|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
telewwwision Neznanec

Pridružen-a: Sob 02 Sep 2023 2:39 Prispevkov: 6 Aktiv.: 0.27
|
Objavljeno: Pet Sep 22, 2023 1:47 pm Naslov sporočila: 560W Solarni paneli večjih dimenzij - Uporabnost? |
|
|
Prosim za nasvet, znanec preprodaja nove 560w panele za dobrih 130E kar se mi zdi zelo ugodno po drugi strani berem da so večje dimenzije panelov zahtevnejše za uporabo zaradi velikosti ter teže:
Dimenzija panela so: 2279*1134*35mm, postavil bi jih na opečnato Tondach kritino. Ali kdo vidi kakšno težavo pri uporabi tako velikih panelov nad 2m dolžine???
glede na podatke o panelu spodaj mi lahko kdo svetuje ali je to dobra kupčija?
Razmišljam o nakupu 31kosov skupno 17kW ter 21kW baterijo iste znamke.
Hvala
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
154.87 KB |
Pogledana: |
23 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1661 Aktiv.: 13.19 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Pet Sep 22, 2023 2:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Montaža je nekoliko težja zaradi velikosti in teže panelov.
Prednost teh velikih panelov je v iskoristku površine, tu dobiš 207W na 1m2, za primerjavo če vzameš bolj standardne dimenzije 165x99 in recimo 185W, imaš 173W na 1m2.
Nekaj razlike je, pri manjših panelih je več okvirjev in zato več "neaktivne" površine, hkrati pa bi si upal trditi, da so nekoliko bolj trpežni. No, pri večjih panelih je lahko steklo debelejše in močnejše, okvir močnejši, ...
Verjetno je bolje pri teh večjih panelih montirati po tri nosilne letve namesto dveh letev.
_________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
telewwwision Neznanec

|
Objavljeno: Pet Sep 22, 2023 7:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za nasvet. glede na dostopne podatke so se tudi meni zdeli bolj robustni in trpežni. tudi izkoristek nad 21.6 se mi zdi telo dober v primerjavi z preostalimi.
Za SE , čeprav imamo 3x20 bomo zaprosili za 17 kW / omejitev na 13.6.
Ali so v tem primeru 21KW baterije dovolj velike da se koristi prejeto energijo (vsaj preko poletja) v večernih urah?
V primeru "komercialnega" inverterja naj bi imeli možnost tudi avtomatsko polniti baterije v času najnižje cene glede na shemo, ki bo veljavna s prihodnjim letom.
Ima kdo s tem že kaj izkušenj?
Hvala
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ELEkt Član

Pridružen-a: Sob 09 Sep 2023 12:30 Prispevkov: 23 Aktiv.: 1.07
|
Objavljeno: Pet Sep 22, 2023 9:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
če si mislil 21kWh baterijo, jo boš (s "pravo" 10kW SE) v 3 urah poleti nafilal. Kako intenzivno boš pa ponoči disco luči laufal, da jo sprazneš pa izračunaj sam s tvojimi nočnimi porabniki za ornk avto do 25% "tanka" bo.
Kje boš dobil tako močno baetrijo in za kakšno ceno ? Če bo svinčena, boš verjetno lahko samo do 50% jo spraznil in ne do 10%... upoštevaj in vprašaj še to, koliko je res neto uporabnih kWh.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
telewwwision Neznanec

|
Objavljeno: Ned Sep 24, 2023 12:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
DA, mislil sem s pravo 21Kw baterijo.
po podatkih "mojelektro" imamo dnevno povprečje 40kwh pri tem da je tokom dneva 25-30 in ponoči od 10-15 kwh.
Baterije in paneli so že skladiščijo v Sloveniji in od nas gre distribucija dalje na balkan ter italijo.
Strošek 21Kw baterije kot je v opisu spodaj me pride 6.200 eur.
Kakšen nasvet ??? Je dovolj velika da bi bili samozadostni? oz bi imeli manjši prevzem El??
|
51.75 KB |
9 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Ned Sep 24, 2023 1:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Z 21 kWh (ne kW!!) akumulatorjem in cca 17 kW celicami bos relativno ok nekje od marca do oktobra, max novembra. 21 kWh ni prav dosti, ce imas tudi ogrevanje na TC. Ce pa ne, bi pa znalo se celo iti skozi.
Sam imam 3.1 kW panelov in 15 kWh aku in je ok nekje od aprila do oktobra. Imamo pa TC.
Lp, G
_________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ELEkt Član

|
Objavljeno: Ned Sep 24, 2023 5:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
mucek je napisal/a: |
Z 21 kWh (ne kW!!) akumulatorjem in cca 17 kW celicami bos relativno ok nekje od marca do oktobra, max novembra. 21 kWh ni prav dosti, ce imas tudi ogrevanje na TC. Ce pa ne, bi pa znalo se celo iti skozi.
Sam imam 3.1 kW panelov in 15 kWh aku in je ok nekje od aprila do oktobra. Imamo pa TC.
Lp, G |
cca. do katere ure dneva v maju in katere ure v juliju nafilaš 15kWh baterijo, in katere porabnike imaš do tiste ure poleg vklopljene ?
Ti si tist, ko si delal vse brez soglasja, jele ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ELEkt Član

|
Objavljeno: Ned Sep 24, 2023 5:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
telewwwision je napisal/a: |
DA, mislil sem s pravo 21Kw baterijo.
po podatkih "mojelektro" imamo dnevno povprečje 40kwh pri tem da je tokom dneva 25-30 in ponoči od 10-15 kwh. |
Bi si upali tako baterijo (operating -10C do +50C) postaviti v neko malo zaprto delovno uto sredi travnika ? pozimi bi verjetno bila kar blizu spodnje temperaturne meje, poleti pa zgornje. V zemljo je ne bi zakopaval, zaradi poplav.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
telewwwision Neznanec

|
Objavljeno: Ned Sep 24, 2023 6:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
mucek je napisal/a: |
Lp, G |
Ali pravilno razumem... z 3.1 kw paneli v poletnih mesecih se pokriva trenutna poraba in višek skladišči v 15kwh akumulatorju ?
Res da (še) nimamo TČ. Nekako sem računal da v zimskih mesecih bi hibridni razmernik napolnil baterije tokom noči, paneli pa vzdrževali pozitivno stanje vsaj med najvišjim strokom el energije iz omrežja.
katrero velikost aku bi mi pa svetovali glede na porabo?
Hvala
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Ned Sep 24, 2023 6:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jap, tako je. Poleti seveda dela klima na polno.
Polnjenje ponoci je bilo po opravljenih meritvah izkoristka in izracunih lani le na pozitivni nicli, tako da sem to onemogocil. Bo pa letos ocitno spet aktualno ... ;D
21 kWh je lepa kapaciteta, manj kot to zase ne bi dajal.
Lp, G
_________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
telewwwision Neznanec

|
Objavljeno: Ned Sep 24, 2023 6:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
samo za primerjavo , ponujajo mi tudi drugo opcijo kjer baterije hraniš kakor serverje v racku in po želji dodajaš.
cena baterije z 5kwh je nekje 1500E in se lahko tudi dokupijo dodatne baterije kasneje do 12 kom se lahko poveže. sam sem laik in prilagam še osnovne info za diskusijo.
kateri sistem mislite da je bolj primeren ??
Hvala
|
40.13 KB |
3 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ELEkt Član

|
Objavljeno: Ned Sep 24, 2023 7:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dobro vprašanje. Glede prenašanja (teža v kg) in zamenjave pokvarjenih (če crkne 1 od 4ih, ostale tri še delajo in lahko nadaljuješ) je verjento bolje vzeti manjše baterije
.... ampak ...
se pa pojavijo tale vprašanja:
- se z manjšimi na določenem max. številu onemogočiš za nadaljnjo razširitev kapacitete ?
- ti nudi morda večja baterija večjo kW izhodno moč ? Da torej le večja "sfolga" neko močno napravo (ki kuri velik tok) ? Kako se sploh izračuna max. moč ki jo še prenese baterija in KAKŠNO OBDOBJE JE TO DOVOLJENO POČETI ? Amperi * Volti, torej v tvojem primeru 100A * 50V = 5kW ? kaj se zgodi z baterijo, če to redno počneš, npr. vsak 2.cikel s tako močjo prazniš iz 90% do 30% ? Verjetno enako slabo, kot s premočnim/prehitrim polnjenjem EVjev ? Je močnejša baterija temu bolj kos, kot več manjših ? Kako so manjše sploh zvezane - predvidevam paralelno ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
telewwwision Neznanec

|
Objavljeno: Tor Sep 26, 2023 2:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
obe možnosti sta potencialno nadgradljivi.
Pri prvi ali vzameš točno določeno kapaciteto oz. lahko že v začetku izbereš večji modul in manj baterij.
Pri drugem pa kadarkoli dodaš do 12 5Kwh baterij. Nad 60Kw pa že ponujajo kabinete ki so primerni tem kapacitetam.
Glede teže, v obeh primerih je 5kwh baterija težka 45-48 kg
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni