|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
marsovcek Član

Pridružen-a: Pet 08 Jun 2012 11:27 Prispevkov: 160 Aktiv.: 1.01 Kraj: Okolica Celja
|
Objavljeno: Pon Dec 09, 2024 5:52 pm Naslov sporočila: Kabel med dvema objektoma |
|
|
Poleg hiše stoji uta, kjer bo nekoč manjša delavnica (večinoma ročno orodje). Do ute trenutno vodi star kabel 3x1.5 mm2, ki je potreben menjave. Rad bi potegnil tri faze, omejujejo me pa instalacijske cevi. V hiši je pod estrihom potegnjena 16 mm cev, ki naredi par ovinkov, v uti pa je globoko v temeljni plošči 13.5 mm naravnost do mesta, kjer se usmeri navzgor v steno.
Kabla 5x4 v tole ne bom mogel spraviti. Razmišljam o 5x2.5 ali pa, da bi v cevi potegnil samo posamezne vodnike 4 mm2. Med objektoma je razdalje okrog 1 meter. Če bi ta odsek cevi pošteno obbetoniral, bi bilo ok s samimi vodniki?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Pon Dec 09, 2024 7:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Samo 1 meter?
Jaz bi dal vodnike. Morebiti posebej FID zanje, odvisno kaj imaš sedaj v obstoječi inštalaciji.
Najprej poizkusi uvleči vodnike "na suhem" za test. Če gredo, bo morebiti šlo tudi zares, ker je prostora res malo.
Z obstoječim kablom, ki ga boš odstranil iz cevi, potegni foršpon. Če je kabel star, bo že to podvig.
vse kable pred vleko preveri, da se ti ne bodo staknili s foršpona!!!
Preveri, če je pritrditev na foršpon dovolj gibljiva. Ovinki in to.
Poskrbi, da se kabli med vleko ne prepletajo!
vleči morata dva, eden zadaj poriva, tisti spredaj bolj ko ne malo pomaga z vleko.
Obvezno pa morajo biti kabli namazani pri vleki ! Vazelin, milo, cet, karkoli kar drsi.
Jaz bi začel vleči pri manjšem preseku instalacijske cevi, drugače bo pri prehodu hudir. tudi z uvlečenjem foršpona.
Pa za medklic, 2,5mm zdrži b.p. 20A. Še posebej z ustrezno varovalko spredaj.
EDIT: če boš nekaj obbetoniral: -> nova cev?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tlogar Član

Pridružen-a: Pon 23 Mar 2015 16:57 Prispevkov: 255 Aktiv.: 2.05
|
Objavljeno: Pon Dec 09, 2024 9:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imaš tudi možnost, da potegneš samo 4 žice (3 faze in PEN) ter v uti narediš TN-C-S. Od kje je potegnjen obstoječ kabel? Iz kakšne elektro omarice ali je pobran iz najbližje doze? Če je iz omarice, to narediš čisto enostavno, če pa iz kakšne doze pa to najbrž ne bo šlo (predvidevam, da imaš v hiši vgrajen RCD). Ti pa vsekakor predlagam, da za dovod v uto potegneš svoj vod in ne priklaplaš na najbližjo možnost.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marsovcek Član

Pridružen-a: Pet 08 Jun 2012 11:27 Prispevkov: 160 Aktiv.: 1.01 Kraj: Okolica Celja
|
Objavljeno: Pon Dec 09, 2024 11:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
En meter je razdalja "na prostem", med obema zgradbama, preostanek trase je pod betonom in skupaj nanese pribl. 12 metrov.
Na strani hiše pride priklopljeno na odcepne sponke v razdelilniku, nato bo v uti drug fid itd. Lahko bi sicer vezal tudi preko fida v hiši, a raje bi naredil ločeno.
Vem, da je za trenutne porabnike 4 mm2 preveč. Anpak ker nimam pojma kaj vse bo priklopljeno čez 10 let, bi raje dal malo rezerve.
Skrbi me, ali bi bili vodniki v cevi pod zemljo dovolj zaščiteni, ali je bolje imeti kabel, ki ima še dodaten sloj izolacije/zaščite.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03 Prispevkov: 1943 Aktiv.: 8.20
|
Objavljeno: Tor Dec 10, 2024 1:14 am Naslov sporočila: |
|
|
marsovcek je napisal/a: |
Vem, da je za trenutne porabnike 4 mm2 preveč. Anpak ker nimam pojma kaj vse bo priklopljeno čez 10 let, bi raje dal malo rezerve. |
Več, kot je glavna varovalka itak ne boš mogel priklopiti.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Nomad Član

Pridružen-a: Sre 22 Jul 2009 10:05 Prispevkov: 104 Aktiv.: 0.54 Kraj: Steiermark
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kvarkel Član

Pridružen-a: Ned 20 Maj 2012 23:21 Prispevkov: 445 Aktiv.: 2.80
|
Objavljeno: Sob Jun 07, 2025 4:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi naredil po prvi shemi s tem, da bi namesto RCD stikala dal RCBO (oz. KZS) 10/0,03A.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
1dva3 Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19 Prispevkov: 542 Aktiv.: 50.13
|
Objavljeno: Sob Jun 07, 2025 5:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Inverter pa res ne moreš ničlati.
Vzeti moraš tudi RCD, ki je narejen za obratovanje s inverterji in DC krožnimi tokovi.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jozkoc Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32 Prispevkov: 589 Aktiv.: 3.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Jun 07, 2025 5:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
kvarkel je napisal/a: |
Jaz bi naredil po prvi shemi s tem, da bi namesto RCD stikala dal RCBO (oz. KZS) 10/0,03A. |
Jaz bi pa po drugi shemi.
Ta RCD zaščita mora biti čim bližje bojlerju, ker v drugačnem primeru bo ob nevihtah (strele v bližini) izklapljalo / metalo ven zaščito.
_________________ Nikoli ni tako dobro da ne bi moglo biti še boljše. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Nomad Član

Pridružen-a: Sre 22 Jul 2009 10:05 Prispevkov: 104 Aktiv.: 0.54 Kraj: Steiermark
|
Objavljeno: Ned Jun 08, 2025 10:06 am Naslov sporočila: |
|
|
kvarkel je napisal/a: |
Jaz bi naredil po prvi shemi s tem, da bi namesto RCD stikala dal RCBO (oz. KZS) 10/0,03A. |
RCD je že montiran, ker je že nekaj naprav priključenih v prvem objektu.
1dva3 je napisal/a: |
Inverter pa res ne moreš ničlati.
|
Če bi bila gor priklučena samo ena naprava res ne, vendar jih je več in RCD/RCBO ne bo deloval brez "ozemljitve".
Vzeti moraš tudi RCD, ki je narejen za obratovanje s inverterji in DC krožnimi tokovi. |
V idealnem svetu res, vendar dokler so tip B RCD ranga 300€...
Načeloma ima inverter galvansko ločen izhod...
Po svetu vidim da dajejo večinoma tip A kot neki minimalni standard.
jozkoc je napisal/a: |
Jaz bi pa po drugi shemi.
Ta RCD zaščita mora biti čim bližje bojlerju, ker v drugačnem primeru bo ob nevihtah (strele v bližini) izklapljalo / metalo ven zaščito. |
Malo več dela in materiala za dodatno ozemljitev in RCBO. Glede izklopov ni problema, ker ni kritičen sistem.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
1dva3 Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19 Prispevkov: 542 Aktiv.: 50.13
|
Objavljeno: Sre Jun 11, 2025 1:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Načeloma ima inverter galvansko ločen izhod... |
Večina jih nima
Po svetu vidim da dajejo večinoma tip A kot neki minimalni standard. |
Daje se marsikaj, kar pa ne pomeni, da je prav
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1661 Aktiv.: 13.20 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Sre Jun 11, 2025 7:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Načeloma ima inverter galvansko ločen izhod... |
Večina jih nima |
Ne vem kakšno galvansko ločitev imata v mislih?
Imel sem veliko različnih inverterjev v uporabi, na testu, ... prav vsi imajo izhod galvansko ločen od DC napajanja in od ohišja.
.
_________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kvarkel Član

Pridružen-a: Ned 20 Maj 2012 23:21 Prispevkov: 445 Aktiv.: 2.80
|
Objavljeno: Sre Jun 11, 2025 9:38 am Naslov sporočila: |
|
|
Da je DC del inverterja glavnsko ločen od AC dela je logično.
Na AC izhodu sta pač dva izvoda, med katerima je potencialna razlika 230V. Če noben pol ni ozemljen ali vsaj povezan z ohišjem (če je kovinsko), potem noben RCD ne pride v poštev.
OP je sicer v svoji shemi pravilno narisal, da je en pol ozemljen.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1661 Aktiv.: 13.20 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Sre Jun 11, 2025 10:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tako je, tako kot si napisal je logično in večina razsmernikov ima tako.
Nekateri razsmerniki imajo priključke na izhodu označeno z L in N, vendar noben ni povezan z ohišjem in s tem ozemljen. Še tisti, ki imajo na izhodu vijačne priključke poleg ali namesto vtičnice, imajo oznake L in N, vendar sta oba galvansko ločena od ohišja in od DC vhoda.
Vprašal sem zato, ker je videti, da 1dva3 živi v nekem vzporednem vesolju, kjer je vse drugače kot na zemlji ...
Trditve brez dokazov in osnove kažejo na neverodostojnost uporabnika, previdno pri upoštevanju njegovih odgovorov
.
_________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni