|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1661 Aktiv.: 13.20 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Pet Sep 20, 2024 11:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem naredil nekaj testov:
Test 1 je bil uporaba SIM kartice A1 Ultra v moj mobilni modem Huawei, ki je za notranjo postavitev. Speedtest je šel nekako okoli 50/16 Mbit, potem sem nesel modem ven in ni bilo kaj dosti bolje, samo upload se je povečal.
Test 2 je bil ponovno na opremi A1, tisti nesrečni ploščat kabel sem odvil in ga provizorično potegnil do napajalnika, ki ima Poe, no, vmes je še patch kabel.
Z odvitim kablom se notranja enota poveže z zunanjo s 1000M bit, speedtest je pokazal 226/35 Mbit na telefonu in 470/35 Mbit na računalniku. Za kratko je šlo tudi preko 560Mbit DL.
Še včeraj je bilo na računalniku 96/47 Mbit.
Hitrosti so seveda odvisne tudi od zasedenosti bazne postaje.
V tem trenutku je zunanja enota še postavljena na stolu, ni na predvidenem mestu pod streho nekaj metrov višje, tako da verjetno še ni vse optimalno.
Tehnična pomoč na A1 je poden od podna, to sploh ni tehnična pomoč, na klepetu imajo več ali manj nepoznavalce, ki žal nimajo pojma. Na sporočila, naslovljena preko obtrazca, se odzivajo neverjetno počasi, tudi več kot en dan.
OK, jaz sem že takoj posumil na svitek kabla, da to zavira komunikacijo, zato sem danes probal z odvitim kablom... grem testirat dalje...
Priklopim nazaj na moj kabel, ne dela
Poskusim s kupljenim narejenim kablom 15m, ne dela.
V obeh primerih se WAN sploh ne poveže z unanjo enoto, probam s testerjem, vseh 8 lučk normalno gre skozi.
Naredim še dodaten test, ker router to omogoča, povežem moj napeljan kabel + kupljen kabel 15m zaporedno, dam na LAN port in naprej na switch in računalnike, router kaže 1000Mbit, torej sta oba kabla v redu, tudi razdalja očitno ni problem in še spojka vmes.
Prinesem zunanjo enoto dol, postavim na polico v bližino vse ostale opreme, vzamem priložen 1m patch kabel, priklopim direktno, ne dela... no, čez ene pol ure, po kosilu, vidim, da se je WAN povezal 1000Mbit in sedaj dela, ploščat kabel požokan v snop na polici. Zunanja enota je sedaj notri v pritličju sredi hiše in speedtest pokaže 197/40 Mbit... ali je sploh vredno imeti zunanjo enoto zunaj?
Čudno opremo imajo tole pri A1, da ne omenjam Xplore TV vmesnika, v življenju še nisem videl tako štorasto zasnovane TV aplikacije.
No, mogoče je pa to dobro, se bom odpovedal televiziji, že tako bolj malo gledam, sedaj me je pa res minilo. No, na računalniku še za silo gre, preko STB in/ali smart TV je pa živa katastrofa.
Precej verjetno je, da bom izkoristil (menda brezplačno) obdobje za testiranje 100 dni (nekaj takega).
.
_________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
brezimenko Član

Pridružen-a: Tor 06 Jun 2017 12:09 Prispevkov: 558 Aktiv.: 5.71
|
Objavljeno: Pet Sep 20, 2024 7:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
v.j. je napisal/a: |
No, jaz od včeraj zvečer testiram Ultra A1
zunanja enota je 5G modem Askey RTL6300
notranja enota je Zyxel DX3101-B1
|
Če jaz to prav zastopim naj bi Zyxel DX3101-B1 bil samo usmerjevalnik. Askey RTL6300 se pa napaja iz notranje škatle, ki more biti povezana z pripadajočim kablom, iz tiste napajalne škatle potem gre LAN kabel naprej na kakršen koli usmerjevalnik ali pa direkt v računalnik. Čudi me, da kabel iz Askey do napajalnika nima klasičnih priključkov. Nekje je pisalo, da naj bi bili klasični ethernet. Hočeš dati kakšno sliko?
_________________ Izgubil sem račun pod imenom kobranka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

|
Objavljeno: Pet Sep 20, 2024 8:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pravkar je speedtest pokazal 192/42 Mbit
Razdalja do bazne postaje je cca 1400m.
Zunanja enota je napajana preko ethernet kabla preko PoE in ima svoj lasten napajalnik 55V. Napajalnik je škatlica z 2 RJ45 vtičnicama, ena je označena Eth, ki gre na WAN port notranje enote, tista z oznako PoE pa gre na zunanjo enoto, vse logično in pravilno. Notranja enota ima svoj 12V napajalnik.
Kaj je zunanja enota nisem prepričan, vanjo se vloži SIM kartica, torej je to mobilni modem ali pa samo vmesnik, kot npr pri GPON optiki.
Če je notranja enota škatla, ki ima WAN vhod, bi bil to lahko router (usmerjevalnik), ampak ima še DSL vhod in 2 izhoda za telefon, podobno kot Fritzbox. Lahko gre za nekakšen hibrid, ki je lahko modem in router ali pa samo router, če se uporabi WAN port za vhod.
Ne spoznam se toliko na te omrežne zadeve, da bi vedel, mogoče bi to razložil nekdo, ki dobro pozna te zadeve. Pri A1 pravijo da je zunanja enota antena, notranja pa modem, moje skromno mnenje pa je, da je zunanja modem notranja pa router.
Kabel zunanje enote je ploščat in tanek, tudi izolacija je precej tanka, da se vidi 4x parice, ki so napeljane vzporedno. Kabel je ploščat, ker so si zamislili montažo kar skozi okno, da se kabel pripre in da se ga lahko napelje z lepljenjem po zidu in podobno. Problem pri tem kablu je, da ima na obeh koncih zabrizgane konektorje. NA strani škatle je RJ45 konektor integriran s pokrovčkom, ki pokriva še režo za SIM in na drugi strani USB-C, pokrovček je pritrjen z 8 vijaki, je nekako zabrizgan z belo gumo, da zadeva tesni. Na drugi strani kabla je RJ45 vtičnica bolje bi bilo, če bi bil vtikač, bi bilo veliko manjše, ampak še vedno bi bilo nemogoče napeljat skozi cevi.
Ima me, da bi kabel "po nesreči" priprl z oknom tako zelo, da bi ga bilo treba odrezat in to ravno nekje 20-30cm od prvega konektorja. No, potem bi ga odrezal in parice prispajkal na eno RJ45 vtičnico ali pa žice kar montiral na eno vtičnico za parapetni kanal. Če ene 20mm žičke ne bodo posukane v parico, bo vseeno delalo, saj tako delajo vse mreže, ki so zaključene na tak način.
Ni mi jasno zakaj toliko problemov s tole povezavo in ne ugotovim, kje je težava, kateri kabel dela probleme. Da bi običajni RJ45 konektor vštekal v zunanjo enoto ne dela, vštekat se ga da, se ne zaskoči, ampak zgleda da nima kontakta, pa so dimenzije enake
OK, razumem, da so s tem ploščatim kablom želeli rešit preprosto montažo na okno, ne razumem pa, zakaj ni možnosti nekakšnega kratkega kratkega adapter kabla, ki bi bil za tiste montaže, kjer je na mesto že napeljan UTP.
V mojem primeru nimam kje napeljat kabla, bi bilo zelo nerodno vse skupaj, po drugi strani pa imam napeljanih veliko cevi in nekatere so še proste. Ko sem obnavljal hišo sem računal na vso elektro inštalacijo in posebej vsaj 15-20cm oddaljeno še cevi za telekomunikacije in video nadzorne kamere in še kakšne dodatne kable za pametno hišo, ... vsi kabli so v zidu, koax od Telemacha, optični kabel od Telekoma, ne vem koliko UTP-jev, ...
Zdaj bom pustil pri miru ker deluje in se nimam časa ukvarjat s tem. Mogoče bo celo ostalo tako kot je, da bo antena kar notri v bajti, če dela s tako hitrostjo je to v bistvu zelo v redu. No, vsekakor ne bi škodilo, če bi bila hitrost taka, kot je bila že izmerjena, preko 300Mbit, tako da bom še poskušal.
.
_________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s53al Član

Pridružen-a: Pon 18 Okt 2010 19:44 Prispevkov: 1123 Aktiv.: 6.29 Kraj: Bela krajina
|
Objavljeno: Pet Sep 20, 2024 9:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
v.j. je napisal/a: |
V mojem primeru nimam kje napeljat kabla, bi bilo zelo nerodno vse skupaj, po drugi strani pa imam napeljanih veliko cevi in nekatere so še proste. Ko sem obnavljal hišo sem računal na vso elektro inštalacijo in posebej vsaj 15-20cm oddaljeno še cevi za telekomunikacije in video nadzorne kamere in še kakšne dodatne kable za pametno hišo, ... vsi kabli so v zidu, koax od Telemacha, optični kabel od Telekoma, ne vem koliko UTP-jev, ...
. |
v.j. Opaža se, da nisi zadovoljen z nobenem operaterjem (tudi drugje pišeš o tem).
Optični kabel imaš od Telekoma, zakaj ne vzameš fiksnega interneta in imaš po določenem času popust...
Sem pri A1 že precej časa, nimam pripomb. Oprika je 500/100 (realnih 487/97). Vrh glave... Imamo dva TV- ja z srednjo programsko shemo, mesečno se plačuje 32,79€.
Ceneje pa mislim, da ne gre.
_________________ Vremenska postaja Doblička gora |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

|
Objavljeno: Sob Sep 21, 2024 9:22 am Naslov sporočila: |
|
|
Tako je, prav si uganil, nisem zadovoljen z nobenim, vsak ima kakšno neprebavljivo napako.
Moje moto je, da če imam čas, voljo in željo po experimentiranju, zakaj ne bi raziskoval trga in lastnosti operaterjev, različnih tehnologij, ...
Večinoma ugotovitve tudi delim z vami, če informacij ne znate uporabiti, nič hudega.
Omenjaš popust, se hecaš? če je to popust, ki ga nudijo, naj si ga zataknejo nekam za klobuk če hočejo. Pri T-2 10% za prvo leto, če se ponovno vežeš za 2 leti
Ugotovil sem, da se najbolj splača vzet akcijsko ceno za nove naročnike, se za 2 leti vežem in sem tam največ toliko časa, potem zamenjam, lahko tudi prej če ga operater kaj userje, npr sprememba splošnih pogojev, saj veste, 192. člen ZEKom2
Zame je menjava operaterja hitra in preprosta, saj ne prenašam nobenih številk in pri prehodu na drugega operaterja ne uporabljam pooblastil in posredovanja tretjih oseb. Staremu operaterju samo pošljem dopis o prekinitvi naročniškega razmerja oziroma odpoved pogodbe, navedem razlog in to je to, kar po predlogah, ki jih imam že personalizirane. Za sklenitev pogodbe je prav tako enostavno... pogosto raziskujem trg in tipam kaj lahko ponudijo, pogodbo sestavijo zaposleni pri operaterju, vedno delam izključno pismeno na daljavo preko e-maila, nikoli v poslovnih prostorih operaterja, to je zelo pomembno.
OK, vrnimo se na A1 Ultra, ki je bistvo te teme, mar ne?
Pravkar sem se dogovoril, da mi A1 pošlje tehnika, da prinese drug kabel za tisto čudežno zunanjo škatlo, ki naj bi bil "5G NR Gateway", prosil sem za kakšen poškodovan precvikan kabel, da sestavim en kratek "pigtail" za povezavo 5G zunanje škatle z UTP ...
čeprav mi še vedno ni jasno, zakaj običajen RJ45 konektor z UTP kablom sicer lahko vštekam direktno, dela pa ne
fotke Askey RTL6300 so javno dostopne na internetu
https://www.google.com/search?q=Askey+RTL6300
klik na images oziroma slike ...
https://img.leboncoin.fr/api/v1/lbcpb1/images/56/55/a4/5655a4e119c74dc628a21fa78cb2871a13c31b01.jpg?rule=ad-large
https://img.kleinanzeigen.de/api/v1/prod-ads/images/a3/a3696f9a-bbaa-4ce1-b0ed-1c99810868a3?rule=$_59.JPG
https://www.wallapop.com/item/askey-rtl-6300-router-cpe-5g-4g-outdoor-cell-lock-1021641439
.
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore'
Nazadnje urejal/a v.j. Sob Sep 21, 2024 9:28 am; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mateik Član

Pridružen-a: Sob 06 Avg 2022 18:31 Prispevkov: 261 Aktiv.: 7.50 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Sep 21, 2024 9:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam A1 5G odkar je prišel ven, ko je bil notri je bilo porazno, ko sem ga premaknil vn je bilo malenkost bolje, ko sem ga postavil tik pod špico strehe (na tram) pa je dejansko delalo "hitro".
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

|
Objavljeno: Sob Sep 21, 2024 9:35 am Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo, jaz imam zunanjo enoto sedaj notri v pritličju, kabla ne upam premakniti...
Zjutraj je bil speedtest 60/30 Mbit približno, ko sem resetiral zunanjo enoto je šla hitrost na 400/18 Mbit, zdaj je 370/22 Mbit in 365/19 Mbit, se rahlo spreminja.
Dostop do zunanje enote je preko IP 172.20.168.1 kjer se lahko pod device settings in backup/restore, lahko izbere reboot, ni treba dvignit riti in se sprehodit do kablov...
Nekje sem prebral, lahko da je na slotech in/ali alter da je vsakodnevni reset potreben, ker hitrost enostavno pade in tako tudi ostane, če ni reseta. Dodatno naj bi A1 šparal in ponoči in za vikend ugašal bazne postaje, zmanjševal zmogljivost... ne vem.
No, še original navodila za montažo v slovenščini od A1 s slikami
https://www.a1.si/documents/927877/291012207/A1-Ultra-Pisna-navodila_Zunanja_enota_PDF_V3_Web.pdf/8c6194c9-02fe-5d8a-e5d7-2e12a15a0678?t=1665644027978
.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
brezimenko Član

Pridružen-a: Tor 06 Jun 2017 12:09 Prispevkov: 558 Aktiv.: 5.71
|
Objavljeno: Sob Sep 21, 2024 12:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem našel potem nekje slike. Izgleda, da je več variant. Tvojo bi se dalo nadomestiti z neko ploščico, ki ima na uztreznih lokacijah izrezane luknje. Ja eno bi bilo treba tako izrezat, da vanj zatakneš kakšen klasičen cat6 kabel. Z menjavo kabla bi izboljšal stabilnost povezave. Tudi napajalno škatlico od zunanje enote bi potem lahko dal recimo blizu usmerjevalnika.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
37.72 KB |
Pogledana: |
1 krat |

|
Opis: |
Tvoje pisanje se usklajuje z sliko |
|
Velikost datoteke: |
54.4 KB |
Pogledana: |
0 krat |

|
_________________ Izgubil sem račun pod imenom kobranka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jernej_L Član

Pridružen-a: Sob 23 Sep 2006 13:14 Prispevkov: 74 Aktiv.: 0.32 Kraj: Loka
|
Objavljeno: Ned Sep 22, 2024 9:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Na 5g ultra se Askey v kombinaciji z zyxel modemom uporablja samo kot 5g modem, zyxel pa samo kot wifi router.
Zyxel je univerzalni A1 modem in dela na optiki (s pomočjo gpon ont konverterja za p2mp ter p2p ethernet konverterja za ptp optiko) ter na xDSL (POTS in port za rj11), preko zunanje 5g enote pa deluje kot navadni wifi router.
Voip storitve na modemu v kombinaciji z ultro na A1 ni mogoče naročiti.
Ultra se drugače dobi z askey ali pa zte modemom glede na pokritost na lokaciji, vsak modem pa ima malo posebnosti.
|
 |
v.j. Član

|
Objavljeno: Tor Sep 24, 2024 2:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala Jernej_L za razlago.
Problem s kablom sem rešil. Do danes zjutraj sem imel 5G modem kar notri, DL je delal tudi 400Mbit in čez, večinoma okoli 300-400Mbit, včasih "samo" okoli 150Mbit, UL pa kakor se je spomnil, okoli 15Mbit, tudi tja do 30Mbit.
Torej, original ploščatega kabla ni več... v uporabi, ni potrebe, uspel sem rešiti problem direktnega priklopa klasičnega RJ45 direktno v modem.
Ni mi dalo miru, saj vtičnica zgleda normalno, ampak kontakta ni bilo. OK, zaradi površnosti nisem pomeril globine, sem pa zato poskusil s priloženim ploščatim patch kablom dolžine 1m. No, ta kabel je šel v luknjo in se tudi nekako zataknil, probam direkt v PoE napajalnika in grem gledat kako se je WAN port povezal z modemom: 1000Mbit hmm, kje je zdaj fora, mogoče v konektorju
Ja, res je fora v konektorju, ploščat UTP kabel ima tanjši konektor, po celi dolžini je enake debeline in seveda enake širine.
Klasični RJ45 za okrogli UTP je po višini zadaj odebeljen zaradi zaskočke ali kajle, ki zagrabi zunanjo izolacijo kabla. Širina je enaka po celi dolžini konektorja.
Ja, tista odebelitev je preprečila, da bi šel konektor do konca v globino, kontakti se niso dotikali.
Kaj pa sedaj? hmm...
Prva misel je bila rezkanje konektorja, seveda bi kabel prej z obeh strani v špranjo zalil z dvokomponentnim lepilom in šele potem rezal odebeljeni del.
Ah, ta ideja mi nekako ni bila všeč, rabil sem bolj instant rešitev, ki bo pustila že napeljan kabel s konektorjem tako kot je, standarden...
Zato sem predelal luknjo v modemu in jo z ene strani porezkal za dober mm, da je odebeljeni del RJ45 šel normalno noter v luknjo do dna vtičnice. OK, dela
Dodatno sem malce poglobil še zarezo za zaskočno pero, ki je tako globoko, da nič ne gleda ven iz luknje, je treba uporabiti tanek majčken izvijač, lahko tudi konico skalpela, da se pero malo pritisne da se odhaklja. OK, z operacijo sem zadovoljen, z videzom povečane luknje tudi.
Modem je precej kompakten, sem ga vpel direktno v primež na rezkalnem stroju in z 1,5mm trireznim rezkarjem porezkal plastiko in še malce pločevine pod njo. Potem sem videl, da bi lahko porezkal manj kot 1mm, pa bi bilo dovolj, ampak nič hudega, luknja je lepa z ravnimi robovi, se sploh ne vidi, da je kdo kaj predelal.
Operacija uspela, pacient je preživel... speedtest pa sedaj pravi, ko je modem zunaj, 480/50Mbit DL grez tudi preko 600Mbit za nekaj sekund, v glavnem je pa kar blizu 500Mbit.
Ker je sedaj modem odprt, ker ni originalnega kabla s pokrovčkom, bo najprej šel v vrečko, ki jo bom okoli kabla zaprl z vezico in verjetno bo tako tudi ostalo... modem je položen na nosilno lego, ki nosi špirovce in je zadaj za horizontalno lego pod čopom strehe, se sploh ne vidi. Ja, signal mora skozi 12cm lesa.
A res moramo vse rešitve najti sami, mar niso sposobni ponuditi nekaj, kar je dobro narejeno in uporabno s standardnimi kabli.
Še ena predelava me čaka, to je napajalnik 55V za PoE.
Vse komunikacijske naprave in videonadzor s kamerami, je pri meni na 12V, ki se napaja iz centralnega 12V vira, iz akumulatorjev, napajano iz PV. Za backup, če zmanjka, je potem omrežje, en sam 12V napajalnik se vklopi po potrebi avtomatsko.
Naredil bom step-up 12/55V za PoE, da bo vir 12V in ne 230V
Kaj pa TV? groza, vmesnik je katastrofa...
.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
A.B. Član

Pridružen-a: Sob 24 Jan 2009 14:50 Prispevkov: 91 Aktiv.: 0.46
|
Objavljeno: Tor Sep 24, 2024 4:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imaš dobro hitrost. Men gre do 300Mbit DL, 100Mbit UL. Sam imam samo internet, brez TV. Če ti vmesnik ni všeč pa imej internet od A1, TV pa od T2.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

|
Objavljeno: Tor Sep 24, 2024 7:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
A.B. je napisal/a: |
Če ti vmesnik ni všeč pa imej internet od A1, TV pa od T2. |
.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2742 Aktiv.: 13.22 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Tor Sep 24, 2024 9:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj se smeješ?
https://tv.t-2.net/
Citiram: |
Niste naročnik T-2?
Tudi vi lahko spremljate najboljše TV programe kot je |
]
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
grega09 Član

Pridružen-a: Pet 24 Okt 2014 11:17 Prispevkov: 499 Aktiv.: 3.85
|
Objavljeno: Sre Sep 25, 2024 10:14 am Naslov sporočila: |
|
|
v.j., daj prosim malo poslikaj kaj si naredil, ker nam je to bližje in lažje razumljivo, kot pa vse brati. Če lahko...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 491 dni