|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
malci Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05 Prispevkov: 871 Aktiv.: 4.03 Kraj: Polhov Gradec
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1661 Aktiv.: 13.20 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Sre Maj 29, 2024 1:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bom pogledal, če imam kakšnega na zalogi. Če imam, je verjetno v obliki loka, ni pravokoten, naj bi pasal še bolje.
Pred leti sem imel en agregat na servisu ki je imel zanič tudi nosilec krtačk, tudi te bi nekje moral imeti, ker sem takrat kupil 5 kosov.
_________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ecobra Član

Pridružen-a: Pet 27 Jun 2014 14:16 Prispevkov: 318 Aktiv.: 2.38 Kraj: Radeče
|
Objavljeno: Sre Maj 29, 2024 2:40 pm Naslov sporočila: Re: AVR regulator za 1F agregat 2kW |
|
|
malci je napisal/a: |
Kakšna pa je, glede na meritve, možnost, da pomožno navitje za napajanje AVR ne deluje OK?
|
Velika.
pripenjam link spodaj na strani poglej podatke o AVR in primerjaj z meritvami.
l.p.
_________________ Luna sije, pa ne greje.
Piška pije, pa ne šči...
Uzdaj se use i svoje kljuse. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
malci Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05 Prispevkov: 871 Aktiv.: 4.03 Kraj: Polhov Gradec
|
Objavljeno: Čet Maj 30, 2024 4:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Očitno je res težava v pomožnem navitju.
Sicer ne vem, katere žice so napajanje (mod, rj (na agregatu 2x modra)) , in katere sensing (2x rum, isto na agregatu), a ob delujočem agregatu na rumenih dobim 4Vac, na modrih pa 0,6Vac.
Kako pa deluje to pomožno navitje? Je na statorju še nek trajni magnet? Če ne, ali se izkoristi preostalo namagnetenost statorja? Je mogoče, da zaradi dolgo časa (1+ leto) neuporabljenega agregata, da se je stator razmagnetil?
lp
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
35.3 KB |
Pogledana: |
5 krat |

|
_________________ Elektronika za hobi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ecobra Član

Pridružen-a: Pet 27 Jun 2014 14:16 Prispevkov: 318 Aktiv.: 2.38 Kraj: Radeče
|
Objavljeno: Čet Maj 30, 2024 7:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poglejte še ščetke na rotorju, mogoče je tam težava in generator se vzbuja samo z remanentnim magnetizmom rotorja, zato prenizka napetost na izhodu.
l.p.
_________________ Luna sije, pa ne greje.
Piška pije, pa ne šči...
Uzdaj se use i svoje kljuse. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

|
Objavljeno: Pet Maj 31, 2024 11:00 am Naslov sporočila: |
|
|
Stator ni namagneten, niti ni nobenega magneta na statorju. Namagneten je rotor, lahko bi tudi imel vgrajen en manjši magnet, zato da se lažje vzbudi, če bi bila preostala namagnetenost preslabotna.
Potrebno je ločiti, prepoznati in razumeti posamezna navitja:
- 230V navitje za moč, izhod 230VAC
- 100V navitje za vzbujanje
- 12V navitje za polnjenje 12V akumulatorjev, če agregat ima ta izhod, nekateri imajo celo vgrajen akumulator in štarter.
- rotorsko navitje za vzbujanje
Rotorsko navitje se napaja z enosmerno napetostjo, višina napetosti je odvisna od obremenitve generatorja. Pri močnejšem bremenu je vzbujevalna napetost nekoliko višja kot pri prostem teku.
Test generatorja ob nedelujočem AVR lahko narediš preprosto tako, da na rotor priključiš 12VDC, 24VDC in meriš izhod, fajn je, da na izhod daš vsaj ene 100W breme, da napetost v prostem teku slučajno ne pobegne previsoko, v kolikor je 24V preveč. Ne spomnim se več točno, koliko je potrebno napetosti na vzbujanje, je pa mogoče nekaj razlike med generatorji.
Iz tega razloga je izhodna napetost generatorja za vzbujanje kar 100V, to pa ustrezno zniža sam AVR, ki na vzbujevalno navitje dostavlja prilagojeno napetost glede na izmerjen izhod generatorja.
Ko sem se tako ukvarjal z enim agregatom, sem ob tem ugotovil, da krtačke nimajo stika z drsnimi obroči in da vzbujanje ne deluje ne glede na napetost... tako sem prišel do menjave nosilca krtačk...
... in ja, en regulator 168AVR je doma in 4 nosilci krtačk s krtačkami vred, univerzalno za vse agregate do 6.5HP Honda, dodatno imam še vžigalne tuljave ki pašejo na nekatere honda agregate in večino kitajskih izvedenk raznih agregatov, tudi nekatere kosilnice z motorjem MTD
Torej, najprej na nosilcu krtačk preveri ohmsko, če imaš povezavo z rotorskim navitjem, če imaš priklopi gor 12V, predlagam, da uporabiš kakšen napajalnik 0-30V in počasi dodajaš napetost na vzbujanje, medtem ko motor deluje, meriš izhodno napetost generatorja... tako boš videl kje je problem. Večinoma je AVR, seveda pa se včasih zgodi tudi okvara na nosilcu krtačk, lahko se tudi krtačke obrabijo.Redko je napaka na navitjih.
.
_________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
malci Član

|
Objavljeno: Ned Jun 02, 2024 5:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem pretekle dni preveril stanje na mojem agregatu.
Statorsko navitje za moč je OK. Rotorsko navitje za vzbujanje je OK. Za ostale pa ne vem.
Namreč, Ko na vzbujanje priklopim zunanjih cca 24V je izhod 230V. Ko sem ga obremenil (kalorifer 1kW), je napetost padla na cca 120V (razumljivo, ker ni AVR). Na rumenih žicah AVR vhoda (verjetno "sensing") je napetost odvisna od Uout in je cca 1/2 manjša od Uout. Na rjavi in modri od AVR-ja napetost naraste do max 17V, če ni vzbujanja, je cca 3V. Verjetno je težava z napajanjem AVR-ja.
Bi ta AVR priklopil na zunanje napajanje, a sem ob odstranjevanju smole poškodoval zener diodo in niti približno ne vem, katere vrednosti je bila ( tudi folija s kondenzatorjev se je odlepila, ko sem imel potopljenega v nitro).
Sem na enem forumu našel pred dnevi shemo reverse engineering-a, a jo sedaj ne najdem več.
Vili, imaš ti mogoče podatek o zenerci?
lp
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

|
Objavljeno: Ned Jun 02, 2024 6:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Enkrat sem delal en AVR na protoboardu (na 1000 lukenj plati sem spajkal) in ni deloval, shema je iz interneta, mogoče točno ta reverse engineering... shemo bimoral imeti shranjeno, ker ej to moja navada, da shranjujem skoraj vse.
Nobenega AVR nisem odpiral oziroma se ukvarjal s smolo, imam vsaj enega pokvarjenega, če bi slučajno kdaj naredil kakšno regulacijo. Nekje sem videl celo to, da je nekdo narisal vezje tako v loku, da paše v ohišje. Žal podatkov nimam, bom pripel zbrano.
|
 Download |
Ime datoteke: |
AVR_regulator_generator_agregat.zip |
1.11 MB |
Downloadano: |
13 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Srecko Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29 Prispevkov: 1014 Aktiv.: 4.28 Kraj: Okolica Cerkna
|
Objavljeno: Ned Jun 02, 2024 7:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
malci je napisal/a: |
Namreč, Ko na vzbujanje priklopim zunanjih cca 24V je izhod 230V. Ko sem ga obremenil (kalorifer 1kW), je napetost padla na cca 120V (razumljivo, ker ni AVR).
|
Jaz sem nekoč tudi mislil, da je zanič AVR in smo naročili novega in isto ni delovalo. po kar nekaj merjenja se je ugotovilo, da je prekinjeno navitje v statorju, ki je za kontrolo za AVR. Smo razdrli agregat in je bila oksidirana žica, ki je priklopljena na to navitje. Žica je bila navita z AL in smo komaj uštukali, da je bil stik. Enkrat pa je bil tudi primer ko krtačke niso tovarniško nalegale na sredino obročev na rotorju in so se tako obrabile, da so prekinjale. Ugotovil z priklopljenem analog instrumentam in je na Ω področju kazalec instrumenta veselo poplesaval ko je prekinjalo.
P Srečko
_________________ Samouk
Tukaj sem doma |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
malci Član

|
Objavljeno: Pon Jun 03, 2024 9:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav.
Kolikor mi čas dopušča, malo delam na tem agregatu in AVR-ju. (Hvala Vili za poslano, a nobena shema ni podobna mojemu AVR-ju).
Ugotovil sem, da je uničena zener-ca za potrebe stabilizacije napetosti, katera med drugim napaja integrirano vezja na spodnji sliki. Kaj bi to vezje bilo oz kakšna je Vcc za za ta čip?
lp
Uroš
|
68.45 KB |
Pogledana: |
9 krat |

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

|
Objavljeno: Pon Jun 03, 2024 10:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kot lahko vidiš na čipu 358, je to čisto navadni masovno uporabljan LM358 na mnogih mestih. Kitajci ta operacijc uporabljajo za vsako malenkost, tudi na matičnih ploščah PC ga najdeš v SO8 torej SMD. Zener je lahko 5V, 12V, 15V, lahko tudi nad 20V, ampak dvomim, ne vem če je potreba. LM358 gre do 32V. Ali je zener dioda uporabljena tudi kot referenca za AVR, to boš moral pogledat po vezju. Poglej tudi to, ali je kje kakšen tokovni generator za zener, lahko je narejen tudi z enim operacijskim ojačevalnikom. Zener je lahko kar precej natančna referenca, če je napajana s stabilnim tokom, ne samo predupor, mora biti tokovni generator.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s59ma Član

Pridružen-a: Čet 21 Feb 2008 12:31 Prispevkov: 634 Aktiv.: 3.01 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Pon Jun 03, 2024 10:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Datasheet za LM358
_________________ Na napakah se učimo (pametni se na tujih). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
malci Član

|
Objavljeno: Tor Jun 04, 2024 8:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za namig.
Le kako mi ni potegnilo da je to LM358, jaz pa iščem po 35B in EZ622, in ne najdem nič uporabnega. Se pozna da je bll naporen dan za menoj.
Bom danes zamenjal zenerco in ga najprej preizkusil na mizi, in če se bo odzival, poizkusim še v agregatu z zunanjim napajanjem.
lp
|
Nazaj na vrh |
|
 |
arksi Član

Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:19 Prispevkov: 748 Aktiv.: 3.66 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: Pon Jan 06, 2025 9:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
@malci
A si uspel popraviti regulacijo AVR oz. usposobiti agregat?
Za kateri agregat se gre?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 491 dni