www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Spekter omrežne napetosti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
1dva3
Član
Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19
Aktiv.: 50.17

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 04, 2024 7:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Izhodna stopnja je tako ali tako linearni regulator, ki gre v + ali -, darlington vezava ni nič drugačna.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jozkoc
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32
Aktiv.: 3.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 04, 2024 10:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vhod ojačevalnika daš v kratek stik, izhod preko primernega upora pelješ na zvočno kartico od računalnika (dobro je prej dodati proti masi diodni limiter), s primernim programom opazuješ frekvenčni spekter. Če so motnje po celem frekvenčnem spektru enakomerno razporejene gre za šum ojačevalnika ali tako imenovani beli šum, če so na kateri koli frekvenci špice se išče izvor tako da se gre nazaj po vezju, vse do napajalnika in omrežne napetosti.

Tako nekako bi se jaz lotil zadeve. Neutral

twom
Član
Član

Pridružen-a: Ned 26 Okt 2003 0:37
Aktiv.: 4.16

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 05, 2024 7:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bostjang je napisal/a:
Osciloskop z FFT funkcijo.
Pazi, ker je masa standardnega osciloskopa ozemljena. Zato priključiš zgolj konico sonde in s tem meriš napetost proti ozemljitvi. Če želiš proti ničli, uporabiš dodatno sondo, seveda če imaš možnost FFT razlike. Sondi nstaviš na 10:1, še raje na 100:1.
Upoštevaj tudi, da ima tvoj HiFi filter in da vse ne pride do elektronike.
Tale ideja mi je najbolj všeč (rabim samo še osciloskop). Bom pa pomeril kar usmerjeno napetost končne stopnje. Bo najbolj varno.
Nazaj na vrh
twom
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 05, 2024 7:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

v.j. je napisal/a:
Res me zanima, kaj je bistvo te teme oziroma vprašanja postavljenega na začetku, mi zdaj tukaj lahko samo pametujemo Brick wall
Menim da je bilo moje vprašanje dovolj jasno. Kako pomeriti motnje. Napisal sem celo v kakšenm kontekstu me zanima ta šum.
twom je napisal/a:
Ali obstaja poceni način za sprektralno analizo omrežne napetosti, diy ali kitajc? Da bi videl s čim futram hi-fi naprave Smile

Sicer je pa na spletu že dovolj tem o tem kako varovalka iz zlata zelo izbojša zvok, da ni potrebno s tem smetiti tudi te teme. Se ti ne zdi?

Prav tako nebi o tem koliko razlike je med napajalnim kablom (priključno vrvico) za 2k EUR in tisto za samo 500 EUR (ali morda s to za 2 EUR v Merkurju). Pa tem kako edino Furutech rhodium vtikač za 150 EUR naredi sistem posljušljiv.

Sem kot mulec domov prinesel (sposojene) zvočniške kable za 3k EUR, pa nisem slišal nobene razlike s tistimi mojimi prozornimi 4 mm2 za 1 EUR na meter.

Tako da, če ne zameriš, bi se tej debati v tej temi izognil. Lahko pa odpremo novo temo, in začnemo merit kurrce...

1dva3 je napisal/a:
Če imaš sistem, ki je občutljiv na motnje v napajanju, potem to ni HiFi sistem in je nesmiselno delat analize.
ro-bi je napisal/a:
Kaj maš to zaen sistem, da te skrbi napetost?
v.j. je napisal/a:
Hi-fi naprave so res napajane iz omrežja, ampak če smo bolj natančni, so napajane z enosmerno napetostjo. Praviloma, če je hi-fi naprava res vredna tega imena, nima z omrežjem nič.
Dopuščam možnost, da šum na napajalni liniji končne stopnje zabriše najbolj fine visoke tone in naredi s tem zvok manj čist, oster, definiran. Ne vem zakaj bi sicer v boljših hifi komponentah posvečali toliko pozornosti napajalnemu delu in ločevali napajanja za nizko in višje napetostne dele, in še posebej za digitalijo, in različne dele ločevali s pregradami.

20 let sem srečno živel z enimi zvočniki. Leto dve nazaj sem jih zamenjal. Izkazalo se je da je bil zvok v primerjavi z novimi zelo zamolkel in zabrisan.

Par dni nazaj sem bil v prodajnem salonu. Mrežni predvajalnik/ojačevalec za 1.500, zvočniški kabli za 600, zvočniki za 1.200. Se pravi sistem za 3 jurje. Zvok je bil kristalno čist, kot pogled na hribe po poletni nevihti, ko se hribi vidijo ostro in barvno.

Nisem audiofil, slišim razliko, ne znam pa razložiti kaj slišim drugače.

Ali je bil zvok tako čist in jasen zaradi obdelave prostora, sten in tal, ali zaradi zvočnikov, kablov, DAC-a v ojačevalcu, filtriranega napajanja ojačevalca, HD streama pesmi, ali morda zaradi konditionerja omrežne napetosti? Ne vem, vsekakor sem bil pa zaprepaden nad čistotjo zvoka.

Moj današnji hifi sistem zveni v primerjavi s tem zamolklo in zabrisano. Morda je pri meni ozko grlo bluetooth mp3 signal z youtube-a in 5x5 cm črna škatlica bluetooth sprejemnika napajana z wall chargerjem od telefona...

Vse kar želim je, se malo poigrati in raziskovati.

Zato sem prišel na forum vprašat za nasvet, ne za poslušat pametnjakoviče...
Nazaj na vrh
v.j.
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Aktiv.: 13.20
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 05, 2024 9:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pametnjakoviče? No, potem se ukvarjaj sam s sabo Brick wall

Končno si razumljivo napisal, kaj sploh hočeš, saj na začetku te teme nisi napisal nič uporabnega, čeprav meniš, da je bilo tvoje vprašanje dovolj jasno.
NE, tvoje vprašanje niti slučajno ni bilo jasno Exclamation Jasno sedaj Question

Napisal si bistvo in popolnoma se strinjam o brezveznostih začenši z zlatimi varovalkami, napajalnimi kabli, ... ker jaz ne verjamem v te bedarije in to sem praktično ugotovil že pred desetletji.

Tvoj problem si že sam ugotovil, saj si ga predstavil... mp3 iz YT d'oh!
Tudi DAC ni vsak DAC, je DAC in DAC, nista enaka, so prekleto različni in pogosto je, žal, cena kar korektno merilo.

Med aktivnimi deli, ki naj bi opravljali isto funkcijo je neprimerljivo večja razlika kot med cenenim in pregrešno dragim kablom. Ja, vsekakor obstaja razlika v kvaliteti med kabli, ampak ne tako očitna kot med aktivnimi deli, npr DAC in raznimi predvajalniki, recimo mp3, potem pa še, mogoče najbolj pomembno, kakšen vir zvoka imaš, koliko kbps je datoteka, ...

Če ima nekdo veselje in ga razveseljuje kristalno čist zvok, 3K ni nekaj, kar si ne bi upal privoščit, problem rešen. Zakaj si ne bi privoščil in užival, nekomu je to brez veze, ker mu je dober zvok iz enega radija za 20eur, ampak jaz s škripanjem ne bi bil zadovoljen, ne ločim razlike med kabli, rad pa imam kristalno čist zvok, tako da sem posledično probal vse sorte in nikoli, res nikoli ni bil problem napajanje ali napajalna napetost. Vedno je za slab zvok kriv sistem, ne napajalna napetost. Da napajanje ni vir motenj, se napajalni del reši pri profi sistemih točno tako, kot si opisal.

Če je v igri šara, to ni Hi-Fi in iskanje nekvalitete v napajanju je... khmm, precej mimo usekano, kupi si pravo Hi-Fi opremo, pa bo zvok v redu, ne pa ene kitajske modulčke.

Kar se pa zvočnikov tiče, pa mislim da je Robi pravi naslov, verjetno eden redkih na forumu, ki to področje zelo dobro pozna.

.

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
twom
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 05, 2024 10:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

v.j. je napisal/a:
Pametnjakoviče? No, potem se ukvarjaj sam s sabo
Še zadnjič poizkusim...

želim sam pomeriti in videti motnjo, če se da na 230V liniji, in potem na napajalni. OK?

Za hobi, za svoje veselje. OK?

Če želi nekdo izdelati nekaj v samogradnji, čeprav lahko to kupi za manj denarja, predvsem pa brez ogromne izbđgube časa, za svoje veselje, ali potem lahko naredi to? Ali mu boš pametoval kako je to brez veze?

Če želim sam narediti PCB s prenosom tonerja in potem to zjedkat v kopalnici, mi boš pametoval kako je to brezveze, ker lahko to naročim pri kitajcu?

Še enkrat, ni pomemben Hi-Fi v tej zgodbi, temveč VESELJE pri raziskovanju (nima veza al HiFi al kaj drugega). Ali lahko zastopiš to in v naslednjem sporočilu ne omeniš HiFija?

Tudi če sploh nimam HiFIja me zanima kako umazano napetost imamo. Fak ej...

Nazadnje urejal/a twom Čet Dec 05, 2024 11:16 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
1dva3
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 05, 2024 11:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko ti že sedaj povem, da omrežna napetost ni niti približek sinusu in je nasmetena s vsem možnim motnjam.
Nazaj na vrh
twom
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 05, 2024 11:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

1dva3 je napisal/a:
Lahko ti že sedaj povem, da omrežna napetost ni niti približek sinusu in je nasmetena s vsem možnim motnjam.
Pa pizzda, ali lahko to vidim s svojimi očmi, če obstaja sprejemljva (finančno in kaj se vidi) metoda?

Če sprašujem za pot do slapa Savia, ali grem lahko sam pogledat slap Savico, al mi boste vsi drugi razlagal kako izgleda in kako se po avtocesti pride na morje, z letalom pa na Karibe?

Vprašanje v prvem stavku je bilo kako to pomerit. NIČ DRUGEGA! Samo to bi rad vedel, kako lahko to pomerim.
Nazaj na vrh
1dva3
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 06, 2024 12:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Si dobil finančno sprejemljiv odgovor: Omrežna napetost ni čista.

Nekako podobno, kakor bi ti nekdo natočil kozarec blatne vode, ti pa bi na vsak način hotel probat, če je to res.

Za pregled boš rabil spektralni analizator - vsaj avdiofrekvenčnega spektra in pa spominski osciloskop.
Ta roba stane nova par jurjev, take opreme pa ti ne bo nobeden posodil, ker jo boš zelo verjetno spalil.

Od poceni zadev pa uporabi mikrofonski vhod na računalniku ali telefonu in eno od spektralnih aplikacij. To je to, kar je od poceni stvari.

Predlog s uporovnim delilnikom na izhodu si že dobil. Tebe tako ali tako zanimajo slišne zadeve in to jih bo zajelo.

Za prikaz, kaj imaš na omrežju imaš tole: https://www.youtube.com/watch?v=GCeStCThLLs
Že preko omrežnega filtra 50uH 50uF spekter ni 0, pa nobeden od avdio naprav takega vhodnega filtra nima.
Za audio se zanašaš na to, da je signal šum vsaj nekih 80dB, potem se vse motnje skrijejo v kolikor tolikor čistem signalu.
Nazaj na vrh
jozkoc
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32
Aktiv.: 3.23

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 06, 2024 1:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@twom, ne se preveč razburjat. Na forumu je tako da ne izbiraš sogovornikov.

Saj tudi meni kdaj pa kdaj vrže ven kakšen kolešček ... . Laughing

Zajc bi rekel "that's all folks", in pojedel en korenček. Very Happy

Kar se pa motenj na omrežju tiče, jih pa lahko poslušaš z radijskim sprejemnikom ki ima AM dolgi val (150 - 300 kHz) in AM srednji val (500 - 1600 kHz). Wink Ni ravno Hi-Fi, ... khm ... .

s53al
Član
Član

Pridružen-a: Pon 18 Okt 2010 19:44
Aktiv.: 6.29
Kraj: Bela krajina

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 06, 2024 3:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jozkoc je napisal/a:

Kar se pa motenj na omrežju tiče, jih pa lahko poslušaš z radijskim sprejemnikom ki ima AM dolgi val (150 - 300 kHz) in AM srednji val (500 - 1600 kHz). Wink Ni ravno Hi-Fi, ... khm ... .

Ali pa kaj takšnega https://www.amazon.com/RTL-SDR-Blog-RTL2832U-Software-Defined/dp/B0CD745394

V naši hiši je motenj kolikor hočeš Sad Od kje vse prihajajo pa nisem (še) raziskoval.

Nazadnje urejal/a s53al Pet Dec 06, 2024 3:12 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
kosmaj
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 22:32
Aktiv.: 0.71
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 06, 2024 3:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bom še jaz dodal svoj off topic.

Tvom nisi edini ki se ukvarja v iskanju razloga za zvok kakršen je v omrežju. Sem bil na podobni situaciji samo, da sem šel kar takoj korak dlje - ker sem imel to možnost. (Nisem delal meritev, ker iz neke enostavne nizkocenovne "merilne opreme" ne pričakujem full hudih rezultatov.......).
Naredil, sestavil sem moto-generator in bil samo jaz na "svoji elektrarni" in na svoji ozemljitvi. Tako, da nisem imel nobenega motilca zraven in čisto ozemljitev. Lahko uganeš - meni ni slišno delovalo nič drugače. Kaj bi pokazale meritve na napajanju ne vem, ker sem na izvoru meril samo napetost in frekvenco. Tako, da če nisi ravno ob ali v neki industrijski coni nebi smel imeti tako velikih motenj, da bi šle čez vse.
Da še zaključim kdaj sem se pa usedel ob zvoku iz istih zvočnikov in opreme - ko sem zamenjal vir - izvor. Pa čeprav je bil izvor zvoka 40 let stara tračna enota - kolutar (tudi gramofon mi da enak rezultat) .

Vsekakor ti pa želim, da ti stvar zašpila kot mora - ker je res dober občutek se vsesti in v miru za dušo brez telefonov in ostalega odposlušati kakšen album.
Nazaj na vrh
Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Aktiv.: 12.40
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 06, 2024 12:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko smo leta nazaj delali merilni sistem sem opazil, da je veliko vplivala SE iz zvočne kartice proti ojačevalcu. Prehod na namensko (galvansko ločeno) zvočno kartico je pomagal, ampak šele ko smo šli na balanced (BTL) signal je zares pomagalo.

To smo peljali na 4 zgoraj omenjene IcePower specifično 50ASX2BTL in takrat smo šele končno dosegli zahteve.

Prej ni bil samo brum(50Hz) težava, ampak tudi višje frekvenčno šumenje, Že ko je bila vsa oprema samo vklopljena in je bil signal dan na 0 je bilo slišati sikanje iz zvočnika.

bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.65
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 06, 2024 1:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kosmaj je napisal/a:
Naredil, sestavil sem moto-generator in bil samo jaz na "svoji elektrarni" in na svoji ozemljitvi. Tako, da nisem imel nobenega motilca zraven in čisto ozemljitev.

Še lažje je uporabiti baterije, vsaj za test oz. meritve. Vsaj za nižje napetosti, da ostane število celic praktično. S tem se znebimo tudi bruma in harmonikov usmerjanja. Pri nas imam en ojačevalnik, ki ima že vgrajen akumulator ravno s tem namenom.
Nazaj na vrh
1dva3
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 06, 2024 5:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi baterija šumi, sploh svinčene. Kar zanimivo: https://www.researchgate.net/figure/Electrochemical-noise-spectra-of-Li-ion-battery-1-the-thermal-noise-spectrum-of-Li-ion_fig1_330973761
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni