www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Slo banke in spletna varnost
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Energetik-m
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16
Aktiv.: 7.37
Kraj: Zagorje

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 27, 2024 12:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poslovni račun imam pri Intesa, osebni pri NLB, žena pri DH.
Intesa:
plus:
dostop v spletno banko preko kaklukatorčka, v katerega vtakneš kartico in ti izračuna geslo glede na vpisano številko pri prijavi in PIN. Torej brez kakršnekoli dodatne komunikacije. Isto uporabljaš pri potrjevanju plačil. Kasneje sem kupil čitalec akasa AK-CR-03, tako da dostop preko računalnika dela tudi s tem. Ker ta noče brati slovenske osebne, sem kupil še uTrust 2700 R, dela tudi s tem. Aplikacija omogoča pregled transakcij za 10+let nazaj, narejena je intuitivno, tako da brez posebne pomoči hitro najdeš vse.
minus:
dražja od ostalih dveh

NLB:
plus: mobilna banka enostaven vstop preko aplikacije in pina ali prstnega odtisa
minus:
Vstop preko brskalnika,
-uporabniško ime je nekaj čudnega in si ga moraš zapomniti
-rabiš OTP geslo, ki ti ga izračuna (pametni) telefon
-pregled in izpis transakcij omejen na 2 meseca

DH:
plus:-
minus:
-vstop preko rekono, kar za moje pojme neko skrpucalo, nevredno programerja, ki si s svojim delom služi kruh. Čeprav bi dobil vse podatke iz KDP, moraš vsakič na novo vpisati uporabniško ime. Tudi če izbereš dostop s kvalificiranim digitalnim potrdilom, se velikokrat izmisli, da bo poslal sms na telefon in torej ne gre brez telefona.
-neintuitivna spletna stran banke, če ne delaš pogosto, malo pozabiš, kje je kaj in potem iščeš. Kot da bi ustvarjalci nikoli ne videli česa podobnega Intesi.

bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.65
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 28, 2024 9:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Intesa:
Ne razumem, zakaj so tak način prijave in BankoIN ukinili za fizične osebe, obdržali pa za pravne. Fizične se prijavijo z uporabniškim imenom in withKEY geslom, ki ga izračuna pametni telefon (z aktivno kartico SIM in podatkovno povezavo).

Preko e-pošte so mi odgovorili, da je bila pač taka poslovna odločitev banke.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Brusli
Član
Član

Pridružen-a: Tor 24 Nov 2020 12:10
Aktiv.: 3.37
Kraj: Hrastnik

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 28, 2024 7:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi tem vodstvom na raznih bankah zelo rad navil in potrgal ušesa zaradi teh njihovih poslovnih odločitev. Enak problem imam tudi pri banki Sparkasse, ko so iz "poslovnih" razlogov oktobra lani prenehali izdajati kalkulatorčke enkratnih gesel. Pa sem se nekaj časa kregal z njimi in jim skušal dopovedati kakšno neumnost so storili, pa ni nič pomagalo. Kljub temu pa se jim sedaj lahko končno spet smejim v obraz, ker bo ta banda pohlepna kmalu zopet prisiljena kalkulatorčke enkratnih gesel uvesti nazaj, saj bo tako od njih zahtevala nova evropska direktiva PSD3, ki je trenutno v obravnavi. Ta bo zahtevala, da se preverjanje strank omogoči tudi na način, ki ne zahteva ene same tehnologije oz. z drugimi besedami (pametnega) mobilnega telefona.

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A52023PC0366
Nazaj na vrh
1dva3
Član
Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19
Aktiv.: 50.12

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 29, 2024 6:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Slovenske banke so ostale v času in s ponudbo in storitvami. Tu nimaš kaj. N26 ali pa revolut imajo bolj človeku prijazen sistem. N26 ima celo brezplačen račun.
Sam sem precej bolj srečen, ko se ne rabim ukvarjati s raznoraznimi kalkulatorčki, rekonami in ostalimi brezveznimi preverjanji za plačilo ene brezvezne položnice, spremembe limita pa so plačljive in ostale neumnosti.
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 29, 2024 9:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne N26 ne Revolut (vsaj ne, da bi vedel) ne moreta/znata brati QR kod na nasih UPNjih ... Glede preostalega se pa kar strinjam. Very Happy

Lp G

1dva3
Član
Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19
Aktiv.: 50.12

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 30, 2024 1:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naši so res posebni, dela pa bp s SI računi.
Nazaj na vrh
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.13
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 30, 2024 6:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mucek je napisal/a:
Ne N26 ne Revolut (vsaj ne, da bi vedel) ne moreta/znata brati QR kod na nasih UPNjih ... Glede preostalega se pa kar strinjam. Very Happy

Lp G

N26 zna prebrati QR kodo iz naše položnice. Edino datum plačila vnese današnji dan

mucek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 01, 2024 8:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za info - moram (spet) sprobati, nazadnje, ko sem se s tem igral, ni šlo ...
(to mi je še eden od zadnjih razlogov, da imam še Sparkasse ...)

LP, g

marans
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Dec 2022 21:36
Aktiv.: 0.87

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 02, 2024 7:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mucek je napisal/a:

Sem pri tretji (tuji) banki in ker se službeno ukvarjam z UPN QR, sem si naredil skripto, da mi prebere QR kode, shrani v CSV. Sikulix pa potem podatke iz CSV vnese v spletno banko.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Peter123
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Aktiv.: 7.21
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 02, 2024 7:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za N26 lahko potrdim, da bere QR kodo na UPNju. Ima tudi optično branje TRR številke. Oboje dela zadovoljivo.
Težave ima pa s šumniki v nazivu prejemnika.
Nazaj na vrh
bostjang
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 17, 2025 2:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brusli je napisal/a:
Ta bo zahtevala, da se preverjanje strank omogoči tudi na način, ki ne zahteva ene same tehnologije oz. z drugimi besedami (pametnega) mobilnega telefona.

Tu je še PSR (Payment Services Regulation), kjer v 88. členu to eksplicitno piše.

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SL/TXT/?uri=CELEX:52023PC0367
Nazaj na vrh
Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Aktiv.: 12.40
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 17, 2025 9:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bostjang je napisal/a:
Intesa:
Ne razumem, zakaj so tak način prijave in BankoIN ukinili za fizične osebe, obdržali pa za pravne. Fizične se prijavijo z uporabniškim imenom in withKEY geslom, ki ga izračuna pametni telefon (z aktivno kartico SIM in podatkovno povezavo).

Preko e-pošte so mi odgovorili, da je bila pač taka poslovna odločitev banke.
Tudi preglednost je postala obupna. Kot da je stran narejena samo za pametne telefone. imam 34" zaslon pa uporablja samo srednjih 20% širine in na njemu vidim manj kot 10 transakcij.
Prej sem lahko videl tabelo za 50+ ,
ahko sem dal bančno direktno v presnosnik z čitalcem in je vse delalo BP.

mucek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 17, 2025 9:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ma za poslovno Intesa zdaj, ko smo menjali (kredit, pa tudi pogoje, so dali precej boljse kot nasa stara banka), nasa tajnica vsa srecna ugotavlja, kaj vse lahko pocne kar se prej ni dalo. Na SKB je kar nekako slo, po zdruzitvi pa ... Kaos ...

Lp, G

tunek30
Član
Član

Pridružen-a: Pon 25 Sep 2017 13:28
Aktiv.: 0.49
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 27, 2025 9:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mucek je napisal/a:
Ma za poslovno Intesa zdaj, ko smo menjali (kredit, pa tudi pogoje, so dali precej boljse kot nasa stara banka), nasa tajnica vsa srecna ugotavlja, kaj vse lahko pocne kar se prej ni dalo. Na SKB je kar nekako slo, po zdruzitvi pa ... Kaos ...

Lp, G

Tudi sam opažam to, akr ti praviš. SKB oziroma OTP banka je obup in pri spletnih plačilih je problematična, saj ni varnosti. Namreč zgodilo se je, da je ob 3:00 uri ponoči bilo v razmaku 30 minut vdorov kar 7 in izvedenih transakcij, kljub temu, da bi morala biti zaščita. Našel sem kje je bil izvršen vdor in opozoril banko. A niso blokirali ampak so čakali na reklamacijo v pisni obliki. Postavlja se vprašanje in na tega nikoli nisem dobil odgovora in to je kako je lahko prišlo do tega.

Intesa ima rešen problem pri spletnih naročilih z pozivom lastnika kartice, da napiše geslo. Kolikor sem videl je to v primerih, ko si izvršil plačilo z svojo kartico na drugem računalniku. Zato je v teh primerih bolje, da plačuješ na istem računalniku.
Mislim, da je OTP BANKA obup nad obupi in ni zanesljiva banka več. Tudi vodenje je neko čudno in nepregledno. Očitno nekaj mutijo.
Nazaj na vrh
bostjang
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 28, 2025 10:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali ta banka nima dvofaktorske avtentikacije oz. potrjevanja plačil? Samo klikneš in je plačano?

Iz stare Intese sem navajen, da moram vpisati enkratno geslo za prijavo in za vsako plačilo.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 4 od 5

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni