|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Amio Član

Pridružen-a: Pon 19 Feb 2024 15:54 Prispevkov: 25 Aktiv.: 1.56 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Dec 10, 2024 3:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Peter123 je napisal/a: |
Sam uporabljam drugačno metodo.
S kovinskim predmetom pritisnem "iglo" noter dokler gre in nato na hitro spustim.
To seveda ponavljam. V večini primerov se zadeva razrahlja in počasi ven leze.
Pri nasilni vleki igle se lahko zgodi, da pride do poškodbe in začne ventil puščati. |
Peter ,tudi sam se tega mnenja saj gre za tanko iglo . Večkrat sem pritisnil iglo in odpustil, da se sproži vendar še vedno se ne odzove na nastavljeno temperaturo .
Bom še probal z kakšnim silikonskim sprejem .
Lp. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kvarkel Član

Pridružen-a: Ned 20 Maj 2012 23:21 Prispevkov: 445 Aktiv.: 2.80
|
Objavljeno: Tor Dec 10, 2024 5:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je termostatski ventil predolgo zaprt, se vzmet utrudi in potem nima več moči, da bi ventil odpirala. Izven kurilne sezone je treba termostat nastaviti na maksimalno tempraturo, da je vzmet sproščena, v kurilni sezoni pa nastaviti na željeno vrednost.
Mogoče bodo v zgornjih postih dani nasveti dali rezultat, mogoče pa tudi ne. V prvem primeru je treba nadaljevati, kot sem zapisal uvodoma, v drugem pa bo žal treba ventil zamenjati. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1852 Aktiv.: 9.07
|
Objavljeno: Tor Dec 10, 2024 6:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
matjay je napisal/a: |
Mojstri povedo, da je potrebno po končani ogrevalni sezoni do konca odpreti ventil, da je igla prosta. Vendar se še vedno zgodi, da zablokira.
Pomaga wd. To se dogaja na vseh ventili, tudi najdražjih.
LP
Matjaz |
Po končani sezoni odpreš ventil do konca, potem pa malo nazaj
Ne sme nalegati na sedež ali na konec
Tudi navadni ventil enako
Praviloma zapreš/odpreš ventil, potem se ohladi in "prime"
Če je odprt skoraj do konca, je tisti del, ki je v vodi izvlečen skoraj do konca in se ne nabira kamen ali rja. _________________ Nisem ravno najbolj pameten na svetu, tu in tam pa imam kakšno idejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Janez59 Član

Pridružen-a: Čet 28 Nov 2024 7:45 Prispevkov: 18 Aktiv.: 2.71
|
Objavljeno: Čet Dec 12, 2024 1:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Če sem prav razumel ventil odpira in zapira motor? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1661 Aktiv.: 13.20 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Čet Dec 12, 2024 9:29 am Naslov sporočila: |
|
|
Največ meni poznanih problemov s termostatskimi ventili je bilo na Hertz ventilih s tanko in kratko iglo. Če se igla zaskoči ali jo prime, ko je pritisnjena noter, ventil ostane zaprt. Rahlo tolčenje s plastičnim kladivom pogosto pomaga, da zleze ven, potem jo s pritiski razmigamo še dodatno. Taka rešitev je kratkotrajna, prej ali slej se problem spet pojavi. Mojstri večinoma ventil zamenjajo z novim... jaz pa nisem mojster, ventil popravim, obnovim... rezultat in trajnost je enaka.
Večino ventilov se da brez težav razmontirati in obnoviti, zamenjati tesnilo, sestaviti nazaj.
Doma imam Armal ventile in noben se ni zaskočil, le pri enem je po nekaj letih prišlo do kapljanja mimo igle. Zamenjal sem O-ring tesnilo, takrat dodatno kupil še nekaj kosov za rezervo, saj sem pričakoval, da bo treba menjat tudi pri drugih ventilih. No, to je ostal edini primer puščanja, rezervne O-ringe imam še vedno shranjene in zaradi starosti ni nujno da so še dobri, ni pa nujno da je z njimi kaj narobe, odvisno od kvalitete.
Na termostatskih ventilih imam baterijske elektronske digitalne glave, tako da ima vsak radiator svoj tedenski program. Te elektronske glave skrbijo tudi za vzdrževanje ventila, občasno se mehanizem kalibrira, ventil odpre do konca, potem ga zapre do konca in po tej kalibraciji končnih položajev nadaljije z regulacijo. Tudi v poletnem času, ko so ventili stalno zaprti zaradi temperature višje od nastavljene, se mehanizem enako občasno sproži in kalibrira... odpre in zapre do konca. Ne vem točno na koliko dni to počne, ampak ja, zagotovo pomaga, če je mehanizem ventila občasno v gibanju do skrajnih leg.
Mimogrede, enake težave se zgodijo pri večini kotnih ventilov na vodovodu, recimo priklop WC kotlička in vseh pip z gibljivimi cevmi... Monterji pogosto pravijo, da so to ventili za enkratno uporabo, ko je nov zmontiran deluje, po nekaj letih, ko ga nihče ne uporablja, je zanič, vodni kamen ga zabaše, ko ga rabiš, ga ne moreš zapret... lahko zapreš glavni ventil in tega kotnega zamenjaš. Če te kotne ventile vsaj 2x letno nekajkrat zapreš in odpreš, se tovrstne težave zmanjšajo na minimalno.
. _________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2742 Aktiv.: 13.22 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Čet Dec 12, 2024 11:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam pa dobre izkušnje z vsemi ventili. Armalove imajo starši že desetletja. Jaz sem imel opravka s Herz in Danfoss in z obemi sem bil super zadovoljen. Bistveno je redno vzdrževanje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 491 dni