|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
phoebus Član

Pridružen-a: Čet 30 Apr 2009 20:22 Prispevkov: 58 Aktiv.: 0.30 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sob Jun 01, 2024 7:55 am Naslov sporočila: Preboj na instalaciji na zemljo skuril napravo? |
|
|
Živjo,
včeraj sem "urejal" v kurilnici. Na (po načrtih, vse je bilo pred mojim časom) 4mm2 4-žilnem kablu na 3x20A varovalkah, namenjenem pretočnemu bojlerju (3L+PE, brez nule!!!), sta bili dve klimi plus grelnik za bojler, vsaka stvar na svoji fazi. Do zdaj vse OK. Ker pa kabel nima nule, je bila "izposojena" iz doze za luč (da, 1,5mm2 kabel).
Čeprav je najmočnejša naprava (grelec) 3kW, torej je Imax 12-13A, vmi se skupaj ni bilo všeč - sploh, ker je v sobi prazna doza s svojo varovalko in 2,5mm kabli, namensko 1F 16A varovalko (vse narejeno "pred mojim časom"). Premerim dozo, poiščem varovalko, ugotovim da gre za neuporabljeno "rezervno" varovalko, priklopim še testno facungo (led žarnico) in se vesel lotim prevezave nule.
Sem si mislil, "kateri cepec ni dal raje na lep, prost 2,5mm2 kabel nule" in zvezal.
Skratka:
prej - 4žilni (L1, L2, L3, PE) kabel in nula od kabla za luč.
Potem: 4žilni (L1, L2, L3, PE) kabel in nula od prostega tokokroga na svoji varovalki..
Vklopim grelec, dela nekaj sekund, potem pa poči in vrže ven FID. OK, jasno, očitno se kabel ni uporabljal, ker je poškodovan.
Grem do omarice, dol sta bila FID IN(!!!) 3F varovalka za klimi in bojler. Malo mi je postalo vroče, premerim zadeve in ugotovim, da ima ena od klim kratek stik na vhodu (med L in N).
Jasno mi je, da se tisti kabel ni uporabljal, ker je očitno poškodovan (prevrtan?) in je prebilo na zemljo, zato je tudi odklopil FID.
Ni mi pa jasno, zakaj bi skurilo klimo (in na "srečo" samo klimo).
Razmišljam, da je za kratek čas (pred odklopom FID) dobila med L in PE medfaznih 400V? Kaj mislite, se komu sanja?
...in imam še dodatno delo s klimo... upam, da je kaj enostavnega in ni čisto scvrto vezje :-/ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46 Prispevkov: 1971 Aktiv.: 12.88 Kraj: Medvode - med vodami
|
Objavljeno: Sob Jun 01, 2024 8:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Varistor na vhodu klima vezja mi moral opraviti svoje delo, mogoče tudi naslednja varovalka.
Daj kakšno sliko. _________________ Največji čar - električar |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kvarkel Član

Pridružen-a: Ned 20 Maj 2012 23:21 Prispevkov: 445 Aktiv.: 2.80
|
Objavljeno: Sob Jun 01, 2024 8:55 am Naslov sporočila: |
|
|
Brez kakšne slike ali skice je težko ugotavljati vzrok delovanja FID in IO.
Glede izklopa FID stikala je vprašanje, če je tista nula v prazni dozi res nula, če ni tudi PE. FID zaradi kratkega stika med fazo in nulo ne izklopi.
Ni mi jasno ali je grelec bojlerja enofazen ali trifazen in kako so sploh priključeni vsi trije porabniki. Ali direktno v dozi ali preko vttičnic?
Ti bi pa predlagal, da se ne igraš preveč in dobiš pravega električarja, ki ti bo tokokroge uredil tako kot morajo biti. Če nekaj funkcionira, še ne pomeni, da je varno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.96 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Sob Jun 01, 2024 8:57 am Naslov sporočila: |
|
|
če bi uporabil za kontrolo žarnico.Ne bi bilo kratek stik. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
phoebus Član

Pridružen-a: Čet 30 Apr 2009 20:22 Prispevkov: 58 Aktiv.: 0.30 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sob Jun 01, 2024 12:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Evo, raziskano do konca. Dejansko sta v stiku nula in zemlja na tistem "lepem" kablu v drugi dozi..očitno žarnica ni vrgla ven FID, ker je imela premalo toka (FID je 100mA, žarnica je 10W)? Mogoče je ob poku prebilo še do faze..skratka, tisti kabel z razlogom ni bil v uporabi.
Dozo sem označil da se ne sme uporabljat, bomo povlekli od omarice nov 3 1F tokokroge z ustreznimi kabli, telih špagetov z nulo od luči nočem imeti, ni varno.
Aja, kako je (bilo): 4 žilni kabel (3L, PE) je bil pripeljan do doze, vse naprave so enofazne (tudi grelec), vsaka naprava na svojo fazo, nula je bila skupna in poštukana na nulo od luči .
Ko sem preklopil na "boljšo" (2,5mm2, svoj krog) nulo, sem v resnici priklopil na kabel, ki je v steni defekten in ima v stiku nulo in zemljo, zato pa ni bilo v uporabi. Označeno, bo ostal v NEuporabi.
Na klimi je prebilo napajalni del, tako da na srečo ni hujše škode. Škoda, da ni vrglo ven, preden je skurilo...
-- popravek: vsaka naprava bo na svojem kablu, svoji fazi, svoji varovalki (3x 1F, ne 1x 3F) -- |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sg1 Član

Pridružen-a: Sre 14 Avg 2013 9:28 Prispevkov: 233 Aktiv.: 1.62 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sob Jun 01, 2024 7:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če nula in zemlja v katerem koli kablu za FIDom prideta v stik, FID takoj vrže ven. In to tudi, če varovalka faze, ki je v istem kablu sploh ni vključena.
Tako, da tvoja raziskava ne pije vode. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tretjic Član

Pridružen-a: Čet 24 Sep 2009 1:19 Prispevkov: 437 Aktiv.: 2.28 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Ned Jun 02, 2024 1:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Prvič piše da je FID izklopil, drugič da ni...
Kakorkoli že, če sta na kablu nula in zemlja v stiku, se v vsakem primeru ne bo nič skurilo/pregorelo, samo FID bo izklopil, če je vgrajen. Če FIDa ni, niti ne bomo opazili da je kaj narobe, saj bo vse normalno delovalo.
Za tvoj primer se bolj zdi, da je bila v nekem trenutku nula povsem izključena, naprave pa so dobile "nulo" preko ostalih dveh faz. Ker obremenitev po fazah ni bila enakomerna, je bilo v resnici na napravah med 230 in 400V. Zdi se, da je imela ena klima smolo, da je bila ta napetost zanjo previsoka.
kvarkel je napisal/a: |
FID zaradi kratkega stika med fazo in nulo ne izklopi.
|
?? Seveda izklopi (po osnovni definiciji FIDa), razen če v sistemu ni nobenega porabnika oz. je to breme manjše od nazivnega toka FIDa.
EDIT: kvarkelova trditev je pravilna, mislil sem na stik med nulo in ozemlitvijo, kot piše avtor teme
Nazadnje urejal/a tretjic Ned Jun 02, 2024 11:49 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kvarkel Član

Pridružen-a: Ned 20 Maj 2012 23:21 Prispevkov: 445 Aktiv.: 2.80
|
Objavljeno: Ned Jun 02, 2024 8:42 am Naslov sporočila: |
|
|
tretjic je napisal/a: |
kvarkel je napisal/a: |
FID zaradi kratkega stika med fazo in nulo ne izklopi.
|
?? Seveda izklopi (po osnovni definiciji FIDa), razen če v sistemu ni nobenega porabnika oz. je to breme manjše od nazivnega toka FIDa. |
Potem ti definicija FID stikala ni popolnoma jasna.
Če je kratek stik med fazo in nulo, bo skozi FID stekel popolnoma enak kratkostični tok tako po fazi kot po nuli in bo torej diferenca tokov skozi FID enaka nič. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tretjic Član

Pridružen-a: Čet 24 Sep 2009 1:19 Prispevkov: 437 Aktiv.: 2.28 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Ned Jun 02, 2024 11:48 am Naslov sporočila: |
|
|
@kvarkel
Se opravičujem, zgleda slabo berem.
Phoebus piše o stiku med nulo in PE in sem predvideval da potem vsi pišemo o istem stiku... (ti pa pišeš o stiku med fazo in nulo).
Torej:
stik nula-PE -> FID izklopi (naprave ne pregorijo)
stik nula-faza -> FID ne izklopi, izklopi varovalka (naprave ne pregorijo)
v 3faznem sistemu so nule naprav povezane, ta nula pa ni povezana na ozemljitev -> FID ali varovalka ne izklopi, napetost na posamezni napravi je lahko višja od 230V, nekatere naprave pregorijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2742 Aktiv.: 13.22 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Pon Jun 03, 2024 5:57 am Naslov sporočila: |
|
|
Nul se ne sme kar jemat od nekje.
Poleg tega mora biti presek ničelnega in zaščitnega vodnika enak kot presek faznega vodnika. Velja za hišne inštalacije. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 491 dni