|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1665 Aktiv.: 13.16 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Čet Avg 03, 2023 9:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem zmanjšal mož iz drugačnega razloga, ne zato, da bi omejeval, da ne bi presegel priključno moč merilnega mesta.
Ker imam neuradno SE za lastno oskrbo, ne oddajam v omrežje, zato tudi ni neto meteringa. Moč SE je zaenkrat še omejena na cca 1550W po fazi... zato želim imeti porabo tam nekje do te moči, če je le možno.
Pralni stroj ima grelec 2000W, nekateri celo 2200W ali 2400W. Od moči grelca je odvisno, koliko časa se bo voda segrevala in s tem je odvisen tudi čas pranja. Ker mi hitrost pranja ni pomembna, me ne moti, če segrevanje vode traja nekoliko dlje, v bistvu je še bolje, ker ima kemija več časa da se ukvarja z umazanijo. Da mi poraba PS ne presega lastne pridelave SE, sem omejil moč grelca.
Pri kuhališču nimam kaj, je kar je, kar zmanjka, povleče iz omrežja.
Bojler ki ga imamo je velik, večinoma se greje na druge vire, ne na elektriko, če pa že, je grelec zato 3F, oziroma je več grelcev manjše moči, saj je bojler kombiniran in je butični izdelek, narejen po željah in po meri.
Ko bom šel v popolno avtomatizacijo bom verjetno posegel po lastnih izdelkih, ne glede na cenenost in visoko uporabnost že narejenih na trgu.
. _________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3477 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Sob Avg 05, 2023 2:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
v.j. je napisal/a: |
red_mamba je napisal/a: |
In moj plan je bil uporaba tiristorskega vezja med pametno logiko bojlerja in grelcem.
|
Hmm, adijo sinusni tok :roll:
Zakaj tiristorji če bi lahko PWM preko IGBT ali MOS FET tranzistorjev in dušilke, da se ohrani sinusni tok in cos fi = 1 v smislu APFC |
Tale tema diši na temo Zalogovnik vode+ fotovoltaika, opisana rešitev pa na že tam omenjen Solar iBoost. Slednjega bi se dalo nategniti za neodvisno uporabo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1665 Aktiv.: 13.16 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Sob Avg 05, 2023 3:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
PV boost ne dela tako, dela pulzno na relativno nizki frekvenci, energija se shranjuje v kondenzatorju.
Da ohraniš sinusni tok kontroliran z APFC, bo stikalna frekvenca relativno visoka, saj gre za switcher.
. _________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni