|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
sebaveh Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51 Prispevkov: 1670 Aktiv.: 7.88 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Pet Maj 31, 2024 9:48 am Naslov sporočila: Krmilnik in instrument električnega viličarja Iskra/Bosch |
|
|
V popravilo sem dobil električni viličar Steinbock-Boss, model LE 18-50 HV MK V A-1, letnik 1996, na 48 V akumulatorje.
ta model ima dve krmilni enoti, ena za hidravliko in drugo za pogon. Prva je delovala, slednja pa ne.
Izbrskali smo načrte, preobrnili internet ter izvedli meritve. Pokazalo se je, da je masa iz krmilnika za napajanje periferije postala plavajoča, medtem ko je +9 V linija za napajanje periferije (potenciometer pedalke pogona in položaj volana) dobra.
Pol ure dela da smo odklopili vse kable in demontirali krmilnik, ga razstavim in vidim šalabajzerstvo prejšnjih "mojstrov":
- zoglenel upor R132 - lastnik pravi da ga je njegov RTV serviser poravnal in prispajkal nazaj na svoje mesto. Očitno se slednjemu ni zdelo nič sumljivega glede vrednosti...
- odžgana povezava pri uporu R138 - isti serviser je popravil povezavo, ni pa očitno izmeril njegovo vrednost, kljub temu da so bili obročki lepo vidni - vrednost se mu je povečala za 4 decimalke.
- prekinjena "varovalka", namerno oslabljena povezava pri B5. Ter zakrpana s kosom žice, močno predimenzionirana.
- narobe vstavljen EPROM v podnožje
- uničena dioda D16
- tovarniško slabo prispajkana spodnja desna nogica D53
Popravilo:
- upor R132 je serijski upor, ki gre na instrument na armaturni plošči. Skozi njega se pretaka signal serijske komunikacije "data", oziroma "Reset" sodeč po načrtu vezave. Izvira pa iz driverja ULN2003.
Drugi signal, "clock", oziroma "Takt" po načrtu, pa gre skozi upor R133 in tudi izvira iz ULN2003, povezavi pa sta položeni skupaj. Iz tega sem sklepal da sta upora zagotovo enaka - to je 30,1 ohm, sodeč po R133. Nadomestil sem ga z dvema vzporedno vezanima 82 in 47 ohm, v ohišju 1206, namesto MELF0204.
- upor R138 je, sodeč po enem .ppt dokumentu ki sem ga našel na spletu, vrednosti 0,22 ohm (barvni obročki potrjujejo) in je namenjen zaščiti mase za napajanje periferije. Nadomestil sem ga z enim R22 ki sem ga imel v 1206 ohišju.
- odstranil sem popravljeno varovalčno sled in enostavno naredil povezavo na B7 mestu. S tem sem izkoristil "rezervno" varovalčno sled, ki prej ni bila v uporabi.
- odstranil EPROM, si naredil njegovo kopijo in ga pravilno vstavil nazaj. Sama sreča je, da je 5V linija izvedena preko regulatorja LM2936-5, ki zmore samo 50 mA toka od sebe. Grel se je na polno in počepnil, čip pa je preživel.
- dioda D16 v ohišju SOT23 ima oznako Z4p, katera bi naj bila zener dioda 6,2V. Vezana pa je zanimivo: anoda na +9V vejo, katoda pa na pin 9 od ULN2003. Nimam nobene na zalogi, moram jo še naročit...
Ker so uničeni upori bili na liniji proti instrumentu, sem preveril še tega. enakega sem našel v tej temi: https://s5tech.net/viewtopic.php?f=51&t=21808 Le da v mojem primeru je umel uničena upora R4 (1K) in R5 (560 ohm). R6 ima 47 ohm, če uporabniku @damo kaj pride prav.
S tem sem vsaj usposobil LED na instrumentu in sedaj utripa, ko imam vse po na mizi zvezano - instrument in krmilnik. Prav tako se mi signala do instrumenta zdita smiselna. Ko dobim še zener diodo, bom vgradil nazaj v viličarja. Eventuelno potrebujem še instrument, ker čip pod LCD ni preživel. Na nekaterih straneh najdem ceno preko 500€ .
@damo: Kako si pa ti potem rešil tole z instrumentom?
Je drugače že kdo delal s temi krmilniki? Kakšen načrt, nasvet, ali diagnostika bi bila seveda dobrodošla.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
1.73 MB |
Pogledana: |
17 krat |

|
|
2.27 MB |
10 krat |

|
|
1.56 MB |
10 krat |

|
|
1.77 MB |
3 krat |

|
|
1.2 MB |
1 krat |

|
Nazadnje urejal/a sebaveh Pet Maj 31, 2024 10:05 am; skupaj popravljeno 4 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebaveh Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51 Prispevkov: 1670 Aktiv.: 7.88 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Pet Maj 31, 2024 9:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Še slike
|
1.62 MB |
1 krat |

|
|
1.29 MB |
1 krat |

|
|
1.4 MB |
2 krat |

|
|
2.41 MB |
11 krat |

|
|
 Download |
Ime datoteke: |
bin.zip |
216.43 KB |
Downloadano: |
2 krat |
Nazadnje urejal/a sebaveh Pet Maj 31, 2024 10:03 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebaveh Član

|
Objavljeno: Pet Maj 31, 2024 9:58 am Naslov sporočila: |
|
|
Slike signalov na instrumentu:
|
7.21 KB |
963 krat |

|
|
7.43 KB |
963 krat |

|
|
10.78 KB |
963 krat |

|
|
10.49 KB |
963 krat |

|
|
7.28 KB |
963 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebaveh Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebaveh Član

|
Objavljeno: Sre Jun 12, 2024 2:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Deli so prišli (hitrost Digikeya je za zgled)
Instrument je popravljen z novim čipom, krmilnik pa je tudi dobil še preostalo zenerco. Po enourni montaži in še enem kiksu prejšnjih mojstrov (+ dovod iz glavnega stikala na izhodu 50 A varovalke, namesto na mostiču vseh treh močnostnih varovalk), je zadeva končno speljala iz mesta na lasten pogon.
Instrument lahko med drugim prikazuje tudi vse napake, ki jih je krmilnik sposoben diagnosticirat. Ena od takih je bila recimo napaka A10, (izpraznjena baterija) ki se aktivira tam pri 48,8 - 49,2 V. Polno napolnjeno pa smatra pri okoli 53 V, kolikor sem ga imel priklopljenega na laboratorijski usmernik. Ne vem, so to običajne napetosti za viličarske akumulatorje?
|
169.28 KB |
2 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46 Prispevkov: 1971 Aktiv.: 12.88 Kraj: Medvode - med vodami
|
Objavljeno: Sre Jun 12, 2024 5:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bravo, čestitke!
_________________ Največji čar - električar |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
asinger Neznanec

Pridružen-a: Čet 21 Jun 2018 13:38 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.02
|
Objavljeno: Sre Jul 03, 2024 9:55 am Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni,
si izposodim to temo. Sem strojnik, mi manjkajo osnove...
Vidim da je krmilnik Iskra. Je Micro Mos ali kaj podobnega?
Imam problem (signal napake je na izhodnih tranzistorjih) s podobnim krmilnikom na Primat viličarju, 24V.
Za ta krmilnik se ne najde nobene dokumentacije, podatkov, zato bi ga raje menjal za Curtisa, ki se ga ugodno dobi iz Kitajske in je zanj vsa dokumentacija... Se pa ta krmilnik veže med 4 priključke DC motorja.
Dilemo imam pa pri DC elektromotorju, ki je Končar IK 9 M1 , 1Kw, 1400rpm, 24V, serijsko vzbujanje (tako piše na tablici), priključke pa ima 3... Tu mi ni vse jasno, ker naj bi imel serijski DC motor 4 priključke...
Po mojem laičnem pregledu ima dve ločeni polji vezani sponka1-polje1-komutator-polje2-sponka2, te dve sponki gresta v krmilnik. Drugi par ščetk je povezan na minus - sponka 3. Ima torej 4 ščetke.
Ima kdo kaj več podatkov o teh motorjih? Kakšna shema?
Ne najdem nikjer nič o takšnem motorju, je letnik 1986...
Hvala vnaprej!
DC elektromotor, oznake sponk so B, E1, E2. |
|
251.17 KB |
3 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni