|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
jozkoc Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32 Prispevkov: 589 Aktiv.: 3.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Nov 02, 2024 1:22 pm Naslov sporočila: Impedanca VF simetričnega 2 žilnega voda. |
|
|
Pred leti sem bil v knjigarni Konzorcij in sem listal elekrotehnične knjige. V eni izmed knjig, katere naslov in avtorja si nisem zapomnil ali zapisal, sem našel izboljšano enačbo za izračun impedance VF simetričnega 2 žilnega voda. Enačbo sem si zapisal na listek in spravil v denarnico.
Do razlike pri izračunu med izboljšano enačbo in standardno enačbo, ki jo najdemo v večini radioamaterskih priročnikih, pride takrat ko sta žici vodnika zelo blizu, oziroma je razmak med njima zelo majhen napram premeru žice, ali če povem drugače, kadar je razmerje med razmakom in premerom žice manjši od 2.
V večini praktičnih primerov ta izboljšava enačbe ne pride do izraza, ker se VF simetrični 2 žilni vodniki običajno začnejo pri impedanci 150 ali 200 omov in več, to pa pomeni razmerje večje od 2. Kljub temu se mogoče včasih najde potreba po takšnem simetričnem vodu ki ima manjšo impedanco, ali pa če ne že zaradi tega, pa zaradi nas sladokuscev takšnih matematičnih enačb ki vedno težimo k čim večji točnosti izračuna.
Nato sem se še igral z matematičnimi funkcijami na kalkulatorju, to sem včasih zelo rad počel (nekaj časa sem bil morda s tem celo zasvojen, sem stalno tipkal po kalkulatorju ko en "luni", ampak če danes pogledam in primerjam ljudi ki buljijo v pametne telefone, vidim da sem bil takrat čisto normalen ), in sem odkril da se lahko do istega izračuna pride z cosh^-1 funkcijo.
Ostalo naj pove slika, ki jo prilagam.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
80.79 KB |
Pogledana: |
5 krat |

|
_________________ Nikoli ni tako dobro da ne bi moglo biti še boljše.
Nazadnje urejal/a jozkoc Sob Nov 02, 2024 9:38 pm; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 12.01 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Sob Nov 02, 2024 2:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Avago App
_________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jozkoc Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32 Prispevkov: 589 Aktiv.: 3.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Nov 04, 2024 4:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Ne bi si programa sedaj nalagal na računalnik, ker ga trenutno ne potrebujem, ampak me pa zanima, ali ima možnost prikaza po kakšnih enačbah računa?
Nekatere včasih zanima tudi pot in ne samo končni rezultat.
_________________ Nikoli ni tako dobro da ne bi moglo biti še boljše. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 491 dni