www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

USMERNIK

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Lizard64
Član
Član

Pridružen-a: Pet 12 Feb 2010 9:31
Aktiv.: 2.99
Kraj: Severna Primorska

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 16, 2024 10:02 am    Naslov sporočila:  USMERNIK Odgovori s citatom

Kako se vam zdi tole? Kakšno mnenje? Ali kje se dobi kakšne usmernike?

https://www.conrad.si/sl/p/voltcraft-dsp-6010-laboratorijski-napajalniki-nastavljivi-0-60-v-0-10-a-300-w-usb-2-0-vticnica-a-daljinsko-vodenje-2446087.html

qwertz
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Aktiv.: 13.21
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 16, 2024 10:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tak podoben napajalnik se lahko dobi tudi ceneje, če je cena glavni faktor odločitve.

Vendar priporočam da gledaš napajalnike, ki so dražji. Ne vem sicer kakšne so zahteve, vendar bi morda raje gledal linearne, ker imajo nizek šum.

Oziroma malo boljše stikalne. Recimo s ceno od 400-500 eur dalje.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mosqito
Član
Član

Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22
Aktiv.: 31.55

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 16, 2024 10:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poglej malo serijo DP700 od rigola
https://www.batronix.com/shop/rigol/DP700.html

Za kak ugoden popust se pa zmeni tule
https://www.rigol.si/

Malo boljše pa dobiš ugodno rabljene pri teh (preverjeno):
https://www.instrumex.de/en/product_list

Lizard64
Član
Član

Pridružen-a: Pet 12 Feb 2010 9:31
Aktiv.: 2.99
Kraj: Severna Primorska

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 16, 2024 11:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

qwertz je napisal/a:
Tak podoben napajalnik se lahko dobi tudi ceneje, če je cena glavni faktor odločitve.

Vendar priporočam da gledaš napajalnike, ki so dražji. Ne vem sicer kakšne so zahteve, vendar bi morda raje gledal linearne, ker imajo nizek šum.

Oziroma malo boljše stikalne. Recimo s ceno od 400-500 eur dalje.

Ma nimam nič posebnega,razni moduli, napravice, releji....

tretjic
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Sep 2009 1:19
Aktiv.: 2.28
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 16, 2024 12:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsekakor odvisno kaj rabiš.
Zgoraj predlagani 500-1000eur...moraš imeti kar hud biznis in verjetno že prej veš kaj in zakaj rabiš.

Uporabljam nekaj Ali... napajalnikov na osnovi DPS5020 (1kW) in enega DPS3005 (150W) in sem povsem zadovoljen.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mosqito
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 16, 2024 12:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

DPSxxxx za npr. modelarske namene je odličen. Ni "malošumni" laboratorijski napajalnik, a za opisana bremena bo več kot dober. Dodaš ustrezen meanwell napajalnik na vhodu in imaš spodobno napajalno napravo. Na DPS se da gor dati tudi izboljšan firmware:
https://github.com/kanflo/opendps

mateik
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Avg 2022 18:31
Aktiv.: 7.49
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 16, 2024 4:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

https://www.ic-elect.si/laboratorijski-usmernik-0-60v-12a-programabilni.html
Jaz uporabljam tega in sem zelo zadovoljen Smile
Nazaj na vrh
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.82
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 16, 2024 5:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zakaj rabite tako visoko napetost 60 V ? no ja sedaj imajo nekateri battery packi kar visoko napetost

- jaz sem kupil rabljeni kot novi EA -PS8032-20T za 250€ ( ga lahko kar resno obremeniš )

- sicer bi pogledal za kakšno DELTA ( zgledajo bolj osnovno samo so pravi tanki )

ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 16, 2024 8:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mateik je napisal/a:
https://www.ic-elect.si/laboratorijski-usmernik-0-60v-12a-programabilni.html
Jaz uporabljam tega in sem zelo zadovoljen Smile

Še en glas! Sem ga pa jaz od kitajcev kupil, posebej napajalnik, modul in ohišje in sem dal za vse skupaj 180 eurov, vendar leta 2020

mateik
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Avg 2022 18:31
Aktiv.: 7.49

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 18, 2024 9:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lucca brassi je napisal/a:
zakaj rabite tako visoko napetost 60 V ? no ja sedaj imajo nekateri battery packi kar visoko napetost

- jaz sem kupil rabljeni kot novi EA -PS8032-20T za 250€ ( ga lahko kar resno obremeniš )

- sicer bi pogledal za kakšno DELTA ( zgledajo bolj osnovno samo so pravi tanki )

Ker so sedaj baterijski sklopi 48V oz. LFP 51.2V, polnilna napetost včasih tudi 56.4V..
Nazaj na vrh
kosmaj
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 22:32
Aktiv.: 0.71
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 18, 2024 6:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Samo dobronamirni nasvet.
Če že greš v nakup napajalnika, najprej si potegni skupaj kaj želiš v prihodnosti z njim še početi.
Ker potem pride do tega, da imaš dva, tri napajalnike pa še ti kaj zmanjka pri funkcijah - govorim iz lastnih izkušenj.

Mogoče se ti bolj izplača pogledati - kot so ti že svetovali, za kakšnim profi obnovljenim z garancijo. Dvokanalni je dostikrat uporaben, lahko podvojiš napetost enega kanala, lahko podvojiš tok enega kanala, lahko jih uporabljaš povsem ločeno. Profi varijante bolj z mirno vestjo pustiš delovati nekaj dni neprekinjeno pod obremenitvijo. Mogoče ti je pomembno ali se ti obizpadu omrežja med testiranjem in ob vrnitvi sam postavi na prejšnje parametre in deluje naprej. Mogoče ti je pomebna točno nastavljena napetost na mestu priklopa ( korekcija padca napetosti v kablu ) potem je tukaj že štiri žilno napajanje (s senzorskimi vodi).......
Sam sem imel nekaj časa tri napajalnike in sem potem vse skupaj zamenjal za enega obnovljenega profi in mi ni bilo nikoli žal. Res, da ti pride malo solza v oči ko ga kupiš ampak je potem kar mir za veliko let. Pa še veselje je s tako opremo delat.
Res pa je treba vzeti v zakup, da te pride cca 400 - 800 evrov, lahko tudi več.
Nazaj na vrh
matjay
Član
Član

Pridružen-a: Pon 06 Dec 2004 22:07
Aktiv.: 2.27

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 19, 2024 10:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malo me zaboli, ko vidim 400,500 ali več eur za napajalnik. To je številka za kakšen instrument.
Sam v več kot 50 letni zgodovini ukvarjanja za elektroniko nisem kupil napajalnika. Vse sem naredil sam.
Za napajanje raznih akumulatorjev uporabljam namenske napajalnike. Tudi za skiro ali kolo.
Imam pa dvojni napajalnik od 0 do 30V in pa napajalnik s fiksnimi napetostmi 3,3V ,5V in 12V.
Vsi imajo tokovno omejitev, ki je najbolj važno.
Res napajalniki nimajo velikih displejev in povezave na računalnik ampak delujejo.
Je pa problem. Lahko je problem izdelava takih naprav. Vendar danes se dobi sklope , ki se samo povežejo in dela.
To je samo moje mnenje, lahko se tudi motim.

LP
Matjaz
Nazaj na vrh
mosqito
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 19, 2024 12:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odvisno kaj rabiš in s čim se ukvarjaš. Sam tudi doilgo nisem rabil kaj posebnega in doma narejen linearc je zadoščal. Potem sem kupil poceni kitajskega (linearc), ki je kmalu izdahnil. Potem so pa prišli močnostni projekti, kjer tudi 4kW ni dovolj. Takega pa nekako nisem imel želje delat sam. Nekaj sem kombiniral z napajalniki od telekoma, zdaj pa imam eno "žvau", ki gre do 40A in 60V. Prav bi prišlo do 120V, samo se cena kar strmo vzpne. Podobno je z bremeni.

Od cenejših so zanimivi tudi Korad. Niso najbolj kvalitetni, a so vedno enako (ne)kvalitetni, kar pomeni, če veš, kje so težave, bodo vedno enake.

Primer enega takega: https://eleshop.eu/catalog/product/view/id/5842/s/korad-ka3005ps/category/392/

lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.82
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 19, 2024 9:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

nabaviš in si rešen;-)

https://picclick.de/Gossen-Metrawatt-SSP-3000-80-Konstanter-225935345186.html

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni