|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.88 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Nov 03, 2024 2:44 pm Naslov sporočila: Sledenje / iskanje kolesa v primeru kraje |
|
|
Boljši 3/4-ini so v LJ ukradli kolo.
V cca 6 letih je to drugo kolo in 4. ključavnica.
1. Kolo je izginilo pred knjžnico, kjer je bil časih Supermarket.
2. Kolo je izginilo v Podhodu iz Železniške postaje proti Vilharjevi cesti.
Pred tem 2. kolo 1x našla brez ključavnice blizu Teološke fakultete.
Drugič pa s poškodovano ključavnico pred Metalko.
Iščem ideje za nekaj, kar bi imelo čim daljši interval menjave / polnenja baterij in vsaj teoretično možnost lociranja.
Kolikor sem gledal Chipolo deluje le preko BT in s telefonom lastnika.
Glede na avtonomijo mi je všeč AirTag.
+ Majhna poraba / dolga avtonomija (0.5 - 1 leto).
+ Lokacijo pridobi od telefona (približna lokacija je na voljo, tudi če ni sprejema satelitov).
- Ne deluje samostojno.
- Potrebno ga označit kot izgubljenega in upat, da ga najde Applova naprava s podopro za FindMy.
GSM sledilniki (Aliexpress):
+ Delujejo samostojno.
+ Znajo sporočit lokacijo v odgovoru na prejet SMS.
- Potrebujejo SIM.
- Odvisni od sprejema navigacijskih satelitov in signala GSM.
- Imajo avtonomijo nekaj dni do cca 1. teden.
LoRa tracker
+ Deluje samostojno.
- Odvisni od sprejema navigacijskih satelitov in LoRa omrežja.
- Ni gotov izdelek.
- Glede na to stran se da porabo zmanjšat na 1%/h z 1000mAh baterijo. S 4Ah baterijo bi dosegel cca 16dni.
Priporočam se tudi za informacijo za ključavnico za kolo z dobrim razmerjem kvaliteta / cena, in morebitne druge predloge ( Nalepka altered by Mossad ? ).
Če gledam tukaj, zlahka cena dveh ključavnic preseže ceno (rabljenega) kolesa. _________________ Kdor ni skregan, ni Slovenc ! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
1dva3 Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19 Prispevkov: 542 Aktiv.: 50.18
|
Objavljeno: Ned Nov 03, 2024 6:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
AirTag bo tisto pravo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1905 Aktiv.: 8.04 Kraj: Tolmin
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.14 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Ned Nov 03, 2024 7:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
LoRa v EU se predvsem uporablja 863-870 MHz (SF9 for RX2 - recommended)
APRS pa je tudi na 2m bandu 144.800 po večini
LoRa brez težav z 3xAA baterijo zdrži pol leta. Podatke sem pošiljal 2x na dan _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1905 Aktiv.: 8.04 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Ned Nov 03, 2024 8:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, pa smo spet tam katera Lora. To je samo modulacija in za APRS je za sledenje 433.775MHz z nekaterimi izjemami držav
144.800 MHz pa je takorekoč v izumiranju in se prehaja na DMR
Zadnje čase precej lepih dni preživim ma motorju v gojzarjih in testiram repetitorske točke na našem širšem območju in bodo verjetno vključene tudi v ARON omrežje  _________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dorijan Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48 Prispevkov: 2564 Aktiv.: 12.40 Kraj: južnoprimorska
|
Objavljeno: Ned Nov 03, 2024 11:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
chipolo (orignialni) uporablja vse telefone z chipolo aplikacijo za iskanje, ne samo tvojega.
bodi pa previden katerega vzameš glede na to kateri telefon ima.
Imajo tudi ekvivalent AirTag, ki se imenuje Spot in je za iPhone
in pa Point , ki je narejen za android(je google dodal podporo za trackerje leto, in mislim da ne pottrebujejo posebej aplikacije)
Pa v BigBang so bili nekaj mesecev nazaj cenejši kot na njihovi strani, pa še poštnine nimaš. _________________ Če nekaj deluje, razstavi in ugotovi zakaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

|
Objavljeno: Pon Nov 04, 2024 12:45 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala vsem za odgovore in predloge.
Verjetno bo na koncu na kolesu Airtag, ali Chipolo + LoRa tracker.
Gledal sem Meshtastic.
APRS je tudi zanimiv.
Na kolesu je težko skrit kaj večjega, zato bi raje čim višjo frekvenco.
@Dorian:
Hvala za informacijo. Nisem vedel, da Chipolo uporablja tudi druge telefone za lociranje.
Vseeno predvidevam, da je več Applovih naprav z aktivnim FindMy, kot Androidov z instalirano Chipolo aplikacijo.
Vem, da je Google pred kratkim dodal podporo za Android ekvivalent FindMy. Predvidevam, da še ni dovolj razširjeno, da bi bilo v kratkem dovolj uporabno zame. _________________ Kdor ni skregan, ni Slovenc ! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dorijan Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48 Prispevkov: 2564 Aktiv.: 12.40 Kraj: južnoprimorska
|
Objavljeno: Pon Nov 04, 2024 11:04 am Naslov sporočila: |
|
|
Za LoRa+GPS si poglej na AliExpress - Heltec ESP32 LoRa oz Heltec T114
Glede kolesa pa pazi, da ni ta star Rog Pony , ker so izredno iskani.
In če boš imel samo bluetooth tracker na začetku in kolo izgine, naredi malo sprehoda ob študentskih domovih. _________________ Če nekaj deluje, razstavi in ugotovi zakaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.14 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Pon Nov 04, 2024 7:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za cipolo ne rabiš imeti inštalirane njihove app. Deluje podobno kot airtag na jabolku le da uporablja android mrežo.
Ne kitajske igračke za par eur pozabi. Sem eno vzel prav za test, kjer obljubljajo sledenje preko andoid mreže. Čista izguba denarja _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Wrecker Član

Pridružen-a: Pet 11 Feb 2011 22:43 Prispevkov: 254 Aktiv.: 1.45
|
Objavljeno: Pon Nov 04, 2024 7:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
SimonS je napisal/a: |
Ne kitajske igračke za par eur pozabi. Sem eno vzel prav za test, kjer obljubljajo sledenje preko andoid mreže. Čista izguba denarja |
Igračka bi sigurno delovala, če bi izraelcov nabavil en pager in ga v ustreznem trenutku skozi bekdor aktiviral.
Kraje koles bi se nato na širšem območju zanesljivo močno zmanjšale. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mona Član

Pridružen-a: Tor 09 Dec 2003 19:26 Prispevkov: 163 Aktiv.: 0.69 Kraj: okolica Ljubljane
|
Objavljeno: Pon Nov 04, 2024 10:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kitajski GPS sledilci so tudi bolj izguba denarja. Kupil nekaj njih za test pa delajo bolj tako. Če nič drugega se baterija hitro sprazni. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

|
Objavljeno: Pon Nov 04, 2024 10:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
SimonS je napisal/a: |
Za cipolo ne rabiš imeti inštalirane njihove app. Deluje podobno kot airtag na jabolku le da uporablja android mrežo. |
Ker partnerka že uporablja Chipolo One Spot, sem za test nabavil še Chipolo One Point.
Brez telefona v žepu sem oba odnesel do mojega avtomobila, ki je parkiran med bloki ob cesti zraven pločnika, ter ju postavil na armaturko.
Lokacija ni zelo prometna. Vseeno pride nekdo mimo na cca 2-3 min.
Čez nekaj časa sem preveril lokaciji na obeh aplikacijah.
Chipolo One Spot (Apple) je po cca 1/2h (prej nisem preverjal) prikazan na pravi lokaciji.
Chipolo One Point (Google Android) je potreboval približno eno uro.
P.S. sem preveril zahteve za aplikacijo. Minimalno je zahtevan Android 9 in iOS14. _________________ Kdor ni skregan, ni Slovenc ! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hudamravljica Član

Pridružen-a: Tor 30 Nov 2010 23:22 Prispevkov: 872 Aktiv.: 4.93 Kraj: LUCIJA
|
Objavljeno: Tor Nov 05, 2024 12:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Na FB pogosto vidim reklamo za Pebblebee Clip. Menda naj bi delal na Androidu in Iphonih.
Nimam pa izkušenj.
https://pebblebee.com/ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

|
Objavljeno: Sre Nov 06, 2024 1:32 am Naslov sporočila: |
|
|
Chipolo One Point bo verjetno žal neuporaben za iskanje ukradenih stvari.
S sodelavcem sva bila cel dan skupaj. Samo na WC sem skočil, pa ga je njegov telefon že opozarjal, da je v njegovi bližini Chipolo One Point in mu ponudil možnost vklopa zvoka na žetončku. V istem obvestilu na njegovem telefonu je pisalo tudi, da lastnik Chipolo One Point o tem ne bo obveščen.
Kolikor vem AirTag naj ne bi nadlegoval vseh z Apple telefoni v okolici, če je lastnik-ov telefon večino časa v bližini...
Če bo tat koles opozorjen na prisotnostžetončka preden bom jaz opazil, da kolo manjka, bo to precej neuporabno.
Nekaj o tej funkcionalnosti sicer napiše med povezovanjem žetončka na telefon. Žal bolj grozijo, kako je sledenje drugim lahko kaznivo in nelegalno, ter da bodo razkrili tvoj e-mail organom pregona...
Bolj podrobnega opisa po koliko časa in kako se to zgodi pa mi na hitro ni uspelo najti.
Bom jutri še 1x probal z google in jabuk verzijo... _________________ Kdor ni skregan, ni Slovenc ! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 491 dni