023 8:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

144300 je napisal/a:
Malce špekulacije ,da ta element ko je še hladen v štartu omeji ali zmanjša malenkost zagonski tok proti indukcijski plošči ,ko se ogreje spusti normalen tok ?
To pri indukciji ni potrebno, saj je elektronsko krmiljena in nima velikega elektrolitskega kondenzatorja kot napajalniki.
144300 je napisal/a:
Zakaj 2 po 2,2 uF kondezatorja vzporedno, bi bilo ceneje 1 kond. 4,7 uF , ki so običajno itak v minus toleranco ?
Mogoče zaradi velikosti oz. višine.
144300 je napisal/a:
Zakaj 2 upora po 150 K , če bi bil lahko en 330 K , ki bi bil spet lahko v minus ?
Mogoče zaradi disipacije. Lahko, da so SMD. Utegne biti ceneje, kot pa velik upor, ki je samo eden tak v vezju.

stane je napisal/a:
Za tem vezjem je lahko switcher, ki prebavi od 100-265V.
Ali pa tudi ne. Tudi močnostni del mogoče ni za tako napetost in predupor ne bi bil zadosten ukrep.
Nazaj na vrh
japek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 04, 2023 12:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najprej hvala za odgovore.

bostjang: na vezju ni zniževanja napetosti, napajanje mora biti 100. Naprava je bila kupljena na Japonskem. Gre pa za namenski indukcijski kuhalnik riža.

DusanK: V smeri NTK upora se nagibam tudi jaz. Ko sem priklopil ohmmeter na preostalo žičko in tisto malo naparjene kovine na drugi strani sem izmeril nekje 5k ohm. Shema je OK. Še to, oznaka tega elementa na tiskanini je V501.

v.j. To, da z nekim poceni adapterjem ne bo šlo, sem lastniku povedal. Da bo moral za neki klasični transformator primakniti zraven, sem mu povedal, o smiselnosti tega početja in stroških odloča seveda lastnik naprave.

144300: kot si napisal, po moje tudi verjetno neka omejitev zagonskega toka ob štartu. Zakaj je oboje crknilo, varovalka in ta element, verjetno je bil vseeno prevelik napetostni sunek.

stane: jaz sem zadevo priključil na transformator 2x42V 1kVA, tak mi leži v delavnici, napajanje gre čez vezje naprej na elektroniko. Ugotovil sem, da se switcher napajalnik zažene in napajanje krmilnega dela elektronike deluje. Napravo lahko vklopim, lahko se nastavijo neki časi... Močnostnega dela pa še nisem uspel preizkusiti, zadeva ima namensko posodo, katere mi lastnik ni priložil, bom pa jo verjetno potreboval. Ta namenska posoda ima v sredini neko ležišče, kjer je na tem osnovnem delu montiran neki senzor na vzmeti, brez nataknjene posode se močnostni del ne vklopi.

Bostjang: kot si napisal, velikega kondenzatorja v močnostnem delu ni, moje vprašanje tu je, ali ta vhodni del lahko služi za kakšen balans pri delovanju, ali pa res samo odklopim in naj deluje brez tega.
Z ostalimi tvojimi odgovori se strinjam. Switcher pa zgleda je preživel, nima sicer galvanske ločitve in uporabljen je neki čip v DIP-7 ohišju MIP362 in tuljavo. Za njim in diodo na elektrolitskem kondenzatorju dobim nekje 21V, kar zgleda potrebuje za svoje napajanje elektronika.

20230502_212250.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  659.4 KB
 Pogledana:  19 krat

20230502_212250.jpg

20230502_212239.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  506.38 KB
 Pogledana:  12 krat

20230502_212239.jpg

bostjang
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 04, 2023 1:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Shema se ne ujema z vezjem na fotografiji. Izhod je vzporedno z X2 kondenzatorji, kar je logično. Vzporedno k temu sta varistor in varovalka.
Varovalka je najbrž za primer, da odpove varistor. Oznaka 'V' skoraj gotovo pomeni varistor.
Naprava bi torej morala delovati tudi brez te male varovalke in V501.
Če je počilo takoj ob priklopu na napajanje in torej ni bilo poizkusa zagona, potem domnevam, da je ostalo preživelo.
Nazaj na vrh
japek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 04, 2023 1:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ajoj, moral bom po nova očala, HI. Tvoja ugotovitev spremeni moje razmišljanje. Kondenzatorji so ves čas zraven, čemur koli že služijo, neznani element pa je verjetno varistor za okrog 100V, varovalka pač, da ne napravi harvarije na vezju.
To, da je počilo takoj po vklopu vtikača naprave v vtičnico je verjetno res rešilo napravo pred večjim uničenjem in dovolj opozorilo lastnika, da naj ne poizkuša naprej. Bom pogledal po predalih in nekaj prispajkal v vezje...

Hvala za pomoč.

Ravne
Član
Član

Pridružen-a: Sre 22 Maj 2019 22:02
Aktiv.: 2.59

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 04, 2023 2:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po slikah bi jaz rekel, da je tole bolj prava shema.
Torej je neznani element sigurno varistor.

100V.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  76.63 KB
 Pogledana:  2 krat

100V.jpg

Nazaj na vrh
s57bic
Član
Član

Pridružen-a: Sre 17 Dec 2003 8:18
Aktiv.: 2.68
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 04, 2023 4:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ta načrt nima smisla. Če je previsoka napetost najprej crkne varovalka v seriji z varistorjem. Potem pa pride 230Vac na napravo in crkne še ta. Varovalka 10A ostane cela. Pod pogojem, da je je varovalka za 3.5A hitrejša od tiste za 10A.

Lp, Jože
Nazaj na vrh
Ravne
Član
Član

Pridružen-a: Sre 22 Maj 2019 22:02
Aktiv.: 2.59

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 05, 2023 8:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res je, vendar sem samo popravil shemo po priloženi sliki.
Bi pa pozval @japek, da še enkrat preveri, če je res tako povezano.
Nazaj na vrh
s57bic
Član
Član

Pridružen-a: Sre 17 Dec 2003 8:18
Aktiv.: 2.68
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 05, 2023 10:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri taki vezavi kot je naploščici in je tudi narisana, nima ploščica nobenega smisla. Kot sem omenil, v primeru preboja varistorja crkne varovalka 3.5A. 10A varovalka ostane cela in omogoči višji napetosti da pride v napravo katero naj bi ščitila. Razen če je 3.5A varovalka počasna, 10A pa hitra. V tem primeru pa ni potrebe za 3.5A varovalko.

Lahko je tiskanina narejena za več variat, zlotana pa narobe.

Lp, Jože
Nazaj na vrh
japek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 05, 2023 12:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako je, kot je narisana popravljena shema (TNX Ravne).

To, da je 3,15A varovalka pregorela, 10A pa ostala cela se je dejansko tudi zgodilo. Ostala elektronika je ostala cela, se pravi da je z pokom lastnika dovolj hitro opozorilo, da je nekaj narobe in je napravo dovolj hitro iztaknil iz omrežja. Očitno elektronika nekaj časa prenese tudi enkrat višjo napajalno napetost.

Proizvajalec je Hitachi...

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 6 dni