|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
ma73 Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 21:56 Prispevkov: 49 Aktiv.: 0.21
|
Objavljeno: Čet Jun 24, 2004 10:57 pm Naslov sporočila: ADSL nastavitbe!? |
|
|
HOj!
Imam težave z nastavitvijo protokolov in ostalega kar spada za nastavit
za ADSL. Ima mogoče kdo napisan kak postopek kaj vse je potrebno nastavit.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Čet Jun 24, 2004 11:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nisi navedel kakega ponudnika koristiš, imaš modem ali ruter? Če imaš modem ter hodiš gor preko Siola pa je ADSL že aktiviran poženeš le clienta, ki si ga dobil zraven na CD-ju. Za ruter je postopek malo drugačen. Najrej moraš skonfigurirati ruter.
Ruter ima en fiksen IP (poglej navodila) Vse kar moraš nastavit pri sebi je prehod, ki je IP ruterja - tudi sebi moraš dodeliti IP ki mora biti različen od ruterjevega.
Če je ruter 192.168.0.1 daj sebi nap 192.168.0.2 . Ruter ima potem funcijo cilienta, ki ga moraš poganjati sicer, če imaš le modem. V ruter moraš vpisati še svoje uporabniško ime ter geslo. Postopki za kofiguracjo so različni odvisni od tipa le tega. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Pet Jun 25, 2004 8:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Če imaš modem, potem samo inštaliraš adsl clienta ki si ga dobil pri siolu, če si siolov uporabnik. Nekateri so ta siolov client popljuvali, vendar po mojih izkušnjah je čisto v redu.
Sedaj imam router, in na računalnikih ni nobenega adsl clienta, ker se v internet prijavi router. Konfiguracija routerja po navodilih proizvajalca. Router ima fiksen IP v internet explorerju v pišeš ta IP in odpre se ti uporabniški vmesnik routerja, tamo routerju poveč način dostopa in uporabniško ime in geslo, računalnikom pa routerjev IP vpišeš kot gateway - prehod, lahko imajo računalniki fiksne IP ali pa DHCP. Jaz imam v mrežo povezane tri računalnike in vsi imajo dostop na internet preko routerja, ni pa pomembno ali je kateri računalnik prižgan ali ne, vsi samostojno dostopajo. V računalnikih vpišeš dostop do interneta preko LAN in nič drugega pomembnega, razen seveda IP routerja.
IP routerja pa je odvisen od proizvajalca in je v območju 192.168.xxx.xxx |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ma73 Član

|
Objavljeno: Pet Jun 25, 2004 5:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najprej hvala za odgovore!
Gre za router (bela škatlica), problemček pa je pri tem ko inštaliram mrežno kartico (PnP) windows zazna kartico -potem pa me zanima če moram še kaj v OMREžJU nastaviti?
Ker ko sem delal po tistih navodila mi javilo neko napako , zdaj sem cel
računalnik sformatiral, pa bom še enkrat poizkusil, če bo deloval!? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pet Jun 25, 2004 9:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če so ti tisto "belo škatlo" motirali telekomovci in je to Callisto821 je to res ruter a je ta zaklenjen ter skonfiguriran kot modem. Vse kar potrebuješ ti je delujoči driver za za mrežno kartico. Potem poženeš priloženega cilieta, ki si ga dobil zraven na CD-ju.
P.S.
Modem je sicer možno odklenit ter ga skonfigurirat kot ruter -a to je poseg v lastnino Telekoma zato ne želim, da se karkoli o tem piše javno na forumu. Zato za morebitne tovrstne debate uporabite zasebna sporočila _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ma73 Član

|
Objavljeno: Pet Jun 25, 2004 9:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne mislim ničesar prekonfigurirat, rad bi le da bi mi delovalo. Kakšna ideja kako
naj sprobam, če je mrežna kartica pravilno nastavljena? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ma73 Član

|
Objavljeno: Sob Jun 26, 2004 10:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
No še nisem uspel najti časa za formatiranje.
Zato sem še pogledal, kaj izpiše za napako:
E00l1 :Failed on create device NTSPPP3
zgornja napaka se izpiše, potem ko že vpišem uporabnika in geslo in dam
naprej.
Kakšna ideja kaj bi lahko to bilo??  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Sob Jun 26, 2004 11:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vrjetno je problem ravno mrežna kartica. Pojdi na "Moj računalnik" -> "Nadzorna plošča" -> "Sistem" -> "Upravitelj naprav" ter poglej kako je z mrežno kartico. Je na spisku ter če deluje. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ma73 Član

|
Objavljeno: Ned Jun 27, 2004 10:15 pm Naslov sporočila: ADSL nastavitve! |
|
|
Danes sem le uspel spraviti skupaj.
Kartica je bila pravilno nastavljena in tudi pisalo je da naprava deluje pravilno.
No pa se rešitev, če sem temo že načel:
Verjetno si je tisti program (ADSL CD) od telekoma, zapomnil takrat ko mi
še v prvem poskusu mrežna kartica ni pravilno delovala in ko sem
driverje za kartico popravil, se tam ni nič spremenilo (stari grehi).
Čarunalnik sem sformatiral in ponovno naložil vse gor in je delovalo iz
prve brez tistega errora.
Silvo in ostali hvala vam za trud in nasvete.
LP
p.s. rešitev sem vseeno napisal, če mogoče še kdo naleti na kaj podobnega
Srečno |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni