|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
satelitko Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1777 Aktiv.: 7.50 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Ned Jan 12, 2025 1:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
A se meni samo zdi, da so ljudje nehali plesat?
Kaj drugega pričakovat od KovačovaNika&co d.d. ???
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
144300 Član

Pridružen-a: Sre 27 Jan 2010 22:14 Prispevkov: 725 Aktiv.: 3.87 Kraj: Zelena dolina
|
Objavljeno: Ned Jan 12, 2025 2:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prej imel 25 A varovalko cca 12 € skoraj vedno brez porabe, sem hotel zmanjšat na 20 A varovalko niso hoteli slišat, sem jih postavil pred dejstvo, da če ne drugače jih bom tožil, so takoj poslali monterja da je to uredil s tem sem imel na pol cca 6 € .
Ker tu je bil ravno preskok v ceni omrežnine .
Sedaj se z Agencijo dopisujem , tudi to sem hotel , da zmanjšam za zimsko odbobje časovni blok na npr na 0,0 KW za 1.blok, za drugi 0,3 KW ....
..ali mogoče ? ........to še čakam odgovor, prejšnji odgovori samo birokratsko z njihovimi zakoni................
_________________ NI ANTENA VSE,JE PA OGROMNO. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Igor K Član

Pridružen-a: Sob 05 Feb 2022 10:37 Prispevkov: 129 Aktiv.: 3.16
|
Objavljeno: Ned Jan 12, 2025 3:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa res bi rad vedel kaj ima Nika z omrežnino?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kvarkel Član

Pridružen-a: Ned 20 Maj 2012 23:21 Prispevkov: 445 Aktiv.: 2.80
|
Objavljeno: Ned Jan 12, 2025 4:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
144300 je napisal/a: |
Prej imel 25 A varovalko cca 12 € skoraj vedno brez porabe, sem hotel zmanjšat na 20 A varovalko niso hoteli slišat, |
Tole ti pa ne verjamem. Noben problem ni znižati priključne moči iz 17 na 14 kW, samo soglasje za priključitev moraš izpolniti. Če ti niso hoteli, potem je bil vpliv nečesa drugega.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
144300 Član

Pridružen-a: Sre 27 Jan 2010 22:14 Prispevkov: 725 Aktiv.: 3.87 Kraj: Zelena dolina
|
Objavljeno: Ned Jan 12, 2025 7:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
kvarkel je napisal/a: |
Prej imel 25 A varovalko cca 12 € skoraj vedno brez porabe, sem hotel zmanjšat na 20 A varovalko niso hoteli slišat, |
Tole ti pa ne verjamem. Noben problem ni znižati priključne moči iz 17 na 14 kW, samo soglasje za priključitev moraš izpolniti. Če ti niso hoteli, potem je bil vpliv nečesa drugega. |
To so že leta dolgo nazaj, ha.
_________________ NI ANTENA VSE,JE PA OGROMNO. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2742 Aktiv.: 13.22 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Ned Jan 12, 2025 8:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prej imel 25 A varovalko cca 12 € skoraj vedno brez porabe, sem hotel zmanjšat na 20 A varovalko niso hoteli slišat, sem jih postavil pred dejstvo, da če ne drugače jih bom tožil, so takoj poslali monterja da je to uredil s tem sem imel na pol cca 6 € .
Ker tu je bil ravno preskok v ceni omrežnine .
Sedaj se z Agencijo dopisujem , tudi to sem hotel , da zmanjšam za zimsko odbobje časovni blok na npr na 0,0 KW za 1.blok, za drugi 0,3 KW ....
..ali mogoče ? ........to še čakam odgovor, prejšnji odgovori samo birokratsko z njihovimi zakoni................ |
Ja seveda. Pojdi komu drugemu prodajat gnile buče.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
H20 Član

Pridružen-a: Sre 14 Okt 2020 18:44 Prispevkov: 220 Aktiv.: 3.87 Kraj: Litija
|
Objavljeno: Pon Jan 13, 2025 7:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tole ti pa ne verjamem. Noben problem ni znižati priključne moči iz 17 na 14 kW, samo soglasje za priključitev moraš izpolniti. Če ti niso hoteli, potem je bil vpliv nečesa drugega. |
Tudi sam sem poklical invprašal, če lahko iz 25 na 20 in je rekel, naj se samo odločim in bojo prišli naredit....in če mi ne bo odgovarjalo bojo prišli in spremenili nazaj.....
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
1dva3 Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19 Prispevkov: 542 Aktiv.: 50.13
|
Objavljeno: Pon Jan 13, 2025 8:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne rabijo niti menjat varovalk, samo spremeni se limita v števcu. Nekaj minut dela na daljavo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
malci Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05 Prispevkov: 871 Aktiv.: 4.03 Kraj: Polhov Gradec
|
Objavljeno: Pon Jan 13, 2025 9:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Od zadnje spremembe ELES (sodo) pravilnika (če se ne motim, velja od dec. 2024), sprememba glavnih varovalk v okviru že zakupljene moči ni več mogoča. V vsakem primeru potrebujete novo soglasje za priključitev (SzP). Če zahtevate zmajnjšavo priključne moči, plačate samo stroške, v kolikor potem želite povečavo nazaj, morata plačati stroške in razliko v omrežnini. Po moje je to čisto nepoštena praksa in kraja, a tako so spremenili pravilnik.
Ker do sedaj si lahko spreminjal priključno moč brez SzP-ja v okviru že zakupljene moči.
Če koga bolj detajlno zanima, se lahko pozanimam od kdaj naprej to velja in kakšni so stroški.
lp
Uroš
_________________ Elektronika za hobi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kvarkel Član

|
Objavljeno: Pon Jan 13, 2025 9:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
1dva3 je napisal/a: |
Ne rabijo niti menjat varovalk, samo spremeni se limita v števcu. Nekaj minut dela na daljavo. |
Odklopnik v števcu ni zaščitni element, zato morajo varovalko vseeno zamenjati.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kvarkel Član

|
Objavljeno: Pon Jan 13, 2025 9:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
malci je napisal/a: |
Od zadnje spremembe ELES (sodo) pravilnika (če se ne motim, velja od dec. 2024), sprememba glavnih varovalk v okviru že zakupljene moči ni več mogoča. V vsakem primeru potrebujete novo soglasje za priključitev (SzP). Če zahtevate zmajnjšavo priključne moči, plačate samo stroške, v kolikor potem želite povečavo nazaj, morata plačati stroške in razliko v omrežnini. Po moje je to čisto nepoštena praksa in kraja, a tako so spremenili pravilnik.
Ker do sedaj si lahko spreminjal priključno moč brez SzP-ja v okviru že zakupljene moči.
Če koga bolj detajlno zanima, se lahko pozanimam od kdaj naprej to velja in kakšni so stroški.
lp
Uroš |
To kar si zapisal drži, samo kolikor vem, to ni od lani ampak je tak postopek že kar nekaj časa.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
1dva3 Član

|
Objavljeno: Pon Jan 13, 2025 10:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
1dva3 je napisal/a: |
Ne rabijo niti menjat varovalk, samo spremeni se limita v števcu. Nekaj minut dela na daljavo. |
Odklopnik v števcu ni zaščitni element, zato morajo varovalko vseeno zamenjati. |
Dimenzije ostalih elementov se ne spremenijo in je varovanje še vedno ok.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kvarkel Član

|
Objavljeno: Tor Jan 14, 2025 2:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saj imaš prav in tudi nočem o tem problemazirat. Kar se tiče zaščite obstoječe inštalacije, ima znižanje varovalke pozitiven učinek.
Vendar pa vseeno veljajo tudi druga pravila. Če je deklarirana vrednost varovalke 20 A, dejansko pa je vgarjena varovalka 25 A, lahko v določenem momentu nastane pravni problem, takoj ko se zgodi kakšna škoda zaradi el. inštalacije.
Npr. nekdo se odloči za ločen razdelilnik ali v vrtni lopi, ali na podstrešju, priključen v obstoječem razdelilniku brez predvarovanja in bo pri odločitvi preseka kabla upošteval, da je varovan z 20A. V resnici pa bo s 25A.
Kar se tiče preobremnitev tudi ne bi bil problem, ker odklopnik odklopi v roku 90s. Ko pa pride na koncu tega dodatnega voda do kratkega stika, pa je vprašanje, če bo varovalka izklopila pravočasno. Seveda so to izjeme, vendar možnost obstaja in kolikor jaz poznam elektrodistribucijo, si takšnih tožb ne želijo oz. se jih bojijo kot hudič križa.
Sicer pa, moje menje proti tvojemu, škoda nadaljne debate, ker distributer bo pač naredil tako kot bo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
1dva3 Član

|
Objavljeno: Tor Jan 14, 2025 3:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Distributer+rajonc je svet zase. Doživiš vse.
Dovodi se sicer vlečejo 4 ali 6mm2 minimalno, manj ne vidiš.
Nastavitev moči pa je možna danes na različne načine.
Imaš tudi možnost nastavljivega odklopnika, ki ti odklopi še prej kakor vse drugo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
malci Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05 Prispevkov: 871 Aktiv.: 4.03 Kraj: Polhov Gradec
|
Objavljeno: Sre Jan 15, 2025 10:08 am Naslov sporočila: |
|
|
Prilagam tabelo iz tehnične smernice za ožičenje merilnih mest glede minimalni presekov. Mogoče še komu koristi.
lp
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
138.54 KB |
Pogledana: |
31 krat |

|
_________________ Elektronika za hobi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni