www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

enofazni elektromotor-problem
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
blisk
Član
Član

Pridružen-a: Sob 04 Mar 2006 22:26
Aktiv.: 0.13

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 30, 2007 10:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Probal sem dat navadno stikalo pred kondenzator,da sem izklopil pomožno navitje in je stvar delala normalno(brez centrifugalnega).Potem sem pa spet probal z centrifugalnim in steče velik tok,ne izklopi pa pomožnega navitja.Motor se niti ne vrti z polnimi obrati.Tak da je crknilo centrifugalno stikalo.In kje bi to dobil oz. koliko stane nov motor?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 21.00
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 30, 2007 11:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To, da je šlo centrifugalno stikalo sem ti napisal že v prvem postu ... Very Happy

Dobiš ga lahko le pri proizvajalcu motorja ali njegovem servisu, če še obstaja.
Drugače pa ti ostaneta le še zadnji dve varijanti iz mojega drugega posta Exclamation
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
blisk
Član
Član

Pridružen-a: Sob 04 Mar 2006 22:26
Aktiv.: 0.13

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 31, 2007 9:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekak bom rešil.Hvala za odgovore.
Nazaj na vrh
gregzy87
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Feb 2007 2:48
Aktiv.: 3.32
Kraj: Okolica Vrhnike

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 08, 2025 10:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Imam težavo z enofaznim elektro motorjem, ki je del kompresorja za zrak.
Ko ga vključim se zelo počasi vrti, nima moči kot jo je imel prej, občasno vrže ven fid stikalo.
Napetost se sesede na cca 120V.
Zraven ima kondenzator 60uF 5%, izmerim 50uF z RLC metrom.
Ko motor preko jermena ni povezan s črpalko, se normalno vrti, ko pa poganja črpalko pa nima zadostne moči. Črpalko se da ročno normalno obračati, prav tako tudi motor.
Kje bi lahko bil problem?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
tlogar
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Mar 2015 16:57
Aktiv.: 2.05

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 08, 2025 10:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živjo,

jaz bi menjal kondenzator, saj je vrednost kapacitivnosti pod mejo tolerance.
Nazaj na vrh
1dva3
Član
Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19
Aktiv.: 50.19

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 08, 2025 11:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če motor ni pokuhan, menjaj kondenzator. Vendar mi je to sesedanje napetosti sumljivo na prekinjen vodnik, slabo stikalo itd.
Nazaj na vrh
prel1
Član
Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2021 20:16
Aktiv.: 8.60
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 09, 2025 11:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot že omenjeno je lahko vzrok znižana kapaciteta kondenzatorja. Sesedanje napetosti na 120V se lahko pojavi v primeru, če uporabljaš dolg vmesni podaljšek ali z neustreznim presekom vodnikov. Kakšna je moč motorja na kompresorju in kako je priklopljen?
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 491 dni