|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
twom Član

Pridružen-a: Ned 26 Okt 2003 0:37 Prispevkov: 986 Aktiv.: 4.16 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Dec 08, 2024 10:21 am Naslov sporočila: Hrup, tresljaji, vibracije v hiši |
|
|
Zvečer in ponoči, ko položim glavo na blazino ali jogi, slišim brum, oziroma tresljaje. Če stopim na dvorišče ne zaznavam nič. Drugje in na drug način nisem še nič raziskoval. Zunaj se sliši ventilator toplotne črpalke soseda, včasih tudi malo piska, ampak je bil ta hrup še preden se je ta TČ postavila. Tresljaji oz zvok je enakomeren, prisoten ves čas, če dvignem glavo izgine. Je pa toliko tih da ga ne slišim, če nisem na to pozoren.
Najprej bi pomislil, da se sliši prenos tresljajev od hladilnika ali kaloriferja na tleh. Vendar brum ne preneha tudi, če sta napravi odklopljeni iz napajanja. Drugih naprav, ki bi bile stalno priključene, pa v hiši prazaprav ni.
Ena od domnev, da kakšen sosed v kleti ves čas laaufa kakšen obrtniški stroj. Druga, da so kakšni podvodni tokovi in podzemni premiki, da hiša resonira. Avtocesta kilometer stran (dokler nisem zatesnil oken, se je v sobah slišal komar, ki ga nikakor nisem našel, po zatesnitvi oken je ta "komar" izginil). Vlak ne vozi ves čas. Nimam drugih idej...
Samostojna hiša, mejim samo na 4 sosede, 2 levo desno in 2 po diagonali, ostale stranice parcele so frej vsaj eno parcelo. S sosedi imam dobre odnose, enemu celo čistim gozdiček, da se ne zarašča odkar so pred desetljetji nehal grabit stelo.
Domnevam da obstajajo profi naprave, ki bi te tresljaje zaznavale in tudi določile smer.
Prvo vprašanje, kako ugotovit kaj je izvor hrupa. In drugo vprašanje, kaj lahko narediš, če je hrup posledica dejanj sosedov?
Te tresljaje zaznavam že kar kakšno desetletje (hm, morda več), pa me zanima kaj je vzrok in kako lahko ukrepaš.
Verjetno je tudi vpliv na zdravje ob subsoničnih tresljajih. Največ škode seveda naredi psiha (p.s. imam dovolj drugih psihičnih težav , tako da ima "ta problem" zanemarljiv doprinos, da se ne boste preveč zapenjal v to smer... pobožne želje verjetno ).
p.s. bom pa vesel (in presenečen) če bo ostala debata (na tehničnem forumu) tehnična, se pravi, kaj, zakaj, kako...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ogblaz Član

Pridružen-a: Pet 04 Mar 2016 12:08 Prispevkov: 172 Aktiv.: 1.52
|
Objavljeno: Ned Dec 08, 2024 10:38 am Naslov sporočila: |
|
|
Kako bi določil ti žal ne znam pomagat, mogoče, če bi noge postelje postavil na gumo ali kakšen stirodur ti mogoče omili težavo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vpeter Član

Pridružen-a: Pon 11 Jun 2012 16:05 Prispevkov: 369 Aktiv.: 2.33 Kraj: Maribor okolica
|
Objavljeno: Ned Dec 08, 2024 11:10 am Naslov sporočila: |
|
|
Podoben problem ima znanka. Dobila firmo, ki so namontirali senzorje, in dejansko izmerili vibracije. Vendar vzroka niso mogli določiti  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46 Prispevkov: 1971 Aktiv.: 12.88 Kraj: Medvode - med vodami
|
Objavljeno: Ned Dec 08, 2024 11:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Čitaj, mogoče najdeš kakšno povezavo s svojim problemom. _________________ Največji čar - električar |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jozkoc Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32 Prispevkov: 589 Aktiv.: 3.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Dec 08, 2024 11:33 am Naslov sporočila: |
|
|
Ali še kdo drugi, mogoče kateri od sosedov, zaznava ta brum in tresljaje?
Na tla pritrdi dinamični mikrofon (od starega PSTN telefona bo dober), in ga priklopi na ojačevalnik in boš na zvočnikih slišal če je kaj na temu, tako boš izločil človeški faktor.
Mojemu bivšemu sodelavcu, je že dolgo v penziji, je stalno nekaj piskalo, in se peljeva po avtocesti in jaz rečem: "Ali slišiš, zdi se mi da piska ležaj ?" On mi odgovori: "Meni skoz piska."  _________________ Nikoli ni tako dobro da ne bi moglo biti še boljše. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
twom Član

|
Objavljeno: Ned Dec 08, 2024 11:56 am Naslov sporočila: |
|
|
DusanK je napisal/a: |
Čitaj, mogoče najdeš kakšno povezavo s svojim problemom. |
Sem mislil da je problem toliko pacientski da sploh nisem iskal po forumu, če že obstaja kaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
1dva3 Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19 Prispevkov: 542 Aktiv.: 50.09
|
Objavljeno: Ned Dec 08, 2024 11:58 am Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno ropota kakšna obtočna črpalka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
twom Član

|
Objavljeno: Ned Dec 08, 2024 1:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
1dva3 je napisal/a: |
Verjetno ropota kakšna obtočna črpalka |
Pri sosedih? Jaz je nimam. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
twom Član

|
Objavljeno: Ned Dec 08, 2024 1:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
V temi ki jo je polinkal DusanK je dovolj branja in linkov, verjento tudi vseh možnih predlogov in razlogov. Berem...
Poizkusil sem par aplikacij na iPhone SE. Vibracije na sušilcu zaznava, ostalo je pa videti kot šum senzorjev. Mi je pa zanimivo da cifre ves čas nihajo v plus (ena os) ali minus (druga os), tretja pa okoli nule. Bi pričakoval da nihajo vrednosti okoli nule.
Vprašanje... ali je že kdo naredil DIY seizmograf s kakšnim Raspberry Pi ali Arduinotom? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.13 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Ned Dec 08, 2024 3:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem za mirjenje vibracij naredil inštument na bazi MPU6050
Ampak nisem prepričan, da je bolj občutljiv kot oni, ki je v telefonu. _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
1dva3 Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19 Prispevkov: 542 Aktiv.: 50.09
|
Objavljeno: Ned Dec 08, 2024 4:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
nihajo v + ker površina ni ravna, telefon pa kalibiran na nulo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
144300 Član

Pridružen-a: Sre 27 Jan 2010 22:14 Prispevkov: 725 Aktiv.: 3.87 Kraj: Zelena dolina
|
Objavljeno: Ned Dec 08, 2024 7:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Odklopi glavno varovalko - vse 3 , če imaš 3 faze za test ( v svoji hiši ) pa se bo videlo če je kaj drugače ?
Če je sosed obrtnik oziroma kaj dela, poizkušaj kaj diplomatsko izvedet ?
Verjetno obstaja kak instrument, ki bi bil dovolj občutljiv za zaznaanje tvojih domnev ? Vprašaj :
https://www.gov.si/assets/ministrstva/MOPE/Okolje/Hrup/Seznam_pooblascencev_meritve_hrupa.pdf
če ne bo kakih otipljivih rezultatov uradne institucije ,kot skrajnost ostanejo radiostezijski instrumenti................. _________________ NI ANTENA VSE,JE PA OGROMNO. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3406 Aktiv.: 14.93 Kraj: slo
|
Objavljeno: Ned Dec 08, 2024 9:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
če se vibracije merijo s kakšnim mikrofonom, bi namesto mikrofona uporabil bas zvočnik _________________ ___ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ecobra Član

Pridružen-a: Pet 27 Jun 2014 14:16 Prispevkov: 318 Aktiv.: 2.38 Kraj: Radeče
|
Objavljeno: Ned Dec 08, 2024 9:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nekoč sem si postavil GP anteno na streho in čez nekaj dni so se začele čudne vibracije v hiši. Kar nekaj časa sem porabil, da sem ugotovil, da jih povzroča drog antene zaradi vetra. To sem rešil z elastičnim vpetjem droga in ovijanjem kabla okoli droga.
Mogoče pa pri tebi povzroča kakšen drog na hiši ali v bližini. Tudi v moji vasi drogi cestne razsvetljave tulijo v hudem vetru.
l.p. _________________ Luna sije, pa ne greje.
Piška pije, pa ne šči...
Uzdaj se use i svoje kljuse. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Janez59 Član

Pridružen-a: Čet 28 Nov 2024 7:45 Prispevkov: 18 Aktiv.: 2.70
|
Objavljeno: Ned Dec 08, 2024 10:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zanimiva zadeva.
Dve vprašanji:
- imaš kovinsko posteljo?
- lagko oceniš kakšna Je frekvenca hrupa. Pod ali nad 50hz |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni