|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
kvarkel Član

Pridružen-a: Ned 20 Maj 2012 23:21 Prispevkov: 445 Aktiv.: 2.80
|
Objavljeno: Pon Nov 25, 2024 10:16 pm Naslov sporočila: indukcijska kuhalna plošča - priklop kabla |
|
|
Sorodnik me prosi, da mu v kuhalno ploščo Bosch priključim napajalni kabel. Nima nobenih navodil, kabel pa se priključi direktno na fastone.
Gre za indukcijo PiF645E01E/08
Lepo prosim, če ima mogoče kdo shemo ali pa mi lahko razloži na kateri faston gre kateri vodnik iz kabla.
Priključni kabel ima sledeče barve vodnikov: črna, rjava, siva, modra in rumeno-zelena.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1661 Aktiv.: 13.20 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Tor Nov 26, 2024 9:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Ali je dovod do priključnice na zidu 3 fazni ali 1 fazni?
modra -> N
ru-ze -> PE
črna, rjava, siva -> L1, L2, L3
Kuhališča imajo 2 fazni priklop:
- tako da boš priključil 4 vodnike (lahko tudi 5), če ima dovod do priključnice 3 fazni
- oziroma boš priključil 5 vodnikov, če ima dovod do priključnice 1 fazni
Zakaj razlika?
Pri 3F dovodu je za ničlo dovolj en vodnik, pri 1F dovodu pa za ničlo uporabiš dva vodnika, ker bosta tudi fazna vodnika dva.
Pri omenjenem 5 žilnem kablu enega od treh vodnikov namenjeno fazam, uporabiš za ničlo, recimo sivo barvo, na katero na obeh koncih kabla natakneš modro bužirko in ta vodnik uporabiš za dodatno ničlo. Dva vodnika za ničlo obvezno uporabiš pri 1F priklopu, pri 3F oziroma 2F priklopu pa po želji, nujno ni, je pa vseeno zaželjeno.
Mimogrede, nisem še videl kuhališča, da ne bi bila ob priključnici tudi shema priklopa oziroma da ne bi bili priključki označeni s standardnimi oznakami.
.
_________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2742 Aktiv.: 13.22 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Tor Nov 26, 2024 10:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Pri enofaznem priklopu mora biti presek faznega vodnika enak preseku ničelnega vodnika in prav tako enak preseku zaščitnega vodnika. Že tukaj pade tvoja teorija.
Dveh ničelnih vodnikov manjšega preseka ni dovoljeno uporabit namesto enega z večjim presekom, saj lahko en izmed njih izgubi stik in posledično je drugi vodnik preobremenjen. Tvoja šlamastika bi bila dovoljena edino, če bi na obeh straneh imel kabel čevelj ali votlico - oboje namenjeno za 2 vodnika. In ustrezno trajno spojeno. Seveda bi moral imet v tem primeru večžične zvijave vodnike in ne masivnih okroglih vodnikov.
V vseh primerih pa mora biti izbran ustrezen presek glede na dolžino, način polaganja, breme, ki bo priklopljeno.
Zato v.j., kot tolikokrat do sedaj. Motiš se. Imaš samo pogojno prav.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

|
Objavljeno: Tor Nov 26, 2024 11:27 am Naslov sporočila: |
|
|
@qwertz
Jaz sem dal natančen odgovor, ki je lahko samo pogojno pomankljiv za 1F priklop, le glede PE vodnika, za N pa štima. Preseka in vrste kabla nisem omenjal, ker je samoumevno, da se uporabi finožični z ustreznim presekom glede na varovalke oziroma inštalacijske odklopnike.
Kakšen uporaben odgovor na vprašanje postavljeno na začetku te teme si dal ti? Nobenega
Začni z uporabnimi odgovori, šele nato mahaj s paragrafi
.
_________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46 Prispevkov: 1971 Aktiv.: 12.88 Kraj: Medvode - med vodami
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bonus Član

Pridružen-a: Sob 22 Mar 2014 22:50 Prispevkov: 130 Aktiv.: 0.95 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Nov 26, 2024 12:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ko smo že pri indukcijskih ploščah.
To, ki jo imamo sedaj se glede na nastavitev gretja vklaplja in izklaplja pri polni moči.
Najbrž obstajajo tudi variante, da se to dogaja zvezno?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

|
Objavljeno: Tor Nov 26, 2024 12:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala Dušan za pripeta navodila, to je tudi najbolj konstruktiven odgovor v tej temi.
Žal BOSCH shema in opis priklopa po qwertz trditvi ne ustrezajo (šlamastika), so točno taka kot v mojem odgovoru zgoraj, še barve so enake, le na modro bužirko so pozabili.
@qwertz Kot kaže tudi pri BOSCH nimajo pojma in jim pada teorija, kenede
.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3469 Aktiv.: 14.65 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Tor Nov 26, 2024 1:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
qwertz je napisal/a: |
Dveh ničelnih vodnikov manjšega preseka ni dovoljeno uporabit namesto enega z večjim presekom |
Zanimivo, da navodila predlagajo ravno to.
V zvezi s tem za enofazni priklop predlagal dvofaznega. Indukcijska plošča večinoma namreč ni trifazni porabnik, temveč več enofaznih (dva - po dve indukciji kuhališči), ki imata vsak svojo ničlo. Na tem forumu sem že pisal o tem.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kvarkel Član

|
Objavljeno: Tor Nov 26, 2024 1:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala vsem za odgovore na moje vprašanje. Izgleda pa, da sem bil z opisom nekoliko preskop.
Torej ta plošča je pač stara, čeprav ni v okvari. Problem pa je, da je brez priključnice in je kabel treba priključiti, kot sem zapisal na fastone, ki pa se nahajajo na plošči tiskanega vezja. Iz oznak teh fastonov nisem mogel (ali znal) ugotoviti točno, kam so priključene faze. Za PE ni bilo problema, prav tako ne za nulo (seveda z zadržkom). Problem pa so ostali trije priključki. Kabel sem priključeval po sliki sorodnika, kako naj bi bilo pred odklopom kabla in potem izvedel preizkus. Prva priključitev faza - nula je bila sicer v redu, vendar plošča ni zaznala nič. Ko sem zamenjal fazo na drugi vodnik kabla, pa mi je prišla faza na ohišje. Tukaj sem se potem ustavil in se odločil za pomoč.
V bistvu gre torej za notranjo povezavo do zunanjih priključnih sponk, ki jih pa ni. Zakaj jih ni pa ne vem.
Tudi sam sem pogulal in prišel do enakega odgovora kot @DušanK, zato sem se pač obrnil na forum.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tlogar Član

Pridružen-a: Pon 23 Mar 2015 16:57 Prispevkov: 255 Aktiv.: 2.05
|
Objavljeno: Tor Nov 26, 2024 2:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
bostjang je napisal/a: |
qwertz je napisal/a: |
Dveh ničelnih vodnikov manjšega preseka ni dovoljeno uporabit namesto enega z večjim presekom |
Zanimivo, da navodila predlagajo ravno to.
V zvezi s tem za enofazni priklop predlagal dvofaznega. Indukcijska plošča večinoma namreč ni trifazni porabnik, temveč več enofaznih (dva - po dve indukciji kuhališči), ki imata vsak svojo ničlo. Na tem forumu sem že pisal o tem. |
Kaj pa je razlog, da je potrebno pripeljati dve ničli?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

|
Objavljeno: Tor Nov 26, 2024 2:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
kvarkel je napisal/a: |
Izgleda pa, da sem bil z opisom nekoliko preskop. |
Ja, res si dal za tvoj primer premalo informacij, kristalne krogle nimamo.
Malo sem posumil na to, da gre za notranji priklop, ker si že na začetku omenil fastone... ja, večinoma so notri faston priključki oziroma povezave.
Precej verjetno je, da je original priključnica na kuhališču uničena, ker je nekdo preveč zategnil vijake in uničil navoje, tako je kasneje nekdo kabel priključil direktno ali pa... spet ne vemo kaj točno je fora... zakaj za vraga hočeš priključit direktno na tiskano vezje, kot da vodniki od TIV do priključnice že manjkajo?
Če vodniki od TIV do priključnice še obstajajo, imaš toliko žic, kolikor je priključkov na priključnici, 2x L in 2x N po pregledu interne vezave na tiskanem vezju močnostni del, boš lahko ugotovil kaj je N in kaj L.
Pri indukciji imaš 2x vhodni del s filtrom, dušilko in kondenzatorji, mislim da je šele potem rele in za relejem sta potem dva indukcijska tokokroga... pri 4 kuhališčih je večinoma tako nekako v tem smislu. Pogosto so tudi barve notranjih vodnikov kar smiselne, mogoče so tudi kakšne oznake na vezju.
Močnostni del je enak ali zelo podoben 2x, nadzorna elektronika pa se napaja iz ene od obeh faznih priključkov, zato če tista faza manjka, ne moreš prižgat kuhališča.
Fotografije, dobro kadrirane in kvalitetne, povedo več kot 1000 besed
tlogar je napisal/a: |
Kaj pa je razlog, da je potrebno pripeljati dve ničli? |
Ničli nista dve, ker obstaja samo ena in edina ničla. Bolj pravilno vprašanje bi bilo, zakaj je ničla pripeljana 2x.
Odgovor je jasen in samoumeven, se je s paragrafi ob to obregnil qwertz in tudi pojasnil je, zakaj tako.
V tem primeru se moti glede PE, po eni strani ima prav, po drugi strani pa ne, ker gre za dva tokokroga in pogojno je skoraj neznatno možnosti, da bo do preboja na PE prišlo iz obeh tokokrogov naenkrat, zato zadostuje PE tako kot sem zgoraj napisal in kot je tudi jasno in nedvoumno opisano v navodilih.
.
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore'
Nazadnje urejal/a v.j. Tor Nov 26, 2024 2:21 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3469 Aktiv.: 14.65 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Tor Nov 26, 2024 2:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če gledam enako vezje za indukcijo, je lepo označeno N in L (pri filtrskih kondenzatorjih) od tam gre na sofazno dušilko. Na sosednjem vogalu sta dva priključka za ozemljitev, kar je spet lepo označeno.
Ali ima ta kuhalna plošča še dva IR grelca? Zanju je ločena ploščica. Tam samo glede na vezavo relejev poštudiraj kje je kaj. Skoraj gotovo je L in N vhod, ter še dva para za vsakega od grelcev. Potrebno je še pogruntati, kateri je kateri.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46 Prispevkov: 1971 Aktiv.: 12.88 Kraj: Medvode - med vodami
|
Objavljeno: Tor Nov 26, 2024 3:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
v.j. je napisal/a: |
Fotografije, dobro kadrirane in kvalitetne, povedo več kot 1000 besed . |
+1
_________________ Največji čar - električar |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tlogar Član

Pridružen-a: Pon 23 Mar 2015 16:57 Prispevkov: 255 Aktiv.: 2.05
|
Objavljeno: Tor Nov 26, 2024 4:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
v.j. je napisal/a: |
kvarkel je napisal/a: |
Izgleda pa, da sem bil z opisom nekoliko preskop. |
Ja, res si dal za tvoj primer premalo informacij, kristalne krogle nimamo.
Malo sem posumil na to, da gre za notranji priklop, ker si že na začetku omenil fastone... ja, večinoma so notri faston priključki oziroma povezave.
Precej verjetno je, da je original priključnica na kuhališču uničena, ker je nekdo preveč zategnil vijake in uničil navoje, tako je kasneje nekdo kabel priključil direktno ali pa... spet ne vemo kaj točno je fora... zakaj za vraga hočeš priključit direktno na tiskano vezje, kot da vodniki od TIV do priključnice že manjkajo?
Če vodniki od TIV do priključnice še obstajajo, imaš toliko žic, kolikor je priključkov na priključnici, 2x L in 2x N po pregledu interne vezave na tiskanem vezju močnostni del, boš lahko ugotovil kaj je N in kaj L.
Pri indukciji imaš 2x vhodni del s filtrom, dušilko in kondenzatorji, mislim da je šele potem rele in za relejem sta potem dva indukcijska tokokroga... pri 4 kuhališčih je večinoma tako nekako v tem smislu. Pogosto so tudi barve notranjih vodnikov kar smiselne, mogoče so tudi kakšne oznake na vezju.
Močnostni del je enak ali zelo podoben 2x, nadzorna elektronika pa se napaja iz ene od obeh faznih priključkov, zato če tista faza manjka, ne moreš prižgat kuhališča.
Fotografije, dobro kadrirane in kvalitetne, povedo več kot 1000 besed
tlogar je napisal/a: |
Kaj pa je razlog, da je potrebno pripeljati dve ničli? |
Ničli nista dve, ker obstaja samo ena in edina ničla. Bolj pravilno vprašanje bi bilo, zakaj je ničla pripeljana 2x.
Odgovor je jasen in samoumeven, se je s paragrafi ob to obregnil qwertz in tudi pojasnil je, zakaj tako.
V tem primeru se moti glede PE, po eni strani ima prav, po drugi strani pa ne, ker gre za dva tokokroga in pogojno je skoraj neznatno možnosti, da bo do preboja na PE prišlo iz obeh tokokrogov naenkrat, zato zadostuje PE tako kot sem zgoraj napisal in kot je tudi jasno in nedvoumno opisano v navodilih.
. |
Sem spregledal 1F. V primeru, ko bi pa pripeljal 2 fazi pa bi lahko uporabil 4 žice in ničlo mostičil na sami plošči.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kvarkel Član

|
Objavljeno: Tor Nov 26, 2024 6:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
bostjang je napisal/a: |
Če gledam enako vezje za indukcijo, je lepo označeno N in L (pri filtrskih kondenzatorjih) od tam gre na sofazno dušilko. Na sosednjem vogalu sta dva priključka za ozemljitev, kar je spet lepo označeno.
Ali ima ta kuhalna plošča še dva IR grelca? Zanju je ločena ploščica. Tam samo glede na vezavo relejev poštudiraj kje je kaj. Skoraj gotovo je L in N vhod, ter še dva para za vsakega od grelcev. Potrebno je še pogruntati, kateri je kateri. |
Prilagam še sliko, sem prosil sorodnika, da mi jo pošlje. Na eni sliki sem označil faston priključke.
Na 1 sem priklopil modro žico (kot je izgleda bila tudi prej, na dva rjavo, na 3 črno in na 4 sivo. Faston 5 pa je bil po moje, glede na odklopljeni skupaj vezani dve rumeno-zeleni žici, PE.
Mogoče sem vseeno priklopil prav, pa je bila plošča v okvari. Vsekakor mi na ohišje ne bi smela priti faza iz sive ali črne brave.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
241.78 KB |
Pogledana: |
29 krat |

|
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
248.39 KB |
Pogledana: |
26 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni